Hetkel eetris:
Mõttekoda

Uudised

Vahva kook-tort aastavahetuse peolauale! Hurmaa-juustutort

Hurmaa-juustutort
10 tk
Vahva kook-tort aastavahetuse peolauale! Saad valmis küpsetada päeva-kaks varem, tort läheb külmkapis maitsestudes vaid paremaks! Osta ka urmaad päev-varem koju, et oleksid küpsed ja maitsvad.
Põhi: 50 g võid
120 g piparkooke
Täidis:
2 küpset hurmaad (500 -600 g )
1 dl mett
200 g maitsestamata toorjuustu
250 g mascarponet
4 muna
2 sl nisujahu
2 sl sidrunist pressitud maha
2 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
¼ tl muskaatpähklit
Kaunistuseks: 2 hurmaad
0, 5 tl kaneeli
Sulata või, purusta piparkoogid. Lisa hulka või ja sega ühtlaseks. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva ahjuvormi põhja.
Koori ja püreesta 2 hurmaad, lisa hulka mesi. Lisa toasoe toorjuust ja mascarpone hulka. Klopi lahti munad ja sega hulka. Sega jahu maitseainetega ja lisa hulka.
Kalla täidis põhjale ja küpseta kooki 150 kraadi juures u 1 tund, keera kuumus kinni ja jäta lahtise uksega tunniks veel aeglaselt ahju jahtuma, et ei tekiks pragusid. Tõsta üleöö külma.
Vahetult enne serveerimist püreesta üks pehme hurmaa ja teine lõika viiludeks. Määri püree koogile ja kaunista hurmaaviiludega. Pinselda kauni läike saamiseks ka viilud üle püreega, sõelu kaunistuseks peale kaneeli.

Suur Piibliseikluse võistkondade tulemusarvestus

Tallinna Toomkooli II B klassi võistkond                                             10      punkti

Tartu Kristliku Põhikooli 4.klassi võistkond                                         10      punkti

Tartu Peetri kooli võistkond                                                                  9,5   punkti

Nõmme Baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond                          9,5  punkti

Tallinna Toomkooli teine poisteklassi võistkond                                    9     punkti

Keila Baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond                               8,5  punkti

Tallinna Jaani koguduse pühapäevakooli võistkond                             8,5  punkti

Tallinna  Toomkooli kolmas poisteklassi võistkond                               8,5  punkti

Toompea koguduse pühapäevakooli võistkond                                    8     punkti

Tartu Kolgata baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond                   7     punkti

Tallinna Toomkooli III B klassi võistkond                                               6,5  punkti

Tartu Kristliku Põhikooli 3.ja 4.klassi võistkond                                     6,5  punkti

Kristlike koolide ja koguduste pühapäevakooli laste Suur Piibliseiklus jõuab kuulajaini jõulupühade ajal igal päeval.

Võistlussaade on Raadio 7 eetris jõulupühade ajal kordusena alates 24. detsembrist kuni 4.jaanuarini hommikuti kell 9.30, kordusega 14.00. Ja nii 12 päeva järjest – sel moel saab parema ülevaate punktiseisust ja võistluspingest.
Saateid saab järelkuulata https://raadio7.ee/saate-arhiiv/suur-piibliseiklus/
Esmaspäeval, 24. detsembril astub võistlustulle Tallinna Toomkooli II B klassi võistkond. Kui palju võistkond loosiga saadud Piiblilood tutvustades punkte saab, kuuleme saate lõpus – aga nii avame võistlusskoori – ning igal päeval lisandub võistkondi ja nende tulemusi. Lõppkokkuvõttes saab peaauhinna tublim võistkond – eeloleval suvel osalemise Piiblilugemise laagris. Kuidas saadud punktisummad jagunevad ja milliseks kujuneb järjestus, saab jälgida ka Raadio 7 kodulehelt.
Ja loomulikult on igal päeval võimalik võita ka kuulajail auhind, sest igal päeval annavad võistlejad kuulajaile võimaluse kaasa mõelda ja vastused saata kas Raadio 7 näoraamatusse või raadio7@ raadio7.e
25.12. kell 9.30/kordus 14.00 Tallinna Toomkooli III B klaasi võistkond
26.12. kell 9.30/kordus 14.00 Keila Baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond
27.12. kell 9.30/kordus 14.00 Tartu Kolgata Baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond
28.12. kell 9.30/kordus 14.00 EKNK Toompea koguduse pühapäevakooli võistkond
29.12. kell 9.30/kordus 14.00 Tallinna Toomkooli teine poisteklass
30.12. kell 9.30/kordus 14.00 Nõmme Baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond
31.12. kell 9.30/kordus 14.00 Tartu Peetri kooli võistkond
01.01. kell 9.30/kordus 14.00 Tallinna Jaani koguduse pühapäevakooli võistkond
02.01. kell 9.30/kordus 14.00 Tartu Kristliku Põhikooli 3.ja 4. klassi võistkond
03.01. kell 9.30/kordus 14.00 Tallinna Toomkooli kolmas poisteklass
04.01. kell 9.30/kordus 14.00 Tartu Kristliku Põhikooli 4.klassi võistkond
Suure Seikluse raadioturniiri toetavad Eesti Kirikute Nõukogu, Eesti Piibliselts ja Avatud Piibliühing, kes ka auhindade eest hoolt võtavad.

Lia Virkus soovitab: Hurmaa-juustutort- võiks teha aastavahetuseks?!

Hurmaa-juustutort- võiks teha aastavahetuseks?
Hurmaa-juustutort
10 tk
Vahva kook-tort aastavahetuse peolauale! Saad valmis küpsetada päeva-kaks varem, tort läheb külmkapis maitsestudes vaid paremaks!  Osta ka urmaad
päev-varem koju, et oleksid küpsed ja maitsvad.
Põhi: 50 g võid
120 g piparkooke
Täidis:
2 küpset hurmaad (500 -600 g )
1 dl mett
200 g maitsestamata toorjuustu
250 g mascarponet
4 muna
2 sl nisujahu
2 sl sidrunist pressitud maha
2 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
¼ tl muskaatpähklit
Kaunistuseks: 2 hurmaad
0, 5 tl kaneeli
Sulata või, purusta piparkoogid. Lisa hulka või ja sega ühtlaseks. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva ahjuvormi põhja.
Koori ja püreesta 2 hurmaad, lisa hulka mesi. Lisa toasoe toorjuust ja mascarpone hulka. Klopi lahti munad ja sega hulka. Sega jahu maitseainetega
ja lisa hulka.
Kalla täidis põhjale ja küpseta kooki 150 kraadi juures u 1 tund, keera kuumus kinni ja jäta lahtise uksega tunniks veel aeglaselt ahju jahtuma, et
ei tekiks pragusid. Tõsta üleöö külma.
Vahetult enne serveerimist püreesta üks pehme hurmaa ja teine  lõika viiludeks. Määri püree koogile ja kaunista hurmaaviiludega. Pinselda kauni läike
saamiseks ka viilud üle püreega, sõelu kaunistuseks peale kaneeli.

Lia Virkus soovitab: Rabarberikook krõbeda kardemonibeseega

Rabarberikook krõbeda kardemonibeseega
Ahjuplaaditäis
Pealt krõbe ja meeldivalt kardemonise beseega,  seest hapukalt mahlane! Maitseb just nii, nagu üks õige hea rabarberikook olema peab. Rabarberit üle doseerima ei
peaks, just see on paras kogus, et ka kardemon mõjule pääseks.

400 g rabarberit ( võib ka külmutatud)
150 g toasooja võid
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 dl nisujahu ( 180 g )
2 tl küpsetuspulbrit
6 munakollast
1 dl piima
Besee:
6 munavalget
3 dl suhkrut
1 tl purustatud kardemoni

Serveerimiseks tuhksuhkrut

Soovi korral ka kergelt  vahustatud koort ja maasikaid

Tükelda rabarberid. Vahusta või suhkrutega vahule. Sega küpsetuspulber jahuga. Lisa võivahule munakollased, piim ja jahusegu. Sega ühtlaseks ja laota küpsetuspaberiga
kaetud ahjuplaadile ( 30 x40 cm). Tainas jääb  pehme ja püüa see paberile laiali määrida.
Laota peale õhukese kihina rabarberiviilud ( sügavkülmutatud rabarberid laota poolsulanuna ning sõelu peale õhukeselt tärklist).
Vahusta munavalged sutsukese soolaga tugevaks vahuks, lisa vähehaaval suhkur, vahustamist jätkates, viimase suhkruga lisa ka kardemon. Vahusta, kuni suhkur on lahustunud
ja vaht kaunilt läikiv. Laota vaht ettevaatlikult rabarberitele ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 15-20 minutit, kuni kook kaunis ja küps . Lase jahtuda ja lõika ettevaatlikult ruutudeks, et krõbe besee väga ei pudiseks

Lia Virkus soovitab: peolauale rosolje soome moel

6-8le
Soomlaste rosolje juures serveeritakse kaunilt peedimarinaadiga roosaks värvitud  kaste eraldi. Aga saab valmistada ka kurgimarinaadiga, siis jääb kaunilt roosa värv olemata.

4 keedetud kartulit
4 marineeritud või keedetud peeti
4 keedetud porgandit
2 marineeritud kurki
1 õun
1 punane sibul
180 g heeringafileed

3 keedetud muna
Kastmeks:

3 dl vahukoort
2 -3 tl peedi-või kurgimarinaadi
soola, suhkrut

Tükelda kõik komponendid väikesteks kuubikuteks või riivi jämedalt. Sega vahetult enne serveerimist kõik omavahel või laota eraldi kuhjakestena vaagnale. Maitsesta vahustatud koor peedimarinaadi,
suhkru ja soolaga. Tõsta kaste kuhjana salatile või serveeri eraldi kausikeses kõrvale.

Rabarberikook krõbeda kardemonibeseega

Rabarberikook krõbeda kardemonibeseega
Ahjuplaaditäis
Pealt krõbe ja meeldivalt kardemonise beseega, seest hapukalt mahlane! Maitseb just nii, nagu üks õige hea rabarberikook olema peab. Rabarberit üle doseerima ei peaks, just see on paras kogus, et ka kardemon mõjule pääseks.

400 g rabarberit ( võib ka külmutatud)   NB! Kui rabarberit pole, siis  kasutage hapukaid õunu 600 g
150 g toasooja võid
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 dl nisujahu ( 180 g )
2 tl küpsetuspulbrit
6 munakollast
1 dl piima
Besee:
6 munavalget
3 dl suhkrut
1 tl purustatud kardemoni

Serveerimiseks tuhksuhkrut
Soovi korral ka kergelt vahustatud koort ja maasikaid

Tükelda rabarberid. Vahusta või suhkrutega vahule. Sega küpsetuspulber jahuga. Lisa võivahule munakollased, piim ja jahusegu. Sega ühtlaseks ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ( 30 x40 cm). Tainas jääb pehme ja püüa see paberile laiali määrida.
Laota peale õhukese kihina rabarberiviilud ( sügavkülmutatud rabarberid laota poolsulanuna ning sõelu peale õhukeselt tärklist).
Vahusta munavalged sutsukese soolaga tugevaks vahuks, lisa vähehaaval suhkur, vahustamist jätkates, viimase suhkruga lisa ka kardemon. Vahusta, kuni suhkur on lahustunud ja vaht kaunilt läikiv. Laota vaht ettevaatlikult rabarberitele ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 15-20 minutit, kuni kook kaunis ja küps . Lase jahtuda ja lõika ettevaatlikult ruutudeks, et krõbe besee väga ei pudiseks.
NB! (Pöördõhuga režiimil küpseta 180 kraadi juures)

Lia Virkus soovitab: Munarull toorjuustu täidisega

2 sp võid
6 muna
5 dl piima
1 dl jahu
150 g riivitud juustu
200g sinki ,
Sool. Pipart.
1 dl hakitud tilli
Täidis 300 g toorjuustu

Kata suur ahjuplaadi põhi ja servad küpsetamispaberiga. Määri paber pehme
võiga. Haki maitserohe ja sink peeneks. Vahusta
munad, lisa jahu. Piima. Juust. Sink,vorst. Maitserohelist. Vala
ahjuplaadile ja küpseta 200 c juures 25=30 minutit kuni muna on hüübinud
ning pealt pruunistunud. Võta plaat ahjust ja vala küpsetuspaberiga kaetud
lauale, nii et pruunistunud pool jääks väljaspoole. Määri peale toorjuustu
ja keera rulli. Paki tihedalt paberisse,liitekoht allpool. Hoja jahedas ,
lõika viiludeks
Head isu.

Lia Virkus soovitab: Munarull röstpaprika-toorjuustutäidisega

Munarull röstpaprika-toorjuustutäidisega
12 tk
Lihtne juustuga munarull pakub maitseelamust. Pole vahet, kas kasutad täidises omaröstitud või konserveeritud röstpaprikaid, aga Sweet Chilli kastmega segatud toorjuust on siin küll asendamatu. Maitseb hea nii ahjust tulnuna kui ka järgmisel päeval külmalt.

6 muna
1 dl jahu
5 dl piima
200 g riivitud juustu
1 tl soola
0,5 tl musta pipart
1 dl hakitud tilli, murulauku või peterselli
Täidiseks:
3 röstitud paprikat (u 150 g, võib ka konserveeritud kujul)
300 g Philadelphia maitsestamata toorjuustu
0, 5 dl magus-teravat tšillikastet

Haki röstitud paprika, sega toasooja toorjuustu ning tšillikastmega. Kata kõrgete äärtega suure ahjuplaadi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Haki maitseroheline. Vahusta munad, lisa jahu ja piim, juust ning maitseroheline. Maitsesta. Vala ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadi juures 25–30 minutit, kuni muna on hüübinud ja pealispind pruunistunud.
Võta plaat ahjust ja kummuta küpsetuspaberiga kaetud lauale, nii jääb pruunistunud pool väljapoole. Määri kohe peale toorjuustutäidis ja keera küpsetuspaberi abil rulli, paki rull tihedalt paberisse, liitekoht allpool. Hoia kuni laualeviimiseni jahedas. Serveerimisel lõika viiludeks.

Lia Virkus soovitab: Beseerull keedukreemiga

Kaheksale
Beseerull maitseb hõrgult nii kohe pärast valmimist kui ka pärast paaritunnist külmas seismist. Järgmisel päeval seda kahjuks pakkuda ei kannata, sest besee vettib läbi.

• 4 munavalget • 2,5 dl peent suhkrut • 1 dl mandlilaaste

Kreem: • 4 munakollast • 5 sl suhkrut • 1 väikese sidruni riivitud kollane koor • 1 sl sidrunimahla • 2 dl 35% vahukoort

•2- 3 dl värskeid või külmutatud marju (nt vaarikaid)

Vahusta toasoojad munavalged suhkruga tugevaks läikivaks vahuks. Lisa vahustamise käigus vähehaaval suhkur. Määri mass küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja riputa üle mandlilaastudega. Küpseta ahju alumisel siinil 150° juures 15–18 minutit. Beseeplaat peaks ahjust väljavõtmisel olema veidi pehme ja niiske. Lase 10 minutit seista, kummuta siis teisele küpsetuspaberile ja eemalda kasutatud paber. Plaadi küpsemise ajal mõõda munakollased, suhkur, sidrunimahl ja -koor väikesse paksupõhjalisse keedunõusse. Kuumuta ettevaatlikult, pidevalt segades, kuni segu pakseneb, tõsta pliidilt ja jahuta külmaveevannis. Vahusta rõõsk koor tugevaks vahuks ning sega õrnalt keedukreemi hulka. Vahetult enne serveerimist määri kreem beseeplaadile, riputa peale värsked või sulanud ja kuivaks nõrutatud marjad ning keera beseeplaat paberi abil rulli.