Eesti kirikupead osalesid ühispalvusel paavstiga: luteri ja katoliku kirik on leppinud

EELK peapiiskop Urmas Viilma ja Rooma-Katoliku Kiriku Eesti apostellik administraator piiskop Philippe Jourdan kohtusid esmaspäeval Rootsis paavst Franciscusega. Koos kogu maailma katoliku ja luteri kiriku kõrgemate peadega peeti ühispalvust, millega tähistati kirikute leppimist 500-aastase lõhe järel.

Aastal 1517 avaldas munk Martin Luther Wittenbergis, Saksamaal oma vastuseisu laialdaselt levinud indulgentside müügi praktikale. Tema avalik ülesastumine vallandas põhjaliku muutuste protsessi ning viis lõpuks Lääne kristluse kaheks lõhenemiseni.EELK kodulehel kirjutas peapiiskop Urmas Viilma pärast ühispalvust, et luterlaste ja katoliiklaste viie sajandi pikkune vastasseis on nüüd möödas, ja see edastab maailmale leppimis- ja andestussõnumi.

«Kirikute üksteisele lähenemine ning leppimiseks käe ulatamine võiks olla eeskujuks maailma erinevatele konfliktiosapooltele alates sõdivatest riikidestja lõpetades tülitsevate pereliikmete või naabritega. Tahe ühisosa leidmiseks ja rahu saavutamiseks peab ületama mistahes isiklikud ja enesekesksed soovid ning ambitsioonid. Peame jõudma igal tasandil konfliktidest osaduse ning üksmeeleni!» tõdes peapiiskop Viilma.Luteri ja katoliku kirikute dialoog üksteisemõistmisele ja leppimisele jõudmiseks on kestnud ametlikult juba 50 aastat. 16. sajandil olulise vastasseisu tekitanud ning reformatsiooniliikumise põhjustanud teoloogilised erimeelsused on selle aja jooksul olulisemates tüliküsimustes ületatud.

Juba 1999. aastal jõuti õigeksmõistuõpetuse ühisdeklaratsiooni allakirjutamiseni ning 2013. aastal publitseeriti ühisdokument «Konfliktist osaduseni». Mõlemad dokumendid on tõlgitud ka eesti keelde ning 2017. aastal korraldavad Eesti luteri ja roomakatoliku kirikud ühiskonverentsi teemal «Konfliktist osaduseni», millega seoses viiakse ka Eestis läbi Lundis toimunud palvuse eeskujul ühispalvus mõlemate kirikute vaimulike osalusel.

Allikas: Postimees

Reklaam