Kaua tehtud kaunike

PsalmidPea kolm aastat tagasi veidi enne jõule, sain e-meili luuletaja Indrek Hirvelt, kes soovis oma 2009.aastal imunud Laulude (Psalmide) raamatu tekste helindada, see tähendab – soovis need linti lugeda. Teatavasti oli Indrek Hirv koos Pirita kloostri vaimuliku isa Vello Saloga paar aastat uuendanud Psalmide tõlget.

Mäletan, kuidas isa Vello selgitas Psalmide raamatu esitlusel, kuidas see uus tõlge sündis. Isa Vello selgitas Indrek Hirvele, nende sõnadesügavamat mõtet ja Indrek Hirv püüdis leida nö õiget eestikeelset sõna. Õiget ses mõttes, et tähendus ja ka rütm õiged saaksid.

Nii ongi Indrek Hirv meile kirjutanud oma esimeses meilis:

“Töö võttis mitu aastat, keerutasin tõlkeid sadadel öödel peas, kaalusin iga nüanssi – ning nüüd tahaksin neid oma häälega ja kõiki neid nüansse arvestades linti lugeda /…/  Mu unistus on lasta välja CD (või mp3) 150 psalmitõlkega, kõik minu loetuna. Tahaksin ainult tunde saada, et töö on tõesti lõpetatud..”

Olin küll veidi üllatunud, et Raadio 7 oli valikus koostööpartneriks osutunud, aga kirjaridu ja mõtteid omavahel vahetudes, sai esialgne mõttekene tummisemaks ja võttis ilmet. Pakkusin stuudiot ja lugemisaegu, kuid lõpuks laabusid võimalused Tartu Kirjandusmuuseumi helistuudios lugemistega – mis olid Indrekule sobilikumad kõigist pakututest teostusvormidest.

Lisan siia ühe meili päris stuudiolugemise algusaegadest:

“Sain nüüd kümme valmis, pean helimehega veel kokku saama, et need ära saata. Arutasin isa Velloga, mida igale psalmile ette öelda, see ei ole veel päris selge,võime seda veel koos timmida. Minul ses osas kindlat hoiakut ei ole Saadan edasi paar rida Salo kirjast minule, mis käivad selle kohta..” 

Edasi järgnevad Vello Salo soovitused Indrek Hirvele:

“Teisest küljest on siin aga mitu võimalust. Minu meelest kõige praktilisem: alguses psalmi esimene (või esimesed kaks) rida, siis number kui “kohaviide”, nt:
Ka vaikus kiidab Sind, Siioni Jumal –
65. Taaveti laul 
Võtta võiks ju teadustamiseks ka mõne huvitavalt kõlava rea psalmi keskelt. Ja kaaluda võiks, kas need pealkirjad ei loeks üks teine hääl.”

Tundub, et midagi lihtsamat pole kui võta juba korda seatud tekst ja loe. Aga – kuidas alustada, võimalusi onja oli mitmeid ja lõputult kaaluma ei saanud me jääda. Nii ka Indrek ühe pakutud variandi kasuks otsustas.

Esimesest ideetutvustuse e-meilist kuni plaadi lõpliku valmimiseni ja esitluseni kulus aega ligi kaks ja pool aastat – psalmide lugemine vajab õiget tunnet ja tunnetust. Samas, need lugemised sündisid teiste igapäeva tegemiste kõrval või vahel. Mõni tekst sai ka ümberloetud – nagu ikka sisselugemisel juhtub – vahel pole hääl parimas vormis, vahel pole meeleolu see, mis peaks.

Ja ilmselt kõige olulisem kriteerium oligi too, millest Indrek kõige esimeses meilis kirjutas: “kaalusin iga nüanssi”. Aga lõpuks oli iga nüanss Indreku poolt kaalutud ja seejärel jätkus töö helifailidega Tallinnas, Raadio7 stuudios, kus operaator loetud tekstid nö tähe-kaupa üle kuulas ja kui vaja, siis sättis heliliselt täiuslikumaks. Seegi töö võttis arvatust kauem aega, sest taheti anda parim, mis võimalik.

Valmistasime kaks varianti: lugemised mp3 variandis ühel CD-l ja lugemised ajaliselt täies mahus koos oreliakordidega nende vahel. See täies mahus materjal sai pea seitse tundi pikk, kokku kuuel heliplaadil.

Ja siis astusime esimese lõplikest sammudest Indreku unistuste teel – CD mp3 varaiandis sai avalikkusele esitletud ülestõusmisaja pühadenädalal Rahvusraamatukogus, kui toimus Tallinna raamatulaat.

Pikem variant ootab veel valmimiseaega. Aga see kindlasti tuleb – ainulaadne töö väga ainulaadses vormis. Pealegi, ka ainulaadsel ajal, mil tähistame Eesti Piibli 275. ja Maarjamaa 800. aastapäeva.
Tänan kõiki, kelle ühistööna Psalmid kuuldavaks saanud on!

Helle Aan


 

2013.luges Indrek Hirv need psalmid Raadio 7 eetri tarvis nö linti.
2014.kevadel kasvas valminud materjali põhjal idee loetud psalmid ka heliplaadile kanda.
2014. sügisel said loetud tekstid tehniliselt plaadiküpseks.
2014.aasta lõpuks ilmus Psalmidest kogumik mp3-dena, kõik 150 psalmi ühel CD-l

Kui ka Sina soovid seda endale tellida siis võta meiega ühendust:
Telefon 6607830, 5258390 või kirjuta raadio7@raadio7.ee

Kiitke Issandat kõik rahvad,
Hõisake Talle, hõimud kõik:
Suur on Tema arm me üle,
Issanda truudus on igavene!

Halleluuja!

Psalm 117

Reklaam