Uudised

Lia Virkus soovitab: õuna-rukkileiva kausikook

8-10
Sügistalvine hõrk kausikook, mis saab eriti hea kodumaiste hapukate õunte ja omatehtud õunamoosiga.
5-6 dl riivitud tumedat rukkileiba (300 g vormileiba)
30-40 g võid
2 sl suhkrut
2 tl kaneeli
Toorjuustuvaht:
400 ml vahukoort
2 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
400 g maitsestamata toorjuustu
Õunakiht:
6-7 dl hapukat õunamoosi
4 keskmist õuna
poole sidruni mahl
1 sl suhkrut

Riivi leib ja kuumuta pannil võis koos suhkru ja kaneeliga, lase jahtuda. Tõsta paar supilusikatäit kaunistuseks ootele. Vahusta koor suhkrute ja toasooja toorjuustuga.
Sega õunamoosi hulka kooritud, jämedalt riivitud hapukad õunad, pigista juurde poole sidruni mahl. Sega läbi ja olenevalt õunte hapukusest maitsesta vajadusel veel vähese suhkruga.
Lao kihiti kaussi pool praetud riivleivast, kolmandik õunte ja sidruniga õunamoosist ja pool toorjuustuvahust. Ja taas riivleib, moos ja vaht. Laota viimaseks kihiks peale ülejäänud õunamoosisegu. Tõsta kausikook kilega kaetuna serveerimiseni külma. Vahetult enne serveerimist kaunista riivitud leivaga, pidulikumal puhul veel murendatud beseede ja granaatõunaseemnetega.

Lia Virkus soovitab: Kuulus Täku salat

U 6 purki, a`0, 5 l
Vürtsikas ja mõnus köögiviljasalat, kus lähene loovalt, mis köögivilju sul rohkelt käes on.
Algversioon sellest hoidisest pärineb Olustvere hoidistekonkursilt, olen ise tuuninud seda lisades tomateid topeltkoguse ja maitseaineid ka rohkem.
2 kg küpseid tomateid
1 kg sibulaid
1 kg porgandeid
1 kg paprikaid
500 g õunu
500 g suvikõrvitsat
U 300- 400 g küüslauku
2-3 sl soola
5 sl suhkrut
1-2 sl musta pipart, purustatud
1-2 sl 30% äädikat või 5-6 sl õunaäädikat
0, 5-1 dl õli praadimiseks
Koori sibulad, küüslaugud ja porgandid, viiluta. Kuumuta suure poti põhjas õlis.
Tükelda paprikad ribadeks, tomat, suvikõrvits ja õunad kuubikuteks . Lisa potti ka sool, viilutatud tsilli, must pipar ja suhkur ning kuumuta u 30-40 minutit. Maitsesta äädikaga lõpus, kuumuta veel läbi ja lisa vajadusel veel soola, suhkrut või pipart. Salat on juba mõnusalt vürtsikas, kuigi maitsestub veel purkides. Jaga eelkuumutatud purkidesse ja sulge.

Lia Virkus soovitab: soolaseened purki!

Soolaseened
1 l
Valmistusaeg: 10 minutit
Parimad saavad sel viisil hoidistatuna just riisikad. Seeni võib soolata koos maitseainetega või ainult soolveega. Soovitan proovida mõlemit varianti. Võib ka kupatada seened eelmisel päeval ja soolata alles järgmisel, nii nagu kellelegi sobib.

1 kg kupatatud seeni
1, 5 -2 dl vett
3 sl soola
Soovi korral lisa:
2 loorberilehte
5 musta pipra tera
3 nelki
3 mustsõstralehte
7- 8 g tilliõisikuid

Keeda vesi, lahusta selles sool ( lisa soovikohaselt ka ülejäänud maitseained).
Vala soolvesi kuumalt kohe kupatatud seentele eelkuumutatud purkidesse, suru seeni purki võimalikult palju kokku. Kui vedelikku jääb vähe, lisa keevat vett purkidesse juurde ja sulge hermeetiliselt.

Lia Virkus soovitab:Kana köögiviljarohkel riisipadjal

4-6-le
Lihtne, kuid maitsev argiõhturoog neile, kes armastavad linnuliha. Pruunista koostisosad poti põhjas kergelt läbi ja pane seejärel malmpotiga roog ahju hauduma!
5- 6 g broileri kondi ja nahaga kintsu-või poolkoiba
1 tl soola
1 tl musta pipart
1 tl paprikat
1 tl kuivatatud peterselli
oliiviõli
1 tl hakitud küüslauku
1 hakitud (puna) sibul
1 punane ja 1 kollane paprika
Väikseid lillkapsaõisikuid ( 200 g )
lehtpeterselli
200 g riisi
3, 5 dl puljongit
Sega kanakintsud soola, pipra, paprikapulbri ja peterselliga. Pruunista kanakintsud malmpoti põhjas õlis mõlemilt poolt ja tõsta kõrvale. Lisa potti hakitud sibul ja küüslauk, kuumuta õlis läbi ja lisa pestud riis. Lisa ka kuubikuteks tükeldatud paprikad , lillkapsaõisikud ja hakitud lehtpetersell. Kalla peale kuum puljong ja sega läbi. Tõsta kõige peale pruunistatud kanakintsud, kata kaanega. Küpseta ahjus 200 kraadi u 35 minutit või kuni kana küps. Naudi koos külma koorekastme ja ka soovitavalt värske salatiga.

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi