Uudised

Lia Virkus soovitab: roog seentega, kuid hoopis teistmoodi kui tavaliselt

Soe kartuli-kukeseenesalat vürtsika rukolaga

neljale

Soojad salatid on sügisõhtul mõnusaks kõhutäiteks. Värske eestimaine köögivili sinepises vinegrettkastmes täidab hästi kõhtu ja pakub ka maitseelamust.

Valmistamisaeg 30 minutit

800 g väikseid värskeid kartuleid

300 g kukeseeni

1 sl võid

200 g türgi ube

200 g punaseid või kollaseid kirsstomateid

paar suurt peotäit rukolalehti

Sinepine vinegrettkaste:

1 dl külmpressoliiviõli

2 sl valge veini äädikat

1‒2 purustatud küüslauguküünt

2 kuhjaga tl Dijoni sinepit

2 sl vedelat mett

soola ja musta pipart

Sega kastmeained kaanega purgis ja loksuta segamini.

Keeda pestud kartulid ja lase pisut jahtuda. Siis poolita või tükelda suuremad kartulid ja sega kastmega.

Keeda puhastatud ja poolitatud oakaunu 3 minutit, nõruta sõelal ja lisa salatisse.

Prae puhastatud kukeseeni kuival pannil, siis lisa või ja pruunista kergelt. Lase hetke jahtuda ning lisa koos väiksemaks rebitud rukolalehtede ja poolitatud kirsstomatitega salatisse.

Sega salat kergelt läbi ja maitsesta vajadusel veel soola-pipraga.

 

 

 

 

 

Lia Virkus soovitab: Karamelline õunakook

12 tk

Hapupiima või keefiriga valmiv mahlane õuna-plaadikook. Hele siirup annab
koogile mõnusalt karamellise maitsenüansi.

6 dl jahu

1dl pruuni suhkrut

2 tl küpsetuspulbrit

4 dl hapupiima või keefirit

2 dl heledat siirupit

200 g võid

700- 800 g kodumaiseid hapukaid õunu

Sega jahu, suhkur ja küpsetuspulber.

Lisa hapupiim või keefir ja siirup ning viimaks ka sulatatud või. Sega nii
palju, kui ainete segunemiseks hädapärast vajalik. Koori õunad , lõika
neljaks ja puhasta, viiluta õhukeselt. Sega taigna hulka ja laota väiksemale
ahjuplaadile (nt 24 × 32 cm).

Küpseta 180kraadises ahjus u 30 minutit või kuni kook küps.

Lia Virkus soovitab mitmeid erinevaid kurgi soolamise-hapendamise retsepte

Krõmpsuv kurgisalat mädarõikaga

2,5 l

Valmistusaeg: 20 minutit + 24 tundi seismiseks

Imehea kurgisalat, mida tasub süüa teisel päeval ka värskena, teise satsi võiks panna juba sügis-talveks purki ja hoida külmas.

 

2 kg väikseid kurke

300 g suhkrut

150 g peent meresoola

120 g 30% äädikat

15–20 g riivitud värsket mädarõigast

3 suurt viilutatud küüslauguküünt

suur peotäis tilli ja tilliõisikuid

 

Viiluta kurgid. Noori ja ilusaid suviseid kurke pole vaja enne koorida, sügisestelt kurkidelt võiks kõvema koore eemaldada. Pane kurgiviilud suurde nõusse koos suhkru, soola, äädika, mädarõika, küüslaugu ja tilliga. Sega korralikult läbi ning jäta 12 tunniks külma kohta kaane alla seisma. Sega korralikult läbi ja lase veel 12 tundi seista.

Pane eelkuumutatud purkidesse ja kaaneta. Salat säilib jahedas mõni kuu!

