Uudised

Lia Virkus soovitab: kook, mida naudivad nii gluteenitarbijad kui ka mittetarbijad.

Mahlane rabarberikook toortatrajahuga
10-12 tk
Mulli:

Tänu toortatrajahule maitseb nagu kohupiima-rabarberikook.

4 muna
3 dl pruuni roosuhkrut (või valget)
400 g hapukoort
2 dl toortatrajahu
2 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
500-600 g rabarberit
peale suhkrut ja kaneeli

Tükelda rabarber. Vahusta munad suhkruga. Lisa hapukoor ja küpsetuspulbri-kaneeliga segatud jahu. Viimaks sega hulka rabarberitükid. Kalla tainas võiga määritud 26‒28 cm läbimõõduga kõrgete äärtega ahjuvormi ning puista peale pisut kaneeli ja suhkrut.
Küpseta 200-kraadises ahjus 25‒30 minutit või kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase jahtuda!

Lia Virkus soovitab: võided/määrded karulauguga

Karulaugu-fetavõie
Kuuele
Naudi maitsekat karulaugu-fetavõiet musta leiva, karaski, ciabatta või liha-kala kõrvale. Sobib igale poole!

400 g fetajuustu (nt Fetaki)
2-3 suurt peotäit karulauku
1-2 küüslauguküünt
1 dl külmpressoliiviõli
Serveerimiseks:
rukkijahuga näkileibu, karaskit, ciabattat

Purusta tükeldatud karulauk, küüslauk ja õli sauseguriga ühtlaseks püreeks, sega hulka toasoe fetajuust. Säilita külmas.

Karulauguvõi

Kuuele

Karulauguvõi valmib lihtsalt ja maitseb hea värskelt küpsetatud rukkileival. Kindlasti tasub seda karpidega sügavkülma panna, kui hooajaliselt karulauku palju käes.

250 g toasooja võid

60-70 g karulaugulehti

0,5 väiksema sidruni mahl

soola, musta pipart

Pese karulaugulehed, kuivata ja haki hästi peeneks. Sega võiga, maitsesta sidrunist pressitud mahla, soola ja pipraga.

Tänased õnnitlused ja tänu-ütlemised on emadele.

Ema, Sinu päev on täna,
siin nüüd seisan, lilled süles,
tänusõnu suu on täis.
Päev, mis päikses särab,
emadele mõeldud see.
Kuigi eilne, üleeilne,
homne päev – on iga päev ju Sinu päev!
Nii kallis oled aastas mulle iga päev.

(Autor Merike Kraemer-Mets)

Emadepäeval on Raadio 7 saatekavas mitmeid toredaid hetki meie tublide emadega, nii saates ,,Roosiaed”, kui väärtuskasvatusest kõneleb mitme poisi ema Nele Aus(kl 11.00), kell 15.00 Lõputa loos on külalisteks Sirje ja Aadu Saar, kelle perest on välja kasvanud 7 last ja kell 22.00 saab sõna samuti paljulapselise pere ema Pille Mägila.
Kell 20.00 toome teieni arutelu Emadepäeva konverentsilt teemal ,,Miks tänapäeva noored valivad pigem raha kui lapsed”.
Ilusaid hetki emadega nii oma peres kui Raadio 7 eetri vahendusel.

Lia Virkus soovitab: Rabarberi-Tosca

Rabarberi-Tosca
8–10 tk
Mõnusalt hapukas, samas vahvalt magus-krõbeda mandlikattega rabarberikook on kaunis nagu tort!
Lia uuest raamatust Rabarber. Krõmps ja särts.
175 g võid
2,5 dl suhkrut
2 muna
2,5 dl hapukoort
5 dl nisujahu
3 tl vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
500 g rabarberit
Mandlikate:
100 g võid
100 g mandlilaaste
1,5 dl suhkrut
2 sl piima
1 sl vanillisuhkrut
Kaunistuseks: tuhksuhkrut
Serveerimiseks vanillijäätist, soovi korral
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa munad ükshaaval ja vahustamist jätkates munad. Sega hulka hapukoor ja eelnevalt ühendatud kuivained. Sega kiirelt ühtlaseks tainaks ja kalla küpsetuspaberiga vooderdatud 24–26 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Tükelda rabarberid ja vajuta tainasse. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Sega potis mandlikatte koostisained (v.a vanillisuhkur) ja keeda segades madalal kuumusel paar minutit. Tõsta pliidilt ja sega juurde vanillisuhkur. Laota kuumale koogile ja küpseta veel15 minutit või kuni mandlikate on kaunilt krõbe.
Lase koogil jahtuda ja sõelu enne serveerimist peale tuhksuhkrut. Naudi soovi korral koos vanillijäätise või vahustatud koorega

Lia Virkus soovitab : Nõgese krõbeleib seemnetega

Nõgese krõbeleib seemnetega

Iseküpsetatud krõbeleib on maitsev ja hea, ise tead ju, mida sinna sisse oled pannud. Nõgesejahu otsi poest või jahvata ise kuivatatud nõgeseid. Naudi karulauguvõi või -pestoga!

250 g seemnesegu ( nt lina-, seesami ja päevalilleseemneid)
3/4 dl oliiviõli
80 g mandlijahu
1 tl peent meresoola
1 tl nõgesepulbrit Hiid
4 muna

Sega kõik ained omavahel ja laota õhukeselt küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile (u 30x40cm). Küpseta 170 kraadi juures 20-30 minutit, kuni krõbeleib on kaunilt küps. Lase jahtuda ja murra tükkideks.