Hetkel eetris:
Peresaade

Uudised

Lia Virkus soovitab: Banaanijäätis

Gluteeni-, laktoosi-, suhkru- ja munavaba!

Kahele

Sellise lihtsa magusroaga võib maiustada iga kell ja igaüks! Ka veganid ja allergilised inimesed saavad seda endale lubada. Eriti kosutav maitseb banaanijäätis kuumal suvepäeval!

2 banaani

Koori küpsed banaanid, lõika viiludeks ja tõsta kaanega karbis vähemalt 3 tunniks sügavkülma. Kui asud jäätist valmistama, lase külmunud banaanitükkidel esmalt 5 minutit pehmeneda. Seejärel surista blenderis või köögikombainis mõnusaks jäiseks vahuks. Paku kohe või hoia serveerimiseni külmas.

Lia Virkus soovitab:jäine banaani-avokaadomaius

Kahele kuni neljale

Minu lemmikmaius, kui magusaisu peale tuleb. Suristan seda tihti oma lastele ja ka iseendale. Vahel ka kaalu jälgivatele sõbrannadele järelroaks.

1 avokaado
1 banaan
2 dl külmutatud kirsse või vaarikaid

Surista blenderis kõik kokku, kirsid või vaarikad lisa otse sügavkülmast. Serveeri kohe või hoia serveerimiseni külmas.

Lia Virlkus soovitab: Maapirnipannkoogid banaaniga

Neljale

Pannkookides, mis on magusad ilma suhkrutagi, domineerib võis küpsenud banaani maitse.

300 g maapirni
1 sidruni mahl
2 banaani
2 suurt või 3 väiksemat muna
4 sl riisijahu
veidi soola
praadimiseks õli ja võid
serveerimiseks vahtrasiirupit

Riivi kooritud maapirnid peene riiviga ja pigista sidrunist peale mahl. Lisa kahvliga purustatud banaanid, vispeldatud muna ja jahu. Maitsesta näpuotsatäie soolaga ja sega ühtlaseks tainaks. Tõsta pannile dessertlusikaga väikesed tainapätsid ja prae või-õlisegus mõlemalt poolt kuldpruuniks. Naudi koos vahtrasiirupiga.

Lia Virkus soovitab: banaanipannukad

Banaanipannukad
Kahele

Need pannkoogid koosnevad vaid kahest komponendist – küpsetest banaanidest ja munadest. Koogikesed maitsevad parimalt värskelt küpsetatuna. Serveeri neid vahtrasiirupi või hapuka toormoosiga.

2 suuremat banaani
2 L-suuruses muna
praadimiseks külmpressitud kookos- või oliiviõli

Koori banaanid ja purusta kahvliga. Sega juurde munad ja klopi tainas ühtlaseks.
Prae pannil väikesed koogikesed õlis või kookosrasvas väiksemal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri toormoosi või vahtrasiirupiga.

Tänan Sind väga!

Hea Raadio 7 kuulaja,

Tänan Sind väga!

Me teeme üheskoos raadiosaateid, mille sisu on  selgitav, lahendusi pakkuv. Kätt elupulsil hoides vaatame nendes saadetes olukordadele ilustamata otsa, otsimata süüdlasi jagame väärtusi, mis annavad igapäevatoimetustesse kindlust ja lootust. Oleme üks vähestest raadiojaamadest, kelle saatepäev algab tänusõnadega Loojale meie ühise kodu hoidmise eest. Meie kavas on religioonilugu ja  piiblilood, kultuur ja kultuurilugu, ka majandus-ja poliitika temaatika. Tähtsaim, kelle pärast me seda kõike teeme, on inimene. Hoolides ja hoides jagame armastust. Armastust, mis on pikameelne, mis hellitab, ei otsi omakasu, rõõmustab Tõe üle.

Raadiosuhtlus on kahepoolne. Koostegemine tähendab kaasatud osapooli, kus ühisosa rikastab, kus tunnetuse avarus annab uue kogemusliku tähenduse argirutiinile ja seob ühiseks pereks.

Tänan Sind väga! Et oled meie pere liige.

Tänan Sind väga! Et mõistad, et meie raadiojaam on eetris tänu kuulajate rahalisele toetusele. Eestis  on raadiokuulamine ja telerivaatamine seadusega nõnda reguleeritud, et meie elanikkond on kodusoleva vastuvõtja maksust vabastatud. Meie rahvusringhääling saab toetuse maksumaksja rahast, erakanalid reklaamimüügist. Kristliku sõnumiga meediaettevõte töötab tänu kuulajaskonna lojaalsuse ja rahalisele toetusele.

Me soovime oma ellu rahu ja õnne. Tahame tasakaalu ja toimetulekut. Tervist ja sotsiaalseid garantiisid. Vajame igal päeval igapäevaleiba. Mitte ainult toiduse ja peavarju näol. Tänapäeval mahub igapäevaleiva mõistesse  tervis ja sotsiaalkindlustus, nii toasoe, elekter, kui ka raha. Raadiojaama igapäevaleib on hulk väga erineva funktsiooniga  masinaid, mitmete erinevate programmiga arvuteid, lisaks helisignaali saatjad ja vastuvõtjad, antennid ja nende tornid. Ja muidugi elekter, mis ööpäevaringselt kogu masinaparki töös hoiab.

Tänan Sind väga! Sinu toetus on oluline raadiojaama töös. Ja eriti oluline on veel üks vajadus, mida me üheskoos igapäevaselt teeme. See on inimese vajadus hingeleiva, eluleiva järele. Eluleiba ei asenda miski materiaalne. Sellel on igavikuline tähendus. Inimesed soovivad oma hingele pai, otsivad erinevate tegevustega hingerahu. Otsivad jumalat, otsivad otseselt nimetamata või ehk endalegi aruandmata, milline on nende otsingutegevuste tegelik siht. Otsingute vorme on tohutult palju – meditatsioonid ja treeningud või ülikülluse taotlus. Jeesus ütleb, et tema on eluleib  ja tema on tee tema isa, universumi looja, Jumala juurde. Jeesuse andis oma järgijatele ülesande jagada eluleiba kõigile minnes kõikjale, lausa maailma äärteni välja. Tänan Sind väga! Toetades raadiojaama oled misjonikäsu elluviija.

See ongi, kuidas me üheskoos raadiosaateid teeme.

Lõpetuseks veel üks oluline detail. Raamatute raamatus on kirjeldus ühest kohtumisest, mida tänapäeva väljendeid kasutades saab seletada, et  Jeesus vajas üksildast paika. Sõites sinna paadiga üle Galile järve, nägi järveäärne elanikkond, kuhu Jeesus suundus ja nad järgnesid talle jalgsi linnadest. Arvatakse, et osa neist, kes läksid Jeesusega kohtuma, käisid maha nii paarkümmend kilomeetrit. Ja kui Jeesus astus paadist välja ja nägi suurt rahvahulka. Kokkutulnute arvuks sai enam kui 5000 meest koos peredega. Jeesuse meel  läks haledaks ning ta tervendas nende haiged. Õhtu jõudes aga astusid Jeesuse jüngrid ta juurde ja ütlesid: ,,Paik on üksildane ja aeg juba hiline, lase nüüd rahvahulgad ära minna, et nad läheksid küladesse endale süüa otsima!“ Jeesuse jüngrid soovitasid Jeesusel rahvas koduteele saata, sest rahvahulk vajas kehakinnituseks toitu. Tollal polnud tänapäevaseid Hesburgeri ega Hamburgeri kiirsöögikohti. Jüngrid tahtsid kriitilist olukorda ennetada, kuid Jeesus ütles: ,, Andke teie neile süüa!“ See tundus võimatu ülesandena. Viimaks leiti rahvahulga seast  poisike, kellel oli toidukorvis viis leiba ja kaks kala.  Mitte viis leivapätsi, pigem viis väikest odraleivakest, tänapäevases mõistes ehk  viis leivaviilu. Selle korvi sisuga mindi Jeesuse juurde. Võimalik, et mehed  mõtlesid endamisi, et näitame seda piskut, seda vähest, siis Jeesus mõistab, rahvas tuleb ära saata, enne kui öö on käes. Kuid Jeesus   käskis rahvahulkadel istuda rohule, võttis need viis leiba ja kaks kala, vaatas üles taevasse, õnnistas ja murdis ning andis leivad jüngrite kätte, jüngrid aga andsid need rahvale. Ja kõik sõid ja said kõhud täis. Ja ülejäänud palakesi korjati kaksteist korvitäit.

Seda lugu tuntakse kui viie leiva ja kahe kala imelugu – just nii palju korvis oli, aga süüa jagus tuhandetele ja jäi veel ülegi. Tihti arvatakse, et kirjeldatud ime ,,võti“ peitub jagamises. Kuid enne jagamist võttis Jeesus toidukorvi ja palus jumalal jagatavat õnnistada. Jagades õnnistatut – olgu seda imevähe ja olgu selleks leib, raha või Sõna – jumala õnnistus paljundab jagatatavat.
Nii sageli me arvestame vaid inimlike ressurssidega ja jätame kõrvale võimaluse, et Jumal võib tuua omad piiramatud ressursid lisaks. See lugu on meile  julgustuseks, kui seisame valikute ees, kas arvata see vähene, mis meil on, liig tühiseks ja jätta endile või järgida Jeesust – õnnistada ja jagada. Jagada õnnistust.

Tänan sind veelkord! Eriti tänan Sind lojaalsuse eest.

Südamlike tervitustega

Helle Aan

Raadio 7 tegevjuht

Lia Virkus soovitab:Aedviljarassolnik

neljale
Kellele meeldib rassolnik, soovitan just seda suppi paastuajal! See maitseb ilma lihata ka hea!
4 hapu- või marineeritud kurki
1-2 kartulit
1 porgand
1 naeris
3 sl tatart või riisi
2 mugulsibulat
väike kimp peterselli
1 tükike juursellerit
8 pipratera
2 loorberilehte
Soola ja musta pipart
1,5 liitrit vett
peotäis hakitud tilli
Kuumuta potis 1,5 liitrit vett keemiseni, lisa kõik maitseained, tükeldatud aedviljad( v.a. kurk) ja tangud . Keeda pehmeks. Lõpus sega hulka tükeldatud hapukurk, maitsesta veel soola ja pipraga. Peale raputa hakitud tilli ja naudi.

Lia Virkus soovitab: Soe baklažaanisalat

Kahele
Imehea! Söö soojalt kohe või sega kokku värskelt keedetud täisterapastaga.
1 baklažaan ( 400- 500 g)
1 paprika ( u 150 g )
3 tomatit või 100 g kirsstomateid
1 mugulsibul
3 sl oliiviõli
Soola ja musta pipart
värsket tilli ja peterselli
1 sl seesamiseemneid
Koori sibul ja tükelda sektoriteks, viiluta baklazaanid. Puista peale soola ja lase 15 minutit seista, kuivata köögipaberiga. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pooleks lõigatud puhastatud paprikapoolikud, baklazaaniviilud ja sibulasektorid. Nirista üle oliiviõliga ja maitsesta soola-pipraga. Küpseta ahjus 200-kraadi juures 15 minutit. Tükelda paprikapoolikud, lõika suuremad tomatid sektoriteks või kirsstomatid poolita. Sega kõik köögiviljad kokku, puista peale seesamiseemneid ning hakitud tilli ja peterselli.
NIPP! Sellesse salatisse on hea segada hulka ka keedetud täisterapastat , lisaks maitsesta siis paar sl-täie magus-terava tsillikastmega. Seda pastasalatit jagub siis kolmele- neljale.

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi