Uudised

Lia Virkus soovitab: Tikri-kohupiima purukook

Tikri-kohupiima purukook  

8-10 tk

Põhi:

5,5, dl nisujahu

2 dl suhkrut

250 g võid

Sutsuke soola

 

Kate:

2 muna

1 dl suhkrut

500 g kohupiima

100 g hapukoort

500 g tikreid

Soovi korral marjade peale puistamiseks suhkrut

 

Mõõda jahu ja suhkur lauale. Lisa tükeldatud külm või, sutsuke soola ja haki ühtlaseks puruks. Suru 2/3 sellest umbes 25×35 cm suurusele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Katte jaoks  klopi munad suhkruga lahti. Sega hulka kohupiim ja hapukoor ning tõsta tainale. Suuremad tikrid poolita ja laota marjad kohupiimale. Soovi korral raputa ka marjadele sutsuke suhkrut.  Laota peale ülejäänud tainapuru. Küpseta 180-kraadises ahjus 40–50 minutit või kuni kook kaunilt küpsenud.

Lia Virkus soovitab: erimaitselised mustikamoosid

Mustika-banaanimoos                                             

450 ml

 

1 suur banaan

200 g metsamustikaid

200 g suhkrut

poole keskmise sidruni mahl

 

Koori ning suru kahvliga katki. Pane viljad koos suhkruga potti, pigista peale sidrunimahl ja lase tasasemalt tulel keema tõusta. Eemalda vaht.

Keeda moosi ilma kaaneta ja vaikselt mulisedes 5-10 minutit, sega aegajalt.

Vala moos purki, sule kaas, lase maha jahtuda ja säilita jahedas.

 

Mustikamoos sidruni ja kardemoniga

300 ml

Metsamustikatest moosile annab just sidrun selle meeldiva hapukuse, mis marjades endal puudub. Kellele meeldib kardemon, lisagu sedagi sutsuke maitseks juurde.

 

500 g mustikaid

1 sidruni mahl

1 tl purustatud kardemoni

300 g moosisuhkrut

 

Pressi sidrunist mahl välja ja tõsta koos mustikatega potti. Keeda 2-3 minutit.

Lisa moosisuhkur ja kardemon ning keeda veel u 5 minutit.

Eemalda vaht. Tõsta moos eelkuumutatud purkidesse ja kaaneta.

 

Mustika-virsikumoos laimi ja piparmündiga

2 liitrit

 

1 kg virsikuid

1 kg mustikaid

1 kg moosisuhkrut

5-6 oksa piparmünti

2 laimi

 

Poolita virsikud, eemalda kivid ja tükelda virsikud kuubikuteks. Tõsta virsikutükid ja mustikad potti ning kuumuta auramiseni. Lisa suhkur, sega läbi ja keeda vaikselt podisedes u10 minutit. Eemalda tekkinud vaht.  Pressi laimidest välja mahl ja riivi koor. Lisa piparmündioksad, laimikoor ja -mahl moosi hulka ning keeda veel