Uudised

Lia Virkus soovitab: karulauk toidulauale

Karulauk on tõeline kevadine vitamiini- ja mineraalainetepomm, ainuüksi C-vitamiini on temas 10–15 korda rohkem kui apelsinis või sidrunis.

Karulaugu-fetavõie

kuuele kuni kaheksale

Naudi maitsekat karulaugu-fetavõiet musta leiva, ciabatta või liha-kala kõrvale. Sobib pea kõikjale!

400 g fetat, sobib ka Fetaki

paar suurt peotäit karulauku

1–2 küüslauguküünt

1 dl head oliiviõli

Serveerimiseks:

rukkijahuga näkileibu

Surista tükeldatud karulauk, küüslauk ja õli saumikseriga püreeks, lisa toasoe feta ning püreesta ühtlaseks. Säilita serveerimiseni külmas ja paku koos näkileibadega.

Karulauguvõi

neljale kuni kuuele

Karulauguvõi valmib lihtsa vaevaga ja maitseb värskelt küpsetatud rukkileival imehea. Samuti tasub seda karpidesse pakendatuna sügavkülma panna, kui hooajal karulauku palju käes.

250 g toasooja võid

70 g karulaugulehti

0,5 sidruni mahl

soola, musta pipart

Pese karulaugulehed, kuivata ja haki hästi peeneks. Sega võiga, maitsesta sidrunist pressitud mahla, soola ja pipraga.

Karulauguhummus

Naudi hummust dipikastmena köögiviljade kõrvale või rukkikrõpsudega.

1 purk (400 g) kikerherneid

suur peotäis karulauku

0,5–1 dl rapsiõli

1 sidruni mahl

meresoola maitse järgi

Surista kõik ained kokku ja naudi kohe või järgmisel päeval. Hoia külmas.

Karulaugupesto

u 2 dl

Karulaugupesto suristad kokku paari minutiga. Toitusid, kuhu seda maitsekat kastet kasutada, on oi kui palju: kas krõbedal röstsaiaviilul, pastaroas, liha või kala peale maitseandjaks, salatikastmeks, supi hulka, liharulli täidises või kus iganes. Imeline karulauk teeb maitsvaks pea kõik toidud.

tugev peotäis (30–40 g) karulaugulehti

2 sl seedermänniseemneid

30 g riivitud parmesani

1 dl külmpressitud rapsi- või oliiviõli

soola ja musta pipart

soovi korral väheke sidrunimahla

Surista kokku kõik ained, v.a pool oliiviõlist ja juust. Lisa lõpuks ka ülejäänud õli vähehaaval ja surista ühtlaseks, kuni saad meeldivalt tummise pestokastme. Sega hulka riivitud juust ja maitsesta vajadusel veel soola, pipra või hapuka sidrunimahlaga. Naudi kohe või säilita külmas.

ulauk on tõeline kevadine vitamiini- ja mineraalainetepomm, ainuüksi C-vitamiini on temas 10–15 korda rohkem kui apelsinis või sidrunis.

Karulaugu-fetavõie

kuuele kuni kaheksale

Naudi maitsekat karulaugu-fetavõiet musta leiva, ciabatta või liha-kala kõrvale. Sobib pea kõikjale!

400 g fetat, sobib ka Fetaki

paar suurt peotäit karulauku

1–2 küüslauguküünt

1 dl head oliiviõli

Serveerimiseks:

rukkijahuga näkileibu

Surista tükeldatud karulauk, küüslauk ja õli saumikseriga püreeks, lisa toasoe feta ning püreesta ühtlaseks. Säilita serveerimiseni külmas ja paku koos näkileibadega.

Karulauguvõi

neljale kuni kuuele

Karulauguvõi valmib lihtsa vaevaga ja maitseb värskelt küpsetatud rukkileival imehea. Samuti tasub seda karpidesse pakendatuna sügavkülma panna, kui hooajal karulauku palju käes.

250 g toasooja võid

70 g karulaugulehti

0,5 sidruni mahl

soola, musta pipart

Pese karulaugulehed, kuivata ja haki hästi peeneks. Sega võiga, maitsesta sidrunist pressitud mahla, soola ja pipraga.

Karulauguhummus

Naudi hummust dipikastmena köögiviljade kõrvale või rukkikrõpsudega.

1 purk (400 g) kikerherneid

suur peotäis karulauku

0,5–1 dl rapsiõli

1 sidruni mahl

meresoola maitse järgi

Surista kõik ained kokku ja naudi kohe või järgmisel päeval. Hoia külmas.

Karulaugupesto

u 2 dl

Karulaugupesto suristad kokku paari minutiga. Toitusid, kuhu seda maitsekat kastet kasutada, on oi kui palju: kas krõbedal röstsaiaviilul, pastaroas, liha või kala peale maitseandjaks, salatikastmeks, supi hulka, liharulli täidises või kus iganes. Imeline karulauk teeb maitsvaks pea kõik toidud.

tugev peotäis (30–40 g) karulaugulehti

2 sl seedermänniseemneid

30 g riivitud parmesani

1 dl külmpressitud rapsi- või oliiviõli

soola ja musta pipart

soovi korral väheke sidrunimahla

Surista kokku kõik ained, v.a pool oliiviõlist ja juust. Lisa lõpuks ka ülejäänud õli vähehaaval ja surista ühtlaseks, kuni saad meeldivalt tummise pestokastme. Sega hulka riivitud juust ja maitsesta vajadusel veel soola, pipra või hapuka sidrunimahlaga. Naudi kohe või säilita külmas.

Lia Virkus soovitab:Pelmeenisupp

Kuuele

Kiirelt ja lihtsalt valmiv argisupp, mida armastavad nii suured kui väikesed. Võid lisada ka muid meelepäraseid köögivilju, mis kodus olemas.

1, 5 l puljongit

1 sl õli praadimiseks

3 väiksemat porgandit

1 porru

2 suuremat kartulit

1 loorber

6-7 pipratera

400 g pakk pelmeene

tilli ja rohelist sibulat

Serveerimiseks hapukoort

Kuumuta poti põhjas õlis tükeldatud porru ja porgand. Lisa kuum puljong, loorberileht ja piparterad, keeda 10 minutit. Lisa juurde tükeldatud kartulid ja keeda veel 5 minutit. Lisa pelmeenid ja keeda, kuni need kerkivad pinnale. Lisa ka hakitud till ja roheline sibul, kata pott kaanega ja lase maitsestuda veel paar minutit kaane all.

Raadio 7 ülestõusmispühade kava

29.03  SUUR REEDE

kell 9 saade Eerik Jõksiga- milline on täna kell 15 algav Püha Risti austamise missa

10.00 Pärast aegade algust: Joosep ja vennad:,ja Jumal pööras selle heaks”

13.00 Päevaraamat, milles abikaasade kirjad üksteisele, said raamatuks ja lauludeks *

15.00 Usku ja rahu –  millise sõnumiga on  esimese Katoliku kiriku piiskopi  jutluste ja artiklite sõnum, selgitab kogumiku toimetaja Marge Marie Paas  ja ajaloolane Toomas Abiline jagab  piiskopst tema kaasaegsete mälestusi.

17.00 Külalisstuudio : muusik, helilooja Robert Jürjendal tutvustab oma  esimest LP Muusika pikkadeks õhtuteks sünnilugu

19.00 Sündmused, mis  viisid Jeesuse ristipuule, toimusid paasapüdadel. Milline on juutide paasakombestik?

22.00 Lõputa lugu. Külalispaar Liia ja Tiit Salumäe

VAIKNE LAUPÄEV

10.00  Aja Silm:  piibliseminar Pauluse kiri efeslastele 1:3-14, selgitab dr theol Jaan Lahe

11.OO Aja Silm Mis toimus vaiksel laupäeval, kui Jeesus astus surmavalda? Saade R7 varamust

15.00 Loodud Sõna Õhtu külaline on Juhan Kilumets, paljude kirikute restaureesimistööde juht, vestlust suunab Kaja Kärner, Helisalvetus EELK Tallinna Jaani kirikust

17.00 Koorilauljad Reet ja Ene jagamas oma vaimustust Rudolf Tobiase loomingust ja tma elust.

19.00 Täna tähistab Raivo Kõrgemägi 80.sünnipäeva, raadiostuudios on Raivo koos abikaasa Edaga. Saade järelkuualatav Raadio 7 lehel:Aeg rääkida2023-01-28

22.00 Hüva leilI! mehed leiliruumis vestlemas aktuaalsetel teemadel

1.ÜLESTÕUSMISPÜHA – 31.märts

juba keskööst kuulutame Kristuse ülestõusmist surnuist, Ta on tõesti ülestõusnud!

10.00 Ülestõusmispüha jutlus

11.00 Roosiaed- Eduard Proffitlich, katoliku kiriku märter, kes peagi on Rooma Katoliku Kiriku poolt õndsaks kuulutatud.

13.00 Uuel teel- Eesti Kristlike Ettevõjate esindaja Lembit Ida tutvustab Woulter Droppers -i raamatu „Ettevõtja Jeruusalemmast“  põhimõtteid

22.00 Armust kantud külaline on Britt Tartes.

Ülestõusmispühades on ristiusu kese läbi lunastuse, uussünnis avaldub potentsiaal, mis toob esile muutuse

Suur reede, vaikne laupäev ja ülestõusmispühapäev – kolm väga erineva sõnumiga päeva.  Suur reede  – Jeesuse ristisurm  Kolgata mäel. Vaikne laupäev avab ristisurma olemuse – Jeesus lunastas surma läbi inimkonna – see on ristiusu kese.  Pühapäeva sõnum tähistab surma võitmist, surmast ellu tõusmist. Elu võitu. Kuid mitte ainult. Selles tähistatakse ka elu mõtet: vilja kanda.

Raamatute raamatus on:,, Kui nisuiva ei lange maasse ega sure, siis
see jääb üks, aga kui see sureb, siis kannab palju vilja.“(Jh 12:24)
Viljakandmine tähendab enese maha panemist ja uuele kasvuruumi tegemist.
Selles tähendamissõnas on piltlik selgitus inimese potentsiaalist.

Kui me soovime oma eesmärke täita, peame selle nimel pingutama, sageli kõik endise nö maha panema, et uus saaks alguse.
Taimede puhul me näeme seda protsessi reaalselt. Üksik nisuiva – pealtnäha täiesti elutu. Kuiv ja kõva. Ent üksnes pealtnäha, nii kaua kui ta on kuskil viljasalve nurgas. Mulda sattudes kaob temast elutus. Seal, pimeduses, inimese pilgu eest varjatult sünnib järjekordne ime. Mõne aja pärast pistab mullast välja noor roheline võrse, et kasvada viljapead kandvaks kõrreks. Ühest seemnest saab märkamatult mitu. Peab tunnistama, et tegelikult nisutera mullas ei sure, see on metafoorne väljend – tegelikult nisutera idaneb, ta ei hävi – temaga toimub uussünni ime. Selle nisutera näitel mõistame, et Jeesus ütles – ka meie elu idaneb, kui me anname selle Jeesusele. Iga seemne idanemine on Jumala ime, nii on iga uussünd Jumala ime – läbi uussünni väljub meie potentsiaal.
Kuidas ja milleks me seda potentsiaali kasutame? Igal meist on mõjupiirkond,me võime avaldada mõju, mis toob esile muutuse. Avada elu mõtte, mis teostub viljakandmises.

28.03.2024 Meie Isa Palve ühislugemine

Meie Isa Palve palvepäeva meeskond ja Eesti Kirikute Nõukogu kutsub kõiki liikmeskirikuid ja Eestimaal elavaid inimesi Suurel Neljapäeval, 28.märtsil kell 11:45 palvetama Meie Isa Palvet.

Käesoleval aastal histame 500 aastat Meie Isa Palve esmakordsest kirjapanekust Kullamaa vakuraamatus, mis on üldse esimene eesti keeles kirja pandud pikem tekst.

Kuidas saate anda oma panuse Meie Isa Palve palvepäeva ühislugemiseks?

Palvepäeva otseülekande kava 

11.40 kirikukellad hakkavad lööma ja algab otseülekanne

11.45 Birgit Sarrap esitab Tõnis Mäe laulu “Palve”

11.48 tervitus ja teavitus – Erik Hermaküla

11.49 Tallinna kristlike koolide õpliastega palvetame ühiselt Meie Isa Palve. Kohapeal osalevad palves EKN liikmeskirikute juhid.

11.50 Ott Lepland esitab oma laulu “Võitmatu”

11.53 tänu ja teavitus edaspidiseks – Erik Hermaküla

11.55 otseülekenade lõpp

Kuidas saab veel osaleda Meie Isa Palve ühislugemisel 28.03.2024 kell 11:45?

Meie Isa Palve 28.03.2024 Youtube eestikeelne otseülekande link

https://youtube.com/live/n_cRhRflXW4?feature=share

Meie Isa Palve 28.03.2024 Youtube inglisekeelne otseülekande link

https://www.youtube.com/live/KKgZde6BUsA?si=fYj2ywZVMPcVkiRl

Meie Isa Palve 28.03.2024 Youtube venekeelne otseülekande link

https://youtube.com/live/QpHgoNqLYS8?feature=share

Lisaks, saab osaleda Raadio7 ja Pereraadio, TV 7 vahendusel, rohkem infot: www.meieisapalve.ee . 

Usume, et kõnetus, mis kõlas: “Iga inimene Eestimaal peaks teadma/oskama paluda Meie Isa palvet!” ja teiseks: “tehke seda üheskoos!” leiab laialdast vastukaja!

Oleme südamest tänulikud üleskutse jagamise (ka inglise- ja venekeelsetele sõpradele) ja osalemise eest. Koos saame teha Meie Isa Palve palvepäeva ajalooliseks hetkeks, mis ühendab meid kõiki!

Meie Isa Palve palvepäeva meeskond 

Veikko Võsu, Nõmme Baptistikoguduse pastor 

René Paats, EELK Tallinna Püha Neitsi Maarja Piiskopliku Toomkoguduse diakon

 

 

Lia Virkus soovitab: klassikaline kohupiimapasha

Klassikaline kohupiimapasha
10-le
Midagi pole paremat klassikalisest kohupiimapashast, kui seda kord aastas pühade ajal valmistada ja kuuma kohvi kõrvale nautida! Pasha tuleks valmistada eelmisel päeval, et jõuaks rammusaks ja maitsvaks nõrguda. Kui pere on väike ja koguse poolest tundub maiust palju, valmista pashat pool antud kogusest.
1 kg pakikohupiima
250 g võid
3 munakollast
näpuotsatäis soola
2,5 dl suhkrut
3 tl mustade täpikestega vanillsuhkrut
200 g hapukoort
1, 5 dl heledaid rosinaid
1, 5 dl tumedaid jumborosinaid
1 dl mandlilaaste
Kaunistuseks: granaatõunaseemneid, marmelaadi, pähkleid jogurtis või valges šokolaadis, mandlilaaste
Sulata või, jahuta ja sega kohupiimaga. Vahusta hulka suhkrutega vahule hõõrutud munakollased ja viimaks ka rosinad ning mandlilaastud. Tõsta segu marliga vooderdatud pashavormi, u 15 cm läbimõõduga savist uude lillepotti või sõelale Või kui soovid kuumutatud pashat ja pelgad tooreid munakollaseid, kuumuta suures potis kohupiimamassi segades väheke aega, vaid keemiseni, aga ära keeda! Kata vorm pealt ka marliga, pressi segu kokku ja pane peale vajutus. Tõsta vorm kausikesega ( kuhu saab vesi nõrguda) üle öö või ööpäevaks külma. Kummuta vormist ja kaunista meelepäraselt. Lihtsalt võrratult hea!

Lia Virkus soovitab jahuvaba seemneleib

Suurepärane leib, mida küpsetada näiteks nädalavahetuse hommikusöögiks. Hea süüa väheke jahtunult koos võiga. Ei sisalda grammigi jahu ega suhkrut, vaid tervislikke seemneid ja pähkleid. Võid küpsetada tillukesi pätse ka muffinipanni pesades.

5 muna (veganitele 3,3 dl vett + 2 sl psülliumi ehk seemnekestade pulbrit)
1 tl peent meresoola
1,5 dl linaseemneid
1,5 dl mandleid
1,5 dl pähkleid
1,5 dl seesamiseemneid
1,5 dl päevalilleseemneid
1,5 dl kõrvitsaseemneid
1,5 dl rosinaid või hakitud tumedat šokolaadi
3 sl kookos- või oliiviõli

Jahvata linaseemned. Sega kõik pähklid-seemned-rosinad omavahel. Lisa sool, munad (veganitel vesi ja psüllium) ja õli ning lase 30 minutit seista. Kalla tainas õliga määritud leivavormi (või muffinivormidesse) ja küpseta 175kraadises ahjus 45‒50 minutit. Lase leival kõigepealt 15 minutit vormis jahtuda, seejärel võta vormist välja ja tõsta restile.

Lia Virkus soovitab toite lillkapsast

1.Lillkapsapihvid

Kerge ja tervislik lillkapsas on popp paljude seas. Siinne maitseõli on eksootilise vürstköömeniga, aga kui võõraid maitseid pelgad, maitsesta hoopis istehtud peterselliõliga. Viimase jaoks surista sauseguriga peotäis peterselli koos õliga, maitsesta soolaga.

800 g lillkapsast
1, 5 sl oliiviõli
1 tl vürtsköömenit
Soola
Serveerimiseks salatilehti

Puhasta lillkapsas lehtedest, viiluta tugevad viilud, u 1, 5 cm paksusega nii, et viilud püsiksid koos. Otsatükid kasuta mujale toidu sisse ära. Kuumuta õli ja maitseained pannil. Prae lillkapsapihve pannil mõlemilt poolt u 5 minutit või küpseta grillil ja määri pihve grillimise ajal maitseõliga.

2.Tervelt keedetud ja ahjus küpsetatud lillkapsas
25 g Sulavõi
Puljong
Sool
1 dl Riivitud juust

Valmistamine
Keeda lillkapsast köögiviljapuljongis 15–20 minutit, nõruta ja tõsta ahjuvormi. Kalla üle sulavõiga. Puista üle riivitud juustuga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 5–10 minutit, kuni kapsas on pehme ja juust kaunilt sulanud. Küpsetusaeg oleneb kapsa suurusest ja hooajast.
HEA TEADA!
Võid teha segu ka hapukoorest, majoneesist ja riivjuustust, maitsestada suitsutatud paprikapulbri või tšillihelvestega ning laotada enne ahjupanekut lillkapsale peale. Paprika-tšilli asemel sobib kasutada ka hoopistükkis sinepit.

3. Lillkapsas rõstitud ahjus.

1lillkapsas, 3-4 hakitud küüslauguküünt, riivituD juustu,soola ja musta pipart

Valmistamine: Kuumuta ahi 200 C kraadini.  Lõika lillkapsas väikesteks õisikuteks. Pane ahjuplaadile, puista peale hakitud küüslauk. Nirista peale oliiviõli, maitsesta soola-pipraga. Küpseta 25-30 minutit, kuni lillkapsaõisikud on kuldsed. Sega küpsetamise ajal 1-2 korda.

Võta ahjuplaat välja, piserda sidrunimahlaga ning puista peale riivitud juust ja hakitud petersell. Sega läbi ning pane roog veel 5-10 minutiks ahju, kuni juust on sulanud ja lillkapsas täitsa pehm

Lia Virkus soovitab EV sünnipäevalauale

Maitsev kilupirukas vutimunadega

 Mõnusalt krõbeda rukkipõhjaga igale Eesti peolauale, parim ahjusoojana. Kasuta pirukatäidises vürtsikilufileedi või anšoovisefileed õlis. Mõlemad sobivad suurepäraselt.

 

Kaheksale

Põhi:

100 g võid

1 dl täisterarukkijahu

2 dl nisujahu

1 tl soola

2–3 sl külma vett

Kate:

1 suur sibul

2 sl võid praadimiseks

100–140 g vürtsikilu- või anšoovisefileed

2 muna

2 dl kohvikoort

100 g riivjuustu

hakitud tilli

soola ja musta pipart

Kaunistuseks:

3–4 vutimuna

hakitud tilli

soovi korral kuivatatud rukkililleõisi

Haki külm või ja soolaga segatud jahud puruseks tainaks, lisa vähehaaval vesi, kuni saad kena tainapalli. Vajuta tainas pirukavormi põhja ja äärtele (piklik või ümmargune 24 cm läbimõõduga vorm). Tõsta koos vormiga 30 minutiks külma. Haki sibul ja kuumuta pannil võis klaasjaks. Klopi munad koorega lahti, sega juurde riivitud juust ja maitsesta soola-pipraga. Sega hulka ka hakitud tilli.

Laota sibul pirukapõhjale, tõsta peale kilufileed. Kalla üle muna-kooretäidisega. Laota kaunistuseks peale 3-5 kilu– või anšoovisefileed ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. Võta ahjust ja löö kilufileede vahele toored vutimunad, jahvata peale musta pipart. Küpseta veel 5 minutit või kuni pirukas on küps ja munad hüübinud. Kaunista hakitud värske tilliga ja soovi korral ka rukkililleõitega.