Uudised

Lia Virkus soovitab jahuvaba seemneleib

Suurepärane leib, mida küpsetada näiteks nädalavahetuse hommikusöögiks. Hea süüa väheke jahtunult koos võiga. Ei sisalda grammigi jahu ega suhkrut, vaid tervislikke seemneid ja pähkleid. Võid küpsetada tillukesi pätse ka muffinipanni pesades.

5 muna (veganitele 3,3 dl vett + 2 sl psülliumi ehk seemnekestade pulbrit)
1 tl peent meresoola
1,5 dl linaseemneid
1,5 dl mandleid
1,5 dl pähkleid
1,5 dl seesamiseemneid
1,5 dl päevalilleseemneid
1,5 dl kõrvitsaseemneid
1,5 dl rosinaid või hakitud tumedat šokolaadi
3 sl kookos- või oliiviõli

Jahvata linaseemned. Sega kõik pähklid-seemned-rosinad omavahel. Lisa sool, munad (veganitel vesi ja psüllium) ja õli ning lase 30 minutit seista. Kalla tainas õliga määritud leivavormi (või muffinivormidesse) ja küpseta 175kraadises ahjus 45‒50 minutit. Lase leival kõigepealt 15 minutit vormis jahtuda, seejärel võta vormist välja ja tõsta restile.

Lia Virkus soovitab toite lillkapsast

1.Lillkapsapihvid

Kerge ja tervislik lillkapsas on popp paljude seas. Siinne maitseõli on eksootilise vürstköömeniga, aga kui võõraid maitseid pelgad, maitsesta hoopis istehtud peterselliõliga. Viimase jaoks surista sauseguriga peotäis peterselli koos õliga, maitsesta soolaga.

800 g lillkapsast
1, 5 sl oliiviõli
1 tl vürtsköömenit
Soola
Serveerimiseks salatilehti

Puhasta lillkapsas lehtedest, viiluta tugevad viilud, u 1, 5 cm paksusega nii, et viilud püsiksid koos. Otsatükid kasuta mujale toidu sisse ära. Kuumuta õli ja maitseained pannil. Prae lillkapsapihve pannil mõlemilt poolt u 5 minutit või küpseta grillil ja määri pihve grillimise ajal maitseõliga.

2.Tervelt keedetud ja ahjus küpsetatud lillkapsas
25 g Sulavõi
Puljong
Sool
1 dl Riivitud juust

Valmistamine
Keeda lillkapsast köögiviljapuljongis 15–20 minutit, nõruta ja tõsta ahjuvormi. Kalla üle sulavõiga. Puista üle riivitud juustuga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 5–10 minutit, kuni kapsas on pehme ja juust kaunilt sulanud. Küpsetusaeg oleneb kapsa suurusest ja hooajast.
HEA TEADA!
Võid teha segu ka hapukoorest, majoneesist ja riivjuustust, maitsestada suitsutatud paprikapulbri või tšillihelvestega ning laotada enne ahjupanekut lillkapsale peale. Paprika-tšilli asemel sobib kasutada ka hoopistükkis sinepit.

3. Lillkapsas rõstitud ahjus.

1lillkapsas, 3-4 hakitud küüslauguküünt, riivituD juustu,soola ja musta pipart

Valmistamine: Kuumuta ahi 200 C kraadini.  Lõika lillkapsas väikesteks õisikuteks. Pane ahjuplaadile, puista peale hakitud küüslauk. Nirista peale oliiviõli, maitsesta soola-pipraga. Küpseta 25-30 minutit, kuni lillkapsaõisikud on kuldsed. Sega küpsetamise ajal 1-2 korda.

Võta ahjuplaat välja, piserda sidrunimahlaga ning puista peale riivitud juust ja hakitud petersell. Sega läbi ning pane roog veel 5-10 minutiks ahju, kuni juust on sulanud ja lillkapsas täitsa pehm

Lia Virkus soovitab EV sünnipäevalauale

Maitsev kilupirukas vutimunadega

 Mõnusalt krõbeda rukkipõhjaga igale Eesti peolauale, parim ahjusoojana. Kasuta pirukatäidises vürtsikilufileedi või anšoovisefileed õlis. Mõlemad sobivad suurepäraselt.

 

Kaheksale

Põhi:

100 g võid

1 dl täisterarukkijahu

2 dl nisujahu

1 tl soola

2–3 sl külma vett

Kate:

1 suur sibul

2 sl võid praadimiseks

100–140 g vürtsikilu- või anšoovisefileed

2 muna

2 dl kohvikoort

100 g riivjuustu

hakitud tilli

soola ja musta pipart

Kaunistuseks:

3–4 vutimuna

hakitud tilli

soovi korral kuivatatud rukkililleõisi

Haki külm või ja soolaga segatud jahud puruseks tainaks, lisa vähehaaval vesi, kuni saad kena tainapalli. Vajuta tainas pirukavormi põhja ja äärtele (piklik või ümmargune 24 cm läbimõõduga vorm). Tõsta koos vormiga 30 minutiks külma. Haki sibul ja kuumuta pannil võis klaasjaks. Klopi munad koorega lahti, sega juurde riivitud juust ja maitsesta soola-pipraga. Sega hulka ka hakitud tilli.

Laota sibul pirukapõhjale, tõsta peale kilufileed. Kalla üle muna-kooretäidisega. Laota kaunistuseks peale 3-5 kilu– või anšoovisefileed ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. Võta ahjust ja löö kilufileede vahele toored vutimunad, jahvata peale musta pipart. Küpseta veel 5 minutit või kuni pirukas on küps ja munad hüübinud. Kaunista hakitud värske tilliga ja soovi korral ka rukkililleõitega.

Lia Virkus soovitab itaaliapärane supp

Köögiviljaminestrone

Kuuele

See on üks argiõhtute lemmik-köögiviljasupp, mida saab valmistada just parasjagu sellest, mida kodus külmkapis leidub. Igal juhul üks maitsev itaalia juurtega supp ja puhtalt taimne!

1 porru

2 porgandit

1 suvikõrvits

2 sellerivart

3 sl õli

1, 5 liitrit köögiviljapuljongit

400 g purustatud tomateid

1 tl tüümiani

nõpuotsaga tsillihelbeid

400 g valgeid ube tomatikastmes

2 dl sarvekesi

soola, suhkrut ja musta pipart

soovi korral 0, 5 sidruni mahl

Peale: hakitud peterselli

riivitud parmesani juustu

 

Viiluta porru ja sellerivarred. Tükelda kooritud porgandid ja suvekõrvits. Kuumuta suure poti põhjas õli ja lisa köögiviljad. Kuumuta segades neid 10-15 minutit, aeg- ajalt segades. Kalla juurde puljong, tšillihelbed ja tüümian, keeda veel 10 minutit. Lisa oad ja sarvekesed ning keeda veel 7-8 minutit. Maitsesta soola, suhkru ja pipraga, soovi korral ka sidrunimahlaga. Serveerides riivi taldrikutesse peale parmesani juustu ja puista peale ka hakitud peterselli.

 

Lia Virkus soovitab: vastlakuklid martsipani ja moosiga

Vastlakuklid martsipani ja moosiga

12 tk

Külmal lumisel vastlapäeval on tore panna pärmitainas kerkima ning küpsetada kukleid perele ja sõpradele. Rootsipärased martsipanitäidisega vastlakuklid koos hapuka moosi, martsipani ja vahukoorega viivad keele alla.

Tainas:

7 dl nisujahu

100 g toasooja võid

25 g toasooja pärmi ( või 1 pakk kuivpärmi )

2 dl käesooja piima

1 dl suhkrut

0,5 tl soola

1 tl kardemoni

1 väike muna

Martsipanitäidis:

100 g martsipanimassi

0, 5 dl piima

purk hapukat moosi

400 ml vahukoort

1 sl suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

Määrimiseks: 1 muna

Kaunistuseks: tuhksuhkrut

1. Valmista pärmitainas. Pudista pärm kaussi, hõõru koos soola ja vähese suhkruga vedelaks. Sega juurde käesoe piim, ülejäänud suhkur, kardemon, muna ja või. Seejärel lisa vähehaaval jahu ning sõtku ühtlaseks siidiseks tainaks ( u 10 minutit).

Lase soojas kohas räti all kerkida 1 tund või senikaua, kuni tainas saavutab kahekordse mahu. Jaga kerkinud tainas 12 osaks ja vormi neist pallikesed, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase rätiku all kerkida veel 30 minutit. Siis määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 15 minutit (pöördõhuga u 7- 8 minutit). Lase jahtuda.

2. Lõika kuklitel “kaas” pealt ja uurista natuke sisu välja. Riivi martsipan ja sega kausis kuklisisu ja piimaga. Tõsta supilusikatäis segu igasse kuklisse. Tõsta supilusikatäis-kaks ka moosi. Vahusta koor suhkrutega ja pritsi igale kuklile vahetult enne serveerimist. Torka “kaaned”  vahukoore peale, puista kuklid tuhksuhkruga üle ja söö kohe.

Toeta Saamueli misjonipõllul

SWEDBANK SAAMUEL KADANIK EE552200221015323412 Selgitus: annetus.

kuula saadet  https://raadio7.subspla.sh/xmcxrpf

 
Aeg rääkida 2024-02-03

Pea 83 aastat ootamist on mööda saanud -Tartu Maarja kiriku uues kabelis toimub pühapäeval, 4. veebruaril kl 12.00 jumalateenistus!

Maarja kirik hävis 1941. aasta südasuvel ning sellest ajast on kogudus soovinud oma pühakoda taastada. Teel on olnud mitmeid takistusi, kuid pea 83 aastat ootamist on mööda saanud ning kogudus kolimas tagasi oma algsesse koju.

2021. aasta mais alanud ehituse käigus on Maarja kiriku tornis ja selle alla jäävas osas valminud seitse korrust. Sisenedes peauksest on projekti järgi 2. korrusel kantselei, õpetaja kabinet, tuulekoda ja abiruumid. 3. korrusel asuvad kabel ning abiruumid, 4. korrusel tulevane kolumbaarium, mis hetkel võetakse kasutusele koguduse laste-, noorte- ja teiste töövaldkondade tarbeks, 5. korrusel asub ventilatsioonikamber ning pääs torni. 2. ja 5. korruse vahel saab lisaks treppidele liikuda ka liftiga. 6., 7. ja 8. korrus on tornikorrused. Kõige kõrgemal korrusel on ka külalistele avatud kellarõdu, kust avanevad lummavad vaated Tartu linnale.Torniosa ruumid on varustatud kõigi tänapäevaste süsteemidega: nõrkvool, elekter, valve ja automaatne tulekahjusignalisatsioon, sealjuures mugava ning energiatõhusa sisekliima tagavad soojustagastusega ventilatsioon ja kaugküttel põhinev põranda- ning radiaatorküte.Tööde hind oli üle 700 000 euro + km. Hinnas on ka esmavajalik mööbel igapäevategevusteks.

Tartu linnapea Urmas Klaas: „Maarja kiriku torn on Tartu linna siluetis tagasi ning sellel on tugev sümboolne väärtus, sest üks viimase suure sõja haavu saab selliselt parandatud. Kiriku taastamine aga jätkub ja loodan selleks hea ühistöö jätkumist.“

Ehitaja Bauvärk OÜ esindaja Tõnu Timma: „ Maarja kiriku ehitamist võtab väga hästi kokku vanasõna „Kirik keset küla“ ning seda ehitaja, sihtasutuse ja koguduse kõige paremas koostööna. Eelarve oli piiratud, häid mõtteid palju ja vanal hoonel varuks üllatusi. Ei osanud ka ette mõelda, kui palju ressurssi võtab kümnete tonnide krohvisegude, telliste ja paekivide käsitsi tassimine trepist torni seitsmendale korrusele! Soovime Maarja Kiriku Sihtasutusele jaksu ja jõudu, kuna kirikuhoone lõpliku valmimiseni kulub veel palju tööd.“

See kõik on saanud teoks tänu headele toetajatele ja annetajatele. Torniehituse suurimad toetajad on ettevõtja Janek Veeber ja Tartu linn. Lisaks neile on kiriku taastamisse panustanud suur hulk eraisikuid ja ettevõtteid. Olgu õnnistatud ja hoitud iga panustaja!

Koguduse õpetaja Timo Švedko on koos kogudusega südamest tänulik kõigile, kelle kaudu Jumal oma tööd võimsalt on teinud. Eriline tänu suurtoetajatele Janek Veeberile, Tartu linnale ja kõikidele toetajatele, samuti Maarja Kiriku Sihtasutusele ning ehitajatele! Ühineme apostel Pauluse sõnadega: „Mul on olnud palju rõõmu ja julgustust sinu armastuse pärast, sest sinu kaudu, vend, on pühade südamed saanud kosutust.“ (Fm 1:7). Kõik, mida kogudus on teinud seni, kulgeb kirikutornis edasi. Mõni nädal läheb sisseelamiseks, kuid oleme rõõmsad, et igavese elu sõnumi kuulutamine võib jätkuda veelgi elavamalt, sest Maarja kiriku torn on nüüd hästi näha kogu linnale.“

Alates 5. veebruarist toimuvad ka kõik muud Maarja koguduse kogunemised kirikuhoones Pepleri 1.

 

 

 

 

Täna tähistame Jeesuse sünnipäeva

Raadio 7 tähistab 25.detsembril Jeesuse sünnipäeva rõõmsalt keskööst keskööni.

Tutvustame Jeesuse lugu – mitte  ainult minevikus, vaid olevikus ja tegevusest tänasel päeval. 

07.00-10.00: armastatud jõulumeloodiate saatel toome esile ettekuulutused Jeesuse sünnist, mida loeme VT Miika ja Jesaja raamatutest. Miks laulame  jõululaulu  ,,Üks roosike on tõusnud”?

Refereerime teoloog Jaan Lahe artiklit – Jõuludel on ka üldiinimlik tähendus.

Millised on jõulukombed Kanadas või Ladina-Amerikas ja millised mälestused jõuludest on meil endil. 

Kuidas saame jagada jõulurõõmu vähekindlustatud inimestega?

 kell 10: esimese jõulupüha  jutlus – Ülo Niinemägi

kell 11 Avame Jõuluposti. Tervitused koos  hinnanguga  lõppevale 2023-le aastale annavad Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute juhid

kell 15 Valikkava. Tagasivaade huvitavamatele sündmustele- kuidas NBK  NOORTEKOOR 50-aastaseks sai.

kell 16.30 Miks me armastame valgeid jõule, rohelist kuuske ja kuldset tähte kuuse ladvas? Sari Suhtumised lisab teadmisi

kell 19.00 Armus kantud – Silja Kurvits jagab oma lugu kurja haiguse võitmisest

kell 20.00 Vaimulik mõtisklus   kell 20.30 Piibel kaanest kaaneni

kell 21.00 Piiblivõti. Argo Buinevitš kuidas mõistame täna VT Miika 6  sõnumit

kell 23.00 kordame  jõulu esimese püha jumalateenistust

Täname sõpru ja kaasteelisi!

Samuel Kadanik SOOVITAB

https://lightindarkness.eu/en/EST/

https://lightindarkness.eu/en/EST/?fbclid=IwAR3–5FTgPmvlgyf_r_2cFgtN-mSzka9qMwE1kTymnS7X9SBeEEO4HQCbp4

Laagrit korraldavad evangelistid, kes on koolitatud Christ for All Nations programmides. Sihtgrupiks on inimesed, kes on kirglikud evangeelse ja jüngerliku töö osas. Esmane eesmärk on varustada kristlasi, et nad võiksid osaleda jüngerlikus töös ja toetada värskeid pöördunuid nende uuel usuteekonnal. 
Me usume, et jüngerlus, mis loob jüngreid, on üheks võtmekohaks Eesti vaimulikus ärkamises ja igatseme kõiki varustada ärkamiselaine jaoks.