Uudised

Lia Virkus soovitab: Klassikaline Sitsiilia pasta

Klassikaline Sitsiilia pasta
Minu pere lemmikroog , mida söövad suured ja väikesed. Tervislik ja maitsev!
Neljale

1 baklažaan
1-2 dl head oliiviõli (extra virgin)
1 sibul
1–2 küüslauguküünt
300 g itaaliapärast tomatikastet, nt Pomi
soola
400 g meelepärast pastat
soovikohast teravamaitselist juustu (nt soolane ricotta või parmesan)
maitseks ja kaunistamiseks värskeid basiilikulehti

Viiluta baklažaan ja puista viiludele soola. Lase seista 15 minutit. Kuivata tekkinud veepisarad, mis sool välja toob, ja lõika baklažaanid kuubikuteks. Pane pannile enamik oliiviõlist ja pruunista selles baklažaanikuubikud. Saad ülimaitsvad frititud palad, mis sobivad ka niisama snäkiks. Laota kuubikud paberrätile laiali õlist nõrguma.
Pruunista sibul ja küüslauk kergelt pannil paaris supilusikatäies oliiviõlis, lisa tomatikaste ja näpuotsaga soola. Lase tasasel kuumusel podiseda u 15 minutit ja sega aeg-ajalt. Kui kaste on valmis, lisa küpsetatud baklažaanid.
Keeda endale meelepärane pasta ja sega kokku pastakastmega. Sellesse kastmesse sobib teravamaitseline juust. Sitsiilias riivitakse kastmesse soolast ricottat. Sobib ka pikalt laagerdunud Parmigiano. Kaunista basiilikuga.

Esta Jõeste soovitab: õhuline õunakook

Õhuline õunakook:

Vaja:

4 kanamuna

2 kl suhkrut

2 kl jahu

maitseks vaniljet või sukaadi

5 keskmist õuna.

Valmistamine

munad ja suhkur vispeldada kõvaks vahuks, sõeluda jahu, segada liigtustega ühes suunas,( pigem vaikselt ja õrnalt kui kiiresti- nii satub taignasse vähem õhku). Soovi korral lisada maisteks vaniljet või sukaadi.

Õunad koorida ja lõikuda väikesteks kuubikuteks. Õunad lisada taignasse- samuti õrnalt ühtpidi segades.

Küpsetada  20-25 minutit.

Koogi pealmine kiht muutub krõbedaks ja on väga maitsev. Kui on soovi pidulikumat välimust koogle, siis doovitame lõikuda seibid ja laduda need koogile.

Suuremale pannile võib koguseid vastavalt suurenda.Väiksema koogi saab 2 kanamuna ja 1 kl suhkru ja 1 kl jahuga.

Laupäeval koos Isaga – Juuru koguduses

juuru-kirikSoovist enam ühiskonnas avada Eestimaa koguduste tööd, mille üks valdkondi on olla ühiskonna mõtte ja tegevuse muutja, mis avaldub kohaliku arengu ja kogukondade elujõulisuse edendamine kogukondliku initsiatiivi, koostöö ja identiteedi tugevdamise ning kohalike elanike teadmiste ja oskuste kasvu kaudu.

Loe edasi »

Lia Virkus soovitab: õunavahuga pavlova

Õunavahuga pavlova

8-10 –le

Valmistusaeg: 30 minutit + 1, 5 tundi ahjus + 30 minutit jahtumiseks

Pavlova on maailma magustoitude klassika, aga koos hapuka õunapüreega vahukoorekate teeb sellest laheda ja mõnusa magustoidu.

Besee:

4 munavalget

1 tl sidrunist pressitud mahla

Soola

2, 5 dl suhkrut

1 sl maisi-või kartulijahu

Täidis:

1 sidrun

3 õuna

0, 5 sl vanillisuhkrut

3 dl vahukoort

Vahusta munavalged, sidrunimahl ja näpuotsatäis soola kõvaks vageks vahuks.

Vaht peab olema nii kõva, et kui kauss tagurpidi pöörata, vaht välja ei kuku.

Vahusta vähehaaval hulka ka suhkur, vahusta, kui munavalgevaht on kaunilt läikiv. Sega hulka maisi-või kartulijahu. Pane ahi sooja 225 kraadi juurde.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, laota munavalgevaht ringikujuliselt ( u 22 cm läbimõõduga) paberile. Pane besee ahju ja alanda kuumust 125 kraadile. Küpseta 90 minutit. Keera ahi välja ja jäta lahtise uksega ahju jahtuma.

Pese sidrun ja riivi poole sidruni koor. Koori ja tükelda õunad õhukesteks viiludeks,

Keeda potis sidrunist pressitud mahla ja vanillsuhkruga , kuni saad moosi,

Aga väikesed tükid võiksid ikka sisse jääda. Lase jahtuda. Vahusta koor ja sega hulka jahtunud õunamoos. Tõsta besee serveerimisalusele ja laota peale õunamoosi- vahukooresegu.

