Uudised

LIa Virkus soovitab: Seene-hakkliha plaadipirukas

Seene-hakkliha plaadipirukas

Kõige maitsvama seenepiruka saad sügisel meie metsades kasvavate puravike ja kukeseentega. Hetkel metsa all veel lehterkukeseened värskena ootel. Need ei karda ka esimesi külmakraade. Muul aastaajal võid kasutada poes müüdavaid šampinjone ja austerservikuid. Ka soolaseentega imehea! Kiirel puhul kasuta valmis lehttainast!

Põhi: • 250 g kohupiima • 250 g võid • 4 dl nisujahu • 1 tl küpsetuspulbrit • soola
Kate: • 2 sl õli • 1 suurem sibul • 600 g hakkliha • 300 g värskeid seeni • 400 g kodujuustu • 4 muna • 1 tl purustatud musta pipart • 1 tl soola • 100 g riivitud juustu
Segapõhjaks toasoe või ja kohupiim hoolikalt läbi. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja töötle ühtlaseks taignaks, pane pooleks tunniks külma. Tükelda sibul ja kuumuta õlis klaasjaks, tõsta pannilt ära. Seejärel pruunista hakkliha ja lisa mõne minuti pärast viilutatud seened. Kuumuta segades mõned minutid ning tõsta pann pliidilt ära. Lisa jahtunud seenesegule pannil pruunistatud hakitud sibul, kodujuust, lahtiklopitud munad ja maitseained. Rulli taigen plaadisuuruseks ristkülikuks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kalla täidis taignapõhjale, raputa üle riivitud juustuga ning küpseta ahjus 200° juures 30 minutit.

Lia Virkus soovitab: Tatra-kanalihahautis

Tatra-kanalihahautis
Neljale
Kerge ja maitsev roog tatraroogade armastajatele. Tatra võib ka eelmisel päeval valmis keeta, nii valmid roog kiirelt!
3 dl keetmata tatart
5-6 dl vett
2 porgandit
1 sibul
400 g kanahakkliha
1 sl õli praadimiseks
2 tomatit
Soola, musta pipart
Soovi korral  väheke ketšupit
Kaunistamiseks värsket peterselli

Keeda pestud tatar pehmeks ja maitsesta soolaga. Vajadusel lisa keemise ajal vett juurde. Koori porgandid ja riivi jämedalt., haki sibul. Pruunista pannil õlis porgandit, sibulat,
hakkliha 3-4 minutit, maitsesta soola ja pipraga. Lisa tükeldatud tomatid ja kuumuta veel 3 minutit. Kalla pannitäis tatra juurde potti, sega hästi läbi ja keeda üheskoos veel 10 minutit. Maitsesta vajadusel veel soola-pipraga, puista serveerides üle hakitud
lehtpeterselliga.

Lia Virkus soovitab:  Küpsisetort kohvi ja hapukoorega isadele

Küpsisetort kohvi ja hapukoorega
Mahlane ja maitsev, nagu üks küpsisetort ikka! Pruun šokolaadiglasuur teeb tordi ahvatlevaks ja kauniks!

3 pakki ( a 180 g )neljakandilisi küpsiseid, kohvi-või kakaomaitselisi

500 g hapukoort
3 dl kanget kohvi
1, 5 sl suhkrut
Glasuur: 1, 5 sl võid
1, 5 sl kakaopulbrit
2 sl hapukoort
2, 5 sl suhkrut

Valmista kange kohvi ja maitsesta suhkruga, lase jahtuda. Kasta küpsised kohvi sisse ja lao alusele 4×4 küpsist.
Määri peale pool hapukoorest. Seejärel lao peale taas uus kiht kohvi sisse kastetud küpsistest ja kata ülejäänud hapukoorega.
Peale viimane kiht kohvi sisse kastetud küpsiseid. Tõsta tort glasuuri valmistamise ajaks külma.
Sulata või ja sega hulka ülejäänud glasuuri ained, määri  glasuur tordile ja tõsta üleöö külma.
Kaunista meelepäraselt.

Lia Virkus soovitab: Riisi-ananassivokk kana ja šampinjonidega

Riisi-ananassivokk kana ja šampinjonidega
Neljale
Valmistusaeg: 20 minutit
Vokiroog valmib kiirelt ja on ka tervislik.

2 dl pikateralist riisi
1 sibul
3 küüslauguküünt
tükike värsket ingverit
1 sl + 2 sl õli
0,5–1 tl karrit
2 porgandit
250 g värskeid šampinjone
3- 4 kanakintsu
1 väike purk ananassi omas mahlas
2–3 sl sojakastet

Keeda riis rohkes vees. Koori ja peenesta sibul, küüslauk ja ingver, pruunista koos karriga kergelt vokkpannil ning tõsta kõrvale. Lõika porgandid õhukesteks poolrõngasteks, prae õlis poolpehmeks ja tõsta

Lia Virkus soovitab: Hakklihakaste letšoga

Hakklihakaste letšoga
Neljale
Valmistusaeg: 20 minutit
Letšoga hakklihakaste sobib eriti hästi spagettide või muude pastatoodete juurde, kuid seda võib pakkuda ka riisiga.

300 g hakkliha
1 sibul
1 suur purk (0,7 l) letšot
2 tl kuivatatud basiilikut
soola
pipart

Pruunista pannil hakkliha ja hakitud sibul, maitsesta soola, pipra ja basiilikuga. Vala peale letšo, sega läbi ning lase keema tõusta. Vajadusel maitsesta veel pipra ja soolaga. Kui kaste tundub liiga paks, lisa veidi vett.

samuti kõrvale. Viiluta šampinjonid, pruunista õlis ning eemalda pannilt. Tükelda kana ja pruunista ka see. Tõsta vokkpannile tagasi kõik kõrvale pandud ained, lisa keedetud riis ja nõrutatud ananassitükid. Kuumuta segades 5 minutit ning maitsesta sojakastmega. Serveeri kohe

Lia Virkus soovitab: Pikk poiss majoneesi-juustukattega

Pikkpoiss majoneesi-juustukattega
Kuuele
Pikkpoissi on lihtne valmistada, aga vajad selleks tugev tunnike aega. Teed hakklihataigna valmis, vormid pika pätsi ja paned ahju küpsema. Siinse hakklihapätsi teeb eriliseks mahlane majoneesi-juustukate. Koos pikkpoisiga võid ahju panna ka kartulid. Roa küpsemise ajal valmista kõrvale värske salat.

Pikkpoiss:
500 g segahakkliha
2 viilu saia + 0,5 dl vett
1 toores kartul
2 muna
2 tl soola
1 tl musta pipart
0,5 tl muskaatpähklit
Peale:
0,5 dl majoneesi
0,5 dl riivitud juustu
Ahjukartulid:
1 kg kartuleid
soola
pipart
1-2 tl meelepärast kuivatatud ürti (nt tüümiani)

Pane saiaviilud 5 minutiks vette paisuma. Lisa hakklihale riivitud kartul, munad, pisut kuivemaks pigistatud sai ja maitseained, sõtku läbi. Vormi tainast piklik päts ning tõsta ahjuvormi. Ahjukartulite tarvis koori kartulid, lao ümber hakklihapätsi, maitsesta soola-pipra ja meelepärase ürdiga. Kata pikkpoiss majoneesiga ja puista peale riivitud juustu. Küpseta rooga 200kraadises ahjus 60–80 minutit või kuni kartulid on küpsed ja pikkpoiss kuldpruun.

Kristlike väljaannete piduliku kokkusaamise 13. oktoobril Tallinnas Energia Avastuskeskuses korraldas Raadio 7, kes ühtlasi tähistas oma 25. sünnipäeva.

Sissejuhatuse tegi peoperenaine – Raadio 7 juht ja Tartu Ülikooli usuteaduskonna doktorant Helle Aan. Alustuseks tõi ajakirjanik välja praegusele meediale iseloomulikud märksõnad: meedia kui 21. sajandi turuplats, selle killustatus, erinevate platvormide rohkus ja internetipõhisus ning massimeedia suundumus muutuda klienditeenindajaks. See kõik tekitab küsimusi, kuidas kristlasena tänapäeval usku jagada.

Järgnevalt said sõna kristlike väljaannete esindajad, kes tõid välja, mis ühist, mis erinevat. Sõna enda tutvustamiseks said nii suurima auditooriumiga väljaande „Eesti kirik“  kõrval ka näiteks „Kristlik leht“, „Meie aeg“, „Koduteel“ ja „Teekäija“. Enamiku trükiväljaannete eelkäijaks olnud väljaanded alustasid juba esimese Eesti Vabariigi päevil ja taasalustasid 80ndate lõpu ärkamisajal hiiglaslike trükinumbritega. Tänaseks on need kukkunud umbes kümnendikule esialgsest.

Lisaks tutvustati audiovisuaalset meediat: Raadio 7, Pereraadio, Pildiraadio, Life TV  ja Taevas TV .

Juttu tuli ka kristlikust raadiojaamast, mille sihtrühmaks on moslemid Helsingis. Timo Keskitalo tõi välja, et kanal on populaarne ja kuulajad saavad infot oma emakeeles tänu endistest kaasmaalastest Soome ümberasunutele.

Eesti inimese muutunud väärtusteadvusest andis videointervjuus ülevaate väärtusuuringu andmete  põhjal sotsioloogiadoktor Andu Rämmer. Eesti võib paigutada sekulaar-ratsionaalsete ja eksistentsiaalse väärtusorientatsiooniga maade hulka, mida tuleb ka siinse meediatarbija puhul arvesse võtta.

Mitmeid meediaväljaandeid juhtinud Priit Hõbemägi rääkis meediainnovatsioonist. Kui traditsiooniliselt on peetud meediat infoedastusel omamoodi väravavahiks või filtriks ja usutud, et meediaväljaande käes on info monopol, siis nüüd on muutunud see, et igaüks võib olla kirjastaja, väljaandja ja ka produtsent. Meediaasjatundja sõnul teeb ta ise meedial ja ajakirjandusel vahet. Viimane on tema arusaamist mööda meedia vastutustundlikum osa.

Hõbemägi sõnul lagunes Gutenbergi ajast pooltuhat aastat püsinud ühesuunaline ajakirjandusmudel aastal 1995. Asemele tuli interneti universum, mis muu hulgas tähendab, et kui varem võisteldi turul teiste väljaannetega, siis nüüd kogu maailmaga. Meediainnovatsioon seisneb uute tehniliste lahenduste leidmiseks. Juhtmõtteks on pakkuda igal ajal, ükskõik kus, mida iganes. Meediasisu allub selgetele kompositsioonireeglitele, see esitatakse visuaalses vormis, seotud tekstid on lühikesed.

Kaasaegsetest meediakasutuse võimalustest oli kutsutud kõnelema peapiiskop Urmas Viilma enda Facebooki-lehe näitel. Peapiiskop leidis, et eelkõneleja mõistes kaasaegseks sotsiaalmeedia kasutajaks ta siiski ei kvalifitseeru, sest sotsiaalmeedia kasutajana on ta jäänud pigem Gutenbergi aega. „Peapiiskop Urmas Viilma“ Facebooki leht on tema sõnul pigem kui pult ühesuunalisteks kõnelusteks ja vaimuliku sõna jagamiseks, ilma sotsiaalse suhtluse võimaluseta. Peapiiskop avaldas, et enim jagatud ja järellainetust põhjustanud postitus tema Facebooki kontol on olnud ERMi interaktiivse eksponaadi, Maarja kuju, teemal. Mõnd ajakirjanikke huvitavat küsimust eelistab peapiiskop ennetada postituse avaldamisega, sest see hoiab hiljem  korduvatele küsimustele vastamise aega kokku. Samuti annavad postitused ülevaate, millega luterliku kiriku pea oma tööaega sisustab. Peapiiskop andis Raadio 7-le üle ka EELK tänukirja.

Teoloogiadoktor Ingmar Kurg mõtestas lahti kristliku meedia rolli väärtuste kandjana. Tema soovitus oli kristlastel meedia vahendusel keskenduda mitte niivõrd uudiste ja tegevuste kajastamisele, kuivõrd kristliku sõnumi kuulutamisele.

Lia Virkus soovitab: kartulikarask

Kartulikarask
9-12 tk
Valmistamisaeg 15 minutit + ahjus 10 minutit
Rebitavad karaskipätsid maitsevad hommikukohvi kõrvale imehead koos või, juustu ja tomatiga. Kiire ja mugav valmistada, kui eelmise päeva õhtusöögist jääb üle paar keedetud kartulit.
2 keskmist keedetud kartulit
2 dl piima
2 sl õli
1 sl siirupit või mett
1, 5 tl soola
4 dl nisujahu( pool sellest võiks olla täisterajahu) + 0, 5 dl rullimiseks
2 tl küpsetuspulbrit
Riivi kartulid, sega piima, õli, mee või siirupi ja soolaga kausis. Sega jahud küpsetuspulbriga ja sega ühtlaseks tainaks. Puista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat üle vähese jahuga ja tõsta tainas plaadile. Vormi jahuste kätega plaadil nelinurgaks, u 20 x 24 cm. Lõika noaga 9-12 nelinurgaks. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 10 minutit, kuni karask saab kauni värvi ja on läbi küpsenud. Lase väheke jahtuda restil rätiku all.

Lia Virkus soovitab: Kiire kanapasta

Neljale
Kord nädalas maitseb kiire pastaroog ju imehea! Kasuta vahel täisterapastat, vahel tavalist ja vahel tatra oma.

250 g meelepärast pastat, nt spiraalpastat, pennet või spagette
praadimiseks oliiviõli
2 suurt tomatit
400 g broilerikintse või -rinnafileed
200 g kollaseid või rohelisi pikki ube, võib ka külmutatud
200 g maitsestatud toorjuustu
2-3 dl kanapuljongit
Soola
Värsket basiilikut või peterselli

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Keeda ka värsked oad pool pehmeks. Samal ajal kuumuta õli pannil ja pruunista sellel ribadeks tükeldatud broiler. Küpseta u 5-7 minutit, kuni kana küps. Lisa puljong ja tükeldatud tomatid, tõsta lusikahaaval hulka toorjuust ja sulata segades. Lisa hulka külmad või eelkeedetud, nõrutatud oad. Nõruta pasta ja sega kanakastmega, maitsesta soola ja värskete ürtidega, naudi kohe!

30 aastat kristlikku meediat Eestis

Head sõbrad!

Oleme südamest tänulikud koostöö eest! Koos töötades oleme võinud jätta positiivse jälje aastatesse, mida saab mõõta alates 1988, kui sai võimalikuks kristlik meedia Eestis. Sel puhul soovime pakkuda Teile teistsuguse informatsiooniga konverentsi:

EV 100 – Kristlik meedia Eestis 30 

Kristlik meedia muutuvas ajas ( võimalused täna ja homme).

13.oktoober 2018.

Energia Avastuskeskuse konverentsiruumis, Põhja pst 29, Tallinn 

11.00                Tervituskohv

11.30-14.30      Ettekanded

Retrospektiiv – 30 aastat kristlikku meediat Eestis.  TÜ usuteaduskonna doktorant Helle Aan

Eesti kristliku meedia teostajad- paneel

Eesti inimese muutunud väärtusteadvus. filosoofia dr sotsioloogia alal Andu Rämme

Kaasaegsed meediakasutuse võimalused: 

Sotsiaalmeedia  kui  sotsiaalse sidustumise vahend ühiskondlikele muutustele
– EELK peapiiskop Urmas Viilma

Kommunikatsioon kui integratsiooni vahendKristlikust raadiojaamast moslemitele Helsingis – Timo Keskitalo

Kristlik meedia homme:

Meediainnovatstioonist   – Eesti Ekspressi ajakirjanik ja TLÜ lektor Priit Hõbemägi

Väärtustekandjana meediamaastikul – theol dr Ingmar Kurg