Uudised

Lia Virkus soovitab: Kardemoni- õunakook rootsi moodi

Kardemoni- õunakook rootsi moodi
10-12 tk
Riivitud õunad taignas teevad selle koogi eriti mahlaseks ja heaks. See maitseb samahea ka järgmisel päeval, kui isegi mitte veel parem. Serveeri kooki vahukoorega.
Rootslastel kook tuntud õuna-kladdkaka nime all, mis tähendab, et kook jääb meeldivalt nätske, valmistatakse alati ilma kergitusaineta. Maitseks kasuta kas kardemoni või kaneeli või miks mitte ka mõlemaid korraga.

3 muna
2, 5 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
Näpuotsaga soola
2 dl nisujahu
400 g hapukaid õunu
1 tl kardemoni ( ja/ või 1-2 tl kaneeli)
Serveermiseks:
3 dl vahukoort
1 tl vanillsuhkrut ja (0, 5 tl kardemoni)

Vahusta toasoojad munad suhkrutega, lisa sulatatud jahutatud või ja jahu. Koori ja riivi hulka õunad, maitsedsta kardemoni ja /või kaneeliga. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 180 kraadises ahjus 25-30 minutit. Ära üle küpseta, et kook jääks mahlane ja hea. Serveeri vanillsuhkruga vahustatud koorega.

Lia Virkus soovitab: VÄIKSED KÖÖGIVILJA-HAKKLIHAPIRUKAD

VÄIKSED KÖÖGIVILJA-HAKKLIHAPIRUKAD
12 tükki
Soovi korral võid täidises oleva paprika asendada kahe riivitud porgandiga või kasutada selle asemel väikest ananassikonservi.
Põhi: • 400 g keedetud kartuleid • 200 g võid • 6 dl nisujahu • 1 tl soola
Täidis: • 400 g hakkliha • 2 sibulat • 1 punane paprika • 1 muna • 1 dl riivitud juustu • 1 tl soola • purustatud musta pipart • 0,5 dl tükeldatud peterselli või murulauku
Kate: • 2 dl riivitud juustu • pitsamaitseainet • 4 tomatit
Riivi taignasse minevad kartulid. Vahusta toasoe või, lisa kartulid, jahu ja sool, töötle ühtlaseks taignaks. Keera taigen kilesse ning pane pooleks tunniks külma. Samal ajal koori ja tükelda täidise jaoks sibulad, lõika paprika väikesteks kuubikuteks. Pruunista hakkliha väheses õlis, lisa sibulad ja kuumuta pidevalt segades mõned minutid. Lisa ka paprikakuubikud ja maitsesta soola – pipraga, kuumuta veel umbes minut, lase jahtuda. Sega juurde muna, riivitud juust ja tükeldatud petersell või murulauk.
Vormi taignast käte vahel 10 cm läbimõõduga (või väiksemad) ümmargused kettad ning lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tõsta peale hakklihatäidist, kata tomativiiluga. Raputa peale pitsamaitseainet ja riivitud juustu. Küpseta 200° juures 15- 20 minutit.

Lia Virkus soovitab Lia Marja-kohupiima purukook

Lia Marja-kohupiima purukook
16 tk
Meie pere hitt! Suus sulav purupõhjaga kohupiimakook, mille täidisesse sobivad igat sorti marjad, ka külmutatud kujul. Teen seda kooki siis, kui on palju rahvast koos või on nädalavahetusel perel suur magusaisu. Mahlane plaadikook kaob hetkega laualt. Ent pole ka muret, kui seda üle jääb, sest kook maitseb järgmisel päeval sama hea. Vanillikaste või –jäätis on kõrvale kohustuslik, et teha koogist peolaua hitt!

500 -600 g värskeid või külmutatud marju ( sõstrad, vaarikad, maasikad, mustikad)
1,2 kg pakikohupiima
2 pakki Juubeli tordipulbrit (Vilma)
300 g võid
5 muna
3 dl suhkrut
4 tl mustade täpikestega vanillsuhkrut
4 sl mannat

Sulata või ja sega tordipulbriga. Laota 2/3 saadud taignapurust küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile.
Vahusta munad suhkrutega tugevaks vahuks. Sega hulka kohupiim ja manna ning laota kohupiimavaht tainale. Laota ühtlaselt peale marjad. Pudista peale ülejäänud purutainas.
Küpseta 180kraadises ahjus 30–40 minutit (kuni kook on läbi küpsenud ja kuldkollane). Lase täielikult jahtuda ja lõika ruutudeks.

Lia Virkus soovitab: MAHLANE MARJAPIRUKAS

Üks lihtsamaid ja maitsvamaid suvepirukaid! Vanillijäätisega koos imehea!
Taigen: * 200 g võid * 2,5 dl suhkrut * 6 dl jahu * 1tl küpsetuspulbrit *1 muna

Täidis: *7 dl mustikaid (või muid marju) *2 dl mustsõstraid * 200 g hapukoort * 1 muna * 3 tl vaniljesuhkrut * ½ dl suhkrut * 2 sl tärklist

Sulata või ja lase jahtuda. Lisa suhkur ja muna. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber, lisa võisegule. Sega taignaks. Suru 2/3 taignast rasvainega määritud 24 (või 26) cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja äärtele, ülejäänud 1/3 jäta peale pudistamiseks. Vala marjad taignale. Sega omavahel täidise ained, kalla marjadele. Pudista kõige peale taignapuru. Küpseta 170° juures 1 tund. Võid valmistada marjapirukat ka suure plaaditäie, korruta sel juhul kõik kogused kahega.