Lia Virkus soovitab: õunad kookosteki all

Kookosõunad

8 tk

Valmistusaeg: 15 minutit + 20- 25 minutit ahjus

Litne argiõhtu magustoit, mida teen tihti, kui õunu puualaused täis. Kookosene kook- vormiroog maitseb imehea – lausa sulab suus. Serveeri  leigelt koos vanillijäätisega.

5 õuna

2 muna

2 dl demerara suhkrut

100 g võid

1 dl mandli- või nisujahu

2, 5 dl  kookoshelbeid

 

Koori õunad ja lõika neljaks sektoriks. Lao need võitatud ahjuvormi põhja. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, sega hulka jahu, kookoshelbed ja sulatatud või. Kalla segu õuntele vormi ja küpseta 175 kraadi juures 20- 25 minutit.

Laupäeval koos Isaga

radio-1569670Soovist enam ühiskonnas avada Eestimaa koguduste tööd, mille üks valdkondi on olla ühiskonna mõtte ja tegevuse muutja, mis avaldub kohaliku arengu ja kogukondade elujõulisuse edendamine kogukondliku initsiatiivi, koostöö ja identiteedi tugevdamise ning kohalike elanike teadmiste ja oskuste kasvu kaudu.

Loe edasi »

Anneli Tombak soovitab: viigimarja kook ,,Taevas maa peal”

Anneli Tombak soovitab viigimarja kooki, sest viigimarjas on kõik vajalikud mineraalained ja vitamiinud.Ja hetkel on just valminud viigimarjad ka Eestis müügil.

Taigen:

375 g jahu

2spl suhkrut

1/4 tl soola

1 tl vanillsuhkrut

150 g külma võid

1 munakollane

1-1,5 tl külma vett

 

Täidis

1 kg värskeid viigimarju

5-6 spl suhkrustatud ingverit

3 spl suhkrut

2 spl jahu

 

Valmistamine: sega jahu, suhkur, sool, vanillsuhkur, lisa külm või, sega, lisa munakollane ja siis tuleb vaadata juurdelisatava külma vee kogust.

Taigen  rullida  ja panna vormi (sobib 24 või 28 läbimõõduga ahjupann)

Täidis:

viigiparjad epsta, kuivatada, valida 8 ilusamat välja, panna need kõrvale.

Ülejäänud koorida ja tükeldada.

Kui suhkrustatud ingverit ei ole, sobib ka tükendatud ja suhkruga segatud ingver.

Koogi põhjale laotada suhkrustatud ingver ja seepeale viigimarjad, mis on jahu ja suhkruga segatud.

Küpsetada 200 C juures 35 minutit,

seejärel viilutada  kõrvalepandud 8 viigimarja ja katta nendega kook ja seejärel veelkord ahjus küpsetada 175C juures 30 min- need viilud muutuvad krõbedaks.

Süüa soojalt, maitsev on ka vanillijäätisega.

NB! võib ka viigimarjaviiudele  lisada peale  purustatud kreeka pähkleid ja nõristada peale mett.- ,,Sel juhul on see kook tõeline ,,Taevas maa peal” – viigimarjadest tuleb vajalik kehale ja  pähklid turgutavad aju.” ütleb Anneli Tombak, kes on florist, EMK Tallinna koguduse köögitoimkondade koordinaator ja superkokk.

Head isu!

Lia Virkus soovitab: Sügisene seeneseljanka

Sügisene seeneseljanka
kuuele

2‒3 porgandit
3‒4 kartulit
1 sibul
2‒3 küüslauguküünt
1- 2 sl õli
2 dl tomatipastat
3-4 marineeritud kurki + sorts marinaadi
1 dl oliivirõngaid
1,5 l köögiviljapuljongit
2‒3 loorberilehte
1 l  värskeid või 0, 5 l kupatatud riisikaid
Seente praadimiseks 2-3 sl võid
1,5 sl mett või suhkrut
soola ja musta pipart
serveerimiseks hapukoort ja hakitud tilli

Koori porgandid ja kartulid ning lõika kuubikuteks.
Haki sibul ja küüslauk ning kuumuta koos tomatipastaga 15‒20 minutit pannil õlis. Lisa kuubikuteks lõigatud marineeritud kurgid ja oliivirõngad.
Kuumuta puljong keemiseni ning pane sisse loorberilehed ja pannil kuumutatud ained. Kuumuta keemiseni, lisa porgandi- ja kartulikuubikud ning keeda veel 20 minutit.
Vahepeal prae tükeldatud seened võiga läbi ja lisa kõige lõpus supile. Maitsesta supp soola, pipra, sortsu kurgimarinaadi,  mee ja sidrunimahlaga. Serveeri hakitud tilli ja hapukoorega.