Lia Virkus soovitab vabariigi aastapäeva pidulauale:

Pidulik lõhetort

Kaheksale

Valmistusaeg: 40 minutit + 6–12 tundi külmas

 

Maitsev lõhetort sobib igale  peolauale. Tordi võid valmis teha eelmisel õhtul, nii on peopäeval rohkem aega muudeks toimetusteks.

 

Põhi:

150 kiudainerikkaid näkileibu (nt Wasa)

80 g sulatatud võid

 

Täidis:

300 g kuumsuitsulõhet

200 g külmsuitsulõhet

1 punane sibul

1 punt murulauku

1 punt tilli

3 dl hapukoort

3 dl vahukoort

4 sl sidrunist pressitud mahla

10 želatiinilehte

musta pipart

soola

 

Kaunistuseks:

2 sl lõhemarja

värsket tilli

 

Põhja valmistamiseks purusta näkileivad ja sega sulatatud võiga. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 26 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Täidise tarvis tükelda mõlemad kalad. Haki punane sibul, murulauk ja till. Sega tükeldatud ained hapukoore hulka. Maitsesta soola, pipra ja sidrunist pressitud mahlaga. Leota želatiinilehti 5 minutit külmas vees. Pigista kuivaks ja lahusta 0,5 dl keevas vees. Vahusta koor ja sega õrnalt kalatäidise hulka. Nirista tasakesi juurde ka želatiinisegu, ise pidevalt segades. Laota täidis põhjale. Pane tort külmkappi ja lase tarduda 6 tundi kuni üle öö. Võta tort vormist ning kaunista lõhemarja ja tilliga.

 

 

Reklaam