Uudised

Lia Virkus soovitab isadepäeva koogiks : halvaa-hapukoorekook

Halvaa-hapukoorekook
kuuele

valmistamisaeg 15 minutit + üle öö külmas
Maitsva halvaa-küpsisekoogi saab valmis küll 15 minutiga, kuid maitsmisega peab siiski ootama järgmise päevani, et kihid korralikult maitsestuksid.
2 pakki (à 165 g) Kalevi küpsiseid
500 g paksu hapukoort
200 g halvaad

Kaunistamiseks:
küpsisepuru

Riivi halvaa ja sega hapukoorega.

Lao alusele 4×2 (või muu sobilik arv) küpsist. Määri peale hapukoorekreemi. Lao veel 3‒4 kihti küpsiseid vaheldumisi kreemiga. Kata kook nii pealt kui ka külgedelt kreemiga.

Hoia üle öö külmas ja kaunista vahetult enne serveerimist küpsisepuru, hakitud šokolaadi või marjadega.

Lia Virkus soovitab: Krõbedad kaneelirullid

30 tk

Kaneelirulle võid kasvõi igal õhtul küpsetada täisteralavašist, millest saad
meeldivalt krõbedad ja kaneelised magusaampsud. Kiire ja maitsev!

1 pakk ( 180 g ) täisteralavašši (Lameleib)

60 g võid

5 sl (pruuni roo)suhkrut

2 sl kaneeli

1 tl kardemoni

Serveerimiseks: soovi korral tuhksuhkrut

Sega suhkur kaneeliga. Laota lavašš lauale, määri sulavõiga, puista peale
suhkru-kaneeli-kardemonisegu. Keera rulli ja lõika pikuti umbes 2 cm
ribadeks. Kui kasutad minimuffinivormi, keera ribad ühekaupa rulli ja tõsta
pesadesse. Tavasuurusega muffinivormi korral keera rulli 2–3 lavaširiba,
alustades ühega ja jätkates teise-kolmandaga, ning tõsta pesadesse. Küpseta
ahjus 180 kraadi juures 10-15 minutit, kuni rullid on kaunilt krõbedad. Lase
vormis 5 minutit jahtuda ja tõsta restile.

Lia Virkus: argiõhturoog Kariibipärane seafileekarri kookospiimaga

Neljale

Kiire ja mugav poole tunni argiõhturoog. Sama ajaga, mis riis keeb, saad valmis ka maitsva kookosese kastme. Samas sobib selline vahva roog ka külalistele pakkumiseks igal ajal.
2 sibula

2 sl õli

1-2 tl karripulbrit

2 dl lihapuljongit

400g kookospiima’

1 konserv ananassikuubikuid omas mahlas

500- 600 g sea sisefileed
Soola, pipart
Serveerimiseks: 200 g riisi

Pane riis rohke veega keema. Samal ajal haki sibulad ja kuumuta pannil 1 sl õlis koos karriga klaasjaks, tõsta kaussi ootele. Tükelda seafilee ribadeks ja pruunista pannil ülejäänud õlis, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta puljong koos kookospiimaga ja vala pruunistatud seafileele. Sega hulka ka sibulad ja nõrutatud ananassikuubikud, kuumuta mõni minut kõike koos. Kui kõik valmis siis pane riis vaagnale ja kalla seafilee kookosekastmes peale. Naudi kohe!

NIPP! Peolaual kaunista rooga röstitud seesamiseemnetega, näeb uhkem välja.

Lia Virkus soovitab: Õuna-martsipani plaadipirukas

 

20 tk

Mahlane martsipaniga õunapirukas on suurepärane kohvikõrvane,  eriliselt hea maitseb see koos  vanillikastme või -jäätisega.

Põhi:

3 dl spelta- või nisujahu

3 sl suhkrut

125 g külma võid

2 sl sidrunist pressitud mahla

Täidis:

200 g manrtsipanimassi mandliga

100 g toasooja võid

1 sidruni riivitud koor

4 muna

1 dl nisu- või speltajahu

1 tl küpsetuspulbrit

500 g kodumaiseid hapukaid õunu

Mõõda jahu ja suhkur köögikombaini. Lisa kuubikutena külm või. Sega puruseks taignaks. Lisa sidrunimahl ja töötle ühtlaseks, mässi kilesse ja tõsta tunniks külma. Rulli või vajuta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud väiksemale ahjuplaadile( nt 20 x 30 cm). Torka kahvliga augud ja eelküpseta põhja ahjus 175 kraadi juures u 10 minutit.

Täidise jaoks riivi külmkapikülm mandlimass. Vahusta toasoe või, martsipan ja riivitud sidrunikoor. Vahusta ükshaaval juurde munad.  Iga kord peaks tainas olema ühtlane, kui uue muna lisad. Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa viimaks täidise hulka, kalla eelküpsetatud põhjale. Koori ja viiluta õunad, lao kaunilt pirukale. Küpseta u 25 minutit või kuni pirukas küps, lase väheke  jahtuda ja lõika ruutudeks.

Lia Virkus soovitab: Ahjustrooganov

kuuele-kaheksale

valmistamisaeg 30 minutit + 1 tund ahjus

Sügisesed ilmad suisa sunnivad pajaroa ahju podisema panema, selline koorekaste maitseb kogu perele. Serveeri rooga keedetud kartulite, tatra, riisi või kartulipudruga ja meelepärase värske salatiga.

1,3 kg seakaelakarbonaadi

3‒4 sl õli praadimiseks

2 sibulat

3‒4 sl jahu

7 dl kuuma vett

1‒2 dl hapukoort

100 g tomatisalsat (või tomatipüreed)

1 dl tükeldatud marineeritud kurke

soola ja pipart

Lõika liha kangideks ja pruunista pannil õlis mitmes jaos. Maitsesta soola-pipraga ja tõsta malmpotti.

Kuumuta hakitud sibulad pannil klaasjaks ja pane samuti potti. Kalla peale nii palju keevat vett, et see katab liha. Hauta 1 tund kaane all 180-kraadises ahjus või pliidil vaiksel kuumusel.

Sega jahu 1 dl veega, kalla lihale ja sega läbi. Lisa ka kurgitükid, hapukoor ja tomatipüree ning sega läbi. Kuumuta veel, kuni liha on pehme. Maitsesta vajadusel veel soola-pipraga.

Lia Virkus soovitab: Kihiline kapsa salat

6-le
Valmistusaeg : 40 minutit
Väga tervislik ja maitsev kapsasalat, mida saab kihiti laduda kas vaagnale või kaussi,tore serveerida ka peolaual!

800 g värsket kapsast
1 väiksem punane sibul
2-3 õuna
400 g kodujuusu
4 keedetud muna
Kaste:
2 dl majoneesi
2 dl hapukoort
2dl gmaitsestamata jogurtit
1-2 tl karri,
soola, musta pipart
Peale:
100 g riivitud juustu

Peenesta kapsas peenteks ribadeks, puista peale väheke soola ja mulju mõned minutid, kuni mahl välja tuleb. Sega kokku kaste, maitsesta soola, pipra ja karriga.
Tükelda keedetud munad ja õunad.
Lao alumiseks kihiks kapsas, siis õhuke kiht hakitud sibulat ja peale kastmekiht. Laota taas kapsakiht ja kodujuust, siis taas kastmekiht. Veelkord kapsakiht ja tükeldatud õunad, peale kaste. Siis veel kapsas  ja peale hakitud munakiht ja kaste. Kata kilega ja pane külmkappi paariks tunniks, kuni üleöö. Seda selleks, et kõik kihid kenasti kastmega läbi imbuksid ja maitsestuksid. Enne lauale panekut puista peale riivjuust ja kaunista tilliokstega.

25 aastat muudetud elude lugusid

Astume sellel sügisel üle 25-nda tegevusaasta künnise. Alustasime ja jätkame
sooviga tutvustada eestimaalastele kristlust ja jagada Head Sõnumit
Jeesusest Kristusest nii, et seda kuuleks iga eestimaalane. Me oleme
raadiojaam Tõde otsivale inimesele. Järgime Jeesuse misjonikäsku ja seetõttu
kinnitame ikka ja taas eetriski, et armas inimene, SA ei ole üksi. Jumal on
Sinuga iga päev! Ja läbi nende aastate on Jumal oma sõnumiga väga paljude
inimeste elusid muutnud. Ja kuulajd omakorda meie saatekava oma soovidega
täiendanud. Tegevusaastate alguses oli kõrge uudisväärtusega Piibliteksti
lugeminegi, sest tulime ju ajast, mil Piiblit avalikus ruumis ei kasutatud.
Ka inimesed, kellega saateid tegime, olid küll meie keskel aastaid
tegutsenud, kuid tavaarvamus oli, et kirikuõpetaja või vaimulik jutlustab
pigem kirikus kui osaleb vestlussaates. Arusaam eestpalvest või
palvetamisest on nüüdseks muutunud. Varem helistati ja paluti eestpalvet
ning küsiti, millal peaks tagasi helistama, et kuulda, milline vastus
palvele tulnud on.

Raadio tegutseb avalikus ruumis ja üks meie eesmärkidest on ristiusu ja meie
igapäevaelu seoste selgitamine meie kultuuriruumis. Anname tänagi teada, et
elu ja tegevus toimub ka kirikuseinte vahel, et lisaks jumalateenistustele
on  ristiinimesed tegutsemas mitmetes eluvaldkondades, arendades nii oma
kogukonna ja laiemalt ühiskonna sotsiaalset sidusust. Raadio 7 osa on olla
informatiivne, operatiivne hoides avatud mikrofoni elupulsil. Et
ristiinimene on normaalne aktiivne elust osavõtja. On haritud ja sageli ka
kõrgel positsioonil tegutseja. Usklik ei tähenda tänases kontekstis
ullikest, kes oma eluga ei saa hakkama. Sellist arvamust kohtab paraku veel
tänagi, aga see pole enam domineeriv või valdav arusaam. Ja eks me jätkame
oma raadiotööd edasi. Küllap oleme oma igapäevaelus sõna jõudu näinud ja
tunnetanud. Me tahame ju, et meil ja mieie lähedastel elu hästi läheks.
Vanasõna täheldab, et hea sõna võidab võõra väe. Seepärast jätkame Hea
Sõnumi kuulutamist. Jumala Sõna vägi muudab elusid.

Alustasime  seitsmenda eraraadiojaamana Eestis. Sama number kajastub ka meie
nimes, kuid  7 valiti  selle numbri tähendusest lähtuvalt – 7 viitab Piiblis
täiuslikkusele. Seega on meie  jaama nimesse sisse kodeeritud meile kui
tegijaile pidev püüd teha täna eilsest paremini. Meie siht on olla eetris
kuulaja jaoks ja kuulaja pärast. Kui alustasime, olid raadiotegijad ja olid
kuulajad. Tänaseks oleme koostööpartnerid. Tänan ja õnnitlen Raadio 7 25-nda
tegevusaasta puhul!

Tänan ja õnnitlen raadio 7  25-nda tegevusaasta puhul!

Helle Aan

Ps Seoses uue hooajaga on meil mõned muudatused saatekavas: esmaspäeval sari ,,Suhtumised”, teisipäeval sari ,,Seitse küsimust” ja kolmapäeval ,,Peresaade” on eetris kell 12.00 kordusega sama päeva õhtul kell 19.00. Piiblitunnid, mis on aastaid eetris olnud kell 18.15, on nüüd kuuldavad algusega kell 20.00

Lia Virkus soovitab: roog seentega, kuid hoopis teistmoodi kui tavaliselt

Soe kartuli-kukeseenesalat vürtsika rukolaga

neljale

Soojad salatid on sügisõhtul mõnusaks kõhutäiteks. Värske eestimaine köögivili sinepises vinegrettkastmes täidab hästi kõhtu ja pakub ka maitseelamust.

Valmistamisaeg 30 minutit

800 g väikseid värskeid kartuleid

300 g kukeseeni

1 sl võid

200 g türgi ube

200 g punaseid või kollaseid kirsstomateid

paar suurt peotäit rukolalehti

Sinepine vinegrettkaste:

1 dl külmpressoliiviõli

2 sl valge veini äädikat

1‒2 purustatud küüslauguküünt

2 kuhjaga tl Dijoni sinepit

2 sl vedelat mett

soola ja musta pipart

Sega kastmeained kaanega purgis ja loksuta segamini.

Keeda pestud kartulid ja lase pisut jahtuda. Siis poolita või tükelda suuremad kartulid ja sega kastmega.

Keeda puhastatud ja poolitatud oakaunu 3 minutit, nõruta sõelal ja lisa salatisse.

Prae puhastatud kukeseeni kuival pannil, siis lisa või ja pruunista kergelt. Lase hetke jahtuda ning lisa koos väiksemaks rebitud rukolalehtede ja poolitatud kirsstomatitega salatisse.

Sega salat kergelt läbi ja maitsesta vajadusel veel soola-pipraga.

 

 

 

 

 

Lia Virkus soovitab: Karamelline õunakook

12 tk

Hapupiima või keefiriga valmiv mahlane õuna-plaadikook. Hele siirup annab
koogile mõnusalt karamellise maitsenüansi.

6 dl jahu

1dl pruuni suhkrut

2 tl küpsetuspulbrit

4 dl hapupiima või keefirit

2 dl heledat siirupit

200 g võid

700- 800 g kodumaiseid hapukaid õunu

Sega jahu, suhkur ja küpsetuspulber.

Lisa hapupiim või keefir ja siirup ning viimaks ka sulatatud või. Sega nii
palju, kui ainete segunemiseks hädapärast vajalik. Koori õunad , lõika
neljaks ja puhasta, viiluta õhukeselt. Sega taigna hulka ja laota väiksemale
ahjuplaadile (nt 24 × 32 cm).

Küpseta 180kraadises ahjus u 30 minutit või kuni kook küps.

Lia Virkus soovitab mitmeid erinevaid kurgi soolamise-hapendamise retsepte

Krõmpsuv kurgisalat mädarõikaga

2,5 l

Valmistusaeg: 20 minutit + 24 tundi seismiseks

Imehea kurgisalat, mida tasub süüa teisel päeval ka värskena, teise satsi võiks panna juba sügis-talveks purki ja hoida külmas.

 

2 kg väikseid kurke

300 g suhkrut

150 g peent meresoola

120 g 30% äädikat

15–20 g riivitud värsket mädarõigast

3 suurt viilutatud küüslauguküünt

suur peotäis tilli ja tilliõisikuid

 

Viiluta kurgid. Noori ja ilusaid suviseid kurke pole vaja enne koorida, sügisestelt kurkidelt võiks kõvema koore eemaldada. Pane kurgiviilud suurde nõusse koos suhkru, soola, äädika, mädarõika, küüslaugu ja tilliga. Sega korralikult läbi ning jäta 12 tunniks külma kohta kaane alla seisma. Sega korralikult läbi ja lase veel 12 tundi seista.

Pane eelkuumutatud purkidesse ja kaaneta. Salat säilib jahedas mõni kuu!

 

 

Küüslaugune kurgisalat kohe söömiseks ja ka purki panemiseks

2 l

Valmistusaeg: 20 minutit + 10 tundi seismiseks

Mõnus salat argi- või grillroogade juurde ajal, mil kasvuhoonest tuleb kurke nii palju, et neid niisama ära süüa ei jõua. Salat seisab  külmkapis kuu-paar.

 

2 kg väikseid kurke

3–4 sibulat

1 suur kodumaine kange küüslaugupea (u 7–8 küünt)

7–8 tilliõisikut või tillivart

 

Marinaad:

1 dl valget veiniäädikat

2 tl Dijoni sinepit

2 sl suhkrut

1 tl musta pipart

 

Koori ja viiluta kurgid. Lõika sibulad õhukesteks sektoriteks, küüslauk viiludeks.

Sega omavahel marinaadiained. Sega marinaad kokku kurgi, sibula, küüslaugu ja tilliga. Jäta salat külmkappi maitsestuma 10–24 tunniks. Naudi kohe või tõsta purkidesse ja säilita külmkapis.

 

 

Hapendatud kurgid

3 l

Valmistusaeg: 30 minutit + 1–3 päeva seismiseks

Suve keskel naudin värskelt hapendatud kurke. Sama retsepti järgi teen nii ühe kui ka kolme päeva kurke. Vahe on selles, kas kallan peale kuuma või külma soolvee. Väga tähtis on leotada kurke enne purkiladumist 12 tundi külmas vees, et need krõmpsud jääksid.

 

2 kg väikseid kurke

2 suurt peotäit mustasõstralehti

1 kimp tillivarsi ja -õisikuid

4–5 küüslauguküünt

soovi korral 3 cm pikkune jupp mädarõikajuurt

 

Soolvesi:

1 l vett

2 sl soola

1 sl suhkrut

(1 sl kanget 30% äädikat)

 

Pane kurgid 12 tunniks külma vette likku.

Seejärel lao kurgid kolmeliitrisse purki kihiti tillivarte ja -õisikute, mustasõstralehtede, kooritud ja poolitatud küüslauguküünte ning soovi korral tükeldatud mädarõikaga. Keeda valmis soolvesi ja kalla kurkidele kuumalt, kui soovid kurke süüa järgmisel päeval.  Kui soovid kurkidel lasta hapneda 2–3 päeva, jahuta soolvesi ja vala siis purki. Kata purk taldrikuga ja korja tekkiv vaht. NB! Suve esimesi kurke hapendan vaid soolveega, sügise poole lisan marinaadi ka sortsu äädikat.

 

Nipp! Kui soovid hapendatud kurke talveks säilitada, vala soolvesi pärast kolme päeva seismist kurkidelt ära. Lase sama marinaad keema, lisa sorts kanget äädikat ja vala vedelik kuumalt tagasi purki kurkidele tagasi, kaaneta.