 

 

Küüslaugune kurgisalat kohe söömiseks ja ka purki panemiseks

2 l

Valmistusaeg: 20 minutit + 10 tundi seismiseks

Mõnus salat argi- või grillroogade juurde ajal, mil kasvuhoonest tuleb kurke nii palju, et neid niisama ära süüa ei jõua. Salat seisab  külmkapis kuu-paar.

 

2 kg väikseid kurke

3–4 sibulat

1 suur kodumaine kange küüslaugupea (u 7–8 küünt)

7–8 tilliõisikut või tillivart

 

Marinaad:

1 dl valget veiniäädikat

2 tl Dijoni sinepit

2 sl suhkrut

1 tl musta pipart

 

Koori ja viiluta kurgid. Lõika sibulad õhukesteks sektoriteks, küüslauk viiludeks.

Sega omavahel marinaadiained. Sega marinaad kokku kurgi, sibula, küüslaugu ja tilliga. Jäta salat külmkappi maitsestuma 10–24 tunniks. Naudi kohe või tõsta purkidesse ja säilita külmkapis.

 

 

Hapendatud kurgid

3 l

Valmistusaeg: 30 minutit + 1–3 päeva seismiseks

Suve keskel naudin värskelt hapendatud kurke. Sama retsepti järgi teen nii ühe kui ka kolme päeva kurke. Vahe on selles, kas kallan peale kuuma või külma soolvee. Väga tähtis on leotada kurke enne purkiladumist 12 tundi külmas vees, et need krõmpsud jääksid.

 

2 kg väikseid kurke

2 suurt peotäit mustasõstralehti

1 kimp tillivarsi ja -õisikuid

4–5 küüslauguküünt

soovi korral 3 cm pikkune jupp mädarõikajuurt

 

Soolvesi:

1 l vett

2 sl soola

1 sl suhkrut

(1 sl kanget 30% äädikat)

 

Pane kurgid 12 tunniks külma vette likku.

Seejärel lao kurgid kolmeliitrisse purki kihiti tillivarte ja -õisikute, mustasõstralehtede, kooritud ja poolitatud küüslauguküünte ning soovi korral tükeldatud mädarõikaga. Keeda valmis soolvesi ja kalla kurkidele kuumalt, kui soovid kurke süüa järgmisel päeval.  Kui soovid kurkidel lasta hapneda 2–3 päeva, jahuta soolvesi ja vala siis purki. Kata purk taldrikuga ja korja tekkiv vaht. NB! Suve esimesi kurke hapendan vaid soolveega, sügise poole lisan marinaadi ka sortsu äädikat.

 

Nipp! Kui soovid hapendatud kurke talveks säilitada, vala soolvesi pärast kolme päeva seismist kurkidelt ära. Lase sama marinaad keema, lisa sorts kanget äädikat ja vala vedelik kuumalt tagasi purki kurkidele tagasi, kaaneta.

Alanud on uus hooaeg! Iga päev koos Sinuga!

Sügiseks tahab inimene mõned asjad oma elus jälle paika saada. Seepärast tehakse koolidesse sisseastumiseksameid ja seepärast otsitakse töökohti.
Otsijal  on alati kergem, kui ta teab, mida otsib. Tänapäeva Eestis ei saa
kurta valikute puuduse üle.  Kui mitu suurkaupluse ketti, kui mitu
maailmavaatelist ühendust meil on! Poes on kergem valida.Tühi kõht olla
parim kokk, seepärast soovitatakse näljasena poodi mitte minna. Eelolevate
kohalike omavalitsuste valimisel on ehk kergem, sest aastad on terad
aganatest välja sõelunud. Me võime ette arvata, kes kandidaatidest mida
suudab. Inimene teeb valikuid üsna lihtsalt. Üheks kriteeriumiks on iseenda
säästmine. Et saaks kergemini ja mugavamini läbi. Pärast võib küll selguda,
et valik läks viltu, aga eks siis vali uuesti. Ka usku saame mitmeti
praktiseerida, siingi on valikuid palju. Võtame mis popim, lihtsam ja
lõbusam. Proovime üht ja proovime teist. Ometi on Jeesus öelnud:,,Mina olen
tee ja tõde ja elu. Ükski ei saa minna  Isa juuurde muidu kui minu kaudu”.

Raadio 7 on nüüdseks 25 aastat julgustanud kuulajaid Jeesuse
sõnadega:,,Vaata, ma olen iga päev teie juures maailma-ajastu otsani!” – Iga
päev koos Sinuga!  Kas ka meie saame sama kinnitada, vastates;, Iga päev
koos Sinuga!”? Lisan siia loo: Ühel päeval rääkis mees ingliga. Ingel küsis,
mida ta mehe heaks teha saab. Mees palus näha Wall Street´i ajakirja
järgmise aasta tänast numbrit. Tema sooviks oli teda saada, kuhu ta peaks
oma raha investeerima, et saada miljardäriks. Ingel tegi sõrmenipsu ja
ilmuski välja ajakirja järgmise aasta käesoleva päeva number. Mees otsis
kiiresti börsituru tulemusi, kuni tema rõõmupisarad kurvastuseks pöördusid.
Lehest leidis ta ka iseenda surmakuulutuse. Jumalal ei ole midagi selle
vastu, et Sa midagi omad või saavutad. Küll aga soovib ta, et peaksid
meeles, et valikuid tehes on elu pakutav  piiratud ning elades igaviku
valguses lähevad Sinu elatud päevad asja ette.

Jumalaga suhte teeb eriliseks just see, et Tema on alati Sinuga. Tema uks on
Sinule alati avatud.

Helle Aan

Lia Virkus soovitab: Uue hooaja, uue kooliaasta puhul teeme ise !


Jäine vaarikatort pähklisel šokolaadipõhjal
12 tk
Valmistusaeg: 30 minutit + 25–30 minutit ahjus + 30 minutit jahtumiseks + 4–12 tundi sügavkülmas

Kergelt hapukas vaarikamaitseline jäätisetort, mis üllatab oma pähklise ja šokolaadise beseepõhjaga. Külmutatud tort on mugav variant siis, kui on vaja maius mõni päev kuni nädal enne külaliste tulekut valmis teha. Sellise tordi saad panna sügavkülma pidu ootama – mugav ju!

Põhi:
100 g tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega)
100 g Kreeka pähkleid
3 munavalget
1 dl suhkrut

Kate:
200 g (külmutatud) vaarikaid
3 munakollast
1 dl suhkrut
2 dl vahukoort
1 dl kohupiimapastat või hapukoort

Kaunistamiseks:
vaarikaid ja maasikaid
soovi korral serveerimiseks vaarikatoormoosi

1. Pane ahi 175 kraadi juurde sooja. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga.
2. Haki põhja jaoks šokolaad ja pähklid jämedalt. Vahusta munavalged kõvaks valgeks vahuks. Lisa tasahaaval 1 dl suhkrut ja vahusta edasi, kuni vaht muutub tugevaks. Siis sega hulka pähklid ja šokolaad.
3. Laota vaht küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Küpseta ahjus 25–30 minutit, võta siis põhi vormist ja jahuta.
4. Lase kattesse minevatel vaarikatel 10–15 minutit sulada, kui kasutad külmutatud marju. Püreesta marjad. Vahusta munakollased 1 dl suhkruga. Vahusta eraldi koor. Sega munakollasevaht püreestatud vaarikate, kohupiimapasta või hapukoore ja vahukoorega.
5. Kalla kattesegu jahtunud ja vormi tagasi pandud põhjale, silu ühtlaseks. Tõsta vorm sügavkülma ning hoia seal 4–12 tundi.
6. Võta tort 15–30 minutit enne serveerimist toatemperatuurile. Lase pisut sulada ja kaunista marjadega. Serveeri soovi korral vaarikatoormoosiga.