Uudised

Lia Virkus soovitab jõululauale

 

Stollen

2 tk

Valmistusaeg: 40 minutit + 3 tundi kerkimiseks + 35 minutit ahjus

Pärmiga kergitatud saksapärane küpsetis,mis sisaldab palju võid ning ohtralt martsipani, rosinaid ja mandleid. Saksa keelt kõnelevates maades ilmub maius müügile üheskoos esimeste jõulukaunistustega.

 

  • 75 g pärmi • 9,5 dl jahu • 1/2 tl jahvatatud koriandrit • 1/2 tl jahvatatud muskaatpähklit • 1,5 dl suhkrut • 2 muna • 250 võid • 300 g rosinaid
  • 4 tl rummi • 1 sidruni riivitud koor • 150 g hakitud mandleid • 1 tl soola
  • 250 g martsipaniimassi.

Määrimiseks : • 100 g võid • 1,5 dl tuhksuhkrut

 

Sega ühes nõus pärm ja 1,5 dl sooja vett, teises jahu ja maitseained. Vala pärmisegu jahu hulka ja lase 15 minutit seista. Klopi munad suhkruga lahti ning vala taignasse. Lisa pehme või ning sõtku seni, kuni taigen lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätikuga ning lase soojas kohas  kahekordseks kerkida( selleks kulub paar tundi). Samal ajal pane kaussi rosinad, kalla peale rumm ja lase maitsestuda.  Sõtku taignasse rosinad, riivitud sidrunikoor ja hakitud mandlid.  Lõika taigen kaheks. Poolita ka martsipanimass ja vormi sellest kaks  kangi. Rulli taigen  30-35 cm pikkuseks ristkülikuks. Aseta ühele

poolele martsipanikang ja keera  teine pool selle peale, suru ääred kokku. Lase kaetult 1 tund kerkida ning küpseta 180°juures 35 minutit. Jahuta umbes 15 minutit ja määri pealt sulatatud võiga. Vahetult enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut

Lia Virkus soovitab: kiirelt valmiv maitsev magustoit jõululauale

Üleküpsetatud jäätisetort

Kümnele

Valmistamiseks: 10 minutit

Kiirelt saad suurele  seltskonnale teha maitsva magusampsu. Tort näeb välja efektne ja maitseb hästi. Tort tuleb aga kohe pärast ahjust väljavõtmist ära süüa, sest jäätis sulab toatemperatuuril kiiresti.

 

Põhi: piparkooke,  keeksiviile või äärtega biskviitpõhi

Vahele:  1 l vanillijäätist

3 dl külmutatud marju( nt.vaarikaid, maasikaid, mustikaid, sõstraid)

Kate: 4 munavalget

1,5 dl suhkrut

näpuotsatäis soola

1 sl sidrunimahla

 

  1. Vahusta munavalged soolaga kõvaks vahuks ( ca 5 minutit). Lisa vähehaaval peensuhkur, pidevalt vahustamist jätkates. Nirista soovi korral lõpus hulka sidrunist pressitud mahl. Vaht peaks olema läikiv, paks ja kohev.
  2. Tõsta biskviitpõhi (või lao piparkoogid või rullbiskviidiviilud) ahjuvormi põhjale, jaga peale ca 3 dl  külmutatud marju.
  3. Lõika jäätis ca 3 cm paksusteks viiludeks ja laota marjadele( osa jäätist võib üle jääda).
  4. Kata munavalgevahuga nii, et kuskilt ühtki tühja pilu ei jääks, kust soojus sisse pääseks.  Vormi lusikaga kauneid kõrgemaid tippe.
  5. Tõsta 225 – 240 kraadi juurde ahju ja küpseta mõned minutid, kuni munavalgekattes tipud saavad kauni värvi. Serveeri kohe.

 

 

Väikesed ahjujäätised granadilliga

Jõulude sõnum

ChristmasStarMe nimetame Eestimaad Maarjamaaks. Ka lätlased, leedukad, poolakad ja grusiinid väidavad, et nende maa on pühendatud neitsi Maarjale. Kui grusiinid saavad ristiusu vastuvõtmise daatumiks märkida neljanda sajandi, siis eestlased võivad samassekultuuriruumi astuda grusiinidest 8 sajandit hiljem.

Täpselt sama palju sajandeid, kui me nüüd oleme selles ühiste kristlike väärtustega ruumis võinud juba olla – ristiusk on eestlasi ühendav, selles usus on juurdunud meie põlvkonnad . Me vaatame tagasi sellele seosele, mis on meil Euroopa ajalooga ja küsime, mis on meie tänapäevased väljakutsed – need on kristlikud väärtused, mis väljenduvad meie kuulutuses kui ka meie tegevuses – olgu see muusikategevus, haridus ja koolid, meie kunst, ajalugu, arhitektuur – kõige väärtuslikum osa keskaegsest arhitektuurist on ju meie vanad kirikud, need kõnelevad seda  uut sõnumit, mis kunagi ei vanane, mida Maarja ütles kord: “Tehke nii nagu minu poeg teile ütleb”.

Ajakirjanduses on teiste hulgas ka teoloogid seadnud küsimärke daatumi suhtes, miks me just nüüd, selle aasta ussimaarjapäeval, 8.septembril, Maarja sündimise päeval, seda Maarjamaa 800 aasta pühitsemist alustati. On kõlanud kahtlusavaldusi konkreetse aastaarvu suhtes. On küsitud ka, miks me üldse peame sellist tähtpäeva meeles pidama.

Elame ju kaasajal, meil on nii palju erinevaid probleeme. Ärevus ärevuse otsa. Küll Lähis-Idas, Ukrainas ja mujalgi. Ka meis endis. Rahu sooviksime kindlasti kõik. Kes ülemaailmset, kes oma riigi ja rahvale, ka iseendale. Rahu südamesse.
Oleme kindlasti lugenud või kuulnud, et südamerahu annab tervise, edu ja õnnelikkuse. See kõik tuleb rahust, mis südames. Südamesse jõuab rahu sama soovituse põhjal, mida Maarja on öelnud: ,,Tehke nii nagu mu poeg teile ütleb!“

Me võime olla uhked paljude asjade üle, uhked kättevõidetud inimõiguste ja vabaduste üle. Me võime küsida, mida peaksime tegema, et asjad oleksid paremini. Vastuseks saame tavaliselt loetelu käitumisreegleid, norme, eeskirju ja seadusi. Kõik käitumisnormid on kokku võetud ainsas ellujäämise tarkuses, see on, mida Poeg on meile öelnud: “Kõike siis, mida te iganes tahate, et inimesed teile teeksid, tehke ka teie nendele.” (Mt 7:12).

Küsimus on ikka meis endis. Meie ühine eesmärk on enamikule selge. Me ei peaks mõõtma enda ja teiste tegusid ainult seadusesätete valguses. Palju olulisem – ja see on jõulupühade küsimus,  – on Jumala küsimus meile: Milline on õige inimene? Mis on meie südames? Mis on meie usu ja elamise mõte? Kas me oleme võtnud omaks elust ja ligimesest hoolimise seaduse, armastuse ja ühise vastutuse seaduse?

Maarjaaasta 800 avamisel ütles EELK Läänemaa praost Tiit Salumäe: “1215. aastal kuulutas paavst Innocentius Eesti ja Liivimaa Maarjamaaks, andis neitsi Maarja kaitse alla ja  lubas selle maa pärast  palvetada. Need  palved on saatnud meid kõik need aastasajad ja riigiikorrad, mis  on tulnud ja läinud. Selle teemaasta puhul tahame  rõhutada  – meie vastutus meie maa  ja Jumala töö pärast siin ei muutu aegades ega sajandites. See on seesama, mida neitsi Maarja ütles: “Tehke nii nagu minu armas poeg on teile öelnud!”. Olgu tegus aasta vaadates tagasi meie väärikale ajaloole ja vaadates edasi jumala suurtele tõotustele!“

Maarjapäevi on Eestimaal tähistatud läbi sajandite. Need on kinnistunud rahvakalendrisse ja on tavaliselt ka nn naistepühad.  Miks rõhutavad kalendrikirjutajad nendel maarjapühadel just naiste tegevusi? Küllap on maskuliinne maailm vajanud hetki, mil märgata naisi, kodusoojuse loojaid, eluandjad, emasid, kes askeldavad igapäevastes toimetustes, luues õnnelikkust, turvalisust, soojust – tihti  ise varjule jäädes. Meisse on juurdunud arusaam, et nii peabki, sest kodusoojus sünnib läbi armastuse, just nii nagu Maarja on soovitanud: ,,Tehke nii nagu minu armas poeg teile on ütelnud!“.

Jõuluaeg ei ole otseselt kirikukalendris maarjapäevaga seotud. Meie tähelepanu on pööratud sündinud Jeesusele, kellest saab õnnistegija, kes päästab oma rahva nende pattudest. Inglid kuulutavad karjastele, tähetargad Hommikumaalt tõttavad tervitama. Fookusesse tõuseb Jeesus, Jumala Poeg. Kes võib meile ka tänasel päeval anda sisemise rahu ja tasakaalu, mis võimaldab meil oma igapäevastes toimetustes rõõmsaks jääda, ligimest armastada nagu iseennast ja ärevatest aegadest kindlalt läbi minna. Jumala Poeg on Maarja kätel. Me igatseme  headust, valgust, soojust nii isiklikesse suhetesse kui maailmale üldiselt.

Jõulude sõnum on meeldetuletus, et meie käeulatuses on see, mis on jumalik, mis on püha ja puhas, mis on ehe ja ilus ning mis otsib meis vastukaja. Maarjaaasta 800 tähistamine kestab järgmise sügiseni. Järgigem siis Maarja soovitust: ,,Tehke nii nagu minu armas poeg on teile öelnud!“!

Helle Aan
peatoimetaja
09283476

Lia Virkus: gluteenivabad piparkoogid maiasmokkadele

Tatrapiparkoogid meeglasuuriga

1 tainapäts

valmistamisaeg 20 minutit + vähemalt üle öö külmas

 

Tatrajahust saad tervislikud piparkoogid, mida saavad nautida kõik, ka gluteenitalumatusega maiasmokad. Riivitud apelsinikoor annab piparkookidele imehea meki, tainast rullides levib köögis mõnus tsitrusearoom. Kaunivärvilisi suhkruglasuure saad piparkookide kaunistamiseks kokku segada erinevat värvi ‒ meelepäraseid toone saad näiteks peedi- ja porgandimahlast.

 

1 dl pruuni suhkrut

1 dl tumedat suhkrusiirupit

2 tl kaneeli

1 tl ingverit

1 tl kardemoni

0,5 tl nelki

125 g taluvõid

1 muna

1 apelsini riivitud koor

5 dl (300 g) tatrajahu

1 tl küpsetuspulbrit

soovi korral määrimiseks 1 muna

 

Glasuur:

1 munavalge

3 dl tahket mett või tuhksuhkrut (suhkrule lisa ka 1 tl sidrunist pressitud mahla)

soovi korral naturaalset peedi- , mustika- või porgandimahla

 

Kuumuta siirup ja suhkur potis keemiseni ning lisa maitseained. Lisa ka või ja kuumuta segades, kuni või on sulanud.

Sega jahu küpsetuspulbriga läbi ning lisa koos muna ja riivitud apelsinikoorega väheke jahtunud siirupile. Sega ühtlaseks tainaks, lase jahtuda ja keera toidukilesse. Hoia vähemalt üle öö külmas.

Rulli tainas jahuga ülepuistatud laual laiali. Vormi tainast meelepäraste piparkoogivormidega kujukesed ja  määri soovi korral lahtiklopitud munaga.

Küpseta 220-kraadises ahjus 7‒10 minutit, olenevalt piparkookide suurusest. Lase jahtuda.

Glasuuri jaoks sega munavalge meega, kuni saad kreemja glasuuri. Olenevalt munavalge suurusest on ka mee või tuhksuhkru kogus erinev. Kaunista piparkoogid glasuuriga.

Lia Virkus soovitab:Piparkoogimaitseline britatort

 

16 tk

Valmistusaeg:

Imehea piparkoogimaitseline britatort, mille valmistamine pole raske.

Pohlad ja pohlamoos kohupiimase kreemi sees teevad sellest jõuluvürtsidega koogist maitsva jõuluse maiuse. Kook saab suur, jätkub paljudele  ja maitseb hea 2-3 päeva.

125 g võid

1 dl suhkrut

2 munakollast

1, 5 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

0, 5 tl ingverit

0, 5 tl kaneeli

1 dl piima

Besee: 2 munavalget

1, 5 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

0, 5 tl kaneeli

mandlilaaste

Kreem:

2 dl vahukoort

250 g kohupiima

2 dl külmutatud pohli

1 dl pohlamoosi

50 g piparkooke

Kaunistuseks: tuhksuhkrut, külmutatud pohli

 

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munakollased, vahustamist jätkates. Sega jahud, küpsetuspulber, ingver ja kaneel. Lisa piimaga vaheldumisi tainale. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa vähehaaval suhkur. Kata tainas etevaatlikult beseekihiga. Puista peale mandlilaastud. Küpseta 175 kraadi juures 25 minutit. Lase jahtuda.

Säilita põhja toatemperatuuril ahjurestil, küpsetuspaberiga kaetuna. Nii säilib see ööpäev. Täidise jaoks vahusta koor, sega hulka kohupiim, pohlad, pohlamoos ja purustatud piparkoogid. Lõika põhi pooleks, tõsta üks pool alusele. Laota peale täidis ja tõsta teine pool peale. Lõika ruutudeks.

Lia Virkus soovitab:PEHME PIPARKOOK

 

 

  • 7 dl hapupiima • 7 dl suhkrut • 3 tl kaneeli • 3 tl jahvatatud nelki
  • 1 spl söögisoodat • 2 dl haput pohlamoosi • 9 dl nisujahu • 150 g võid

Glasuur:  400 g maitsestamata toorjuustu • 3 dl tuhksuhkrut • 1,5 tl vaniljesuhkrut

Kaunistuseks: • kreeka pähkleid • jõhvikaid

Sega kuivained omavahel ja seejärel hapupiima ja moosiga. Lõpuks lisa

sulatatud või. Sega taignaks, aga ära sega liiga palju. Vala küpsetuspaberiga

kaetud kõrgete äärtega ahjuplaadile. Küpseta 200° juures 40 minutit.

Katsu tikuga, kas kook on keskelt küps, kui ei ole, küpseta veel. Lase jahtuda

ja valmista samal ajal glasuur. Vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhk-ja

vaniljesuhkruga. Määri koogile ja pane soovitavalt pooleks tunniks – tunniks külma.

Lõika ruutudeks. Kaunista  jõhvikate ja /või kreeka pähklitega

Jõulumäng 2014

1438798Ka sellel aastal kogume me jõulufondi raha, et saaksime jõulude ajal anda eetrisse Raadio7 eriprogrammi.

Loe edasi »