Hetkel eetris:
Roosiaed

Uudised

Lia Virkus soovitab: Tomatine suvikõrvitsasupp juustuga

Tomatine suvikõrvitsasupp juustuga

neljale-kuuele

Valmistamisaeg 40 minutit

Maitsev supp, mida on hea teha nii argiõhtuks kui ka küllatulnud sõpradele. Valmista suppi noortest suvikõrvitsatest, et neid saaks kasutada koos kauni rohelise koorega ‒ see teeb supi kohe kaunimaks ja ka maitsvamaks.

1 kg suvikõrvitsat

2 sibulat

oliiviõli

2‒3 suurt küüslauguküünt

1 väike tšillikaun või näpuotsaga Cayenne’i pipart

500‒600 g värskeid eestimaiseid tomateid [või 800 g konserveeritud terveid tomateid omas mahlas]

7‒8 dl köögiviljapuljongit

150 g küüslaugumaitselist toorjuustu

maitse järgi sidrunimahla

10‒15 musta kividega oliivi

suur peotäis hakitud tilli

Serveerimiseks:

100 g riivitud juustu

sidrunisektoreid

Lõika suvikõrvitsad väikesteks kuubikuteks. Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta kõiki suure poti põhjas õlis umbes 15‒20 minutit.

Lisa tükeldatud tomatid [või konservtomatid koos vedelikuga] ja puljong. Kõigepealt lisa 5 dl puljongit, vajadusel vala juurde. Poolita tšillikaun, eemalda seemned ja haki kaun peeneks. Lisa potti ja keeda siis kõike veel 10‒15 minutit. Siiani võid supi ka eelmisel päeval ette valmistada.

Lisa lõpuks lusikatäite haaval toorjuust ning maitsesta soola ja sidrunist pressitud mahlaga. Puista peale hakitud tilli ja oliive.

Serveeri sidrunisektorite ja riivitud juustuga.

Lia Virkus soovitab: Pehme õunakook

Pehme õunakook
Kaheksale
Valmistamiseks:1 tund 15 minutit
Serveeri kooki magustoiduks soojalt koos külma vaniljejäätisega või jahtunult kuuma kakao kõrvale. Kook maitseb võrratult ka järgmisel päeval. Säilib pehme ja mahlasena.

500 – 600 g õunu
2 tl kaneeli
1 sl suhkrut
150 g toasooja võid
3,5 dl suhkrut
1 suurema sidruni riivitud koor
2 muna
2 dl piima
5 dl nisujahu
3 tl küpsetuspulbrit
Serveerimiseks : vanillijäätist

1. Kuumuta ahi 175 kraad juurde.
2. Koori ja puhasta õunad, lõika sektoriteks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Sega suhkru ja kaneeliga.
3. Määri 26- 28 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm seest võiga ja raputa üle riivsaiaga või vooderda seest küpsetuspaberiga[ vt lk].
4. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks kohevaks vahuks, lisa ükshaaval munad, vahustamist jätkates. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber, sõelu võivahule. Lisa ka piim ja riivitud sidrunikoor.
5. Kalla 2/3 tainast vormi, lisa õunaviilud ja seejärel ülejäänud tainas. Küpseta 45- 55 minutit, kuni sissetorgatud puutikk jääb kuivaks. Lase jahtuda.

Lia Virkus soovitab: Prantsuse Provence’i sibulapirukas

Provence’i sibulapirukas

12 tk

Valmistusaeg: 40 minutit + 30 minutit ahjus

Peen ja hõrk pirukas, mida pakun sõpradele klaasi veini kõrvale. Kollane sibul jääb hautatuna meeldivalt magus ja üldse mitte sibula maitsega. Kasutan võimalusel ehtsat, Itaalias ja Prantsusmaal müüdavat anšoovist. Eesti firmades nahata kilufileest toodetud konserviga ei saa päris õiget maitset kätte.

Põhi:

150 g võid

1,5 dl nisujahu

1,5 dl täisteraspeltajahu

0,5 tl soola

1–2 sl vett

Kate:

3 suurt kollast sibulat

3 sl oliiviõli

1,5 tl kuivatatud basiilikut või tüümiani

3 dl [200 g] riivitud juustu

3 muna

3 dl piima, kohvi- või vahukoort

0,5 tl soola

0,5 tl musta pipart

50 g anšoovisefileed

100 g kirsstomateid

10–15 musta kivita Kalamata oliivi

värskeid basiiliku- või tüümianilehti

  1. Põhja valmistamiseks haki jahud ja sool külmade võikuubikutega läbi. Lisa vesi ja töötle ruttu ühtlaseks tainaks. [Mugav on tainast teha köögikombainis.]
  2. Rulli tainas kettaks ning säti 26–28 cm läbimõõduga võitatud pirukavormi põhja ja äärtele. Pane 30 minutiks külma. Seejärel eelküpseta 200kraadises ahjus 10–12 minutit.
  3. Koori ja viiluta sibulad. Hauta neid pannil õlis väiksel kuumusel koos tüümianiga 8–10 minutit, sega aeg-ajalt. Lase jahtuda.
  4. Puista eelküpsetatud põhjale pool juustust. Laota peale sibulad ja siis ülejäänud pool juustust.
  5. Klopi lahti munad, lisa piim või koor ja maitsesta soola-pipraga. Kalla pirukale.
  6. Kaunista anšoovisefileede, pooleks lõigatud kirsstomatite ja oliividega. Nirista tomatitele veidi oliiviõli ning jahvata musta pipart.
  7. Küpseta 200kraadises ahjus 25–30 minutit või kui pirukas on küps. Serveerimisel kaunista värskete ürtidega.

Lia Virkus soovitab: Muhu sibulapirukas

Muhu sibulapirukas

12 tk

Valmistusaeg: 20 minutit + 30 minutit ahjus

Merevaik teeb sibulapiruka meeldivalt juustuseks, sibul annab mõnusalt magusat maitsenüanssi. Soovi korral tee pirukas valge-, sinihallitus- või kitsejuustuga, nii saad uusi põnevaid maitseelamusi.

250 g lehttainast

3 suurt sibulat

2 sl õli

2 sl jahu

4 sl majoneesi

4 sl hapukoort

200 g toasooja Merevaiku

2 muna

Soola

Musta pipart

Peale: 100 g riivitud juustu [või 50 g valge, sinihallitus- või kitsejuustu]

Koori sibulad ja lõika õhukesteks ribadeks. Kuumuta õlis pannil klaasjaks, lisa hulka jahu ja kuumuta segades veel mõni minut. Rulli tainas nelinurgaks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud väikese plaadi [ u 24 x 34 cm]põhja ja äärtele. Laota tainale küpsetatud sibulad. Vispelda munad majoneesi, hapukoore ja Merevaiguga segamini, maitsesta soola ja pipraga. Laota sibulatele. Puista peale riivitud juust või mureanda valge-, sinihallitus- või kitsejuust. Küpseta ahjus 220 kraadi juures 20- 25 minutit või kuni juust pealt kaunilt kuldkollane.

Tallinnas algab õigeusu vaimuliku muusika festival

Tallinnas algab teisipäeval oktoobrini kestev 20. rahvusvaheline õigeusu vaimuliku muusika festival, mis on ellu kutsutud õigeusu muusikakultuuri uurimiseks, säilitamiseks ja arendamiseks.
Festivali avakontserdil Jaani kirikus esinevad Peterburi Mariinski teatri orkestri solistid Oleg Sendetskii ja Gennadi Nikonov ning organist Regina Kamenshchikova Venemaalt, teatas Tallinna linnavalitsus BNS-ile.
26. septembril saab Jaani kirikus kuulata segakoori „K.O.O.R”, mida juhatab dirigent Raul Talmar. 27. septembril toimuvad mitmed kontserdid Kaarli kirikus, Tallinna Issandamuutmise kirikus ning Kaasani Jumalaema Sündimise kirikus.
Festivali galakontsert toimub 29. septembril Estonia kontserdisaalis, kus esinevad teiste seas Tallinna huvikeskuse Kullo lastekooristuudio „Raduga” kontsertkool, meesansambel „Credo”, Kozevnikovi nimelise Moskva oblasti Riiklik Akadeemiline Koor ning segakoor „Rim/Choir”.
Festival lõpeb 1. oktoobril vaimuliku muusika kontserdiga Jaani kirikus, kus publiku ette astuvad vokaal-kooristuudio ‘Allegro”, kammerkoor „Eleegia”, segakoor „Ukraina” ja naiskoor „Vivat musica”.

Lia Virkus soovitab: kooki moosiga

Pärmitainal õuna-plaadipirukas
15 tk
Mõnusalt maheda õunapiruka teeb eriti mahlaseks õunte alla laotatud õunamoos. Maitseb hästi ka järgmisel päeval.
Valmistamisaeg 30 minutit + 30 minutit kerkimiseks + 20 minutit ahjus

100 g võid
2,5 dl piima
25 g pärmi
1 tl kardemoni
näpuotsaga soola
1 dl suhkrut
1 muna
8 dl nisujahu

Õunamoos:
700 kodumaiseid hapukaid õunu
poole sidruni mahl
3 sl vett
3 dl moosisuhkrut

Peale:
5‒6 eestimaist õuna
2‒3 tl kaneeli
4‒5 sl suhkrut

Kõigepealt keeda õunamoos. Koori õunad, puhasta seemnetest ja lõika õhukesteks viiludeks. Pane koos sidrunist pressitud mahla ja veega potti ning keeda 5 minutit. Lisa siis moosisuhkur ja keeda veel 5 minutit, aeg-ajalt segades. Lase jahtuda.
Sulata või potis, lisa piim ja soojenda käesoojaks. Kalla kaussi ja pudista hulka pärm. Lisa maitseained ja muna ning sega. Lisa ka jahu, sool ja suhkur ning sõtku ühtlaseks tainaks. Lase kerkida rätiku all kahekordseks.
Rulli tainas jahusel laual ahjuplaadi suuruseks nelinurgaks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota peale õunamoos.
Puhasta õunad, lõika viiludeks ja laota moosi peale. Puista peale suhkru-kaneelisegu.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni kook on küpsenud ja ääred kaunilt pruunid.

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi