Rubriigid
Arhiiv
- veebruar 2019
- jaanuar 2019
- detsember 2018
- november 2018
- oktoober 2018
- september 2018
- august 2018
- juuli 2018
- juuni 2018
- mai 2018
- aprill 2018
- märts 2018
- veebruar 2018
- jaanuar 2018
- detsember 2017
- november 2017
- oktoober 2017
- september 2017
- august 2017
- juuli 2017
- juuni 2017
- mai 2017
- aprill 2017
- märts 2017
- veebruar 2017
- jaanuar 2017
- detsember 2016
- november 2016
- oktoober 2016
- september 2016
- august 2016
- juuli 2016
- aprill 2016
- märts 2016
- veebruar 2016
- jaanuar 2016
- detsember 2015
- november 2015
- oktoober 2015
- september 2015
- juuli 2015
- juuni 2015
- mai 2015
- aprill 2015
- märts 2015
- veebruar 2015
- jaanuar 2015
- detsember 2014
- november 2014
- oktoober 2014
- september 2014
- juuli 2014
- mai 2014
- aprill 2014
- märts 2014
- veebruar 2014
- jaanuar 2014
- detsember 2013
- november 2013
- oktoober 2013
- september 2013
- august 2013
Uudised
Lia Virkus soovitab: Seenepirukas porgandiga muretaignapõhjal
1 ahjuplaaditäis
Seda krõbedal porgandiga muretaignapõhjal plaadipirukat saab teha nii puravike, riisikate kui ka kukeseentega.
Riiskaid ja pilvikuid peaks eelnevalt siis küll kupatama; puravikele, kukeseentele, kitsemamplitele ja kuuseriisikatele piisab vaid võis praadimisest.
Põhi:
3, 5 dl täisteranisu – või speltajahu
1 tl küpsetuspulbrit
200g võid
2 dl keedetud püreestatud porgandit( u 2 porgandit)
soola
Kate:
1 l puravikke (või kuuseriisikaid või muid meelepäraseid seeni)
2 sibulat
2 sl võid
soola
5 dl hapukoort
200 g kodujuustu
4 muna
200 g riivitud juustu
1 tl sidrunipipart
Sega jahu küpsetuspulbriga, lisa sool ja külmad võikuubikud. Näpi ühtlaseks puruks. Lisa püreeritud keedetud porgandid ning sega ühtlaseks tainaks ( tainas jääb suht kleepuv). Paki tainas kilesse ja tõsta pooleks tunniks külma.
Täidise jaoks prae hakitud või viilutatud sibulad võis, lisa tükeldatud seened, maitsesta soolaga ja lase jahtuda.
Klopi lahti munad ja sega juurde hapukoor, kodujuust, riivitud juust ja sidrunipipar.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja suru tainas ühtlase kihina põhjale ja äärtele. Eelküpseta pirukapõhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Seejärel tõsta põhjale võis praetud seened ja vala peale juustu-hapukooresegu ning küpseta veel ahjus 30 minutit kuni pirukas kaunilt kuldne.
Lia Virkus soovitab: Marineeritud tomati-seenesalat
2 l
Valmistusaeg: 20 minutit + 25 minutit hautamiseks
Kui kasvuhoones on veel hilissuviseid tomateid ja metsast leiab riisikaid või pilvikuid, saab neist mõnusa seenesalati purki teha. Sobib hästi nii prae kõrvale kui ka pitsakatteks. Mulle meeldib väga selles salatis väike tšilliteravus, kuid soovi korral võib tšilli ka ära jätta.
1 kg kupatatud segaseeni (nt riisikaid, pilvikuid)
500 g porgandeid
700–800 g tomateid
500 g sibulaid
3–4 suurt küüslauguküünt
1–2 tšillikauna
1 -2 dl toiduõli
2 sl suhkrut
7–8 musta pipra tera
1- 2 sl jämesoola
2–3 sl 30% äädikat
- Keeda porgandid pehmeks, koori ja viiluta. Koori sibulad ja küüslaugud, viiluta samuti. Lõika tomatid ja seened suuremat sorti tükkideks. Haki või viiluta tšilli(d).
- Kuumuta sibularattaid poti põhjas õlis mõni minut. Lisa ülejäänud ained (v.a äädikas) ning kuumuta keemiseni. Lase väiksel tulel aeg-ajalt segades vaikselt podiseda 15–20 minutit.
- Sega hulka äädikas ja keeda veel 5 minutit.
- Maitsesta soovi korral veel soola, suhkru või äädikaga. Salat peab olema kohe imehea maitsega, nii et on mõnus seda soojalt süüa! Pane ülejääk steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.