Uudised

Üks vahva rabarberiplaadikook

Kümnele

Üks mahlane ja maitsev rabarberikook kevadeks, kui esimesed rabarberid parajasti nii pikaks sirgunud, et neist sobilik kooki teha. Kui rabarberikoogist isu täis, saab rabarbrereid ka sügavkülma panna, et kevadenostalgiat ka muul ajal tunda.

Biskviitpõhja asemel võid koogil ka muretainast põhja teha , miks mitte poemuretaignaga.

 

Põhi:  • 5 muna   • 4 sl suhkrut   • 4 sl jahu

Vahekiht:  • 5 munakollast   • 400 g hapukoort   • 3–6 sl suhkrut   • 1 sl tärklist   • 500 g rabarberit

Kate:  • 5 munavalget   • 3–5 sl suhkrut

 

Vahusta põhja jaoks eraldi munakollased suhkruga ja eraldi munavalged, sega vahud kokku. Sõelu hulka jahu ja sega läbi. Tõsta tainas võiga määritud kõrgete äärtega ahjuvormi (nt 35 x 22 cm) ja küpseta ahjus 200° juures 15 minutit. Sega samal ajal vahekihi munakollased hapukoore, suhkru ja tärklisega. Tükelda rabarberid ja kalla neile hapukoorekaste, sega ühtlaseks. Võta pruunistunud põhi ahjust, laota rabarberisegu peale ning küpseta veel 10–15 minutit. Vahusta katte jaoks alles jäänud 5 munavalget suhkruga. Kui rabarberikaste on koogi peal kalgendunud, võta kook ahjust välja ja kata munavalgevahuga. Küpseta 10 minutit, kuni vaht on pruunikas. Tõsta jahtuma.

 

Karulaugupesto

Karulaugupesto

Kuuele

Valmistusaeg: 10 minutit

Maitsvat kaurulaugupestot saab valmistada vaid mais värsketest karulaugulehtedest (enne kui taim õitsema hakkab). Selline pesto sobib ahjus röstitud saiade peale, pastakastmeks, ahjus küpsetamiseks kalali või lihale või suppide-kastmete maitsestamiseks. Säilib külmas kaks nädalat. Vahel teen pestot ka noortest krõmpsudest naadi- või rukolalehtedest, siis lisan ka mõnuga värsket küüslauku.

 

100 g karulaugulehti

1,5 dl oliiviõli

0,5 dl riivitud Parmesani

50 g seedermänniseemneid( või päevalille-või kõrvitsasseemneid)

soola

 

1.                Rösti seedermänniseemned kuival pannil.

2.                Pese karulaugulehed, kuivata ja haki suuremateks tükkideks. Pane saumikseri anumasse, lisa 0,5 dl õli ja seedermänniseemned ning purusta.

3.                Nirista juurde ülejäänud õli, jätkates saumikseriga töötlemist.

4.                Lõpuks sega käsitsi hulka Parmesan.

 

Emadepäevaks: kirju kass ehk küpsiserull õunte ja sidruniga

12 tk

valmistamisaeg 30 minutit + üle öö külmas

Kuna see küpsiserull näeb välja nagu kirju koer, ainult hele ja vallatute kollaste täppidega, siis sealt ka nimi kirju kass.

Rull on mõnusalt hapukas ja sellele annavad meeldivat mahlakust ning head maitset õunakuubikud ja aprikoositükid. Ehtne naispere lemmik.

 

2 pakki (à 180 g) Kalevi sidrunimaitselisi küpsiseid

100 g võid

2 tl suhkrut

1 sidrun

100 g kuivatatud aprikoose

2 suuremat kodumaist haput õuna (umbes 400 g)

2 dl hapukoort

 

Pudista küpsised näppude vahel kaussi.

Sulata potis või, lisa suhkur ja sulata segades. Lase segul jahtuda.

Pese sidrun, riivi kollane kooreosa kaussi küpsiste juurde. Tükelda aprikoosid ja lisa samuti küpsistele.

Koori õunad, puhasta südamikest ja lõika väikesteks kuubikuteks. Pressi sidrunist mahl välja, nirista õuntele ja sega kohe läbi.

Lisa küpsisesegule õunatükid, jahtunud sulavõi ja hapukoor ning sega ühtlaseks.

Lõika küpsetuspaberist kaks suurt ruutu. Pane ühele neist pika vorstina pool küpsisemassist, keera kokku ja suru kätega kenaks rulliks. Tee samamoodi ka teine rull.

Hoia üle öö külmas, lõika viiludeks ja serveeri.

 

 

Lia Virkus soovitab: Hatsapuri

 

6-8-le

Hatsapuri ehk  juustupirukas on üks Gruusia kuulsamaid roogi, millest on pea igal perenaisel oma retsept. Enamalt jaolt valmistatakse neid  pärmi- või hapukooremuretaignast ja taldrikusuuruste ümmarguste pirukatena. Siin aga üks  suur ja küüslaugune plaadipirukas, millest jagub ka suuremale seltskonnale.  Kui Suluguni või brõnza juustu turult ei leia, tee pirukas vaid 400 g mozzarellaga. 

500 g pärmilehttainast ( sügavkülmutatud)

Täidis:

200 g mozzarellat

200 g suluguni või brõnza juustu

2 muna

1 dl hapukoort

3- 5 küüslauguküünt

Sulata tainas, riivi jämeda riiviga juustud. Sega hulka munad, hapukoor ja purustatud  küüslauguküüned. Rulli pool  tainast jahusel laual ahjuplaadi suuruseks nelinurgaks, määri peale täidis, jättes taina äärtest cm-jagu tühjaks. Rulli ka teine tainapool samasuureks nelinurgaks, tõsta täidisele ja vajuta kahvliga ääred kokku.

Määri pealt munaga ja küpseta eelsoojendatud ahjus 220 kraadi juures 15 minutit või kuni pirukas pealt kaunilt kuldpruun.