Uudised

Lia Virkus soovitab vabariigi aastapäeva pidulauale:

Pidulik lõhetort

Kaheksale

Valmistusaeg: 40 minutit + 6–12 tundi külmas

 

Maitsev lõhetort sobib igale  peolauale. Tordi võid valmis teha eelmisel õhtul, nii on peopäeval rohkem aega muudeks toimetusteks.

 

Põhi:

150 kiudainerikkaid näkileibu (nt Wasa)

80 g sulatatud võid

 

Täidis:

300 g kuumsuitsulõhet

200 g külmsuitsulõhet

1 punane sibul

1 punt murulauku

1 punt tilli

3 dl hapukoort

3 dl vahukoort

4 sl sidrunist pressitud mahla

10 želatiinilehte

musta pipart

soola

 

Kaunistuseks:

2 sl lõhemarja

värsket tilli

 

Põhja valmistamiseks purusta näkileivad ja sega sulatatud võiga. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 26 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Täidise tarvis tükelda mõlemad kalad. Haki punane sibul, murulauk ja till. Sega tükeldatud ained hapukoore hulka. Maitsesta soola, pipra ja sidrunist pressitud mahlaga. Leota želatiinilehti 5 minutit külmas vees. Pigista kuivaks ja lahusta 0,5 dl keevas vees. Vahusta koor ja sega õrnalt kalatäidise hulka. Nirista tasakesi juurde ka želatiinisegu, ise pidevalt segades. Laota täidis põhjale. Pane tort külmkappi ja lase tarduda 6 tundi kuni üle öö. Võta tort vormist ning kaunista lõhemarja ja tilliga.

 

 

Lia Virkus soovitab:Punane kala muna-juustukatte all.

Seda lihtsat ahjurooga võib valmistada nii forellist kui ka lõhest kui ka mistahes  valgest kalast.

Maitsev lõunasöök ka sõbrale või oma perele.

neljale

600 – 700 g forelli- või lõhefileed

soola ja sidrunipipart

2 suurt muna

100 g riivitud juustu

värsket tilli

Eemalda kalalt pindluud, lõika filee neljaks ühesuuruseks tükiks. Aseta kalafileed küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile, nahk allpool. Maitsesta soola ja sidrunpipraga.

Riivi juust peene riiviga ja sega munakollastega. Vahusta munavalged tihedaks vahuks. Sega munavalgevaht ettevaatlikult munakollase-juustusegu sisse, siis lisa maitse järgi peenelt hakitud tilli.

Kata fileed muna-juustuseguga ja küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit.

Lisandiks sobib nii värske salat kui ka keedetud kartulid.

Sõbrapäevaks soovitab Lia Virkus:

Mõnusad mustikamuffinid

12 tk

Suus sulavaid muffineid võid valmistada nii värskete kui külmutatud mustikatega.

Ent kasutada saad ka muid marju – vaarikaid, maasikaid, sõstraid.

 

2 muna

1,5 dl suhkrut

2,5 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

0,25 tl soola

2 tl vanillsuhkrut

100 g võid

1 dl vahukoort

3 dl mustikaid

 

  1. Mikserda toasoojad munad suhkruga kohevaks vahuks.
  2. Sega kausis jahu, küpsetuspulber, sool ja vanillsuhkur. Sulata kastrulis või ning lase jahtuda.
  3. Lisa munavahule vaheldumisi jahtunud sulavõi, vahustamata rõõsk koor ja kuivainete segu. Lõpuks sega ettevaatlikult hulka mustikad.
  4. Pane muffinipanni avaustesse paberist muffinivormid ja täida igaüks kolmveerandi ulatuses tainaga. Küpseta ahjus 225° juures 15 minutit.

Sõbrapäevaks maiust! Soovitab Lia Virkus:

Halvaa-küpsisetort

Kuuele

Lihtsatest kodumaistest küpsistest saad veerand tunniga maitsva tordi. Ühe kihi vahele võid soovi korral panna ka hapukat õuna- või kreegimoosi. Kaunista maasikate või muu maitsva ja värvilisega.

 

3 pakki (à 180 g) eestimaiseid küpsiseid

1 pakk (200 g) halvaad Ali-Baba

500 g paksemat hapukoort

 

 

  1. Riivi  halvaa. Tõsta hapukoor kaussi ja pudenda hulka halvaa, sega ühtlaseks.
  2. Lao serveerimisalusele kiht küpsiseid, soovitatavalt 4 x 4 küpsist. Kata kolmandiku kreemiga.
  3. Pane uus kiht küpsiseid ja kreemi. Seejärel lao kolmas kiht küpsiseid ning kata ülejäänud kreemiga. Jäta üheks ööks külmkappi, et küpsised läbi imbuksid. Kaunista vahetult enne serveerimist marjade või muu meelepärasega.

Sõbrapäeva maius: Lia Virkus soovitab!

Õuna- sidruni- küpsiserull

Kaheksale

Lahe hapukas rull, millega on hea magusaisu peletada. Vormi kohe kaks-kolm peenemat rulli – kui üks saab otsa, on hea kapist järgmine võtta.

 

3 pakki eestimaiseid küpsiseid (à 180 g)

150 g võid

0,75 dl suhkrut

1 suurem sidrun

300 g värvilist marmelaadi

2 suurt õuna

2 dl paksemat hapukoort

 

  1. Purusta küpsised. Tõsta 3–4 sl küpsisepurust kõrvale, ülejäänu pane suuremasse kaussi.
  2. Sulata pliidil potis või ja lase veidi jahtuda. Sega hulka suhkur.
  3. Pese sidrun hoolikalt puhtaks ja kuivata. Riivi maha kollane kooreosa ning lisa küpsisepurule. Tükelda marmelaad ja lisa samuti küpsisepurule.
  4. Koori õunad ja eemalda südamikud, lõika väikesteks kuubikuteks. Pressi sidrunist välja mahl ning vala õuntele, sega läbi. Lisa õunad küpsisepuru hulka. Lisa ka jahtunud sulavõi ja hapukoor, sega korralikult läbi.
  5. Võta suurem tükk fooliumi (või küpsetuspaberit, toidukilet) ning raputa sellele kõrvale pandud küpsisepuru. Tõsta segu fooliumile ning mätsi kätega piklikuks rulliks. Veereta seda küpsisepurus ja paki siis fooliumisse. Pane külmkappi ning lase seal seista üks tund kuni üleöö. Soovi korral kaunista. Lõika viiludeks ja söö!

Sõbrapäeva maius: Lia Virkus soovitab!

Rosinaküpsised

50 tk

Maitsvad küpsised, mida on mõnus sõbrannadega küpsetada ja veelgi mõnusam üheskoos krõbistada. Tore on neid ka kellelegi kingituseks valmistada.

 

200 g toasooja võid

1,5 dl suhkrut

4 dl jahu

2 tl küpsetuspulbrit

1,5 dl rosinaid

 

  1. Hõõru toasoe või suhkruga puulusika abil vahule. Lisa jahu, küpsetuspulber ja rosinad, sega ühtlaseks tainaks.
  2. Rulli tainast kahe peopesa vahel väiksed pallid. Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vajuta kahvliga pealt laiaks (kasta kahvel enne jahu sisse).
  3. Küpseta ahjus 225° juures 5–7 minutit.

Sõbrapäeva maius:Lia Virkus soovitab!

Kookosepätsid

25 tk

Poole tunniga valmivad hõrgud küpsised. Kookosesegu peab küll keetma, aga see pole raske ega ohtlik, kui hoiad kuumuse väikse ja segad aeg-ajalt.

 

4 munavalget

2,5 dl suhkrut

3 dl kookoshelbeid

 

  1. Eralda munakollased valgetest. Kollased tõsta kõrvale – seekord läheb sul vaja ainult valgeid.
  2. Sega paksupõhjalises potis munavalged, suhkur ja kookoshelbed. Pane pott tulele ning keeda väiksel tulel aeg-ajalt segades 15 minutit. Segu peab jääma paks ja veidi veniv.
  3. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta sinna lusikaga väiksed segukuhjakesed. Küpseta 225° juures 10 minutit ehk kuni need on kuldpruunid. Kui kasutad piparkoogi-südamevorme, saad küpsetada ka südamekujulisi ,,pätsikesi”.

 

Sõbranädal 9.-14.veebruar

R7sobranadal2015Üksainus sõbrapäev aastas on liiga vähe! Seepärast on Raadio 7 eriprogrammiga sõbrapäevi nädala jagu. Alustame esmaspäevast ja lõpetame laupäeval, sõbrapäeval.

Helistame sõpradele, arutleme sõpruse üle. Mängime sõbramänge ja jagame sõbranänni – nii hommikuprogrammis kui pärastlõunal.

Eetripähkleid krõbistame hommikuprogrammi kella seitsmeses tunnis, anname sõbrapäevaks imelihtsaid retsepte sõbrapäeva maiuse valmistamiseks ja võtame vastu Sõna tänaseks päevaks sõbratellimusi!

Raadio 7 sõbranädal 9.-14.veebruarini 2015.

Lia Virkus sovitab:banaani-šokolaadiküpsised

 

25 – 30 tk

 

Tainas: • 2 keskmist banaani • 2 ½ dl (tumedat roo)suhkrut • 15o g võid • 1 muna • 1 tl vanillisuhkrut • 4 dl nisu- või tatrajahu • 1 dl kakaojahu • 1 tl küpsetuspulbrit • ¼ tl soola • 1 ½ dl pähkleid • 100 g piima- või valget šokolaadi

 

Purusta banaanid. Vahusta taignakonksudega banaanipüree, toasoe või, vaniljesuhkur ja suhkur. Lisa jahu, küpsetuspulber, kakaojahu ja sool ning sega ühtlaseks taignaks. Lisa tükeldatud pähklid ja šokolaad. Tõsta taignast kahe teelusika abil kuhjakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jäta igaühe vahele 5 cm. Küpseta 180 ° juures 12-15 minutit, kuni küpsised on valmis. Lase paar minutit jahtuda, enne kui need plaadilt ära võtad.  Või kaunistada sulasokolaadiga.

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi