Hetkel eetris:
Roosiaed

Uudised

Jõulud meie ajavööndis

Jõulud meie ajavööndis on aasta kõige pimedamal ajal. Ja pimeduses on valgus mõjuv. Kui me süütame jõuluajal küünlad, siis me näeme, kuidas pilkases pimeduses särab valgus.

Meie jõulutraditsioonides tajume, et jõulusõnum on ühendatud valgusega. Me paneme ka kuusepuule küünlad põlema. Me justkui kuulutame aasta kõige külmemal ja pimedamal ajal valguse võitu pimeduse üle, soojuse võitu külmuse üle. See pimedus ja külmus ei jää püsima, kevad tuleb! Valgus tähendab elu!

Unistus valgetest jõuludest  tähendabki seda, et oodatakse puhtust- musta, porise maa katmine valge vaibaga, puhtuse vaibaga, viitab lootusele, et pärast talve tuleb kevade, loodus ärkab ellu, seega – elu tärkab. Valgus tähendab elu!

Loe edasi »

Lia Virkus soovitab tatrajahust piparkoogid

Tatrajahust PIPARKOOGID

Koostis:

150g+250g pruuni suhkrut

0,5 kl keevat vett (100-125 ml)

2 tl kaneeli

2 tl kardemoni

2 tl jahvatatud nelki

¼ tl ingverit

¼ tl jahvatatud muskaatpähklit

1 suurema apelsini riivitud koor

125g päevalilleõli (asendasin 110g kookosõliga)

0,75 kg sõelutud tatrajahu

1,5 tl soodat (1,5tl gluteenivaba küpsetuspulbrit)

2 muna

Ettevalmistamine:

  1. pese korralikult apelsin ning riivi selle koor
  2. mõõda ja pane valmis kõik maitseained
  3. pane vesi keema
  4. klopi munad lahti

Taigna valmistamine:

  1. võta paksupõhjaline pott ja mõõda sinna 150g suhkrut
  2. pane pott pliidile ja pidevalt segades asu suhkrut sulatama
  3. kuumuta suhkur keemiseni (esimeste mullideni) ja võta pott tulelt
  4. võta pool klaasi keeva vett ja hakka seda sõna otseses mõttes TILK HAAVAL kuumale suhkrusiirupile lisama – siirup ja vesi reageerivad hirmuäratava särina, visina, vahutamise ja pritsimisega; jätka seda kuni kogu vesi on siirupisse segatud.
  5. lisa kuumale siirupile 125 g rasvainet ja kõik maitseained ning riivitud apelsinikoor
  6. lase siirupil veidi jahtuda, samal ajal seda kergelt segades, kui siirup ei ole enam kõrvetavalt kuum, võid hakata jahu lisama (ära unusta jahu hulka segada soodat)
  7. kui umbes pool jahust on segatud, lisa lahtiklopitud munad ja ülejäänud 250g suhkrut
  8. vala osa jahust lauale, kraabi kogu taigen potist sinna peale, ning jätka taigna sõtkumist käsitsi, jahu lisa nii palju kuni taigen ei jää enam nätske massina käte külge vaid annab kenasti sõtkuda.
  9. jaga taigen parajateks portsudeks, pane kas toidukile või küpsetuspaberisse ning külmkappi laagerduma.
  10. järgmisel päeval võid alustada küpsetamisega

Lia Virkus soovitab: toorjuustuglasuuriga pehme piparkook

Taigen:

5dl keefirit või hapupiima

5dl suhkrut

7dl nisujahu

1spl söögisoodat

3 tl jahvatatud belki

3 tl kaneeli

1,5 dl pohlamoosi

10g võid

Toorjuustuglasuur:

400g maitsestamata  toorjuustu

3dl tuhksuhkrut

1 tl vanillsuhkrut

Peale marju(nt pohli või jõhvikaid) soovi korral kaneeli

Valmistamine

Pane keefit või hapupiim ja suhlur suurde kaussi. Sega hulka omavahel ühendatud ained(jahu, sooda, nelk ja kaneel). Seejärel sega hulka pohlamoos ja sulatatud või. Laota taigen kõrgte servadega suurele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200kraadises ahjus 40 minutit. Kontrolli tikuga küpsust.Lase valmis koogil jahtuda. Glasuuri valmistamiseks sega toasoe toorjuust tuhk- ja vanillsuhkruga.Kata pehme piparkook glasuuriga ja joonista kahvliga muster peale.Soovi korral puista üle kaneeliga.Kaunista marjadega.

Raadio 7 jõulumäng

Ka sel aastal kogume me jõulufondi ,,Kingitus Jeesusele“ raha, et saaksime jõulude ajal eetrise anda Raadio 7 eriprogrammi.

Loe edasi »

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi