Uudised

Lia Virkus siivitab: 15 minuti kohupiima-halvaakreem

Neljale

Kiirelt valmiv kohupiima-halvaakreem on tõeliste halvaasõprade kindel lemmik. Halvaa magususest piisab, nii et suhkrut eraldi lisada polegi tarvis, ja marjad annavad meeldivalt hapuka maitse kohupiimakreemile.

400 g kohupiimapastat
200 g hapukoort
150 g halvaad
2 dl külmutatud marju (nt pohli)

Vispelda kohupiim hapukoorega ja riivi halvaa jämeda riiviga. Sega hulka kergelt sulanud marjad. Jaga maitsev kreem kausikestesse ja naudi.

Lia Virkus soovitab: Punane läätsesupp kanakoibadega

Neljale kuni viiele

Pooletunniga saad valmis maitsva tervisliku lõuna- või õhtusöögi. Soovi korral lisa meespere rõõmuks taldrikusse ka kanakoib või -kints, mis teeb supi veelgi toekamaks.

1 suur sibul
2 küüslauguküünt
2 sl õli
2 dl punaseid läätsi
2 paprikat
1 purk purustatud tomateid
1,2 l lihapuljongit
1 loorberileht
5 tera musta pipart
soola
hakitud rohelist peterselli
Serveerimiseks:
soovi korral 4–5 kanakoiba või -kintsu
¾ sl paprikapulbrit
Soola ja pipart

Kui soovid läätsesuppi pakkuda koos kanakoibadega, maitsesta need soola-pipra ja paprikapulbriga ning tõsta 20–30 minutiks ahju 200 kraadi juurde, kuni supp valmib.
Haki sibul ja küüslauk, kuumuta poti põhjas õlis klaasjaks. Pese läätsed sõelas voolava vee all hästi ära ja kalla potti. Lisa ka peenteks ribadeks tükeldatud paprikad, tomatikonserv, puljong ja maitseained ning keeda vaiksel kuumusel 10–15 minutit või kuni läätsed on pehmed. Puista hakitud peterselliga üle ja naudi.

Lia Virkus soovitab: Hernetamp suitsupeekoniga

Neljale-kuuele

Mulle meeldib see hernetamp just ilma peekonita ja nii sobib ta iga liha-kalaroa kõrvale maitsvaks lisandiks. Aga loomulikult saab seda serveerida omaette roana ka koos pruunistatud peekoniga.

500 g kooritud kollaseid herneid
300 g porgandeid
1 suurem sibul
50 g võid
1-2 tl soola
Soovi korral 400 g suitsupeekonit

Pane herned eelmisel õhtul likku või leota herneid 4-5 tundi, siis keevad need vaid paarikümne minutiga pehmeks. Koori ja haki sibul. Koori porgandid ja tükelda sibulaga sama suurteks kuubikuteks. Võta pool võikogusest ja hauta sibul selles klaasjaks. Lisa porgandikuubikud ja prae kergelt läbi, nii umbes paar minutit. Lisa juurde nõrutatud herned ja kalla peale keev vesi, nii et herned oleksid vähemalt 5 cm ulatuses kaetud. Kui leem keema tõuseb, riisu vaht ja lisa sool. Lase kaane all vaikselt haududa, sega vahepeal. Vajadusel kalla pisut keeva vett juurde. Kui hernes ja porgand on pehmed, püreeri mass saumikseriga ühtlaseks ja lisa ülejäänud või.
Kui soovid serveerida rooga peekoniga, prae kuumal pannil kuubikuteks hakitud peekon mõnusalt krõbedaks, serveeri koos peekoniga.