Lia Virkus soovitab jõululauale

 

Stollen

2 tk

Valmistusaeg: 40 minutit + 3 tundi kerkimiseks + 35 minutit ahjus

Pärmiga kergitatud saksapärane küpsetis,mis sisaldab palju võid ning ohtralt martsipani, rosinaid ja mandleid. Saksa keelt kõnelevates maades ilmub maius müügile üheskoos esimeste jõulukaunistustega.

 

  • 75 g pärmi • 9,5 dl jahu • 1/2 tl jahvatatud koriandrit • 1/2 tl jahvatatud muskaatpähklit • 1,5 dl suhkrut • 2 muna • 250 võid • 300 g rosinaid
  • 4 tl rummi • 1 sidruni riivitud koor • 150 g hakitud mandleid • 1 tl soola
  • 250 g martsipaniimassi.

Määrimiseks : • 100 g võid • 1,5 dl tuhksuhkrut

 

Sega ühes nõus pärm ja 1,5 dl sooja vett, teises jahu ja maitseained. Vala pärmisegu jahu hulka ja lase 15 minutit seista. Klopi munad suhkruga lahti ning vala taignasse. Lisa pehme või ning sõtku seni, kuni taigen lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätikuga ning lase soojas kohas  kahekordseks kerkida( selleks kulub paar tundi). Samal ajal pane kaussi rosinad, kalla peale rumm ja lase maitsestuda.  Sõtku taignasse rosinad, riivitud sidrunikoor ja hakitud mandlid.  Lõika taigen kaheks. Poolita ka martsipanimass ja vormi sellest kaks  kangi. Rulli taigen  30-35 cm pikkuseks ristkülikuks. Aseta ühele

poolele martsipanikang ja keera  teine pool selle peale, suru ääred kokku. Lase kaetult 1 tund kerkida ning küpseta 180°juures 35 minutit. Jahuta umbes 15 minutit ja määri pealt sulatatud võiga. Vahetult enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut

Reklaam