Uudised

Lia Virkus soovitab: virsiku-vaarikakook

Virsiku-vaarikakook
Kümnele
Virsiku-vaarikakoogis pole kasutatud küpsetuspulbrit, mistõttu jääb see mahlane ja imemaitsev. Kook tuleb huvitavam laimiga, kuid võid tarvitada ka sidrunit.

2 virsikut või nektariini
1 laim või 1 väike sidrun
125 g võid
3 muna
3,5 dl suhkrut
3,5 dl jahu
3 dl vaarikaid
Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
Serveerimiseks:
vanillsuhkruga vahustatud koort või vanillijäätist

Poolita virsikud või nektariinid, eemalda kivid ja lõika viljaliha kuubikuteks. Pese laimid või sidrun hoolikalt, riivi koor ja pressi välja mahl. Sulata kastrulis või. Vahusta munad suhkruga, lisa või, jahu, laimi- või sidrunikoor ja -mahl. Sega juurde virsiku- või nektariinitükid ja 2 dl vaarikaid. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga koogivormi. Puista peale 1 dl vaarikaid. Küpseta 200kraadises ahjus 35-45 minutit. Lase jahtuda ja puista peale tuhksuhkrut. Serveeri vahukoore või vanillijäätisega.

Lia Virkus soovitab: Külmsupp peediga

Külmsupp peediga
Neljale
Valmistusaeg: 10 minutit
Leedupärane külmsupp sobib hästi meie kuuma suvepäeva. Parima supi saad, kui ostad turult väikseid kodumaiseid peete ja keedad need ise. Kiirel puhul võid kasutada külmas supis ka marineeritud peeti või hapukurki, pisut äädikat selle supi sees teeb vaid head.

2 väikest kurki
2 tomatit
3 keedetud kartulit
1-2 keedetud väikest peeti
2 keedetud muna
8 dl keefirit või maitsestamata skyri
murulauku või rohelist sibulat
värsket tilli
musta pipart
soola
suhkrut

Pese kurgid ja tomatid, lõika kuubikuteks. Koori ja tükelda kartulid, peet ja munad. Haki maitseroheline. Pane tükeldatud ained ühte suurde anumasse. Kalla juurde keefir ning sega läbi. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Kaunista hakitud muna ja maitserohelisega, jäta selleks väheke neid alles. Supp on parim samal päeval.

Lia Virkus soovitab südasuvine kukeseenesupp

Südasuvine kukeseenesupp
Neljale
Valmistusaeg: 20 minutit
Mõnus südasuvine supp, kui metsast leiab värskeid kukeseeni ning peenralt erinevaid aedvilju. Kes soovib, võib lisada supile maitseks ka Merevaiku- teeb mõnusalt kooreseks.

1 l puljongit
200 g kukeseeni
1 sibul
2–3 porgandit
5–6 värsket kartulit
100–200 g rohelisi ube
pool väiksemat lillkapsapead
peotäis värskeid herneid
soovi korral 50–100 g Merevaiku
õli praadimiseks
Serveerimiseks:
värsket tilli ja peterselli

Kuumuta pannil seeni, kuni neist eralduv vedelik on aurustunud. Lisa veidi õli ja hakitud sibulad. Pruunista seened-sibulad ja jäta ootele. Pruunista suurema kastruli põhjas õlis ka tükeldatud porgandid, kalla juurde puljong ja keeda 5 minutit. Tükelda samal ajal kooritud kartulid, oad ja lillkapsas, lisa need supile ja keeda pehmeks. Pane hulka seene-sibulasegu ja puhastatud herned, keeda koos mõni minut. Kui soovid kasutada Merevaiku, lisa see supile ja sulata segades. Puista peale hakitud maitseroheline ja serveeri koh

Lia Virkus soovitab: Kondenspiimavahu–maasikamaius

Kondenspiimavahu–maasikamaius
4-6
Parim kohe või mõne tunni pärast külmkapikülmalt!
Võrratu suvine magustoit iga grillipeo lõpetuseks või purkidesse laotuna piknikule kaasa haaramiseks. Kasuta siin kaera- või šokolaadiküpsiseid. Kui maasikaaeg läbi, siis valmista magustoit hoopis vaarikate ja mustikatega.

150 g kaera- või šokolaadiküpsiseid, sobivad ka Domino küpsised
2 dl vahukoort
200 g kondenspiima
600 g kohupiimapastat
200 g värskeid maasikaid
2 banaani
Kaunistuseks:
värskeid maasikaid , beseesid ja küpsisepuru

Purusta küpsised sõrmede vahel. Vahusta koor. Sega kondenspiim ja kohupiim omavahel, seejärel tõsta vahustatud koorega segamini.
Tükelda maasikad ja banaan kuubikuteks. Tõsta kausi (või purkide) põhja pool küpsisepurust, sellele pool maasika-banaanisegust ja pool kohupiimavahust. Korda kihte ja naudi maiust kohe või tõsta serveerimiseni külma. Vahetult enne serveerimist kaunista maasikate, pudistatud beseede ja küpsisepuruga.

25 aastat muudetud elusid.

 

Tähistame Eesti Vabariik 100 ja tähistame 25 aastat Raadio 7. Teame, et vaid demokraatlikus riigis on võimalik kristliku sõnumiga raadiojaama töö. Selle töö vili on inimeste muudetud elud. Seekord on suvises ,,Sõna tänaseks päevaks” väljaandes lood, mis kirjeldavad elumuutust. Inimesed on erinevad ja loodki on erinevad. Me tahame oma ellu muutust, kuid tihti jääb see vaid tahtmiseks. Muutuseks vajame positiivset impulssi. Vajame, et keegi usuks meisse, näeks meis head. Nii meenutab üks noor naine oma elumuutvat kogemust. Ta oli oma eluga ummikus. Koolis öeldi, et nii jätkates lõpetab ta mudas. Kuid see ütlemine ei aidanud teda kuidagi elus edasi. Muutus algas siis, kui Jumala elumuutev arm tuli tema ellu. Ta hakkas nägema võimalusi, õppis ennast nägema nagu Jumal teda näeb. See naine tunnistab, et muutus tuli meeleuuenduse kaudu.

Meie domineerivad mõtted määravad meie käitumise .Inimene, kes toidab ennast kirglike mõtetega, kogeb probleeme sellel alal. Kui toidame oma mõtteid rämpsuga, narmendab meie elu. Kui mõtleme allahindavalt enesest, tõmbume teistest eemale. Kui ütleme, et olen rumal ja ei oska, siis me ei katsetagi. Kui inimene soovib muudatust oma elus, algab see muudatus tema mõtetes. Piibel nimeta b seda protsessi meeleuuendamiseks, mitte ajuloputamiseks. Meeleuuendus on tahtlik protsess, sest muutumine algab meie mõttemaailmast. See uuendus väljendub uues meelsuses ja suhtumistes. ,,Sõna tänaseks päevaks” annab igaks päevaks vähemalt ühe positiivse mõtte, rääkimata julgustusest, mida me ikka ja taas vajame. Hiljuti soovis üks tippametnik endale ,,Sõna tänaseks päevaks” väljaannet. Selgituseks ütles, et meie ümber on nii palju negatiivsust ja seepärast vajab ta Jumala armu positiivset väljendust, mis aitab igapäevaelu väljakutsetega toime tulla.

Kindlasti te teate kedagi, kes teab kedagi, kes vajab julgustavat Sõna, ,,Sõna tänaseks päevaks” on hea kaaslane elumuutuste teel.

Lia Virkus soovitab: Köögivilja grillvardad

Paprika-suvikõrvitsavardad

4-le

Ühel grillipeol võiks grillida ka köögivilju, varraste otsa torgatuna on neid mugav grillida – vajad vaid maitsestamiseks oliiviõli, ürte ja väheke meresoola.

2 paprikat, soovitavalt kollane ja punane

1 suvikõrvits

1 sl oliiviõli

Soola ja musta pipart

Värket punet või kuivatatud

Pese paprikad ja tükelda. Viiluta suvikõrvits. Sega köögiviljad õli, hakitud ürtide, soola ja pipraga.

Torka varraste otsa, kaunid värvid vaheldumisi. Grilli köögiviljavardaid u 10 minutit.