Uudised

Lia Virkus soovitab:lihakaste letsoga


Neljale

Letšoga lihakaste sobib hästi nii kartulite, spagettide kui ka riisi kõrvale. Lihtne ja kiire argiõhturoob, mis maitseb kogu perele.

1 suur sibul

1 küüslauguküüs

1 sl õli

1 karp sealihakonservi ( 325 g )

1 suur purk letšot ( Salvest, 680 g)

2 tl kuivatatud basiilikut

Soola

Musta pipart

Kuumuta pannil hakitud sibul ja küüslauk klaasjaks. Lisa tükeldatud lihakonserv ja maitsesta basiilikuga. Vala peale letšo ja kuumuta keemiseni, lase podiseda 2-3 minutit. Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga.

Lia Virkus soovitab:kihiline tuunisalat


kuuele


Pehme ja mahlane salat, milles kasuta tuunikala vees või õlis – just nii, nagu ise eelistad. Tuunikala võid asendada ka muu maitsva kala, näiteks skumbriaga.


Valmistamisaeg 25 minutit + 2–3 tundi maitsestumiseks



6 keedetud muna

1 karp (185 g) tuunikalakonservi

100 g riivjuustu

200 g kodujuustu

1 keskmine sibul

2 dl lahjat majoneesi

1,5 dl maitsestamata jogurtit


Sega majonees jogurtiga. Haki sibul hästi peeneks. Eralda munakollased munavalgetest ja haki mõlemad eraldi. Lao kaussi kihiti hakitud munavalged, riivjuust, pool majoneesi-jogurtikastmest, nõrutatud tuunikalakonserv, hakitud sibul, kodujuust, 5 munakollast ja ülejäänud kaste. Torka salatisse noa või kahvliga augud, et kaste valguks kihtidest läbi. Lase vähemalt 2–3 tundi seista. Raputa peale tilli ja hakitud munakollan

Sellel nädalavahetusel:

Laupäeval, 16.jaanuaril

  8.45   mõtiskleb  Jaan Tammsalu

10.00 Aja Silm  Ristija Johannese ja Jeesuse kohtumine. Stuudios dr Jaan Lahe

12.10 Europulss  Tunne Kelami nädalakommentaar

13.00 Armust kantud – Helle Liht

15.00 Keset küla- uue aasta väljakutsed

19.00 Aeg rääkida – Noore inimese tee Jumalani. Rhesa Ojassar.

22.00 Hüva leili! Saade meestele. Jumala ettehooldusest.

Pühapäeval, 17.jaanuaril

10. 00alliansspalvenädala jutlus EMK superintendent Robert Tšerenkov

11.00 Roosiaed stuudios Heiki Haljasorg  ja RKK piiskop Philippe Jourdan

15.00 Lõputa lugu – Helgi ja Uudo Vilu

19. 00 Peresaate kordus – miks abiellutakse

20.00  mõtiskleb Jaan Tammsalu

22.00 Armust kantud – Mari Vahermägi

23.20 luuleminutid

Lia Virkus soovitab:Mississippi mudakook

Kaheksale- kümnele

See mahlane šokolaadine kook maitseb imehea. Kui armastad tumedat šokolaadi, küpseta sellega, kui oled piimašokolaadisõber, vali oma lemmik. Võimalusel küpseta kook valmis eelmisel päeval ja kaunista vahukoore ning šokolaadiga vahetult enne serveerimist.


Põhi: • 200 g digestiivküpsiseid • 60 g võid • 60 g šokolaadi

Täidis: • 200 g šokolaadi • 200 g võid • 4 muna • 3 dl heledat muscovado’t • 2 dl vahukoort

Peale: • 2 dl vahukoort • 2 sl vanillsuhkrut

Kaunistuseks: • riivitud šokolaadi


Põhja valmistamiseks purusta küpsised. Sulata või ja šokolaad kuumaveevannil, sega küpsisepuru sulašoklaadivõi sisse. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja suru segu selle põhja. Täidiseks sulata šokolaad ja või kuumaveevannil, lase veidi jahtuda. Vahusta munad suhkruga tihedaks heledaks vahuks. Mikserda hulka koor ja sega kokku šokolaadi-võiseguga. Jaota täidis küpsisepõhjale. Küpseta 180kraadises ahjus 45 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda, siis on seda kergem lõigata. Vahetult enne serveerimist vahusta koor vanillsuhkruga ja laota koogile. Kaunista riivitud šokolaadiga.

Retsept raamatust “Minu parimad. Lihtsad kodused toidud ja küpsetised.”

Lia Virkus soovitab:Mesine seapraad küüslaugu ja sinepiga ja Hasselbacki kartulid

Mesine seapraad küüslaugu ja sinepiga

Kuuele kuni kaheksale

Imehea krõbeda kamaraga seapraad kuulub Eesti jõulude juurde ja on koos ahjukartulitega asendamatu! Võid valmistada seaprae nii küpsetuskotis kui ka ilma, kuidas parajasti meeldib. Hasselbacki kartulid on kõrvale imehead ja kindlasti koos hapukapsaga.

•1,5–2 kg kamaraga seapraadi

Marinaad: • 2 sl mett • 3 sl kanget sinepit • 3 küüslauguküünt • värskelt jahvatatud musta pipart • soola

Lõika seakamarale terava noaga triibud. Sega marinaadiks kokku sinep, mesi ja purustatud küüslauk. Pista liha kilekotti või kaanega karpi ja pane 10–24 tunniks külma marineeruma.

Tõsta liha tunnike varem toatemperatuurile, maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral pane liha küpsetuskotti, lisa veidi vett, lõika koti ülemisse nurka väike õhuauk ning küpseta 150–160kraadises ahjus 1,5–2 tundi. Lõika küpsetuskott pealt lahti, suurenda kuumust 200 kraadini ning pruunista liha, kuni kamar muutub kaunilt kuldseks. Lase prael enne lahtilõikamist 15 minutit puhata ja lõika viiludeks. Serveeri meelepärase lisandiga, näiteks hapukapsa ja ahjukartulitega.

Hasselbacki kartulid

12 kartulit

4 sl õli või sulavõid

120 g riivitud juustu

1 dl riivsaia

soola

Koori kartulid ja lõika alt õhuke kumer viil ära, et need seisaksid vormis püsti. Tee mugulatesse kõrvuti tihedad sisselõiked, aga mite päris põhjani (mugav on lõigata puulusika peal). lao kartulid ahjuvormi ja määri õli või sulavõiga. Puista peale soola ja riivitud juustu ning lõpusk ka riivsaia. Küpseta 175 kradi juures ahjus 40-50 minutit või kuni kartulid on pehmed ja juust kenasti sulanud.

Retseptid raamatust “Minu parimad. Lihtsad kodused toidud ja küpsetised”

Lia Virkus soovitab: jõulusalat kinoaga


Neljale kuni kuuele

Jõululaual võiks alati olla üks toekas maitsev kaunites jõuluvärvides salat. Lao salat kokku suuremale vaagnale või sega läbi, saad vitamiinirikka maitsva roa.

2 dl kinoad
2–3 rohelist lehtkapsalehte
300 g punast kapsast
1 roheline paprika
200 g rediseid
(väike karp küüslaugu- või muid idusid)
1–2 sl röstitud seesamiseemneid
3 sl oliiviõli
1 sidrun
soola, musta pipart
2 sl vedelat mett
palsamikreemi või granaatõunasiirupit

Keeda kinoa 12–15 minuti jooksul soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks ehk al dente. Tükelda paprika peenteks ribadeks. Rebi lehtkapsalehed ilma rootsudeta väikesteks suupärasteks tükkideks, mudi näppudega kausis õli, sidrunimahla, soola ja pipraga läbi. Lisa kinoa ja sega. Riivi punane kapsas või lõika peenteks ribadeks.

Laota kõik ained kihiti vaagnale, kõigepealt punane kapsas, siis paprikaribad, kastmega segatud kinoa ja lehtkapsas. Kõige peale pane redisesektorid, idud ja röstitud seesamiseemned. Nirista peale mesi, palsamikreem või granaatõunasiirup.

Lia Virkus soovitab pühadeks: koorene kartulivorm



Neljale kuni kuuele

Lihtne ja maitsev vormiroog kartulist, mis sobib iga liha-kalaroa juurde hõrguks lisandiks. Ka jõulu- ja aastavahetuse pidulauale!


1 kg kartuleid

2 tl meresoola

1 tl purustatud musta pipart

2-3 küüslauguküünt

3 dl vahukoort

100 g riivitud juustu


Koori kartulid ja viiluta õhukeselt, sega purustatud küüslauguküünte ja soola-pipraga läbi. Laota kõrgete äärtega ahjuvormi. Kalla kartulitele vahukoor ja puista üle riivjuustuga. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 190kraadises ahjus tunnike; küpsemise lõpu poole võta foolium ära, et vormiroog saaks kauni pruunika jume. Enne serveerimist lase 15 minutit jahtuda.

Rahvastikuminister paneb kirikutele südamele ohutusnõuete täitmise vajalikkust viiruse leviku tõkestamiseks

SISEMINISTEERIUM
RAHVASTIKUMINISTRI VALITSEMISALA
PRESSITEADE
29.11.2020

Kuna rahvastikuministri koordineerida on Eestis asuvate usuliste ühendustega seotud küsimused, pöördus Riina Solman kristlike koguduste ja teiste Eestis tegutsevate usuliste ühenduste poole, et rõhutada üle teenistuste pidamiseks kehtestatud nõudeid COVID-19 leviku tõkestamiseks.

Täna algab kristlikus maailmas advendiaeg, paljudes kogudustes ja kogukondades on sel puhul lisaks jumalateenistustele traditsiooniks mitmed esimese advendi üritused, kontserdid ja kogunemised. Seetõttu on rahvastikuministri arvates asjakohane tuletada usulistele ühendustele meelde, kui oluline on praegu viiruse leviku tõkestamiseks pidada kinni kõikidest valitsuse kehtestatud piirangutest, et hoida iseend ja teineteist.

„Viiruse eest ei ole meist keegi täiesti kaitstud, kuid panen kõigile kogudustele südamele, et oma käitumisega saame vähendada võimalust nakatuda ise ning nakatada teisi, ütles Solman.

Rahvastikuminister leiab, et kui võimalik, tuleks koguduse liikmetel püsida kodus ja vaadata teenistusest juba kevadel praktikaks saanud veebiülekannet.

Oma kirjas rõhutas rahvastikuminister, et viiruseohu vähendamiseks tuleb siseruumides korraldatavatel teenistustel ja teistel avalikel usutalitustel järgida 2+2 reeglit, kanda maski ja inimesi malelaua põhimõttel maksimaalselt hajutada. Tagatud peab olema käte ja pindade desinfitseerimise võimalus ning usutalitustel kasutatavate esemete desinfitseerimisnõude täitmine pärast iga kasutuskorda.

„Loodan, et vaimulikud mõistavad, kui oluline on kanda oma koguduse liikmete tervist silmas pidades maski, eriti olukorras, kus ollakse avaliku jumalateenistuse või muu avaliku usulise talituse käigus lähikontaktis teiste osalevate inimestega,“ märkis Solman.

Rahvastikuminister tuletas kogudustele meelde, et võrreldes varasemaga on nõuded avalikele üritustele, mille hulka kuuluvad ka usutalitused, läinud konkreetsemaks. Näiteks ei tohi kirikutes, kus on statsionaarsed istekohad, olla kuskil üle 400 inimese, välja arvatud Harju- ja Ida-Virumaal, kus ei tohi olla üle 50 % täituvust. Kus ei ole istekohti, võib teenistusele koguneda kuni 250 inimest, nad peavad hoidma üksteisest kahemeetrist distantsi ja ruumi ei tohi lasta rohkem inimesi, kui on 50 % selle ruumi tavapärane mahutavus.

Hoiduda tuleb ka kõrge riskiga tegevustest, mille hulka kuulub näiteks laulmine. Juhul, kui usutalituse läbiviimine laulmiseta ei ole võimalik, tuleb koorilauljate hulka piirata.

Rahvastikuministri selgitused ja meeldetuletus kogudustele põhineb Vabariigi Valitsus korraldusel nr 282, mille pealkiri on „COVID-19 haiguse leviku tõkestamiseks vajalikud liikumisvabaduse ning avalike koosolekute pidamise ja avalike ürituste korraldamise piirangud“ (jumalateenistusi puudutavad punktid on nr 11 ja 16) https://www.riigiteataja.ee/akt/323112020003?leiaKehtiv

Riina Solmani kiri kogudustele on leitav siit: https://adr.siseministeerium.ee/sisemin/dokument/1016875


Lia Virkus soovitab: jõuluootuse keeks

Pehme piparkook

10 tk

Pehmet piparkooki keeksivormis tasub advendiajal kohi mitmeid kordi küpsetada, et kodu saaks jõuluaroome täis!

2 muna

1 dl suhkrut

2 dl fariinsuhkrut

1, 5 dl hapupiima või keefirit

3 dl jahu

2 tl küpsetuspulbrit

1, 5 tl jahvatatud ingverit

1, 5 tl jahvatatud nelki

2 tl kaneeli

100 g võid

Vahusta munad suhkrutega ja lisa juurde hapupiim või keefir. Lisa omavahel segatud kuivaineid ( jahu, küpsetuspulber ja maitseained).

Lõpuks lisa juurde ka sulatatud ja väheke jahutatud või. Sega ühtlaseks ka kalla tainas võiga määritud ja küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 40-50 minutit. Kontrolli tikuga küpsust, tikk peab jääma kuivaks. Lase vormis 15 minutit jahtuda ja kummuta restile lõplikult jahtuma.

Lia Virkus soovitab:seene-lõhepirukas

kümnele
Sügis-talvistesse õhtutesse üks suur ja maitsev plaadipirukas, kus täidises seeni, riisi ja kuumsuitsulõhet. Saad pirukat valmistada nii poes müüdavate šmpinjonidega kui ka enda hoidistatud metsassentega.
• 1 kg lehttaigent

Täidis: • 1,5 dl pudruriisi • 5 dl puljongit • 250 g šampinjone • 1 suur sibul • 50 g võid • soola ja musta pipart • 200 g maitsestatud meelepärast toorjuustu • 300 g kuumsuitsulõhet • 2 sl hakitud tilli
Kaunistamiseks: mooniseemneid
Määrimiseks: 1 muna
Keeda riis puljongis pehmeks. Haki seened ja kuumuta pannil nii, et enamik mahla eraldub. Lisa või ja peeneks hakitud sibul, maitsesta pipraga. Seejärel pane juurde riis, toorjuust ja tükeldatud suitsulõhe. Lisa hakitud till ja maitsesta soola-pipraga. Lase jahtuda.

Lõika taigen kaheks ja rulli lahti nii, et üks tükk tuleb pisut suurem kui teine. Tõsta väiksem taignapool küpsetuspaberiga laetud ahjuplaadile, laota sellele täidis, tõsta teine taignapool peale ja vajuta ääred hoolikalt kahvliga kokku. Määri munaga ning torka kahvliga augud sisse. Küpseta ahjus 200° juures 30-40 minutit, kuni pirukas on pealt kaunilt kuldpruun.