Uudised

Lia Virkus soovitab:Hakkliha-baklažaanivorm

Hakkliha-baklažaanivorm
Neljale

1 baklažaan ( u 350 g )
2 väiksemat hakitud sibulat
4 purustatud küüslauguküünt
2 tl kuivatatud punet
1 purk ( 400 g ) punaseid konservube
400 g veisehakkliha
500 g tomatipüreed
3 sl sojakastet
3 sl magus-teravat tšillikastet
2-3 sl oliiviõli praadimiseks
meresoola ja musta pipart
150 g riivitud juustu

Haki sibul ja küüslauk, kuumuta pannil oliiviõlis mõni minut. Lisa ka hakkliha ja pruunista , maitsesta pune, soola ja pipraga. Seejärel kalla hulka tomatipüree, sojakaste, tšillikaste ning nõrutatud ja hoolsalt loputatud oad. Lase kastmel haududa kaane all u 10 minutit. Senikaua viiluta baklažaan õhukesteks viiludeks, kuumuta pannil oliiviõlis läbi ja maitsesta soolaga. Riivi juust.
Laota ahjuvormi põhja kiht kastet, laota sellele kiht baklazaaniviile, puista peale juustu. Jätka kihtidega, kuni pealmiseks kihiks jääb samuti kaste. Puista üle veel riivitud juustuga ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 15 -20 minutit. Naudi soojalt koos värske salati ja keedetud tatra, riisi, täisteraspagettide või kartuliga.

Kaua tehtud kaunike

PsalmidPea kolm aastat tagasi veidi enne jõule, sain e-meili luuletaja Indrek Hirvelt, kes soovis oma 2009.aastal imunud Laulude (Psalmide) raamatu tekste helindada, see tähendab – soovis need linti lugeda. Teatavasti oli Indrek Hirv koos Pirita kloostri vaimuliku isa Vello Saloga paar aastat uuendanud Psalmide tõlget.

Loe edasi »

Lia Virkus soovitab: Suussulav pirnikook

 

8 tk – Valmistamisaeg: 20 minutit + 45 minutit ahjus

Selles imeheas koogis ümbritseb mahlast pirni hapukas sidrun ja magus kondenspiim. Koogi võid varem valmis teha ja serveerimiseni külmkapis hoida. Kook sulab suus nagunii!

Põhi: 100 g toasooja võid
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 munakollane
2,5 dl jahu

Täidis: 200 g maitsestamata toorjuustu
5 sl Lemon Curdi sidrunikreemi (leiad kaupluste gurmeeriiulist või valmista ise)
190 g suhkruga kondenspiima
3 ühesuurust pirni
poole suure sidruni mahl
pealeraputamiseks tuhksuhkrut ja kaneeli

Vahusta või ja suhkur heledaks vahuks. Sega hulka munakollane. Lisa jahu osade kaupa. Määri pirukavorm rasvainega ning suru tainas vormi põhja ja äärtele.
Sega kokku toorjuust, sidrunikreem ja kondenspiim. Vala täidis tainale ja puista peale jahvatatud kaneeli.
Koori pirnid, lõika pooleks ja eemalda seemnekoda. Tee pirni kumerasse poolde sisselõiked, kuid ära lõpuni läbi lõika. Suru pirnid täidisesse ja pigista peale sidrunimahla.
Kui kasutad lahtikäivat pirukavormi, kata see väljast fooliumiga. Nii väldid rasva valgumist ahju põhja. Küpseta kooki 200-kraadises ahjus umbes 45 minutit. Lase maha jahtuda ning puista üle kaneeli ja tuhksuhkruga.

 

Inglise sidrunikreem egk Lemon curd

5 dl

Valmistusaeg: 20 minutit + 30 minutit jahtumiseks

Magushapu sidruni-keedukreem lemon curd pärineb Inglismaalt, kus seda leiab valmiskujul poest. Meil on kreemi müügil suuremates kauplustes, sestap tuleb seda tihti hoopis ise keeta. Valmistan seda vahel purgitäie ning kasutan rullbiskviidi täidiseks või mõne tordi vahekihiks.

 

2 suurt sidrunit

100 g võid

2,5 dl suhkrut

3 muna

 

  1. Riivi pestud sidrunitelt peenikese riiviga kollane kooreosa. Poolita viljad ja suru mahl välja.
  2. Sulata keedunõus madalal kuumusel või.
  3. Vahusta kausis munad suhkruga, lisa sidrunimahl ja -koor. Mikserda juurde sulavõi ning tõsta anum kuumaveevanni (suuremasse madalasse keedunõusse, kus on vesi keema lastud). Reguleeri pliidikuumus minimaalseks.
  4. Vispelda segu veevannil 5–6 minutit, kuni kreem pakseneb.
  5. Tõsta nõu kohe kuumaveevannist välja, aseta külmaveevanni ja vispelda, kuni kreem on leige. Tõsta kreem kaanega purki ja kasuta kohe või säilita külmkapis.

 

Nipp! Imehea tuleb see inglispärane keedukreem ka laimiga. Vaheta siis lihtsalt sidrunid kolme laimi vastu, tegemisõpetus jääb samaks.

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi