Hetkel eetris:
Peresaade

Uudised

Lumememmede tegemise võistlus jääb laupäeval ära!

Jaanipäevaga algab sillerdav suvi. Raadio 7 lubas juhul, kui jaanipäeval juhtumisi lund sajab, korraldada  lumememmede tegemise võistluse. Tundub, et võistlus jääb lumerohkemaid päevi ootama. Aga raadiopäev sillerdava kavaga toimub igal juhul! Saated on kantud Ristija Johannese kuulutusest anda eneses ruumi Uuele. Et sünnipäev – jaanipäev on ju Ristija Johannese sünnipäev, peab  kulgema rõõmu ja lauluga, siis on võimalus osa saada ka suurest  laulu- ja muusikapeost – Raadio7 arhiivist mängime ette 2015. aasta vaimulikul laulupäeval meie kirikukooride esitatu. Raadio 7 klubis meenutame pühapäevakoolide tegevust ja õhtul oleme laupäevale omaselt ikka saunas. Hüva leili soovime kõigile kuulajatele. Täpsem kava meie kodulehel www.raadio.ee/saatekava . Sillerdavaid hetki koos Raadio 7!

Head võidupüha! Rõõmu jaanipäevast!

Suvisel pööripäeval tähistab kristlik kirik Ristija Johannese sünnipäeva. Eks sellest ka eestkeelne nimi – Jaan ja jaanipäev. Ristija Johannes ühendab oma tegevusega Piiblis Vana ja Uue Testamendi.  Sündides Vana Testamendi ajastul, on ta otsekui sillaks Uue Testameni aega. Ristija Johannese kuulutus on lihtne, kuid südamessetungiv: ,,Parandage meelt, sest taevariik on lähedal!” See kuulutus põhjustas rahvaliikumist Jordani jõe äärde, kus Johannes ristis rahvahulki.

Vanast uude astumine pidi toimuma meeleparanduse ehk muudatuste teel. Uued korraldused ja välised kombed ei muuda põhiliselt midagi. Uus peab sündima meie sees ja alles seejärel muutuvad ka välised vormid ja meie käitumine.

Südame ja meelsuse muutmine on raske töö. See on kui põlemine. Nagu puude põlemine jaaniööl. Ometi rõõmustavad inimesed jaanitule ümber. Põlemisel vabanev soojus ja valgus aitab jätkata igapäevaseid toiminguid.

Jaaniöö võib saada  ka meile sillaks uude ellu,  kui me iseendas anname ruumi Ristija Johannese sõnumile.

Head võidupüha! Rõõmu jaanipäevast!

Lia Virkus: Midagi teistmoodi lisaks grill-lihale

Röstitud kartulisalat sparglite ja sinepise vinegrettkastmega

Röstitud kartulid koos sinepise vinegrettkastme ja spargliga on võrratu maitseelamus.

1 kg  kartuleid

3 sl õli

1 tl soola

1 tl jahvtatud musta pipart

300 g rohelist sparglit

200 g rediseid

1-2 sl väikseid kappareid

Sinepine vinegrettkaste:

2 šalottsibulat

2 tl Dijoni sinepit

1 sl valge veini äädikat

1 sl suhkrut

1 tl meresoola

1 tl musta pipart

1 tl soola

1 dl õli

1 dl basiilikulehti

 

Pese hoolikalt koorega kartulid puhtaks, viiluta. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ja maitsesta soola-pipraga. Rösti eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juurs 20-30 minutit, kuni kartulid on pehmed, aga samas hamba all veel meeldivalt krõmpsud.

Keeda sparglid vees pehmeks ( u 3 minutit), aga kindlasti jäta ka need veel  mõnusalt krõmpsuks. Lase jahtuda ja valmista samal ajal kaste. Koori ja haki peeneks sibulad, sega sinepi, äädika ja maitseainetega, vispelda vähehaaval hulka ka õli, kuni saad paksu emulsiooni kastmeks. Lisa hulka hakitud värsked ürdid. Sega hulka kartulid, spargel,. Maitse, maitsesta vajadusel veel ja serveeri.

Lia Virkus soovitab pidulauale huvitavat ja maitsvat salatit

Puuviljasalat suitsukanaga

Neljale

Kerge ja mõnus peolauasalat, mida olen valmistanud juba kümneid aastaid. Alati on olnud sellel menu külaliste seas!

1 hiina kapsas

400 g suitsukana või -kalkunit

1 apelsin

200 g viinamarju

1 ananassikonserv  omas mahlas ( 227 g )

2,5 dl majoneesi

Vajadusel soola või sidrunipipart

Tükelda hiina kapsas, suitsukana, kooritud apelsin ning poolita viinamarjad, sega kõik kokku majoneesiga. Nõruta ananassikonserv ja lisa salatile, maitsesta vajadusel vähese soolaga.  Lase salatil võimalusel külmas maitsestuda 15-30 minutit.

 

 

Lia Virkus soovitab: rabarber sobib ka soolaste toitude juurde


Ahjulõhe väikese tsilli, rabarberi ja ingveriga

Neljale

Valmistusaeg:10 minutit + ahjus 20-30 minutit

Värske rabarberihake koos ingveri, tsilli ja pruuni suhkruga teeb ka ahjulõhe kevadiselt põnevaks ja uudseks.

1 nahaga kalafilee ( lõhe, forell või mõni valge kala)

Tükike ingverit

0, 5-1 tl tsillihelbeid

1 rabarberivars

1 sl pruuni suhkrut

Soola ja musta pipart

Haki rabarber või viiluta õhukeselt, haki ka ingver. Tõsta kala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, maitsesta soola pipraga. Laota peale rabarberiviilud, hakitud ingver ja tsillihelbed. Puista peale suhkur, just rabarberiviliudele. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20-30 minutit.

 

Nostalgiline rabarberi-lehtsalat

neljale

Valmistamisaeg: 10 minutit

Varasuvel on hea võtta peenrast värskeid krõmpse salatilehti, tükeldada juurde paar noort rabarberivart ja segada grillitud liha-kala kõrvale mõnus kergelt äädikane hapukoorekastmes salat.

1 suurem roheline salatipea

2‒3 rabarberivart

Kaste:

1 dl hapukoort

1 sl (pruuni roo)suhkrut

3 tl õuna- või valge veini äädikat

Tükelda rabarber, rebi salat tükkideks. Sega äädikas suhkruga sulamiseni ning sega kokku hapukoorega. Tõsta kaste salatile, sega läbi ja söö kohe. Vajadusel lisa hapukoort või maitsesta veel äädika või suhkruga. Salat peaks jääma meeldivalt hapukas ja lahe.

Lia Virkus soovitab: Mascarpone- rabarberikook

12 tk

Imehea igakevadine  lemmik on vanilli-mascarponevahust rabarberikook, mis alati üllatab oma meeldiva hapukusega. Retsept pärineb mõned aastad tagasi sõber Merritilt, ei tea, kas tema ise seda enam küpsetabki?

Rabarberimoos:

500 g rabarberit

3 dl suhkrut

1 vanillikaun

Põhi: 270 g heledaid küpsiseid ( nt Digestive)

100 g võid

Täidis:

750 g mascarponet

300 g vanillimaitselist kohupiimapastat

1, 5 dl suhkrut

1 sl vanillisuhkrut

1 dl maisitärklist

4 muna

1 dl vahukoort

 

Tükelda rabarber ja keeda suhkru ja pooleks lõigatud vanillikaunaga ( seemned puhasta noaga potti) 10- 15 minutit. Lase jahtuda. Selle võib valmis keeta ka juba eelmisel õhtul. Purusta küpsised ja sega sulavõiga, suru 24- 26 cm lahtikäiva vormi põhja. Küpseta 170 kraadi juures 10 minutit. Lase jahtuda.

Täidise jaoks vahusta toasoe mascarpone kohupiimapastaga, lisa suhkrud, tärklis, munad ja vahukoor, vahusta kõik läbi. Sega lõpuks ka hooletult hulka moos ja kalla

vormi põhjale. Küpseta 150 kraadi juures u 1 tund ( või 5-10 minutit kauem, oleneb ahjust), pealt keskelt peab kook veel võdisema, kui ahjust välja võtad .Ainult nii jääb mahlane ja siidine. Lülita ahi välja ja jäta kook lahtise uksega ahju jahtuma. Tõsta seejärel üleöö külma, maitseb parimalt külmana ja järgmisel päeval

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi