Uudised

Lia Virkus soovitab:Apelsinimekiga rabarberikook

Apelsinimekiga rabarberikook

16 tk

Valmistusaeg: 20 minutit + 30 minutit ahjus

 

5 muna

800 g rabarberit

150 g võid

2 dl suhkrut

4 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

 

Apelsinimekiga purutainas:

100 g võid

2 dl suhkrut

2 dl jahu

1 tl vanillsuhkrut

1 dl hakitud Kreeka pähkleid

1 apelsini koor

 

  1. Sulata või. Vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks, lisa väheke jahtunud sulavõi ja küpsetuspulbriga segatud jahu.
  2. Tükelda rabarberid ja sega taina hulka. Laota see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (40 × 35 cm).
  3. Pese apelsini hoolikalt, kuivata ja riivi oranz kooreosa õhukeselt. Näpi kokku purutaina ained ja puista puru koogile.
  4. Küpseta 200kraadises ahjus pöördõhu reziimil  30–40 minutit või kuni kook on kuldkollane.
  5. Kook maitseb hästi nii soojalt kui külmalt. Külaliste tulles on tore pakkuda juurde isekeedetud vanillikastet. Ja kui kogu kooki kohe ära ei söö, panen ülejäägi kinnisesse karpi, kus see püsib maitsva ja mahlasena 3–4 päeva.

 

 

Lia Virkus soovitab:Kuusevõrsetrühvlid

Kuusevõrsetrühvlid

15–20 tk

Valmistusaeg: 20 minutit + 1 tund tahkumiseks

 

Vahvad kevadise aja magusaampsud, mida on imelihtne valmistada. Hapu noor kuusevõrse ja magus šokolaad sobivad imeliselt kokku.

 

peotäis kuusevõrseid

50 g tumedat mõrušokolaadi (70%)

50 g valget šokolaadi

 

Sulata veevannis tume šokolaad, kasta kuusevõrseotsad šokolaadi sisse ja tõsta küpsetuspaberile pooleks tunniks tahkuma. Sulata teises potis valge šokolaad, lase hetke seista ja kasta tahkunud kuusevõrsetrühvlid otsapidi ka valgesse šokolaadi. Tõsta taas küpsetuspaberile pooleks tunniks tahkuma. Hoia serveerimiseni külmas.

Lia Virkus soovitab:Kevadsalat kuusevõrsetega- külalised

Kevadsalat kuusevõrsetega- külalised

Neljale

Valmistusaeg: 15 minutit

 

Väike jalutuskäik metsa ja kuusevõrsed ongi salati jaoks olemas. Kui kaunid need jäävad kevadiselt värske salati peal! Nii rabarber kui ka kuusevõrsed lisavad meeldivalt hapukat maitset ja kergust, tervisest pakatavad need lisaks nagunii.

 

1–2 rabarberivart

1 tl tumedat suhkrut või kuusevõrsesiirupit

1 pott rohelist lehtsalatit

10–15 värsket redist

paar peotäit noori kuusevõrseid

Kaste:

1 sl sidrunist pressitud mahla

2–3 sl väärisoliiviõli (extra virgin)

soola, musta pipart

Serveerimiseks:

soovi korral meelepäraseid seemneid

parmesanilaaste

 

 

Lõika rabarberivarred õhukesteks viiludeks, sega suhkru või siirupiga. Jäta seisma, kuni valmistad ülejäänud salati. Rebi salatilehed väiksemaks, lõika redised sektoriteks ning sega salatilehtede ja rabarberiga läbi. Ühenda kastmeained ja sega kergelt salatiga. Laota kaunistuseks peale kuusevõrsed. Puista soovi korral üle seesamiseemnete ja parmesanilaastudega.

Lia Virkus soovitab: Kuusevõrse-toorjuustukreem

Kuusevõrse-toorjuustukreem

Neljale

Valmistusaeg: 5 minutit

 

Kevadised noored kuusevõrsed maitsevad oivaliselt toorjuustuvõides. Neid süües saame rikkalikult C-vitamiini ja karotenoide, võrsetest on abi ka käheda kurgu korral.

 

200 g maitsestamata toorjuustu

2–3 sl kuusevõrseid

1 sidruni riivitud koor

 

Sega blenderis kõik koostisosad ja hoia söömiseni külmas. Serveeri koos ciabatta või musta leivaga supi kõrvale.

Lia Virkus soovitab: Kuusevõrsevõi

Kuusevõrsevõi

Kahele kuni neljale

Valmistusaeg: 5 minutit

 

See on uskumatu, kui hea maitse ja kauni värvi annavad kevadel ehtsale taluvõile kuusevõrsed. Lisaks saad kuusevõrsevõiga ka C-vitamiini, karotenoide, kaaliumi ja magneesiumi. Uhke panna nii peolauale kui ka hooajal hommikusöögilauale.

 

100 g võid

0,5 dl kuusevõrseid

 

Haki võrsed ja sega toasooja võiga. Naudi musta leiva või saiaga.

 

Lia Virkus soovitab: Kihiline rabarberikook

Lihtne ja väga maitsev kook. Soovitav on küpsetada kõrgema äärega  ehk sügavamas ahjuvormis. Kui vorm on tavapärasest väiksem, siis võiks retseptis koguseid vähendada ühe ühiku võrra( näiteks 5 muna asemel4 muna, 500 gr hapukoore asemel 400gr)

Koogi valmistamine on kolmes osas. Vaja läheb:
Põhi:
5 muna
5 spl jahu
5 spl suhkrut

Vahekiht:
5 munakollast
500 g hapukoort
2 dl suhkrut
2 spl kartulitärklist
600 g rabarbereid

Kate:
5 munavalget
1 dl suhkrut

Valmistamine:
Vahusta põhja jaoks toasoojad munakollased koos suhkruga kohevaks vahuks. Seejärel  löö tugevaks vahtuks munavalged. Sega omavahel kokku mõlemad munavahud, sõelu sinna hulka jahu ja sega õrnalt segamini. Vala tainas suuremasse kõrgete äärtega küpsetusvormi, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga, või määritud või/margariini ja seejärel puistatud riivsaiaga. Küpseta tainast 200 kraadises eelsoojendatud ahjus ca 15 minutit.
Keskmise ehk vahekihi jaoks vahusta munakollased koos suhkruga kohevaks vahuks. Lisa juurde hapukoor, kartulitärklis. Koori ning tükelda rabarberid väikesteks tükkideks. Sega saadud tükid  munavahu-hapukooresegu sisse. Võta küpsenud biskviitpõhi ahjust välja, ning seejärel vala koogile  peale rabarberisegu. Tõsta tagasi ahju ja küpseta ahjus veel 15 minutit.
Beseekatte jaoks vahusta munavalged koos suhkruga tugevaks vahuks. Kui kook on valmis, tõsta kook ahjust ja määri sinna peale munavalgevaht. Küpseta kooki veel ca 7-10 minutit.
Tõsta kook ahjust ja lase veidi jahtuda.
Head isu!

Lia Virkus soovitab emadepäeva lauale:Leivatort ansoovise/vürtsikilu/ ja munaga

 

Leivatort ansoovise ja munaga

8- 10-le

Emadepäevaks kaunis peolauaehe!

300- 400 g  viilutatud musta vormileiba, soovitavalt mitte teraleiba

50 g võid

300 g Kipperi ansoovist ehk kilufileed vürtsikastmes

4 keedetud muna

400 g kodujuustu

1 dl majoneesi

1 dl hapukoort

Hakitud tilli

Kate:  200 g kodujuustu

0, 5 dl hapukoort

0, 5 dl majoneesi

Kaunistuseks: 5 keedetud vutimuna

Väikseid tillioksi

  1. Tõsta 10 ansoovisefileed kaunistamiseks kõrvale ja tükelda ülejäänud.
  2. Tükelda leivaviilud väikesteks kuubikuteks ja kuumuta pannil võis mõni minut, segades, lase jahtuda.
  3. Sega täidiseks 400 g kodujuustu, majonees ja hapukoor. Lisa ka riivitud munad.
  4. Kata 24 cm lahtikäiva tordivormi põhi küpsetuspaberiga. Laota pool leivast vormi põhja. Lao peale pooled tükeldatud ansoovisefileedest ja laota pool kodujuustu-munatäidisest. Taas ülejäänud leivakuubikud , ülejäänud ansoovis ja kodujuustutäidis. Tõsta 4 tunniks kuni üleöö külma.

Sega katte jaoks kodujuust, majonees ja hapukoor, kata tort sellega. Kaunista anšooviserullide, keedetud vutimunapoolikute ja tillioksakestega

Kirikupäeva ja vaimulikku laulupidu tutvustav saade

Kohtume Tartus!Laupäeviti on eetris EELK Kirikupäeva ja Laulupeo sihtasutuse saade, mis tutvustab 3.-5 juulil Tartus toimuvat kirikupäeva ja vaimulikku laulupidu “Maarjamaa – Isa maa”.

Saade tutvustab laulupeo programmi, ettevalmistusi ja tegijaid, põigates tagasi ka minevikku ning tutvustades kuulajatele laulupeo valmimist.

Igas saates esitatakse ka kuulaja küsimus. Esimese saate küsimuseks on: mitmes vaimulik laulupidu tänavu toimub? Vastuseid oodatakse alati järgmise nädala kolmapäevani (seekord 18.märts) aadressil kohtumetartus@gmail.com.

Vastajate vahel loositakse auhindu. Sel korral on auhinnaksTallinna Kaarli koguduse Kontsertkoori heliplaat.

Saade on eetris laupäeviti kell 9, kordusena pühapäeviti kell 17. Järelkuulatav SoundCloudist.

Heategevusõhtu sõpradele

tänuohtuOlete oodatud Raadio 7 Heategevusõhtule 7.mail 2015. Kell 18.00 EKNK Keskusesse, aadressil Toompea 3. Soovime Teid tänada teie toetuse, koostöö ja eestpalvete eest.

Kuna maikuu on ristirahva hulgas tuntud kui tänu-ütlemise aeg, siis soovime väljendada oma tänu Jumalale läbi programmi, milles osalevad raadio eetri kaudu tuttavad raadiohääled kui ka Toomkiriku Katedraali ansambel ning muusik ja helilooja Piret Laikre.

Seekord saavad Raadio7 eetrihääled nähtavaks, kelle esituses kuuleme ka valikut “Sõna tänaseks päevaks” tekstidest.

Enne ja pärast tänuõhtu etteasteid on avatud pannkoogikohvik ja Raadio 7 sõprade klubi. Samuti paneme kokku annetuse Raadio 7 töö toetuseks.
Olete väga oodatud!

 

Saage tuttavaks Katedraali ansambliga

Külalisstuudios käisid külas Katedraali ansambli muusikud. Kuidas ansambel tegevust alustas, kuidas muusikalood sünnivad ja kes on selle ansambli liikmed seda kõike saad teada saatest.