Uudised

Lia Virkus soovitab:Kamavaht jäätisega


neljale

Lihtne ja kiirelt valmiv suvine rahvuslik magustoit. Serveeri kaunilt jäätisepalliga ja lisa ka värskeid mustikaid või muid marju kaunistuseks.


4 dl vahukoort

300 g maitsestamata kohupiimapastat

3 sl suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

2 sl rukkikama

Serveerimiseks Vanilli-koorejäätist

mustikaid või muid marju

Lia Virkus soovitab:Kausiheeringas musta leiva, kodujuustu ja marineeritud kurgiga


4-6-le

Valmistusaeg: 30 minutit

Väga kaunis ja maitsev on serveerida heeringat kausikeses kihiti marineeritud kurgi, kodujuustu ja musta leivaga. Paku seda kuumade keedetud kartulitega ja maitsev kõhutäis on kindlustatud. sobib igal aastaajal, isegi südasuvel!


300 g soolaheeringat

2 viilu musta rukkileiba

400 g kodujuustu

300 g hapukoort

sidrunipipart

1 punane sibul

3-4 marineeritud kurki

3 keedetud muna

Kaunistuseks:

2 keedetud muna

hakitud värsket tilli

marineeritud punaseid sibularattaid

minikurke


Sega kodujuust hapukoorega, maitsesta sidrunipipraga. Tükelda väikesteks kuubikuteks kausipõhja leivaviilud ja laota peale pool kodujuustusegust. Laota peale tükeldatud heeringas, hakitud sibul ja tükeldatud marineeritud kurgid, samuti hakitud munad. Kõige peale laota ülejäänud kodujuustusegu. Kata pealt kilega ja tõsta serveerimiseni külma. Kaunista munasektorite, marineeritud sibularõngaste, kurgiviilude ja tilliga.


NIPP! Kodujuustu ja hapukoore asemel võid kasutada ka hapukoorega kodujuustu.

Lia Virkus soovitab: Suvikõrvitsavorm riisi ja peekoniga

4-6-le

kui suvikõrvitsat ohtralt saadaval, tee seda maitsvat vormirooga!

Võid valmistada roa peekoniga või ka ilma.

 

1 pakk toorsuitsupeekonit

2-3 sl oliiviõli

1 kg suvikõrvitsat

2 tl soola

soola, pipart

1 sibul

3 küüslauguküünt

1 tl kuivatatud punet
1-2 dl piima või koort

1 dl riisi

150 g riivitud juustu

 

Riivi suvikõrvits, sega soolaga ja pane sõelale 15 minutiks nõrguma.

Pigista liigne sõelal ja vajadusel ka vedelik käte vahel välja ja hoia alles.

Kuumuta pannil hakitud peekon, kuni eraldub rasva. Lisa hakitud sibul ja küüslauk, prae läbi. Tõsta ajutisel kaussi.

Pane pannile õli ja kuumuta selles ka kuivaks pigistatud suvikõrvits. Kuumuta segades 5 minutit ja tõsta tagasi ka sibul, küüslauk ja peekon. Maitsesta soola, pipra ja  punega. Mõõda väljapigistatud suvikõrvitsavedelik ja lisa nii palju piima või rõõska koort, kuni saad 4 dl vedelikku.

Lisa see koos 1 dl riiisiga hulka. Lisa ka 50 g riivitud juustu. Kuumuta korra veel keemiseni ja kalla võiga määritud ahjuvormi. Puista peale ülejäänud 50 g juustu ja küpseta ahjus 190 kraadi juures 20-30 minutit, kuni juust kaunilt pruunikas. Serveeri koos värske salatiga.

 

 

 

 

 

 

Lia Virkus soovitab:Vaarika-karamelli kausikook

   

6-8-le

 

Karamelline toorjuustukreem koos hapukate vaarikate  ja kaunistuseks kasutatud krõbeda beseega maitseb suurepäraselt. Gluteenivaba tatrabiskviit on selles maiuses meeldivaks alternatiiviks tavalisele nisujahuga biskviidile. Kiirel puhul võid kasutada valmisküpsetatud poebiskviiti, siis immuta biskviidikuubikuid ka mahla või piimaga.Võib serveerida kohe või ka järgmisel-ülejärgmisel päeval!

 

 

 

Biskviit:

2 suurt muna

2,5 sl (tumedat) roosuhkrut

2,5 sl nisu- või toortatrajahu

0,5 tl küpsetuspulbrit

Kreem:

200 g maitsestamata toorjuustu

1 karp (190 g) keedetud kondenspiima

2 dl vahukoort

2 tl vanillisuhkrut

soovi korral 2 sl Vana Tallinna likööri, 40%

3-4 dl värskeid või külmutatud vaarikaid

Kaunistuseks: vaarikaid ja soovi korral ka väikeseid beseesid

Vahusta munakollased suhkruga. Teises kausis vahusta munavalged kõvaks valgeks vahuks. Sega vahud ettevaatlikult kokku ja sõelu hulka eelnevalt omavahel segatud (tatra)jahu ja küpsetuspulber. Laota tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 200-kraadises ahjus 7-10 minutit või kuni biskviit on kaunilt kuldpruun. Jäta jahtuma, kuni valmistad toorjuustukreemi.

Vahusta toasoe toorjuust keedetud kondenspiimaga. Lisa vahustatud koor, vanillisuhkur ja soovi korral ka Vana Tallinna liköör. Lõika biskviitpõhi kuubikuteks ja laota pool kogusest kausi põhja. Tõsta peale pool kreemist ja umbes pooled vaarikatest. Taas ülejäänud biskviidikuubikud ja kreem. Kata kook kilega ja tõsta paariks tunniks või kuni üle öö külma. Vahetult enne serveerimist kaunista vaarikate ja soovi korral ka beseedega.

Lia Virkus soovitab:krehvtine kurgisalat

1,5 l

Päris kreftine saab see salat sinepi, sibula ja küüslauguga. Parim on salat järgmisel päeval, kuid sobib pikemalt külmkapis säilitada!

 

2 kg väikesi kurke
1 terve eestimaine kange küüslaugupea
2 sibulat
2 sl suhkrut
2 sl meresoola
3 sl 30% äädikat
4-5 värsket tillivart koos lehtede(ja õisikute)ga
1 tl kanget sinepit või mädarõigast

musta pipart


Koori kurgid ja viiluta õhukeselt. Haki sibul, küüslauguküüned ja till (koos õisikutega) peeneks. Lisa aedviljadele sool, suhkur, sinep või mädarõigas, must pipar ja äädikas. Sega kõik ained omavahel korralikult läbi. Lase salatil kaane all vähemalt 1-2 ( soovitavalt 24 tundi) seista, aeg-ajalt sega. Tõsta salat purkidesse ja sule õhukindlalt. Säilitada sobib hästi külmkapis.

 

 

Lia Virkus soovitab angervaksa siirup

Midagi suvist vahvat ja eestimaist! Valmista selle siirupiga limonaadi või kasuta magustoitude magustamiseks.

ca 35-40 angervaksaõisikut
1 l vett
4 dl suhkrut
2 laimi mahl

Esmalt raputa angervaksaõisikuid tugevalt nii, et eralduksid nii lahtised õied kui ka seal elutsevad putukad. Keeda veest ja suhkrust siirup, kuni suhkur on täielikult lahustunud. Pigista siirupi sisse laimidest mahl ja suru sinna ka angervaksaõisikud nii, et kõik õisikud oleksid vedeliku sees. Jäta kaane alla 12-24 tunniks tõmbama. Kurna tõmmis läbi sõelale asetatud marli ja pigista marlile jäänud angervaksaõisikud veel täiesti kuivaks. Kuumuta kurnatud siirup veel korra keema tõusta ja kalla siis ahjus eelkuumutatud pudelitesse, kaaneta.
NB! Meega tehes saab siirup aromaatsem ja vürtsikam, mett panna 0,5 liitri peale umbes 1,5-1,8 klaasi. Mett peaks panema umbes 1,5-2 korda rohkem, kui suhkrut, et jääks sama magus. Meega siirupile tekib sete (1/4 anumast), mis ei näe nii ilus välja, aga seda saab loksutada enne tarvitamist.

Lia Virkus sooovitab: Jäätisemaius besee ja maasikatega



Kuuele kuni kaheksale

Valmistusaeg: 15–20 minutit

Kanadas sugulastel külas käies sain maitsta imelist jäätisemaiust. Roog valmis otse meie silme all 15 minutiga ja oli uskumatult hea! Nüüd teen seda vahel oma perele ja külalistele. Just suvisel maasikaajal, kui kena ilmaga kooki küpsetada ei taha.


500 g värskeid maasikaid

100 g beseeküpsiseid

1 l vanillijäätist

1 pakk vahustatavat vanillikastmepulbrit (Ekströms)

2 dl piima


1. Vispelda vanillkastmepulber piimaga ja tõsta segu 15 minutiks külma tahkuma.

2. Lase jäätisel külmkapis 10–15 minutit sulada.

3. Lõika samal ajal maasikad tükkideks ja poolita beseeküpsised näppude vahel.

4. Sega jäätis ruttu vanillikastmega. Sega juurde maasika- ja beseetükid ning tõsta maius pokaalidesse. Asu kohe maiustama!


Lia Virkus soovitab :jaanipäevaks kiiršašlõkk


1 kg pehmet seakaelakarbonaadi

soola, pipart

1 sl suhkrut

värsket peterselli

õli

500 g sibulat

sidrunimahla


Lõika liha u 6×6 cm kuubikuteks, pane kaussi ja maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Haki juurde lehtpeterselli ja lisa ka veidi õli. Koori ja viiluta sibulad, lisa kaussi liha juurde. Mulju.pressi-pigista kõike koos, kuni liha muutub kleepuvaks ja sibulast on mahl välja tulnud. Jäta liha marineeruma, kuni söed grillil juba ühtlaselt hõõguvad.

Lüki liha vardasse ja küpseta grillil. Vahepeal tee pritspudelise sidruni mahla- vee lahus , millega saad küpsemise ajal liha niiskust hoida ja kõrbemist vältida. Grilli šašlõkk kuldpruuniks ja tõsta potti kaane alla u 10 minutiks järelküpsema-puhkama.

NB!Samas marinaadis liha võid ka 1-2 päeva varem valmis teha ja kasutamiseni külmas hoida.



Lia Virkus soovitab:10 muna rabarberikook

10 muna rabarberikook

20-25 tk

Hästi suur, mahlane ja maitsev plaadikook, mis maitseb jahtunult parim. Pigem on parim isegi järgmisel päeval, kuna soojana on seda pea võimatu lahti lõigata. 10 muna koogiretsepti saab kasutada igal aastaajal- marjade, õunte, banaani ja rabarberiga. Vastavalt täidisele kasuta vähem või rohkem suhkrut, see kogus on hapukale rabarberile sobilik.

Põhi:

1 dl taimeõli

200 g võid

150 g hapukoort

5 muna

400 g (6 dl) nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

4 dl suhkrut

Täidis:

1 kg rabarberit

1 dl suhkrut

Kate:

500 g hapukoort, 20%

2 dl suhkrut

5 muna

2 tl vanillisuhkrut

Tükelda rabarberid ja sega suhkruga. Noori värskeid otse aiast võetud rabarbereid koorida pole vaja.

Vahusta põhja jaoks munad suhkruga tugevaks vahuks. Sulata või, sega hulka õli. Lisa või-õlisegu munavahule koos hapukoore ja küpsetuspulbriga segatud nisujahuga. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile. Laota peale ka rabarberid. Küpseta ahjus 170 kraadi juures 30 minutit. Vahusta katte jaoks munad suhkrutega heledaks vahuks ja sega käsitsi hulka hapukoor, laota vaht rabarberitele. Küpseta ahjus veel 170 kraadi juures 20-30 minutit (Või kauem) või kuni kook küps ja kaunilt kuldne. Lase jahtuda täielikult.

Lia Virkus soovitab: rabarberikook kardemonise beseega

6–20 tk

See on suur plaadikook, mis kaetud krõbeda ja meeldivalt kardemonise beseega Maitseb just nii, nagu üks õige ja hea rabarberikook maitsma peab ehk hapukalt ja mahlaselt. Ära rabarberit üle doseeri, retseptis on kirjas paras kogus, nii et ka kardemon saaks mõjule pääseda.



400 g rabarberit (võib ka külmutatud)

Tainas:

150 g toasooja võid

2 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

3 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

6 munakollast

1 dl piima

Besee:

6 munavalget

3 dl suhkrut

1 tl purustatud kardemoni

Serveerimiseks tuhksuhkrut

Tükelda rabarberid.

Vahusta või suhkrutega vahule. Sega küpsetuspulber jahuga. Lisa võivahule munakollased, piim ja jahusegu. Sega ühtlaseks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (30 x40 cm). Tainas jääb pehme, seepärast määri see spaatliga laiali. Laota õhukese kihina peale rabarberiviilud (lase sügavkülmast võetud rabarberitel veidi sulada, jaga siis tainale ning sõelu peale õhuke tärklisekiht).

Vahusta munavalged näputäie soolaga tugevaks vahuks, lisa suhkur vähehaaval ja vahustamist jätkates. Koos viimase suhkruosaga lisa ka kardemon. Vahusta, kuni suhkur on lahustunud ja vaht kaunilt läikiv. Laota vaht ettevaatlikult rabarberitele.

Küpseta kooki 200-kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni kook on kaunilt küps.