Hetkel eetris:
Ilmaelu

Uudised

Lia Virkus siivitab: 15 minuti kohupiima-halvaakreem

Neljale

Kiirelt valmiv kohupiima-halvaakreem on tõeliste halvaasõprade kindel lemmik. Halvaa magususest piisab, nii et suhkrut eraldi lisada polegi tarvis, ja marjad annavad meeldivalt hapuka maitse kohupiimakreemile.

400 g kohupiimapastat
200 g hapukoort
150 g halvaad
2 dl külmutatud marju (nt pohli)

Vispelda kohupiim hapukoorega ja riivi halvaa jämeda riiviga. Sega hulka kergelt sulanud marjad. Jaga maitsev kreem kausikestesse ja naudi.

Lia Virkus soovitab: Punane läätsesupp kanakoibadega

Neljale kuni viiele

Pooletunniga saad valmis maitsva tervisliku lõuna- või õhtusöögi. Soovi korral lisa meespere rõõmuks taldrikusse ka kanakoib või -kints, mis teeb supi veelgi toekamaks.

1 suur sibul
2 küüslauguküünt
2 sl õli
2 dl punaseid läätsi
2 paprikat
1 purk purustatud tomateid
1,2 l lihapuljongit
1 loorberileht
5 tera musta pipart
soola
hakitud rohelist peterselli
Serveerimiseks:
soovi korral 4–5 kanakoiba või -kintsu
¾ sl paprikapulbrit
Soola ja pipart

Kui soovid läätsesuppi pakkuda koos kanakoibadega, maitsesta need soola-pipra ja paprikapulbriga ning tõsta 20–30 minutiks ahju 200 kraadi juurde, kuni supp valmib.
Haki sibul ja küüslauk, kuumuta poti põhjas õlis klaasjaks. Pese läätsed sõelas voolava vee all hästi ära ja kalla potti. Lisa ka peenteks ribadeks tükeldatud paprikad, tomatikonserv, puljong ja maitseained ning keeda vaiksel kuumusel 10–15 minutit või kuni läätsed on pehmed. Puista hakitud peterselliga üle ja naudi.

Lia Virkus soovitab: Hernetamp suitsupeekoniga

Neljale-kuuele

Mulle meeldib see hernetamp just ilma peekonita ja nii sobib ta iga liha-kalaroa kõrvale maitsvaks lisandiks. Aga loomulikult saab seda serveerida omaette roana ka koos pruunistatud peekoniga.

500 g kooritud kollaseid herneid
300 g porgandeid
1 suurem sibul
50 g võid
1-2 tl soola
Soovi korral 400 g suitsupeekonit

Pane herned eelmisel õhtul likku või leota herneid 4-5 tundi, siis keevad need vaid paarikümne minutiga pehmeks. Koori ja haki sibul. Koori porgandid ja tükelda sibulaga sama suurteks kuubikuteks. Võta pool võikogusest ja hauta sibul selles klaasjaks. Lisa porgandikuubikud ja prae kergelt läbi, nii umbes paar minutit. Lisa juurde nõrutatud herned ja kalla peale keev vesi, nii et herned oleksid vähemalt 5 cm ulatuses kaetud. Kui leem keema tõuseb, riisu vaht ja lisa sool. Lase kaane all vaikselt haududa, sega vahepeal. Vajadusel kalla pisut keeva vett juurde. Kui hernes ja porgand on pehmed, püreeri mass saumikseriga ühtlaseks ja lisa ülejäänud või.
Kui soovid serveerida rooga peekoniga, prae kuumal pannil kuubikuteks hakitud peekon mõnusalt krõbedaks, serveeri koos peekoniga.

Lia Virkus soovitab: jõhvika-kodujuustutort

Kodujuustu-jõhvikatort

10 -12 tk

Ehe ja eestimaine, rukkileivapõhjal kodujuustutort on iga peolaua ehteks!

Rukkileivapõhi:
150 g musta rukkileiba, ilma seemneteta
60 g võid
2 sl (pruuni )roosuhkrut

Täidis:

4 dl vahukoort

3 tl vanillsuhkrut

300 g kohupiimapastat

400 g kodujuustu, nt Alma

5 tl želatiini + 5 sl vett

0,5 dl pruuni roosuhkrut

200 g külmutatud jõhvikaid või vaarikaid

Kaunistamiseks: roosasid marjabeseesid, peotäis värskeid jõhvikaid või vaarikaid.

Riivi leib või purusta köögikombainis, sulata pannil või ja suhkur, rösti leiba selles mõni minut. Kalla segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva 24 cm läbimõõduga koogivormi põhjale, suru lusikaga ühtlaseks. Tõsta täidise valmistamise ajaks külma.
Purusta väheke sulanud marjad 0,5 dl pruuni suhkruga. Vahusta täidise tarvis vahukoor vanillsuhkruga, lisa kohupiimapasta ja vahusta segamini. Pane juurde kodujuust ja marjapüree. Maitse ja lisa vajadusel veel suhkrut.
Mõõda želatiin vette ja lase 5 minutit paisuda, seejärel lahusta see segades kuumaveevannil. Lase želatiinisegul veidi jahtuda. Nirista želatiin kiirelt segades täidise hulka ja kalla täidis vormi leivapõhjale. Pane tort külmkappi, lase üle öö tarduda. Kaunista beseede ja jõhvikatega.

Lia Virkus soovitab: Kilukarussellid

Kilukarussellid
25–30 tk

Valmis lehttaignaga saad kiirelt maitsvad pirukad küpsetada, kaunimad saavad minimuffinipannis küpsetatuna!

Soovi korral puista täidisele ka riivitud juustu, aga ka ilma maitseb hea!

400 g külmutatud pärmi-lehttainaplaate võiga (4 tk)
3 keedetud muna
150 g anšoovist või vürtsikilu
1 sibul
3 sl hakitud tilli

Riivi kooritud munad, tükelda anšoovis ja haki sibul. Sega kõik omavahel ja lisa hakitud till. Laota neljandik segust ühtlaselt lehttainaplaadile. Rulli kokku, nagu teeksid kaneelisaiu. Lõika rullist umbes 1–2 cm paksused tükid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile või minimuffinipanni pesadesse. Toimi samuti ka ülejäänud kolme tainaplaadiga. Küpseta 8–10 minutit 225 kraadi juures või kuni küpsetis võtab ilusa värvi.

Raadio 7 sõbranädal 11-15.veebruar 2019.

Üksainus sõbrapäev aastas on liiga vähe!

Seepärast on Raadio 7 eriprogrammiga sõbrapäevi nädala jagu.

Helistame sõpradele, mängime sõbramänge ja jagame sõbranänni. Kohtume sõpradega ja ootame sõbrafondi kingitusi!

Lia Virkus soovitab: mannabubert

Mannabubert
Neljale kuni kuuele
Bubert on kiire magustoit! Seda saab teha nii manna kui jahuga – mannaga tuleb see toekam, jahuga õhulisem. Kõige paremini maitseb see hapuka omakeedetud kisselliga serveeritult.

5 muna
näpuotsatäis soola
1 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
1 l piima
1,5 dl mannat

Eralda munakollased valgetest. Vahusta munavalged koos näpuotsatäie soolaga tihedaks vahuks. Mikserda munakollased suhkrutega heledaks vahuks. Kuumuta piim keemiseni ja nirista hulka manna, samal ajal segades. Keeda jätkuvalt segades, kuni saad vedela pudru. Tõsta pliidilt, lisa munakollasevaht ja siis ettevaatlikult ka munavalgevaht. Kuumuta segades veel korra keemiseni ja jaga bubert kausikestesse. Lase jahtuda ning serveeri kisselliga.

Mahlakissell
1 l punast hapukat mahla
1 dl suhkrut
2 sl kartulitärklist
1 dl vett

Mõõda mahl koos suhkruga potti ja kuumuta keemiseni. Nirista hulka veega segatud tärklis, samal ajal mahla segades. Kuumuta, kuni kissell pakseneb, kuid ära keema lase

Lia Virkus soovitab: Tuunikalasalat

Tuunikalasalat
Neljale
Maitsev salat tuunikalast, köögiviljadest ja makaronidest valmib paarikümne minutiga. Samal ajal kui makaronid keevad, jõuad valmis tükeldada muud salatiained.

200g makarone
1 väikem sibul
1 karp tuunikala õlis
2 paprikat
100 g kirsstomateid
3 sellerivart
Kaste:
2 dl majoneesi
1 dl hapukoort
2 küüslauguküünt
2 tl Dijoni sinepit
Soola-pipart (või sidrunipipart)

Keeda makaronid, nõruta sõelal ja loputa külma veega, et nad ei kleepuks jahtudes. Samal ajalhaki sibul ning tükelda paprika ja seller. Sega nõrutatud tuunikala, sibul, paprika ja seller. Valmista majoneesist, hapukoorest, purustatud küüslaugust ja sinepist kaste ning maitsesta soola-pipraga. Sega makaronide hulka kala-köögiviljasegu ja kaste. Maitsesta vajadusel veel soola-pipraga.

Lia Virkus soovitab: Tomatine ahjuhernesupp

Kuuele
Maitsva tomatise hernesupi ettevalmistustöödeks kulub vaid veerand tundi, ent ahjus haudumiseks varu paar tundi aega.

4 dl kuivatatud herneid
0,5–0,6 kg suitsuseakooti või suitsuseajalgu
1 sibul
1 suurem porgand
1 dl odrakruupe
1 purk (400 g) purustatud tomateid
1 sl sinepit
soola

Pane herned eelmisel õhtul 6–7 dl veega likku. Enne supikeetmist kalla leotusvesi ära. Tõsta seakoot või -jalad, herned, tükeldatud porgand ja sibul, kruubid, purustatud tomatid ning 1–1,5 l vett ahjupotti. Kata kaanega ja lase 200kraadises ahjus 30 minutit haududa. Seejärel vähenda kuumus 150 kraadini ning hauta 1,5 tundi. Lisa sinep ja sool, lase veel 10–15 minutit soojas ahjus maitsestuda.

Lia Virkus soovitab: Kiire panniroog riisi ja kanaga

Neljale
Tomatisalsa annab panniroale mõnusalt terava maitse. Kui eelistad mahedamat toitu, kasuta salsa asemel mõnda maitsestatud tomatikastet.

400 g kanakintse
2 sl õli
3 dl vett
1 kanapuljongikuubik
2,5 dl tomatisalsat või maitsestatud tomatikastet
200 g kiirriisi
200 g riivitud juustu
soola
pipart

Lõika kanaliha kuubikuteks ja pruunista pannil õlis, maitsesta soola-pipraga. Lisa vesi, puljongikuubik ( või 3 dl puljongit) ja salsa ning kuumuta keemiseni. Seejärel keera kuumus väiksemaks, sega pannile teiste ainete hulka riis ning hauta kaane all 5–7 minutit. Kui kasutad mõnda muud riisi, mitte kiirriisi, keeda see enne pehmeks või hauta lihtsalt kauem. Puista peale riivjuustvälja ja lase kaane all juustul sulada 5-10 minutit. Naudi!