Uudised

Lia Virkus soovitab:Saleneja õuna-kohupiimakook

10 tk

valmistamisaeg 20 minutit + 30‒40 minutit ahjus

Lihtne ilma põhjata õuna-kohupiimakook, mida võib nautida ka saleneja. Meeldivat magusust lisavad kuivatatud aprikoosid, sidrunikoor lisab oma mõrkjat tsitrusevõlu.

 

800 g kohupiima

3/4 dl mannat

2 dl tumedat suhkrut

4 muna

500 g õunu

100 g kuivatatud aprikoose

1 sidruni riivitud koor

 

Vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Lisa kohupiim, manna, riivitud sidrunikoor ning kooritud ja riivitud õunad. Sega ühtlaseks ja kalla küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi.

Küpseta 200-kraadises ahjus 30‒40 minutit või kuni kook kaunilt kuldpruun ja küps.

 

Targu kodus talita: Cesari salat

Meie toiduajakirjanik Lia Virlus soovitab:

Caesari salat

Neljale- kuuele

4 viilu röstsaia, soovitavalt seemnetega

1 jääkapsapea

250 g kirsstomateid

500 g tükeldatud kanafileed

100 g Valio Forte kõva laabijuustu

2-3 küüslauguküünt

1 sl sidrunist pressitud mahla

200 g Felixi küüslaugukastet

Karripulbrit

Soola, pipart

Küüslaugusoola

Oliiviõli praadimiseks ja röstimiseks

Kuumuta ahi 200 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning lõika saiaviilud kuubikuteks. Laota kuubikud ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ja puista heldelt üle küüslaugusoolaga. Rösti u 10 minutit või kuni kuubikud on kuldpruunid, tõsta välja jahtuma.

Tükelda kapsas. Poolita tomatid. Viiluta u 70  g juustust, 30 g riivi peenelt. Maitsesta tükeldatud kanafilee eraldi kausis soola, pipra ja karriga. Sega, kuni kõik kanatükid on maitseainetega koos. Prae pannil oliiviõlis kaunilt kuldpruuniks.

Sega kastmeks küüslaugumajonees, 1 sl sidrunist pressitud mahla, riivitud juust ning pressitud küüslauguküüned.

Sega suures kausis tükeldatud kapsas, kirsstomatid ja juust kastmega. Lisa salatisse praetud kanatükid ning puista vahetult enne serveerimist peale ka saiakuubikud.

Martsipanitäidisega vastlakuklid

 

18 tk

Valmistusaeg: 30 minutit + 1,5 tundi kerkimiseks

Armastan rootsipäraseid martsipanitäidisega vastlakukleid. Kuna neid Eestimaal poest ei saa, küpsetan neid kodus. Külmal lumisel vastlapäeval on ju tore panna pärmitainas kerkima ning teha kukleid perele ja sõpradele.

 

Tainas:

12–13 dl nisujahu

150 g toasooja võid

50 g toasooja pärmi

3 dl käesooja piima

1,5 dl suhkrut

0,5 tl soola

1 sl kardemoni

1 muna

 

Täidis:

400 g martsipanimassi

1 tl piima

4 dl vahukoort

2 sl vanillsuhkrut

 

Määrimiseks:

1 muna

 

Kaunistuseks:

tuhksuhkrut

 

1.                Pudista pärm kaussi, hõõru koos soola ja vähese suhkruga vedelaks. Sega juurde piim, ülejäänud suhkur, kardemon, muna ja või. Seejärel lisa vähehaaval jahu ning sõtku ühtlaseks siidiseks tainaks.

2.                Lase soojas kohas räti all kerkida 1 tund või senikaua, kuni tainas saavutab kahekordse mahu. Jaga kerkinud tainas 18 osaks ja vormi neist pallikesed.

3.                Tõsta pallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase rätiku all kerkida veel 30 minutit. Siis määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 15 minutit (pöördõhuga 6–7 minutit). Lase jahtuda.

4.                Lõika kuklitel “kaas” pealt ja uurista natuke sisu välja.

5.                Töötle köögikombainis tükeldatud martsipanimass 1 tl piimaga vedelamaks ja tõsta supilusikatäis segu igasse kuklisse.

6.                Vahusta koor vanillsuhkruga ning pritsi läbi tordipritsi martsipanile. Torka “kaaned” vahukoore peale, puista kuklid tuhksuhkruga üle ja söö kohe.

Vastalpäevaks soovitame tatrapliine

 

10-12 tk

Valmistusaeg: 30 minutit + 6 tundi kuni üleöö kerkimiseks + 30 minutit küpsetamiseks

Tatrapliinid on maitsvaks  ja  toitvaks peolauaehteks  koos kalamarja, rammusa koore ja sibulaga või meega. Sööjad peaksid kuumi tatrapliine otse malmpannilt ootama ja siis neid kohe nautima. Samuti maitseva pliinid head ka meega!

6 dl leiget vett või piima

3 munakollast

25 g pärmi

1 tl soola

1 dl hapukoort

3 dl tatrajahu

3 dl nisujahu

1 sl sulavõid

3 munavalget

1 dl mineraalvett

Praadimiseks: 200 g võid, selitatud

Serveerimiseks: kalamarja, punast sibulat ja Saare Smetanat ( 30%)

Hõõru pärm 1 tl soolaga vedelaks, lisa käesoe piim või vesi. Lisa ka toasoojad lahtiklopitud  munakollased, hapukoor ja jahud. Sega ühtlaseks ja lase 6 tundi kerkida toasoojas või üleöö külmas. Vahetult enne küpsetamist lisa mineraalvesi, sulavõi ja vahustatud munavalged. Sulata malmpannil ( väga heaks oleks malmist ühe pliini pann nexde jaoks) iga pliini jaoks 2 sl selitatud võid ja prae pliinid madalal kuumusel mõlemilt poolt kaunilt kuldkollaseks ja krõbedaks. Serveeri kohe kuumalt kalamarja, hakitud punase sibula ja smetanaga.

Küpseta tainas kohe ära ja valmisküpsetatud pliine võid nautida ka järgmisel päeval, ahjus üles soojendades. Tainast külmkapis hoida ei tasu peale munavalgevahu lisamist,vaid kindlasti peaks pliinitaigna ära küpsetama koheselt. Pliine võib ka sügavkülmutada ja peale sulatamist ahjus üles soojendada.

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi