Uudised

Sõna tänaseks päevaks uus number hilineb

stp2013talvHead, 7-sõprade klubi liikmed!

Trükitehniliste viperuste tõttu jõuab meie uus Sõna tänaseks päevaks teie postkasti uue kuu esimestel päevadel.

Vabandame viivituse pärast!

Lia Virkus soovitab: kõrvitsa-sidrunimarmelaad

U 1 l

Mõnusalt hapukas marmelaad saia peale. Samuti kookide vahele, peale. Kellele meeldib apelsin, võiks kasutada 3 sidruni asemel siia 2 apelsini ja 1 riivitud apelsinikoore. Valmistusviis jääb samaks. Tore valmistada kingituseks  sõpradele.

1 kg kõrvitsat

3 sidrunit

500 g moosisuhkrut

Paar mündioksa

Puhasta kõrvits ja tükelda kuubikuteks, tükelda ka sidrun väikesteks kuubikuteks. Kui sa ei soovi mõrkjat marmelaadi,mida just sidrunikoore abil saab, siis koori sidrunilt noaga koor ja valge osa ja ära neid kasuta. Tõsta kõrvits ja sidrun koos   mündiokstega potti ja lisa väheke vett. Keeda pehmeks( u 10- 15 minutit), tõsta mündioksad välja ja püreeri saumikseriga. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 10 minutit, tõsta eelkuumutatud purkidesse.

 

NB! Kõrvitsat lahti lõigates tasuks valmistada tihke, vähese veesisaldusega  püree, mis säilib suurepäraselt külmutatud kujul õhukindlalt sulguvates karpides või külmutuskottides.

Selleks eelkuumuta ahi 200°-ni. Lõika kõrvits umbes poole kilo raskusteks sektoriteks, eemalda pehme sisu; seemned hoia kuivatamiseks. Määri lõikepindu kergelt õliga; aseta sektorid püstiasendis ja piisavalt suurte vahedega fooliumiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta umbes 45 minutit; lase jahtuda. Kaabi küpsenud sisu koore küljest lahti ning töötle kannmikseri või köögikombainiga püreeks.

Kõrvitsat võib ka keeta, kuid siis jääb püreesse rohkem vett. Selleks koori, puhasta ja tükelda kõrvits ning keeda väheses vees 15–20 minutit. Seejärel kurna enamik veest ning püreesta kõrvits koos vähese keeduvedelikuga. Lase jahtuda ja kasuta kohe või jaga karpidesse ning tõsta sügavkülma

Lia Virkus soovitab: kõrvitsaküpsised

 

30 tk

 

Pehmed, mõnusalt  pähklsedi ja sokolaadised pätsikud, mis õhukindlas purgis säilivad mahlasena mitu päeva.  Just tänu kõrvitsale.

 

3 dl kõrvitsapüreed

 

100 g purustatud metspähkleid

 

75 g (Daimi ) šokolaadi

 

1 muna

 

100 g võid

 

Näpuotsaga soola

 

2 dl tumedat suhkrut

 

4 dl nisujahu

 

1 tl vanillisuhkrut

 

1 tl kaneeli

 

1 tl küpsetuspulbrit

 

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna ja jätka vahustamist. Lisa hulka ka kõrvitsapüree. Sega kuivained omavahel ja lisa samuti taigna hulka. Lõpuks lisa hulka hakitud Daimi sokolaad ja sega läbi. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile u 5 cm läbimõõduga väikesed kuhjakesed. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 10- 15 minutit.

Lia Virkus soovitab: isadepäevaks

Šokolaadikook Daimi vahukoorega

Kümnele

Valmistusaeg: 10 minutit + 15 minutit ahjus + soovitatavalt 1 öö külmas

Mahlane šokolaadikook maitseb parimalt, kui on seisnud üle öö külmas, kuid kes ei jaksa oodata, võib seda süüa ka samal päeval jahtunult. Krõbisevate Daimi tükikestega vahukoor lisab pidulikkust ja imehead maitset.

 

200 g võid

200 g tumedat 70% kakaosisaldusega šokolaadi

4 muna

2 dl suhkrut

2,5 dl nisujahu

näpuotsatäis soola

 

Daimi vahukoor:

2,5 dl vahukoort

1,5 sl mõru kakaod

1,5 sl tuhksuhkrut

2 topeltpakki (à 56 g) Daimi šokolaadi

 

1.                Määri 20 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga või vooderda küpsetuspaberiga. Võid ka kasutada suuremat vormi, siis jääb kook lihtsalt õhem ja kuivem.

2.                Sulata kastrulis või. Murenda hulka šokolaad ja sulata samuti. Sega ühtlaseks seguks ning lase pisut jahtuda.

3.                Vahusta munad kergelt suhkruga ja sega šokolaadiseguga.

4.                Ühenda jahu soolaga, lisa tainale ja sega ühtlaseks. Vala tainas vormi.

5.                Küpseta 200kraadise ahju alumisel siinil 14–15 minutit. Lase täielikult jahtuda (kook võiks seista külmas üle öö) ja võta vormist.

6.                Vahusta koor tuhksuhkru ja kakaoga. Lisa jämedalt hakitud Daimi šokolaad. Määri vahukoor koogile ning naudi kohe!

Lia Virkus soovitab: Õunamuffinid

12 tk

Mahlased, maitsvad ja suussulavad. Parimad oma kodumaiste õuntega, mida riivi koos koorega taigna hulka.

 

4 dl nisujahu

2 dl suhkrut ( parim oleks pruun roosuhkur)

2 tl küpsetuspulbrit

2 tl vanillsuhkrut

1 sl kaneeli

0, 5 tl kardemoni

2 muna

1 dl toiduõli

1 dl piima

2- 3 hapukat eestimaist õuna

 

Sega suures kausis omavahel kuivained: jahu, suhkur, vanillsuhkur, küpsetuspulber, kaneel ja kardemon. Sega teises kausis vedelikud: munad, õli ja piim. Riivi õunad jämeda riiviga, eestimaised õunad koos koorega.  Lisa vedelikud kuivainetele, sega kiirelt läbi ja sega hulka ka õunad. Jaga tainas võiga määritud või pabervormidega vooderdatud muffinipanni. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 15 minutit, olenevalt ahjust. Katsu küpsust tikuga- tikk peab kuivaks jääma. Tõsta ahjust ja lase vormis 15 minutit jahtuda. Kummuta ettevaatlikult restile lõplikult jahtuma.

 Kindlasti kuumutage ahi enne muffinite panekut õige kuumuseni.

Lia Virkus soovitab: TOMATI – HAKKLIHASUPP

neljale

Lihtsalt valmistatav tomati – hakklihasupp, mille teevad eriti maitsvaks valged oad. Soovi korral võid lisada ka kartulikuubikuid koos tomatikonserviga. . .

Väike tsilli ei tee supi sees  ka paha, eriti  sügis-talvisel ajal.

1-2 sl õli

1 sibul

1-2 küüslauguküünt

400 g veisehakkliha

400 g purk purustatud konservtomateid

Soola, musta pipart, suhkrut

1 sl punet

0,5 l vett

1,5 sl sidrunist pressitud mahla

400 g purk valgeid konservube 

rohelist peterselli

 

Kuumuta kastrulis õli ja kuumuta selles hakitud sibulat ja küüslauku, lisa hakkliha ja pruunista. Maitsesta soola ja pipraga.  Lisa tomatikonserv, pune ja vesi. Hauta 30 minutit. Lisa oad ja  maitsesta vajadusel veel soola, suhkru, pipra ja sidrunist pressitud mahlaga.  Puista üle hakitud