Uudised

Peedikiusatus

Neljale

Valmistusaeg: 15 minutit + võimalusel 1–2 tundi marineerimiseks

Ülilihtne salat, kus lisaks kergele küüslaugumarinaadile annavad peedile maitset pune ja köömned. Kui on aega, keedan peedid ise, nii tuleb salat parim. Kui kiirustan, ostan valmiskeedetud peeti poest või turult. Teen salatit tihti endale, aga ka sünnipäevadel on see vahel laual. Otsustades selle järgi, kui ruttu peedikiusatuse kauss tühjeneb, maitseb see ilmselt teistelegi.

 

u 400 g keedupeeti

2 tl kuivatatud punet

soovi korral 1 tl köömneid

 

Kaste:

0,5 dl külmpressitud oliiviõli

2 sl palsamiäädikat

1 küüslauguküüs

soola

 

Kaunistuseks:

värskeid mangoldilehti või rukolat

 

1.                Alustuseks valmista kaste. Purusta küüslauk, lisa koos palsamiäädika ja soolaga õli hulka ning sega korralikult läbi.

2.                Lõika peedid õhemat sorti viiludeks ja need omakorda pooleks. Aseta lamedapõhjalisse kaussi kiht peediviile, puista peale punet ja soovi korral ka näpuotsaga köömneid. Nirista üle vähese kastmega.

3.                Jätka peedikihtide ladumist, pannes kihtide vahele ürti ja kastet. Lõpuks kalla üle järelejäänud kastmega.

4.                Naudi kohe või kui aega on, lase maitsestuda enne söömist tund-paar. Kaunista värskete salatilehtedega.

 

 

Ahjupeedid rukola ja kitsejuustuga

Neljale

Valmistusaeg: 15 minutit + 45 minutit ahjus

Vahel tekib vastupandamatu röstitud peedi isu, siis teen seda toitu. Panen rukola vaagnale, ahjupeedid ja kitsejuustu peale. Niristan palsamiäädika või -kreemiga üle ja mmm…

 3–4 väiksemat toorest peeti

100 g kitsejuustu (võib asendada ka 30 g Parmesani laastudega)

1 sl värskeid või 1 tl kuivatatud tüümianilehti

2–3 sl head oliiviõli

1 sl palsamikreemi või -äädikat

1 tl vedelat mett

soola, pipart

 

1.                Koori peedid ja lõika sektoriteks, tõsta ahjuvormi. Nirista oliiviõliga üle. Puista peale tüümian ja veidi soola.

2.                Küpseta 200kraadises ahjus, kuni peedisektorid on peaaegu küpsed, ent veel kergelt krõmpsud (umbes 45 minutit). Sega küpsemise ajal vahetevahel.

3.                Pane rukolalehed 15–20 minutiks külma vette, lisa ka jääkuubikuid.

4.                Nõruta lehed ja laota vaagnale. Tõsta lehekihile ahjust võetud peedid ning murenda peale kitsejuust. Nirista üle palsamikreemi või -äädikaga. Jahvata veidi musta pipart ja nirista peale mett. Naudi kohe!

Peasekretär Martin Junge Kohtus presidendi ja peaministriga

Luterliku Maailmaliidu peasekretär Martin Junge viibib Eestis alates 18.jaanuarist. Nende päevade sisse on mahtunud kohtumine Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute esindajatega, Tallinnas oli koos Luterliku Maailmaliidu ja Kristliku Ühtsuse Edendamise Paavstliku Nõukogu ühine töörühm.

Luterliku Maailmaliidu peasekretär Martin Junge külastas Kadriorus oma visiidil 20. jaanuaril Eesti Vabariigi presidenti Toomas Hendrik Ilvest.

Presidendiga kõneleti kiriku rollist tänapäeva maailmas ja Eesti ühiskonnas. Ühtlasi puudutati põgusalt luterliku kiriku mõju eesti kultuurile, viidates ühtlasi seosele varase kirjaoskuse leviku, laulupidude traditsiooni tekke ja luterliku kiriku rolli vahel. Kohtumise teemadel peatuti ka luterliku kiriku osast praeguses Eesti ühiskonnas ja selgemast panustamisest kogukondades.

Samal päeval leidis aset ka peasekretäri kohtumine peaminister Andrus Ansipiga. Kohtumisel oli kõne all Luterliku Maailmaliidu oluline roll põgenike abistamisel. Peasekretär viitas sellele, et Luterliku Maailmaliidu (LML) loomisel aastal 1947 mängis olulist rolli fakt, et pärast II maailmasõda oli iga kuues luterlane maailmas põgenik. Kuna nende seas oli palju eestlasi ja lätlasi, mängisid Eesti luterlased otsustavat rolli LML-i rajamise juures.

LML-i peasekretär osutas asjaolule, et tänapäeval on LML ÜRO Põgenike Ülemkomissari suuruselt viies rahvusvaheline partner ning suurim usupõhine partnerorganisatsioon kogu maailmas. LML panustab praegu oluliselt relvakonfliktide eest põgenike aitamisele. Keenia Dadaabi põgenikelaager on oma 400 000 põgenikuga maailma suurim. LML kannab hoolt ja panustab ka Jordaanias Süüria konflikti põgenikelaagrisse, et pakkuda minimaalsetki abi ja peavarju sadadele tuhandele põgenikele.

Peaminister Andrus Ansip peatus ka pärast taasiseseisvumist aset leidnud kirikuhoonete tagastamise ja taastamise protsessil Eestis.

Peasekretär Martin Junge osales ka EELK vaimulike konverentsil ,, Usutav usk”, kus ta pidas ettekande ,, Elu evangeeliumi rõõmus”.

Peedi- sokolaadimuffinid tatrajahuga

 

12 tk

Soovi korral valmista peale sokolaadiglasuur, sulatades sokolaadi vesivannil ja lisades hulka sortsu õli.

 

300 g keedetud peenelt riivitud peeti

2 muna

2 dl tumedat toorroosuhkrut

100 g oliivi- või kreeka pähkli õli

0, 5 sidruni mahl

3 dl tatrajahu

2 tl küpsetuspulbrit

3 sl kuhjaga mõrukakaod

100 g tumedat mõrušokolaadi, 70%

1 dl hakitud kreeka pähkleid

 

Vispelda toasoojad munad suhkruga lahti, lisa õli, sidrunist pressitud mahl ja riivitud peet. Sega omavahel küpsetuspulber, kakao ja jahu, lisa muna-peedisegu hulka. Sega ühtlaseks tainaks. Haki šokolaad ja kreeka pähkel, lisa taina hulka. Jaota tainas muffinivormidega  vooderdatud või silikoonist muffinipanni pesadesse ja küpseta 175 kraadi juures 20-25 minutit või kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase muffinitel 10 minutit vormis jahtuda ja taheneda.

St Lucia banaani- ananassikook

12-le

Mõnusalt mahlane banaanikook , mille teeb hõrguks nii vahe- kui ka kattekreemina toorjuustukreem. Aga loomulikult võib kooki nautida ka ilma toorjuustukreemita. Kreemiga maitseb hea nii  kohe kokkupanduna kui ka  paari päeva pärast – viimasel juhul hoia kooki serveerimiseni  külmas.

 

5 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl soodat

2 dl  muscovado suhkrut

4 muna

2 dl rapsiõli

2 banaani

100 g ananassikonservi omas mahlas

1 apelsini riivitud koor ja mahl

100 g hakitud kreeka pähkleid

Kreem:

400 g maitsestamata toorjuustu

3 dl tuhksuhkrut

Kaunistuseks:

50 g kuivatatud banaane

 

Pane ahi soojenema 160 kraadi juurde. Määri võiga või kata küpsetuspaberiga 24 cm lahtikäiv koogivorm. Sega omavahel jahu sooda, küpsetuspulber ja suhkur. Klopi lahti munad ja sega jahuseguga. Lisa ka purustatud banaanid, ananass, apelsinikoor ja mahl ning pähklid.  Sega läbi ja tõsta vormi. Küpseta 50- 60 minutit, kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase vormis 10 minutit jahtuda, võta vormist ja lase lõplikult jahtuda.

Vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhksuhkruga ühtlaseks vahuks. Lõika jahtunud kook pooleks, määri peale pool toorjuustuvahust. Tõsta peale teine pool ja kata kook pealt samuti kreemiga. Kaunista banaanilaastudega.

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi