Uudised

Lia Virkus soovitab aastavahetuse lauale: Kilusalat

4-le
Valmistusaeg:40 minutit + peetide küpsetamiseks 1 tund ahjus

Siin salatis mängivad kokku soolane vürtsikilu, mage keedukartul, magus peet ja äädikane kurk, tulemuseks igati tahe kõhutäis. Kilusalat on kindla peale minek – kena ja maitsev roog peolauale.

100 g vürtsikilu
100 g meelepärast salatit (beebispinatit või rukolat)
3 keedetud muna
3 keedetud koorega kartulit
2-3 dl marineeritud minikurke
2 Keedetud või toorest peeti
2 väikest punast sibulat
Kaunistuseks värsket tilli
Marinaad: 1, 5 dl õuna- või valge veini äädikat
1 dl rapsiõli
2 sl suhkrut
Soola

Koori sibulad ja viiluta õhukeselt, pane purki.Sega kokku marinaad ja kalla sibulatele, lase seista 2 tundi kuni üleöö.
Keera pestud peedid eraldi fooleumisse ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 1 tund. Lase jahtuda ja koori. Või kasuta keedetud peete.
Lõika koorega kartulid sektoriteks ja laota ahjuplaadile. Nirista peale õli, puista peale meresoola ja ürte. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 15 minutit, kuni kaunilt pruunid.
Lõika munad neljaks sektoriks, viiluta peedid.
Laota vaagnale pestud salatilehed, peedid, soojad ahjukartulid ja kurgid. Aseta kaunilt peale kilufileed, kaunista munasektoritega ja punase sibula viiludega. Nirista kastmeks salati peale sibulate marinaadi ehk kastet. Jahvata peale musta pipart. Kaunista värske tilliga.

Jõulunädala erikava.

Head sõbrad, meie erikava jõulunädalaks jõuab eetrisse tänu teie toetusele fondi ,,Kingitus Jeesusele”.

Nii on eetris algusega kell 10.00 ,,Hommikukohv külalisega”, kelleks on väärikad meie keskelt.

Kell 15.00 avame Raadio 7 stuudio ja mkirofonid.

Kell 22.00 jätkame saadetega, mille oleme pealkirjastanud,,Ja juttu jätkub kauemaks”.

Juttude vahele jagub jõulumeloodiaid, nii uuemaid kui päris kuldseid.

Lisame tutvustuse kell 15.00 algavatele saadetele ,, Kohtumispaik Raadio 7″

Esmaspäeval, 25. detsembril:
Külaline on Marge Marie Paas, kes meenutab, kuidas ta aastaid tagasi kõndis Tallinnas piki Vene tänavat, nägi avatud ust, astus sisse ja on tänaseni seal. Marge on Rooma Katoliku Kiriku liige ja täna siinse Kiriku avalike suhete juht, kelle tööülesannetes on mitmeid ülisuuri projekte ja kes  tänavu kaitses Tallinna Ülikooli juures doktori kraadi filosoofia alal.

Teisipäeval, 26. detsembril
Johannese evangeelium algab sõnadega:,, Alguses oli Sõna ja Sõna oli Jumala juures ja Sõna oli Jumal”. Ja edasi loeme: ,,Kõik on tekkinud Jumala läbi ja ilma temata ei ole tekkinud midagi” (Jh 1: 1, 3)
Inimene on  õppinud Jumala loodut kasutama. Ka nähtamatut nähtavaks tegema. Meie külalised – kaks venda – Oleg ja Andres Sõnajalg, kes on enam kui 15 aastat pannud tuule inimest teenima, kinnitavad muuhulgas: ,, Jumalata ei suudaks me midagi.”

Kolmapäeval, 27. detsembril
Külaline on keeleteadlane Mart Rannut, kes tnelja kuuga on välistudengitele Tartu Ülikooli Narva kolledžis eesti keele selgeks õpetanud. Millised võimalused annab eesti keele oskus noorele inimesele tulevikus? Kuuleme ka värvikaid näiteid meie keelepoliitika ja keelekorraldusest Eestis ja laias maailmas. Mart Rannut on ka Eesti Piibliseltsi juhatuse liige ja nii meenutame stuudiovestluses lõbusaid seiku reisilt koos Eesti Piibliseltsi rahvaga Patmose saarele.

Neljapäeval, 28. detsembril
Külalised on isa ja poeg – Raigo ja Anti Tammo. Jumalaga koos on viimase veerandsaja aasta jooksul kasvanud väikeettevõte garaažist ettevõtteks, mis valmistab surve-, tehnoloogilisi ja kütusemahuteid nii projektikeskse kui ka sarjatoodanguna igasse maailma nurka, kus neid vajatakse. Nüüd, jõulude eel sai katuse alla Estanci uus tootmishall. Kõige kaasaegsemat tehnoloogiat rakendatakse ka teises, terasprofiil- ja silemetalluksi tootvas suurettevõttes Tammer. Kuidas sünnivad lahendused, milledest enam kui 25-aastat tagasi unistadagi ei osanud?

Reedel, 29. detsembril:
Rohkem kui 150 aastat tagasi joonistas üks mees rannaliivale midagi, mille alusel kujunes meetod, kuidas õpetada lastele
Piiblilugu. Kuidas jõuab Piiblilugu tänapäeva eestlasteni, seda kuuleme Avatud Piibliühingu juhilt Eestis. Meie külaline Mari Vahermägi teeb tagasivaate nii maailmaorganisatsiooni kui Eesti organisatsiooni tegemistesse.

 

Lia Virkus soovitab: pühadeks Halvaa-plaadikook

Halvaa-plaadikook
Kümnele kuni kaheteistkümnele
Valmistusaeg: 20 minutit + 15 minutit ahjus + vähemalt 2 tundi külmas
Küpsise-marmelaadi-halvaakattega muretaina-plaadikooki valmistan siis, kui on vaja kohvikõrvast suuremale seltskonnale. Selle saab mugavalt eelmisel päeval valmis teha. Kook säilib külmas maitsvana 4-5 päeva.

Põhi:
200 g võid
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 sl suhkrut
3 sl külma vett

Peale:
200-300 g aprikoosimoosi

Kate:
150 g võid
400 g halvaad
300 g heledaid neljakandilisi küpsiseid
100 g hapukoort
150 g hapusid marmelaadikuubikuid

1. Pane põhjaained – küpsetuspulbriga segatud jahu, suhkur, sool, tükeldatud külm või ja vesi – suurde kaussi ning näpi ühtlaseks tainaks.
2. Rulli tainas küpsetuspaberil õhukeseks ahjuplaadi suuruseks nelinurgaks (nt 27 × 35 cm) ning tõsta koos paberiga plaadile. Küpseta 200kraadises ahjus 10-15 minutit ehk helepruuni värvuseni.
3. Lase korralikult jahtuda. Seejärel määri peale aprikoosimoos.
4. Katte tarvis vahusta toasoe või. Lisa riivitud halvaa ja purustatud küpsised (pane veidi küpsisepuru kaunistamiseks kõrvale), sega läbi. Lisa ka hapukoor ja tükeldatud marmelaadikuubikud, sega ühtlaseks.
5. Jaota kate lusikaga moosisele põhjale. Pane kook vähemalt paariks tunniks külma. Puista enne serveerimist üle kõrvalepandud küpsisepuruga ja lõika ruutudeks

Lia Virkus soovitab: Pehme piparkook

Pehme piparkook
12-15 inimesele
Valmistusaeg: 20 minutit + 30-40 minutit ahjus
Iga-aastane advendiaja pere lemmik! Toob piparkoogilõhna meie kööki!
5 dl keefirit või hapupiima
5 dl suhkrut
6-7 dl nisujahu
1 sl söögisoodat
3 tl jahvatatud nelki
3 tl kaneeli
1-2 dl pohlamoosi
150 g võid

1. Võta suur kauss (ikka kohe väga suur). Mõõda sinna keefir või hapupiim ja suhkur, sega läbi. Lisa jahu, sooda, nelk ja kaneel, sega taas läbi.
2. Lisa pohlamoos ning sulatatud või, töötle ühtlaseks tainaks.
3. Kata kõrgete servadega suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ning laota sinna tainas. Küpseta 200kraadises ahjus 40 minutit. Proovi tikuga küpsust.

Nipp! Kui pool koogist on söödud ja pool järel, võib ülejäänud poolest teha tordi. Selleks lõika piparkook kaheks kihiks. Määri alumisele 2-3 dl pohlamoosi, tõsta teine kiht peale ning kata toorjuustukreemiga. Viimase saad, kui segad 200 g maitsestamata toorjuustu 1 dl tuhksuhkru ja 1 tl vanillsuhkruga.

Lia Virkus soovitab: Soome jõululeib

3- 4 tk
Väga maitsvad, väheke magusad leivad, mida on vahva ka kingituseks küpsetada!

1 l õuna- või apelsinimahla või hapupiima
100 g pärmi
3 dl tumedat siirupit
3 dl kaerakliisid
3 dl rukkijahu
3 dl maltoosat
1 sl meresoola
10 dl nisujahu
Vormide määrimiseks võid või õli

Leota pärm käesoojas mahlas ja sega hästi. Lisa kõik ained ja sega, Tainas peaks jääma nii pehme, et saad seda puulusikaga segada. Kata rätiga ja jäta 40 minutiks kerkima. Määri 3-4 leivavormi või või õliga, täida need poolenisti taignaga ja kata rätiga. Lase kerkida pool tundi.
Küpseta leibu 175 kraadi juures 30 minutit, määri siirupi-vee seguga ja jätka küpsetamist veel pool tunnikest või kuni leivad on küpsed. Lase hetke jahtuda vormides, kummuta restile ja lase lõplikult jahtuda. Leiba on hea ka sügavkülmutada.

Et päevad saaks Valgust täis!

candle-1881144_1280Oleme astunud ajas jõulude ootusaega. Ootame, et päevad saaks taas valgust täis. Talvine pööripäev, mil kõige pimedam aeg annab käe valgusele, on lootuse
kõrghetk, mida aegade algusest on inimene tähistanud. See on kummardus Loojale – tänu ja austus loodu eest . Tänu kindluse eest, et maailm kestab ja on hoitud. Et on õhtu ja on hommik. Et valgus võidab pimeduse. Ja Valgus on elu allikas.

Ka kristlastele on see talvine pööripäev vägagi pöördeline päev – just siis tähistame Jumala Poja sündi, kes on andnud inimestele lootuse, elule uue sisu ja tunnetuse.

Mitmed pärimused kirjeldavad traditsioonide teket, mis kujundavad meie teineteisest hoolimise vajadust. Jõulutunne väljendub Armastuses. Armastuses kinkis Jumal oma Poja ja kingituste kaudu jagame meiegi armastust. Armastus muudab kõik. Ja kuigi vahel ei saa me kingitust kuidagi käega ei katsuda ega silmagagi näha. Ometi ei ole armastus ka lihtsalt emotsioon. Kuid meie tundemaailma ning mõtlemistki kujundab see küll.

Lapse sünd on ime, mida lapsevanemad kogevad. Lapse sünniga muutub kindlasti palju, elukorraldus ei ole kindlasti enam endine. Sama on jõululapse sünniga. Kui me oleme jõululapse oma perre vastu võtnud, on meie elu muutunud.

Nii nagu me inimlapse sünniks valmistume, nii valmistume me ka jõululast vastu võtma.

Kirikukalendris on selleks ootusaeag – advent – aeg, mil saab oma ellu vaadata, mõtiskleda, mis väärt maha jätta ja mida uuendada, kasvatada.

Kiire elurütmi juures me ei märka olemise müstilist, selle imelisuse poolt. See on midagi sellest, mis toimib meie osaluseta ja jätab kindlasti meie ellu jälje. Nagu ka jõuluajal – kui me koguneme jõulukuuse ümber, kui me oleme perega koos ühises ringis, jagame üksteisega toredaid hetki, jagame kingitusi – ja olles nendes hetkedes, tundub kõik toimuv üsna tavapärane, kuid hiljem nendele tagasi mõeldes, meie mälestustes kerkivad need hetked ja tunnetused esile kandes ka erilist värvingut.

Tänapäeva inimesed nimetavad jõuluimesid päkapikkude töötulemuseks – nende abil saab nähtamatu nähtavaks. Sedasi seletatakse lastele jõulusokkidesse toodud maiustuste teket, nii püütakse meis meie parimaid omadusi esile tuua – ole hea laps, päkapikud näevad ja kuulevad…

Vanasti teadis iga laps, et Jumal on kõikjal ja Tema teab ja näeb ja kuuleb. Ja aitab. Jumala abi on üks osa Armastusest. See ei ole ainult jõulukink jõulupuu all klantsivas paberpakendis. Päkapikud tulevad veidi enne jõule ja kaovad seejärel järgmiste jõuludeni taas ära. Kui me Jumala Poja kingitusena vastu võtame, jääb ta meie saatjaks, võttes osa meie igapäeva elu muredest ja rõõmudest. Ja nähtamatu võib saada igal päevaks nähtavaks. See on aastaringne jõuluime.

Ja lisamata ei saa kuidagi jätta – igaüks meist võib Jõululapse oma ellu kaasa võtta. Selleks ei pea ootama isegi mitte jõuluõhtut või talvist pööripäeva. Pidu ja ülev hetk, mil Valgus pimedusest võitu saab, võib juba praegu alata. Valgus on eluallikas.

Lia Virkus soovitab isadepäeva koogiks : halvaa-hapukoorekook

Halvaa-hapukoorekook
kuuele

valmistamisaeg 15 minutit + üle öö külmas
Maitsva halvaa-küpsisekoogi saab valmis küll 15 minutiga, kuid maitsmisega peab siiski ootama järgmise päevani, et kihid korralikult maitsestuksid.
2 pakki (à 165 g) Kalevi küpsiseid
500 g paksu hapukoort
200 g halvaad

Kaunistamiseks:
küpsisepuru

Riivi halvaa ja sega hapukoorega.

Lao alusele 4×2 (või muu sobilik arv) küpsist. Määri peale hapukoorekreemi. Lao veel 3‒4 kihti küpsiseid vaheldumisi kreemiga. Kata kook nii pealt kui ka külgedelt kreemiga.

Hoia üle öö külmas ja kaunista vahetult enne serveerimist küpsisepuru, hakitud šokolaadi või marjadega.

Lia Virkus soovitab: Krõbedad kaneelirullid

30 tk

Kaneelirulle võid kasvõi igal õhtul küpsetada täisteralavašist, millest saad
meeldivalt krõbedad ja kaneelised magusaampsud. Kiire ja maitsev!

1 pakk ( 180 g ) täisteralavašši (Lameleib)

60 g võid

5 sl (pruuni roo)suhkrut

2 sl kaneeli

1 tl kardemoni

Serveerimiseks: soovi korral tuhksuhkrut

Sega suhkur kaneeliga. Laota lavašš lauale, määri sulavõiga, puista peale
suhkru-kaneeli-kardemonisegu. Keera rulli ja lõika pikuti umbes 2 cm
ribadeks. Kui kasutad minimuffinivormi, keera ribad ühekaupa rulli ja tõsta
pesadesse. Tavasuurusega muffinivormi korral keera rulli 2–3 lavaširiba,
alustades ühega ja jätkates teise-kolmandaga, ning tõsta pesadesse. Küpseta
ahjus 180 kraadi juures 10-15 minutit, kuni rullid on kaunilt krõbedad. Lase
vormis 5 minutit jahtuda ja tõsta restile.

Lia Virkus: argiõhturoog Kariibipärane seafileekarri kookospiimaga

Neljale

Kiire ja mugav poole tunni argiõhturoog. Sama ajaga, mis riis keeb, saad valmis ka maitsva kookosese kastme. Samas sobib selline vahva roog ka külalistele pakkumiseks igal ajal.
2 sibula

2 sl õli

1-2 tl karripulbrit

2 dl lihapuljongit

400g kookospiima’

1 konserv ananassikuubikuid omas mahlas

500- 600 g sea sisefileed
Soola, pipart
Serveerimiseks: 200 g riisi

Pane riis rohke veega keema. Samal ajal haki sibulad ja kuumuta pannil 1 sl õlis koos karriga klaasjaks, tõsta kaussi ootele. Tükelda seafilee ribadeks ja pruunista pannil ülejäänud õlis, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta puljong koos kookospiimaga ja vala pruunistatud seafileele. Sega hulka ka sibulad ja nõrutatud ananassikuubikud, kuumuta mõni minut kõike koos. Kui kõik valmis siis pane riis vaagnale ja kalla seafilee kookosekastmes peale. Naudi kohe!

NIPP! Peolaual kaunista rooga röstitud seesamiseemnetega, näeb uhkem välja.

Lia Virkus soovitab: Õuna-martsipani plaadipirukas

 

20 tk

Mahlane martsipaniga õunapirukas on suurepärane kohvikõrvane,  eriliselt hea maitseb see koos  vanillikastme või -jäätisega.

Põhi:

3 dl spelta- või nisujahu

3 sl suhkrut

125 g külma võid

2 sl sidrunist pressitud mahla

Täidis:

200 g manrtsipanimassi mandliga

100 g toasooja võid

1 sidruni riivitud koor

4 muna

1 dl nisu- või speltajahu

1 tl küpsetuspulbrit

500 g kodumaiseid hapukaid õunu

Mõõda jahu ja suhkur köögikombaini. Lisa kuubikutena külm või. Sega puruseks taignaks. Lisa sidrunimahl ja töötle ühtlaseks, mässi kilesse ja tõsta tunniks külma. Rulli või vajuta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud väiksemale ahjuplaadile( nt 20 x 30 cm). Torka kahvliga augud ja eelküpseta põhja ahjus 175 kraadi juures u 10 minutit.

Täidise jaoks riivi külmkapikülm mandlimass. Vahusta toasoe või, martsipan ja riivitud sidrunikoor. Vahusta ükshaaval juurde munad.  Iga kord peaks tainas olema ühtlane, kui uue muna lisad. Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa viimaks täidise hulka, kalla eelküpsetatud põhjale. Koori ja viiluta õunad, lao kaunilt pirukale. Küpseta u 25 minutit või kuni pirukas küps, lase väheke  jahtuda ja lõika ruutudeks.