Hetkel eetris:
Päevasild

Uudised

Sellel sügisel astume järgmisesse veerandsajasse.

Uus hooaeg saab hoo sisse 3.septembril. Programmis on mitmeid uusi saateid ja uusi tegijaid – nende ühine nimetaja on mõtestada tänapäeva elu tuginedes kristlikele väärtustele. Nii soovime maailma meie inimestele sidusamaks muuta. Mis, millal ja kes teemat avab, avaldame 3. septembril.

Oleme sellisel ajahetkel, kus saame vaadata tagasi ja edasiminekuks sellest ka väärtusliku kaasa võtta. Nii alustasime oma tegevust muusika edastamisega 1.septembril 1993. Sõnasaated läksid eetrisse kuu hiljem, 1. oktoobril. Seega on  Raadio 7 eetris olnud 25 aastat. Oleme 15 aastat välja andnud ajakirja ,,Sõna tänaseks päevaks”. Nende aastate jooksul on meedia oma eri vormides hüppeliselt arenenud. Täna on endastmõistetav, et meediaorganisatsioonil on koduleht, mis võimaldab raadiosaateid ka järelkuulata. Endastmõistetavaks peetakse ka osalemist sotsiaalmeedias. Ja et sama teksti, mis on trükitud, saab oma e-mailile tellida või internetist lugeda. Kuna tehnika areng on olnud kiire, siis eeldatakse, et ka meie astume tehnoloogia arenguga sama sammu.

Me tegutseme meediamaastikul, et tuua kristlikud väärtused kuulajateni lähemale. Sest  neid väärtusi järgides toimuvad muutused inimeste eludes. Need on hindamatud muutused, sest iga inimene on omanäoline, erilise väärtusega, kelle jaoks Jumalal on oma eesmärk ja tegevus. Muudetud eludega inimesed muudavad meie Eestimaad. Seetõttu trükime ka ,,Sõna tänaseks päevaks”, sest praktilised tunnistustused aitavad igapäevaselt kasutada oma elus Jumala Sõna.

Meedial on potentsiaal jõuda suurema arvu inimesteni kui kunagi eales varem ja tuues see potentsiaalne auditoorium Kristusele, on potentsiaal muuta Eestimaad ja muuta ka maailma kordades suurem ja tõenäolisem.

Meediaks nimetatakse keskkonda, kus toimub infoedastus. Meie raadiojaama tegevusest on välja kasvanud mitmed tegevusharud, mis kasutavad erinevaid meediaplatvorme. Ja seetõttu oleme muutmas oma organisatsiooni struktuuri. Me viitame tulevikus oma organisatsiooni nimes mitte ainult Raadio 7-le kui raadiosaateid edastavale organisatsioonile, vaid lisame juurde kristlikule meediale viitava laiendi. Samas jääb igapäeva kasutusse endiselt Raadio7 kui programmi nimi, mida kõik teavad ja kasutavad. Nii viitab nimi meie tegevustele, mis hõlmavad trüki-, interneti- ja raadioteenust.

Raadio7   

ERINE TEISTEST!

Raadio 7 kuuleb ka internetis www.raadio7.ee, Telia TV ja Elisa TV raadioprogrammide valikust. Saated ka meie veebist järelkuulatavad.

Lia Virkus soovitab: kartulimarmelaad

Midagi erilist!!!

Kartulimarmelaad

Selle vahva retsepti saatis mulle kunagi üks lugeja, timmisin seda retsepti oma maitse järgi pisut ja siin see ongi. Retseptisaatja aga saatis selle retseptikese saamisloo:

Kartulimarmelaadi avastasin Pisa toidufestivalil. Elan Itaalias juba 7 aastat, kuid kartulimarmelaadi pole varem silma hakanud.  Olles ise maal elanud, mäletan et suve saabudes viskasid  talupojad salvedest vanad kartulid lihtsalt minema. Nüüd aga ostsin peale korralikku degusteerimist pisikese 200 grammise purgikese tervelt viie euro eest. Tulin koju ja asusin katsetama.  Moos sai taevalikult hea. Kuumalt meenutas ta õunamoosi, aga külmalt oli tunda ka kartuli maitset. Hommikul sõin seda salaamivorsti võileivaga ja kaaslane sõi röstsaiaga.  Kujutan ette, et kartulimoos sobib  suurepäraselt ka verivorstide juurde.

600 g kartulit

Paari cm tükike  ingverit

200 g tumedat roosuhkrut

1 sidrun, koos riivitud koorega

Koori ja tükelda kartulid üsnagi väikesteks  kuubikuteks. Pane vett just niipalju, et kartulid oleksid vaevu kaetud. Keeda neid 20 minutit ja lisa poole sidruni mahl ( loomulikult ilma seemneteta ja pigistatud pressi abil). Riivi moosi sisse umbes paar sentimeetrit ingveri juurt ja seejärel lisa 200 g tumedat roosuhkrut. Seejärel püreesta moos kergelt saumikseriga, kuumuta kolm minutit ja tõsta tulelt.  Pane pisikestesse purkidesse, nagu ikka katsete puhul, mis vajavad veel tõestamist. Edaspidi üritan lisada veidi rohkem sidrunimahla ja riivida sisse ka sidrunikoort.

Lia Virkus soovitab:Õuna-martsipani plaadikook

Kodumaiste õunte ja martsipaniga mahlane plaadikook viib lihtsalt keele alla!
Põhi:
3 dl nisujahu
3 sl suhkrut
125 g külmkapikülma võid
2 sl sidrunist pressitud mahla
Täidis:
200 g manrtsipani
100 g toasooja võid
1 sidruni riivitud koor
4 muna
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
500-600 g hapukaid õunu

Mõõda jahu ja suhkur köögikombaini või kaussi. Lisa kuubikutena külm või ja sega puruseks taignaks. Lisa sidrunimahl ja töötle ühtlaseks, mässi kilesse ja tõsta tunniks külma. Rulli tainas küpsetuspaberiga vooderdatud väiksemale ahjuplaadile( nt 20 x 30 cm). Torka kahvliga augud ja eelküpseta põhja ahjus 175 kraadi juures u 10 minutit.
Täidise jaoks riivi külmkapikülm mandlimass. Vahusta toasoe või, martsipan ja riivitud sidrunikoor. Vahusta ükshaaval juurde munad. Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa viimaks täidise hulka, kalla eelküpsetatud põhjale. Koori ja viiluta õunad, lao kaunilt pirukale. Küpseta veel ahjus u 25 minutit või kuni pirukas küps, lase väheke jahtuda ja lõika ruutudeks

Lia Virkus soovitab : küüslaugu-ürdisai

Küüslaugu-ürdisai
Neljale
Hea suutäis seniks, mil tõhusam kõhutäis on valmimas. Saia võid teha ahjus, aga ka grillil. Või väga hea serveerida ka suvise salati kõrvale…
Krõbe ja mõnus!

1 pikk sai
100 g pehmet võid
2 sl hakitud lehtpeterselli
3 küüslauguküünt
0,5 tl soola
musta pipart

Pane kaussi või, sega hulka hakitud petersell ja küüslauk ning maitsesta soola-pipraga. Tee saia sisse 3-4 cm tagant sisselõiked, nii et alt jääb sai kokku. Määri lõigetesse küüslaugu-ürdivõid. Keera sai fooliumisse ning küpseta 200kraadises ahjus 7-8 minutit. Tee foolium pealt lahti ja lase veel 5 minutit küpseda, et sai jääks krõbe.

Lia Virkus: värske kartuli salat tuunikalaga.

Värske kartuli salat tuunikalaga
Neljale
Valmistusaeg: 30 minutit
Kiirelt valmiv salat sobib hästi nii omaette lõuna- või õhturoaks kui ka grillkala kõrvale. Kasuta salati tegemisel esimesi värskeid kartulimugulaid.

300 g väikseid värskeid kartuleid
200 g rohelisi või kollaseid ube
1 karp tuunikala vees
1 suur peotäis või 2 potti rukola salatit
Kaste:
2 sl tomatisalsat (nt Texicana)

1 sl punase veini äädikat või palsamiäädikat
2 sl oliiviõli
soola ja musta pipart

Keeda kartuleid 6-8 minutit. Lisa potti pooleks lõigatud oad ja keeda veel 5 minutit või kuni mõlemad köögiviljad on pehmed. Sega samal ajal salsa äädikaga. Lisa vähehaaval õli ja vispelda, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola-pipraga. Nõruta kartulid ja oad. Lõika väiksemad kartulid pooleks, suuremad kolmeks. Sega kartulid-oad poole koguse kastmega, lase maitsestuda ja jahtuda samal ajal. Seejärel sega hulka nõrutatud tuunikala ja väiksemaks rebitud rukolalehed. Lisa ka ülejäänud kaste ja tõsta salat taldrikutele.

Lia Virkus soovitab: virsiku-vaarikakook

Virsiku-vaarikakook
Kümnele
Virsiku-vaarikakoogis pole kasutatud küpsetuspulbrit, mistõttu jääb see mahlane ja imemaitsev. Kook tuleb huvitavam laimiga, kuid võid tarvitada ka sidrunit.

2 virsikut või nektariini
1 laim või 1 väike sidrun
125 g võid
3 muna
3,5 dl suhkrut
3,5 dl jahu
3 dl vaarikaid
Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
Serveerimiseks:
vanillsuhkruga vahustatud koort või vanillijäätist

Poolita virsikud või nektariinid, eemalda kivid ja lõika viljaliha kuubikuteks. Pese laimid või sidrun hoolikalt, riivi koor ja pressi välja mahl. Sulata kastrulis või. Vahusta munad suhkruga, lisa või, jahu, laimi- või sidrunikoor ja -mahl. Sega juurde virsiku- või nektariinitükid ja 2 dl vaarikaid. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga koogivormi. Puista peale 1 dl vaarikaid. Küpseta 200kraadises ahjus 35-45 minutit. Lase jahtuda ja puista peale tuhksuhkrut. Serveeri vahukoore või vanillijäätisega.

Lia Virkus soovitab: Külmsupp peediga

Külmsupp peediga
Neljale
Valmistusaeg: 10 minutit
Leedupärane külmsupp sobib hästi meie kuuma suvepäeva. Parima supi saad, kui ostad turult väikseid kodumaiseid peete ja keedad need ise. Kiirel puhul võid kasutada külmas supis ka marineeritud peeti või hapukurki, pisut äädikat selle supi sees teeb vaid head.

2 väikest kurki
2 tomatit
3 keedetud kartulit
1-2 keedetud väikest peeti
2 keedetud muna
8 dl keefirit või maitsestamata skyri
murulauku või rohelist sibulat
värsket tilli
musta pipart
soola
suhkrut

Pese kurgid ja tomatid, lõika kuubikuteks. Koori ja tükelda kartulid, peet ja munad. Haki maitseroheline. Pane tükeldatud ained ühte suurde anumasse. Kalla juurde keefir ning sega läbi. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Kaunista hakitud muna ja maitserohelisega, jäta selleks väheke neid alles. Supp on parim samal päeval.

Lia Virkus soovitab südasuvine kukeseenesupp

Südasuvine kukeseenesupp
Neljale
Valmistusaeg: 20 minutit
Mõnus südasuvine supp, kui metsast leiab värskeid kukeseeni ning peenralt erinevaid aedvilju. Kes soovib, võib lisada supile maitseks ka Merevaiku- teeb mõnusalt kooreseks.

1 l puljongit
200 g kukeseeni
1 sibul
2–3 porgandit
5–6 värsket kartulit
100–200 g rohelisi ube
pool väiksemat lillkapsapead
peotäis värskeid herneid
soovi korral 50–100 g Merevaiku
õli praadimiseks
Serveerimiseks:
värsket tilli ja peterselli

Kuumuta pannil seeni, kuni neist eralduv vedelik on aurustunud. Lisa veidi õli ja hakitud sibulad. Pruunista seened-sibulad ja jäta ootele. Pruunista suurema kastruli põhjas õlis ka tükeldatud porgandid, kalla juurde puljong ja keeda 5 minutit. Tükelda samal ajal kooritud kartulid, oad ja lillkapsas, lisa need supile ja keeda pehmeks. Pane hulka seene-sibulasegu ja puhastatud herned, keeda koos mõni minut. Kui soovid kasutada Merevaiku, lisa see supile ja sulata segades. Puista peale hakitud maitseroheline ja serveeri koh

Lia Virkus soovitab: Kondenspiimavahu–maasikamaius

Kondenspiimavahu–maasikamaius
4-6
Parim kohe või mõne tunni pärast külmkapikülmalt!
Võrratu suvine magustoit iga grillipeo lõpetuseks või purkidesse laotuna piknikule kaasa haaramiseks. Kasuta siin kaera- või šokolaadiküpsiseid. Kui maasikaaeg läbi, siis valmista magustoit hoopis vaarikate ja mustikatega.

150 g kaera- või šokolaadiküpsiseid, sobivad ka Domino küpsised
2 dl vahukoort
200 g kondenspiima
600 g kohupiimapastat
200 g värskeid maasikaid
2 banaani
Kaunistuseks:
värskeid maasikaid , beseesid ja küpsisepuru

Purusta küpsised sõrmede vahel. Vahusta koor. Sega kondenspiim ja kohupiim omavahel, seejärel tõsta vahustatud koorega segamini.
Tükelda maasikad ja banaan kuubikuteks. Tõsta kausi (või purkide) põhja pool küpsisepurust, sellele pool maasika-banaanisegust ja pool kohupiimavahust. Korda kihte ja naudi maiust kohe või tõsta serveerimiseni külma. Vahetult enne serveerimist kaunista maasikate, pudistatud beseede ja küpsisepuruga.

25 aastat muudetud elusid.

 

Tähistame Eesti Vabariik 100 ja tähistame 25 aastat Raadio 7. Teame, et vaid demokraatlikus riigis on võimalik kristliku sõnumiga raadiojaama töö. Selle töö vili on inimeste muudetud elud. Seekord on suvises ,,Sõna tänaseks päevaks” väljaandes lood, mis kirjeldavad elumuutust. Inimesed on erinevad ja loodki on erinevad. Me tahame oma ellu muutust, kuid tihti jääb see vaid tahtmiseks. Muutuseks vajame positiivset impulssi. Vajame, et keegi usuks meisse, näeks meis head. Nii meenutab üks noor naine oma elumuutvat kogemust. Ta oli oma eluga ummikus. Koolis öeldi, et nii jätkates lõpetab ta mudas. Kuid see ütlemine ei aidanud teda kuidagi elus edasi. Muutus algas siis, kui Jumala elumuutev arm tuli tema ellu. Ta hakkas nägema võimalusi, õppis ennast nägema nagu Jumal teda näeb. See naine tunnistab, et muutus tuli meeleuuenduse kaudu.

Meie domineerivad mõtted määravad meie käitumise .Inimene, kes toidab ennast kirglike mõtetega, kogeb probleeme sellel alal. Kui toidame oma mõtteid rämpsuga, narmendab meie elu. Kui mõtleme allahindavalt enesest, tõmbume teistest eemale. Kui ütleme, et olen rumal ja ei oska, siis me ei katsetagi. Kui inimene soovib muudatust oma elus, algab see muudatus tema mõtetes. Piibel nimeta b seda protsessi meeleuuendamiseks, mitte ajuloputamiseks. Meeleuuendus on tahtlik protsess, sest muutumine algab meie mõttemaailmast. See uuendus väljendub uues meelsuses ja suhtumistes. ,,Sõna tänaseks päevaks” annab igaks päevaks vähemalt ühe positiivse mõtte, rääkimata julgustusest, mida me ikka ja taas vajame. Hiljuti soovis üks tippametnik endale ,,Sõna tänaseks päevaks” väljaannet. Selgituseks ütles, et meie ümber on nii palju negatiivsust ja seepärast vajab ta Jumala armu positiivset väljendust, mis aitab igapäevaelu väljakutsetega toime tulla.

Kindlasti te teate kedagi, kes teab kedagi, kes vajab julgustavat Sõna, ,,Sõna tänaseks päevaks” on hea kaaslane elumuutuste teel.