Lia Virkus soovitab: kooki moosiga

Pärmitainal õuna-plaadipirukas
15 tk
Mõnusalt maheda õunapiruka teeb eriti mahlaseks õunte alla laotatud õunamoos. Maitseb hästi ka järgmisel päeval.
Valmistamisaeg 30 minutit + 30 minutit kerkimiseks + 20 minutit ahjus

100 g võid
2,5 dl piima
25 g pärmi
1 tl kardemoni
näpuotsaga soola
1 dl suhkrut
1 muna
8 dl nisujahu

Õunamoos:
700 kodumaiseid hapukaid õunu
poole sidruni mahl
3 sl vett
3 dl moosisuhkrut

Peale:
5‒6 eestimaist õuna
2‒3 tl kaneeli
4‒5 sl suhkrut

Kõigepealt keeda õunamoos. Koori õunad, puhasta seemnetest ja lõika õhukesteks viiludeks. Pane koos sidrunist pressitud mahla ja veega potti ning keeda 5 minutit. Lisa siis moosisuhkur ja keeda veel 5 minutit, aeg-ajalt segades. Lase jahtuda.
Sulata või potis, lisa piim ja soojenda käesoojaks. Kalla kaussi ja pudista hulka pärm. Lisa maitseained ja muna ning sega. Lisa ka jahu, sool ja suhkur ning sõtku ühtlaseks tainaks. Lase kerkida rätiku all kahekordseks.
Rulli tainas jahusel laual ahjuplaadi suuruseks nelinurgaks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota peale õunamoos.
Puhasta õunad, lõika viiludeks ja laota moosi peale. Puista peale suhkru-kaneelisegu.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni kook on küpsenud ja ääred kaunilt pruunid.

Reklaam