Uudised

Lia Virkus soovitab: Hirsipuder rosinatega

neljale
See on minu lapsepõlve nostalgiaroog, mida saad serveerida marjakisselliga või võisilmaga.
Täna teen ise hirsiputru aeg-ajalt ka ilma rosinateta, hoopis soolasena ja vaid veega. Võisilm siis ikka kuuma pudru sisse, see annab hea meki.

2 dl hirsitangu
4 dl vett
5 dl piima
0, 5 tl soola

2 sl suhkrut

2 dl rosinaid

2-3 sl võid

Kibeka võimaliku maitse kaotamiseks tuleb hirsitangu sõelal pesta pikalt kuuma voolava vee all, kuni pesuvesi on selge. Mõõda tangud potti soola ja veega keema. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni vesi on teradesse imendunud.

Lisa siis piim, suhkur ja rosinad, keeda madalal kuumusel kaane all, kindlasti aeg-ajalt segades, umbes 20-30 minutit või kuni vedelik imendunud ja puder meeldivalt kreemjas. Vajadusel lisa juurde veel vett ja maitsesta soola või suhkruga. Sulata potti tükike võid, klopi segamini ja jäta kaane alla 5 minutiks tõmbama.

LiaVirkus soovitab:tatrajahuga kapsa-plaadipirukas

18-20 tk

Mahlane ja maitsev plaadipirukas saab kapsa-porganditäidisega, ka gluteenivaba. Saad seda valmistada mistahes täidisega, kana või hakkliha, ole vaid loov.

1 kg värsket kapsast

3 porgandit

1 sibulat

1 küüslauguküüs

3- 4 sl õli või võid praadimiseks

soola ja pipart

1 tl muskaatpähklit

Tainas: 6 muna

500 g hapukoort

350 g majoneesi

12 spl toortatrajahu ( võib ka tumedat )

2 tl küpsetuspulbrit

1 tl soola
Haki sibulad ja küüslauk, lõika kapsas ribadeks ja riivi kooritud porgandid. Kuumuta suure poti põhjas võis või õlis esmalt sibulat ja küüslauku mõned minutid, lisa porgand ja mõne minutit pärast ka kapsaribad. Kuumuta kõiki veel mõned minutid segades. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga.

Sega omavahel kokku tainas. Klopi vispliga lahti munad vähese soolaga, lisa hapukoor ja majonees ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainas hoolikalt läbi. Taigen tuleb paksem kui pannkoogitaigen, seda saab valada. Pool taignakogusest vala küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile, lisa täidis ja nirista ülejäänud tainas ühtlaselt peale. Küpseta 200 kraadi juures 25-35 minutit kuni pirukas pealt ilus helepruun ja sisu on läbi küosenud. Lase väheke jahtuda ja lõika ruutudeks. Pirukas maitseb hea nii soojalt kui ka külmalt järgmisel päeval.





Lia Virkus soovitab:Kinnine lõhe-riisipirukas ülestõsumispühade lauale

Kuuele kuni kümnele

Valmistusaeg: 30 minutit + kala maitsestumiseks 1 tund + ahjus 45 minutit

See uhke lehttainapirukas on kohev, paks, toekas ja mahlane!

Kui oled korra selle valmis meisterdanud, teed teine kord ka. See lihtsalt maitseb nii hea!

• 500–600 g lehttainast • 300 g lõhefileed • peent meresoola ja musta pipart • 1,5 dl pudruriisi • kalapuljongit riisi keetmiseks • 6 keedetud muna • 1 porru valge osa • 1 muna määrimiseks

Marinaad: • 1 kõvaks keedetud munakollane • 1 tl sinepipulbrit • 2 tl suhkrut • 1,5 dl vahukoort • peotäis hakitud rohelist tilli

Serveerimiseks: • pärlsibulaid • kappareid ja värsket tilli

Lõika kalafilee viiludeks, maitsesta soola ja pipraga. Lase 1 tund külmas seista.
Keeda 7 muna. Sega üks munakollane sinepipulbri ja suhkruga (järelejäänud munavalge lisa koos 6 munaga täidisesse), kalla juurde koor. Sega, kuni suhkur sulab. Lisa kooresegusse lõheviilud ja hakitud till, tõsta tunniks külma maitsestuma.

Keeda riis, soovitatavalt kalapuljongis. Lõika porru viiludeks ja kuumuta pannil võis. Viiluta kooritud munad. Rulli ⅔ tainast küpsetuspaberil laiali, ⅓ jäta katte jaoks veel külma. Tõsta tainas koos paberiga 26–28 cm läbimõõduga ümmarguse või neljakandilise lahtikäiva vormi sisse, nii et ääred ulatuvad vormi servani. Laota põhjale pool keedetud riisist, seejärel pool porrust, munaviiludest ja kalast, nirista peale pool marinaadi. Korda kihte ja kalla peale ülejäänud marinaad. Keera tainaääred piruka peale. Määri ääred lahtiklopitud munaga ja tõsta ⅓ rullitud tainas kaaneks peale, vajuta ääred kahvliga kinni. Ülejäänud tainast lõika kaunistuseks peale lehekujulised tainatükid, noaga joonista leherootsud. Määri pirukas munaga ja torka kahvliga augud sisse. Küpseta 220kraadises ahjus 20 minutit, kata fooliumiga ja jätka küpsetamist veel 180 kraadi peal 20–25 minutit. Serveeri särtsakate pärlsibulate ja kapparitega!

Lia Virkus soovitab:Virsiku-kogupiimakook



Kaheksale

Valmistusaeg: 20 minutit + ahjus 25–35 minutit

Lihtne muretainapõhjaga kohupiimakook maitseb alati hea. Soovi korral võid seda valmistada ka aprikoosikompotiga.

Muretainapõhi: • 100 g võid • 0,75 dl suhkrut • 1 muna • 2,5 dl nisujahu • 1 tl küpsetuspulbrit

Kate: • 1 suur purk (820 g) virsikukompotti • 2 dl hapukoort • 200 g kohupiima • 2 muna • 1 dl suhkrut • 1 tl vanillsuhkrut • 1 tl sidrunist pressitud mahla

Vahusta toasoe või suhkruga. Sega hulka muna ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele.
Nõruta virsikud ja lõika sektoriteks.

Vahusta munad suhkruga, sega hulka vanillsuhkur, sidrunist pressitud mahl, kohupiim ja hapukoor. Säti virsikud koogipõhjale ning laota kate peale. Küpseta 200kraadises ahjus 25–35 minutit, kuni kook on küps ja kauni värviga.






Raadio 7 saated sel nädalavahetusel

 Laupäev 13.03

  8.45  Vaimulik mõtisklus- Jaan Tammsalu

  9.00  Ole terve! Külmetushaiguste ravist

10.oo Aja Silm -kriitiliselt  kristlikest dogmadest

12.10 Europulss

13.00 Armust kantud – nooruke lauljanna Viivika Reintam

15.00 Mõttekoda- Siseministeeriumi Usuasjade osakonna  tööst

17.00 Rännakud Iisraelis

19.00 Aeg rääkida – mees Jumala peopesal- Urmas Sassian

20.20 vaimulik mõtisklus Jaan Tammsalu

21.00 Piiblivõti

22.00 Hüva leili! Mehed leiliruumis – milline roll on tänapäeva kristlasel

23.00 METALMISJON

 

pühapäev 14.03

 8.45  vaimulik mõtisklus Jaan Tammsalu

10.00 pjutlus pühapäevaks- Joel Reinaru

11.00 Roosiaed – Eesti keskaja kirikuelu

13.00 Emakeele päeva puhul- suhtluse  ja keele suhtest

15.00 Lõputa lugu – Reet ja Ilmar Tomusk

18.00 Hüva leili!

19.00 Ole terve!

20.00 vaimulik mõtisklus Jaan Tammsalu

21.00 Piiblivõti

21.20 kordame pühapäeva jutlust

22.00 Armust kantud – Maria Metsamaa- noortejuht Terminalis

 

Paavst Franciskus Iraagis

Paavst Franciscus kohtus Iraagi šiiamoslemite juhiga

NAJAF, 6. märts, AFPBNS – Iraagi šiiade juht suurajatolla Ali al-Sistani võttis laupäeval Najafis vastu maailma katoliiklaste juhi paavst Franciscuse.

90-aastane Sistani ei pea tavaliselt kohtumisi, kuid ta tegi 84-aastasele paavst Franciscusele erandi.

Paavst sõitis koroonaviiruse teist lainet trotsides Iraaki, et julgustada riigi kristlikku kogukonda ja ulatada käsi šiiamoslemitele.  

Kaks eakat usujuhti kohjusid laupäeva hommikul Sistani tagasihoidlikus kodus pühas linnas Najafis paavsti üle aegade esimese Iraagi-visiidi käigus.

Kui paavst Najafi lennujaamas maandus, olid vastas plakatid prohvet Muhamedi neljanda kaliifi Ali kuulsate ütlustega. Ali on ka Najafi pühalinna maetud. 

“Inimesi on kahte liiki – kas usuvennad ja inimsuses sarnased,” võis lugeda. 

Autokolonn viis paavsti tiheda julgeoleku saatel Najafi vanalinna ning ajakirjanikud nägid teda sisenemas Sistani residentsi.

Ajakirjandust kohtumise juurde ei lubatud.

Kohtumine Sistaniga on Franciscuse Iraagi-visiidi üks kõrgpunkte. Sistani on mänginud viimastel aastakümnetel võtmerolli Iraagi olukorra rahustamisel. 

Läbirääkimised kahe usujuhi silmast silma kohtumise korraldamiseks kestsid Najafi ja Vatikani vahel kuid.

“Me oleme uhked selle üle, mida see visiit esindab ja täname neid, kes selle võimalikuks tegid,” lausus Najafi kõrge vaimulik Mohamed Ali Bahr al-Ulum.

Francsiscus peaks laupäeval külastama ka iidse Uri linna territooriumi, kus tal on kavas osaleda erinevate religioonide ühisüritusel. 

allikas: AFPBaltic News Service 

Raadio 7 saated sellel nädalavahetusel

laupäev 06.märts

  8.45  Jaan Tammsalu vaimulik mõtisklus

  9.oo Tervisesaade- toitumisnõustaja Siret Saarsoo

10.oo Aja Silm – teadus ja usk

12.oo Europulss kordame reedel eetris olnud  ülevaadet olukorrast poliitilisel maastikul

13.OO Armus  kantud – Eesti kaplanaadi lugu

15.oo Ususallivusest- Eesti Kirikute Nõukogu 2020.arvamusfestivali teema

17.oo Rännakud Iisraelis

19.oo Aeg rääkida – õpetaja koolis ja kirikus- juubilar Kalle Kõiv

20.oo vaimulik mõtisklus – Jaan Tammsalu

21.oo Piiblivõti – Raido Oras

22.oo Hüva leili! Saunalava kuum teema- millised me oleme?

pühapäev 07.märts

 8.45   Jaan Tammsalu vaimulik mõtisklus

10.oo pühapäevane jutlus- Arne Hiob

11.oo Roosiaed – külastame  Saaremaa kirikuid

13.oo Uuel teel – Stuudios Eesti kristlikud ettevõtjad – jüngerdamine töökohal

15.oo Lõputa lugu- kuidas algas Hannes ja Iiri Hermaküla elu lõputa lugu.

18.oo Hüva leili! Saunalava kuum teema- millised me oleme?

19.oo kordame tervisesaadet OLE TERVE! nõu annab toitumisnõustaja

20.oo vaimulik mõtisklus – Jaan Tammsalu

21.oo Piiblivõti -Mari Vahermägi

22.oo Armus kantud – stuudios on oma lauljateed kujundav Viivika Reintam

 

Lia Virkus soovitab: Hirsipuder rosinatega

neljale
See on minu lapsepõlve nostalgiaroog, mida ema meile tihti tegi. Pani malmpotiga ahju hauduma ja keetis kisselli kõrvale marjadest või õuntest-rabarberitest, millest seda parajasti võimalik oli hooajaliselt teha.

Täna teen ise hirsiputru aeg-ajalt ka ilma rosinateta, hoopis soolasena ja vaid veega. Võisilm siis ikka kuuma pudru sisse, see annab hea meki.

2 dl hirsitangu
4 dl vett
5 dl piima
0, 5 tl soola
2 sl suhkrut
2 dl rosinaid
Serveerimiseks võid
Kibeka maitse kaotamiseks tuleb hirsitangu sõelal pesta pikalt kuuma voolava vee all. Mõõda tangud potti soola ja veega keema. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni vesi on teradesse imendunud.
Lisa siis piim, suhkur ja rosinad, keeda madalal kuumusel kaane all, kindlasti aeg-ajalt segades, umbes 20-30 minutit või kuni vedelik imendunud ja puder meeldivalt kreemjas. Vajadusel lisa juurde veel vett ja maitsesta soola või suhkruga.
Serveeri võisilmaga soojalt.

Lia Virkus soovitab: Tatra-hakklihapallid tomatises koorekastmes

Neljale kuni kuuele

Ahjuvormis saad üheaegselt valmis nii tatart sisaldavad lihapallid kui ka maitseka koorese kastme tatra juurde. Serveeri rooga keedetud tatra ja värske salatiga.
500 g segahakkliha
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
2 muna
1 dl tatart
3 sl hakitud lehtpeterselli
3 dl puljongit
1 dl köögi-või vahukoort
1 dl maitsestatud tomatikastet
soola, musta pipart

Haki sibul ja purusta küüslauk, sega koos munade ja keetmata tatraga hakkliha hulka. Maitsesta soola, pipra ja hakitud lehtpeterselliga. Vormi kanamunasuurused pätsid (9–10 tk) ja tõsta ahjuvormi. Sega puljong koore ja tomatikastmega, vala pallidele. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 25–30 minutit.


Lia Virkus soovitab Tatra-tuunikalasalat

Neljale-kuuele
See salatiretsept on meie peres kasutusel olnud juba palju aastaid. Valmistan seda nii koorese majoneesikastme kui ka oliiviõli-palsamiäädika, mee ja küüslaugu vinegrettkastmega’, kuidas parajasti isutab.

200 g keetmata tatart
1 konserv tuunikalatükid õlis
200 g punaseid kirsstomateid
2 väikest värsket kurki ( pool pikka)
paar suurt peotäit rukola salatit
3 keedetud muna
Küüslaugune vinegrettkaste:

3 sl külmpressoliiviõli
1 sl mett
2 sl palsamiäädikat
1-2 küüslauguküünt
soola ja musta pipart

Loputa tatar külma veega sõelal, keeda peaaegu pehmeks ehk al dente. Nõruta sõelal ja loputa külma veega, et üle ei küpseks. Maitsesta kohe soola ja sidrunipipraga, et tatar ei jääks salatis mage. Poolita pestud kirsstomatid ja kurgid pikuti, soovi korral koori ja viiluta. Sega kõik koostisosad kokku, maitsesta soola ja pipraga. Serveeri koheselt või hoia serveerimiseni külmas. Kui salatit on vaja kauem külmas hoida, sega kõik kokku ilma rukolata ja lisa see salatisse vahetult enne serveerimist. Kaunista salat munasektoritega (või haki need salatisse), rukolalehtede ja kirsstomatitega.