Hetkel eetris:
Päevasild

Uudised

Lia Virkus soovitab:Ahjukõrvits küüslaugu ja Västerbottensost`juustuga

 

Neljale- kuuele

Sel moel valmistatud ahjukõrvitsat söövad ka need, kes muidu kõrvitsat ei armasta. Lihtne, kiire ja maitsev!

1–1,5 kg kõrvitsat

2 sl külmpressitud oliiviõli

2 küüslauguküünt

100 g Västerbottensost`juustu

soola

peotäis hakitud lehtpeterselli

soovi korral 2-3 sl magusteravat tsillikastet, Santa Maria

 

Puhasta kõrvits seemnetest, koori ja tükelda suurteks poole pöidla suurusteks   kuubikuteks. Määri ahjuvorm seest õliga, laota kõrvitsakuubikud vormi. Nirista oliiviõliga üle ja sega läbi, maitsesta soolaga.  Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit. Nirista soovi korral peale tsillikastet. Purusta küüslauguküüned, sega riivitud juustu ja maitserohelisega. Puista kuubikutele. Küpseta veel 8–10 minutit, kuni juust on kaunilt sulanud ja kõrvits pehme, aga siiski veel meeldivalt krõmps.

 

Kas inimõigused ja islami usk käivad kokku?

Küsimus, kas inimõigused ja islamiusk käivad kokku, oli peateema konverentsil Euroopa Parlamendis, mille korraldasid Euroopa Rahvapartei fraktsiooni liikmed Tunne Kelam ja Esteban Pons ning mõttekoda Intercultural Center.

Prantsusmaal elav iraani teoloogiadoktor Seyed Mostafa Azmayesh väitis, et islam nagu teisedki suured usundid on armastuse, mitte vihkamise religioon. “Islam on teekond kaosest südamerahusse ning harmooniasse Jumala ja kaasinimestega”. Kuid paljud muhameedlased kasutavad koraani relvana, mitte selleks et islamisse süveneda ja õppida.

Teine kõneleja oli komandör Mak Chishty Londoni politseist, kes esitas uue ning Suurbritannias märgatavat edu toonud lähenemise radikaliseerumise ja äärmusluse ennetamiseks. Kõige alus on kogukonna eri liikmete ja etniliste rühmade aktiivne kaasamine, tutvustades neid omavahel ning võites pideva suhtlemise kaudu usaldust politsei töö vastu. Londoni politsei, kes tegeleb ka 1,4 miljoni Briti pealinnas elava muhameedlasega, on saavutanud selle, et mosheed välistavad ise äärmuslased ning vihajutlused tõrjutakse vaimulike kvalifikatsiooninõuete kaudu.

Tunne Kelami küsimusele, kas islamiusulised saavad oma religiooni vahetada, astudes näiteks kristlusse, vastasid mõlemad esinejad, et koraan annab inimesele vabaduse langetada omaenda otsuseid ning usuvahetus on põhimõtteliselt aktsepteeritav. Indiviidi vabasse otsusesse ei tohi väljapool seisjad sekkuda.

Tunne Kelam võttis konverentsi kokku mõttega, et eri religioonidel on võtmeline roll saavutada omavahelise lähenemise ja koostöö kaudu ühiskonnas levinud eelarvamuste, väärtõlgenduste ning sallimatuse ületamine. “Iga suure religiooni keskne sõnum väljendub üleskutses: armasta Jumalat üle kõige ning ligimest nagu iseennast. Inimõigused pakuvad selle kõigi inimolendite võrdsuse tunnetamiseks ja praktiliseks elluviimiseks sobiva platvormi. Kõige olulisem on vastastikune respekt, mis väljendub lugupidamises partnerite vastu ning hoidumises teiste solvamisest.”

Konverents toimus 18.oktoobril 2016.

Lisainfo Tunne Kelami büroo tel.: +3222847279

Järelkuulamine saates  Europulss 2016-10-21

Lia Virkus soovitab: lahtine tuunikalapirukas

Lahtine tuunikalapirukas
kaheteistkümnele
Valmistamisaeg 10 minutit + 25 minutit ahjus
Lehttainapõhjal lihtsalt valmistatav, kuid alati maitsev kalapirukas lõunalauale või õhtusöögiks tee-kohvi kõrvale. Juurde sobib hästi värske salat.

Põhi:
800 g lehttainast

Täidis:
2 keskmist sibulat
1 tl kuivatatud punet
1 sl õli
1 sl võid
2 karpi (à 200 g) tuunikala õlis
400 g riivitud juustu
6 muna
2 dl piima või kohvikoort
250 g kirsstomateid
soola ja pipart

Rulli tainas küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile.
Haki sibulad ja kuumuta õli-võisegus koos punega klaasjaks ning kummuta tainale. Laota sibulatele nõrutatud kalakonservid ja puista peale riivitud juust. Klopi munad lahti, lisa piim (või koor), sega ja nirista täidisele. Laota kaunilt peale pooleks lõigatud tomatid. Jahvata tomatitele soola ja pipart.
Küpseta pirukat 200-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni pirukas on pealt kaunilt kuldkollane.

Lia Virkus soovitab: Tarretatud šokolaadi-juustutort

 

10–12 tk

valmistamisaeg 30 minutit + 3‒4 tundi külmas Rohke šokolaadiga hõrk juustutort külaliste vastuvõtuks peolauale. Tordi saad valmis poole tunniga ja ahju kasutamata, lisandub küll aeg tordi külmas tarretumiseks.

 

Põhi:

175 g šokolaadiküpsiseid (näiteks täistera-kakaoküpsiseid)

75 g võid

 

Täidis:

4 želatiinilehte

200 g tumedat 70% küpsetusšokolaadi ( soovitavalt Fazer)

200 g maitsestamata toorjuustu

2–3 sl konjakit või brändit

1,5 dl suhkrut

2 tl vanillsuhkrut

2 muna

2 dl vahukoort

2 sl keevat vett või kohvi

 

kaunistamiseks mõru kakaopulbrit, kuivatatud rukkililleõisi, värskeid marju või hakitud šokolaadi

 

Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga.

Purusta küpsised köögikombainis ja lisa sulatatud või. Suru segu vormi põhja.

Sulata šokolaad veevannis. Sega kausis toasoe toorjuust, pool suhkrust, vanillsuhkur ja munakollased. Vahusta munavalged ülejäänud suhkruga kõvaks valgeks vahuks. Vahusta ka koor.

Sega kokku toorjuustuvaht, šokolaad, konjak, munavalgevaht ja vahustatud koor.

Pane želatiinilehed 5 minutiks vette paisuma, pigista siis kuivaks ja lahusta keevas vees või kuumas kohvis.

Nirista pisut jahtunud želatiinisegu täidise hulka, samal ajal vahustades.

Kalla täidis küpsisepõhjale ja hoia kooki vähemalt 4 tundi kuni üle öö külmas.

Võta tardunud kook vormist ja kaunista meelepäraselt.

Lia Virkus soovitab: Siidine kõrvitsa-peedipüreesupp ehk tervisele pai

Siidine kõrvitsa-peedipüreesupp ehk tervisele pai
Neljale

Neile, kes muidu kõrvitsasuppi eriti ei armasta, soovitan seda proovida koos kaunitar punapeediga. Peet annab üsna maitsekale kõrvitsasupile lisaks meeldivat magusust ja kauni punase värvi. Selline soe supp on tervisele mõnus pai.

500 g puhastatud kõrvitsat
1 keskmine toores peet
1 sibul
1 küüslauguküüs
tükike ingverit
1 suurem õun
1 suurem kartul
vett
soola
võid või oliiviõli
serveerimiseks röstitud kõrvitsaseemneid ja lehtkapsatšipse

Haki sibul, küüslauk ja ingver, kuumuta poti põhjas võis või õlis mõni minut. Lisa kõrvitsa-, peedi-, kartuli ja õunakuubikud. Sega mõni minut kuumutades ja kalla peale vaid niipalju vett, et see vaevu katab köögiviljad. Hauta kaane all umbes 20 minutit või kuni köögiviljad on pehmed. Püreesta saumikseriga, maitsesta soolaga ja viimistle maitse võiga (või õliga). Kaunista serveerimisel tšipside ja seemnetega.

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi