Uudised

Krõbe õunakook vanillivahug

6-8-le

Valmistusaeg: 20 minutit + ahjus 50- 60 minutit

Mõnusalt krõbe õunakook, mis maitseb eriti hea koos isetehtud vanillivahuga. Ka vanillijäätis või -kreem sobib siia imehästi!

1 muna

2 dl suhkrut

1 tl vett

2 dl nisujahu

1 tl vanillisuhkrut

0, 5 tl küpsetuspulbrit

100 g sulavõid

4-5 hapukat õuna

Peale puistamiseks: suhkrut, kardemoni, kaneeli

50 g võid tükkidena

Sega omavahel munad, suhkur ja vesi. Sulata või ja lisa  munasegule. Sega kuivained: jahu, vanillisuhkur ja küpsetuspulber, sega taigna hulka. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm seest küpsetuspaberiga ja laota tainas vormi.

Lõika õunad õhukesteks sektoriteks ( koorega koos jääb kaunim) ja lao päikesekiirtekujuliselt koogile. Puista peale suhkrut, kardemoni ja kaneeli. Laota peale võitükid. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 50- 60 minutit või kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase jahtuda.

Vanillivaht-

1 vanillikaun

2 munakollast

0, 5 dl suhkrut

4 dl vahukoort

Poolita vanillikaun ja kraabi noaotsaga välja seemned. Vahusta munakollased suhkru ja vanillliseemnetega heledaks vahuks. Vahusta ka koor ja sega munavahuga.

Lia Virkus soovitab: Seenepirukas porgandiga muretaignapõhjal

 

1 ahjuplaaditäis

Seda krõbedal  porgandiga muretaignapõhjal plaadipirukat saab teha nii puravike, riisikate kui ka kukeseentega.

Riiskaid ja pilvikuid peaks eelnevalt siis küll kupatama;  puravikele, kukeseentele, kitsemamplitele ja kuuseriisikatele piisab vaid võis praadimisest.

 

Põhi:

3, 5 dl täisteranisu – või speltajahu

1 tl küpsetuspulbrit

200g võid

2 dl keedetud püreestatud porgandit( u 2 porgandit)

soola

Kate:

1 l puravikke (või kuuseriisikaid või muid meelepäraseid seeni)

2 sibulat

2 sl võid

soola

5 dl hapukoort

200 g kodujuustu

4 muna

200 g riivitud  juustu

1 tl sidrunipipart

 

Sega jahu küpsetuspulbriga, lisa sool ja külmad võikuubikud. Näpi ühtlaseks puruks. Lisa püreeritud keedetud porgandid ning sega ühtlaseks tainaks ( tainas jääb suht kleepuv). Paki tainas kilesse ja tõsta pooleks tunniks külma.

Täidise jaoks prae hakitud  või viilutatud sibulad võis, lisa tükeldatud seened, maitsesta soolaga ja lase jahtuda.

Klopi lahti munad ja sega juurde hapukoor, kodujuust,  riivitud juust  ja sidrunipipar.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja suru tainas ühtlase kihina põhjale ja äärtele. Eelküpseta pirukapõhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Seejärel tõsta põhjale võis praetud seened ja vala peale juustu-hapukooresegu ning küpseta veel ahjus 30 minutit kuni pirukas kaunilt kuldne.

 

 

Lia Virkus soovitab: Marineeritud tomati-seenesalat

 

2 l

Valmistusaeg: 20 minutit + 25 minutit hautamiseks

Kui kasvuhoones on veel hilissuviseid tomateid ja metsast leiab riisikaid või pilvikuid, saab neist mõnusa seenesalati purki teha. Sobib hästi nii prae kõrvale kui ka pitsakatteks. Mulle meeldib väga selles salatis väike tšilliteravus, kuid soovi korral võib tšilli ka ära jätta.

 

1 kg kupatatud segaseeni (nt riisikaid, pilvikuid)

500 g porgandeid

700–800 g tomateid

500 g sibulaid

3–4 suurt küüslauguküünt

1–2 tšillikauna

1 -2 dl toiduõli

2 sl suhkrut

7–8 musta pipra tera

1- 2 sl jämesoola

2–3 sl 30% äädikat

 

  1. Keeda porgandid pehmeks, koori ja viiluta. Koori sibulad ja küüslaugud, viiluta samuti. Lõika tomatid ja seened suuremat sorti tükkideks. Haki või viiluta tšilli(d).
  2. Kuumuta sibularattaid poti põhjas õlis mõni minut. Lisa ülejäänud ained (v.a äädikas) ning kuumuta keemiseni. Lase väiksel tulel aeg-ajalt segades vaikselt podiseda 15–20 minutit.
  3. Sega hulka äädikas ja keeda veel 5 minutit.
  4. Maitsesta soovi korral veel soola, suhkru või äädikaga. Salat peab olema kohe imehea maitsega, nii et on mõnus seda soojalt süüa! Pane ülejääk steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.

 

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi