Uudised

Lia Virkus soovitab: EV100 peolaualae: suitsulõhe-munatort

Rikkalik suitsulõhe-munatort
Kuuele kuni kaheksale

Valmista kaunis võileivatort võimalusel eelmisel päeval, et tort jõuaks hästi maitsestuda. Aga kui saiakihte immutada rohkem, saab torti nautida juba ka 2-3 tunni pärast külmas seismist. Kaunista vahetult enne serveerimist!

12–16 suurt viilu (mitmevilja)röstsaia

Lõhetäidis:
1 dl vahukoort
150 g külm- või kuumsuitsulõhet
100 g toorjuustu
1 dl hakitud tilli
1 sidruni riivitud koor
valget pipart ja soola
Munatäidis:
4 keedetud muna
100 g toorjuustu
1 dl vahukoort
musta pipart ja soola
Immutamiseks:
2 dl leiget kala- või köögiviljapuljongit
Kaunistuseks:
100 g külm- või kuumsuitsulõhet
6–7 vutimuna
tilli

Vahusta mõlema täidise koor ( 200 ml) ja lisa toasoe toorjuust (200g). Tõsta pool segust teise kaussi. Tükelda lõhetäidise tarvis kala, sega ühe poole toorjuustuvahu, hakitud tilli, riivitud sidrunikoore, sutsukese soola ja valge pipraga.
Haki munatäidise tarvis munad, sega ülejäänud poole toorjuustuvahuga, maitsesta soola-pipraga.
Lõika saiadelt koorik ära. Lao alusele kolm-neli saiaviilu, immuta ja kata poole lõhetäidisega. Pane uus kiht saia, immuta ja kata poole munatäidisega. Lao kiht saia, immuta ja kata ülejäänud lõhetäidisega. Kata viimane täidisekiht saiadega ja immuta. Määri tort pealt ja külgedelt ülejäänud munatäidisega. Paki hõrgutis toidukilesse ja tõsta külmkappi, lase seal seista üle öö. Kaunista vahetult enne serveerimist külmsuitsulõhe, poolitatud vutimunade ja tilliga.

Lia Virkus soovitab: EV 100 peolauale: Rukkikama-keefiritarretis

Rukkikama-keefiritarretis
Neljale kuni kuuele
Piduliku õhtusöögi lõpetuseks ei pea sugugi alati olema tort või kook. Kaunis ja kerge magustoit sobib selleks suurepäraselt- valmista maius väikestesse purkidesse, klaasidesse või kausikestesse.
4 dl keefirit
4 želatiinilehte
1 dl vahukoort
3 tl vanillsuhkrut
2 sl suhkrut
2 sl (rukki)kama
Serveerimiseks:
2–3 dl hapukat ploomi-, õuna- või jõhvikamoosi
2 dl vahukoort
1 sl (rukki)kama
2 tl vanillsuhkrut
Kaunistuseks:
kama ja kuivatatud rukkililleõisi

Leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit. Vahusta koor suhkrutega, sega hulka keefir ja kama. Lahusta kuivaks pigistatud želatiinilehed ükshaaval 0,5 dl kuumas keenud vees, lase hetke jahtuda ja sega keefirisegu hulka. Jaga tarretis klaasidesse või purkidesse, tõsta külma tarduma vähemalt 4 tunniks, aga veel parem järgmise päevani.
Vahetult enne serveerimist vahusta koor vanillsuhkru ja kamaga. Jaga tarretise peale moos ja seejärel vahustatud koor. Kaunista kamapuru ja kuivatatud rukkililleõitega.

Lia Virkus soovitab: EV 100 peolauale: Kilupirukas

Kilupirukas

kaheksale

Mõnusalt krõbeda rukkipõhjaga pirukas, uhke vürtsikilu-vutmimunakattega, maitseb parimalt ahjusoojana.

Põhi:

100 g võid

1 dl täisterarukkijahu

2 dl nisujahu

1 tl soola

2–3 sl külma vett

Kate:

1 suur sibul

2 sl võid praadimiseks

1 purk (100–140 g )vürtsikilu- või anšoovisefileed

2 muna

2 dl kohvikoort

100 g riivjuustu

1 dl hakitud tilli

soola ja musta pipart

Kaunistuseks:

3–4 vutimuna

värsket tilli

Haki külm või ja soolaga segatud jahud puruseks tainaks, lisa vähehaaval vesi, kuni saad kena tainapalli. Seda on mugav valmistada köögikombainis. Vajuta tainas pirukavormi põhja ja äärtele (piklik või ümmargune 24 cm läbimõõduga lahtikäiv pirukavorm). Tõsta koos vormiga 30 minutiks külma, kuni valmistad täidise.

Haki sibul ja kuumuta pannil võis klaasjaks. Klopi munad koorega lahti, sega juurde riivitud juust ja maitsesta soola-pipraga. Sega hulka ka hakitud tilli. Laota klaasjas sibul pirukapõhjale, tõsta peale enamus kilufileedest ( tõsta vaid 3-5 kaunistuseks kõrvale). Kalla üle muna-juustu-kooretäidisega. Laota kaunistuseks peale 3-5 kilu- või anšoovisefileed ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. Võta ahjust ja löö koorest välja kilufileede vahele toored vutimunad, jahvata peale musta pipart. Küpseta veel 5 minutit või kuni pirukas on küps ja munad hüübinud. Kaunista hakitud värske tilliga.

Lia Virkus soovitab: Kogupere kana-nuudlisupp

4-6-le
2 kanakoiba või 4 poolkoiba
1, 5 l vet
1-2 loorberilehte
4-5 pipratera
Soola
1 suur porgand
1 sibul
1 punane paprika
2 marineeritud kurki
100 g nuudleid
Õli praadimiseks
Maitserohelist serveerimiseks

Pane kanakoivad külma veega keema, lisa loorberilehed, pipraterad ja soola. Keeda u 20-30 minutit.
Samal kui kanakoivad keevad, haki sibul ja riivi porgand.
Kuumuta õlis madalal kuumusel mõni minut, lisa kuubikuteks tükeldatud paprika, kuumuta veel mõni minut.
Eemalda puljongilt vaht ja tõsta kanakoivad taldrikule jahtuma, tükelda. Kalla köögiviljasegu pannilt potti, lisa nuudlid ja keeda , kuni nuudlid ja köögiviljad pehmed.
Lisa tükeldatud kurgid ja kana, kuumuta veel keemiseni. Maitsesta vajadusel veel soolaga ja lisa ka sortsuke kurgimarinaadi.
Puista maitserohelisega üle ja naudi!

Lia Virkus soovitab: õunariis- huvitav magusa-amps

Õunariis
Neljale
Õunariis sobib hästi magustoiduks või ka lastele hommikusöögiks. Mugav on siia kasutada eelmise päeva õhtusöögi lisandiks keedetud riisi !

1 dl pikateralist riisi ( või 2 dl keedetud riisi)
2 dl vahukoort
1-2 sl suhkrut
2 dl hapukat õunamoosi
1 tl vanillsuhkrut
soovi korral 0,5 tl kaneeli

Keeda riis rohkes vees pehmeks, lase jahtuda. Vahusta koor suhkruga (kui kasutatav õunamoos pole väga magus), sega moosiga ning seejärel jahtunud riisiga. Maitsesta vanillsuhkru ja soovi korral ka kaneeliga. Serveeri jahedalt.

Raadio 7 nutitelefonis

tunein_logoVõta Raadio 7 kõikjale kaasa! Lae rakendus TuneIn ning kuula Raadio 7-t.

TuneIn rakenduse abil saad oma nutiseadmes kuulata Raadio 7 hariduslikke saateid ning head muusikat, kus iganes sa ka ei viibiks.

Rakendus on tasuta allalaetav App Store, Google Play ja Microsoft Store poest.
Kliki allolevatel linkidel, mis juhatavad kohe õigesse kohta.

Android https://play.google.com/store/apps/details?id=tunein.player&hl=et

iOS https://itunes.apple.com/us/app/tunein-radio/id418987775

Windows https://www.microsoft.com/en-us/store/p/tunein-radio/9wzdncrfj3sf

Peale allalaadimist otsi üles Raadio 7 ning saadki kohe kuulama asuda.

if_appstore2_312301if_Gooogle_Play_2_312303if_Windows_phone_312297

 

 

Lia Virkus soovitab: Kiire ja kerge kanapilaff

Neljale

Valmistusaeg: 30 minutit
Kui on kiire, ent tahaks siiski pilaffi teha, võib valmistada selle lambaliha asemel kanalihast. Nii saab roog ka vähem kaloririkkam ja kiirem valmistada ka!

1 suurem sibul sibul
2 keskmist porgandit
400 g broilerikintse
2 dl keetmata pikateralist riisi
100-150 g Salvesti tomatipastat
1 loorberileht
törts sinepit
maitse järgi küüslauku
soola
pipart

Koori ja tükelda sibul ja porgandid. Lõika broilerikintsud tükkideks ning pruunista pannil, kuni kanal on kena pruun jume. Kalla juurde 5-6 dl vett. Lisa sibul ja porgand ning peatselt ka suurem osa tomatipastast. Oota, kuni roog hakkab keema. Pane pannile maitseained: pipar, sool, loorber ja sinep. Seejärel lisa riis, sega kergelt läbi ning kuumuta väiksel tulel 10 minutit. Lisa hakitud küüslauk ja hauta senikaua, kuni riis on küps. Kui potis saab vesi otsa enne riisi pehmenemist, kalla seda veidi juurde

Lia Virkus soovitab: Nizza Salat

Kuuele

Minu suur lemmik! Salatit tuleb terve vaagnatäis ja seda on mõnus vastavalt tujule kokku laduda. Teen seda vahel külalistele või vahel ka oma perele õhtusöögiks. Kõrvale värske ciabatta ja oi kui hea kõik kokku maitseb!

4 keedetud kartulit

3 keedetud muna

4 väiksemat tomatit

200 g rohelisi ube

0,5 pikka kurki

0,5 jääsalatipead

6 anšoovisefileed oliiviõlis

2 tl kappareid

10–15 musta oliivi (nt Kalamata kividega oliive)

1 karp suuri tuunikalatükke vees

murulauku

Kaste:

2 küüslauguküünt

5 sl oliiviõli

2 sl valget veiniäädikat

1 sl Dijoni sinepit

1 tl mett

meresoola

musta pipart

Alusta kastme valmistamisest. Puhasta ja purusta küüslauk ning pane koos ülejäänud kastmeainetega purki, loksuta segi ja jäta seisma.

Tükelda väiksemad keedukartulid sektoriteks, suuremad viiluta.

Lõika tomatid ja munad sektoriteks, oad ja kurk väiksemateks tükkideks.

Keeda ube 5–6 minutit, nõruta ja jahuta. Rebi jääsalat suupärasteks tükkideks ning laota vaagnale. Aseta peale tomat, kurk, kartul ja oad. Jaga peale nõrutatud tuunikalatükid.

Raadio 7 – 25 aastat muudetud elude lugusid

Aasta 2018 on Raadio 7 jaoks märgiline. 1.oktoobril 25 aastat tagasi alustasime sõnasaadetega. Olen  ikka jutustanud seda lugu, kuidas meie raadiojaam alustas. Teen siin lühikokkuvõtte: 5 aastat enne reaalselt Raadio 7  eetrisse minekut sai üks pastor Rootsimaal seenemetsas ilmutuse, et algamas on aeg, mil Baltikumis saab raadioeetris Sõna kuulutada. Kulus veel kolm aastat, kui rootslased, kes esindasid Rahvusvahelist  Kristlike Raadiojaamade Liitu (IBRA), jõudsid Eestisse küsima Eesti Raadiost eetriaega. Soov oli saada 10 minutit nädalas. Selle aja leidmine võttis aega kaks aastat.

Oli aasta 1993, kui 10-minuti asemel pakuti lausa 23 tundi päevas. Sealt hakkas hargnema Raadio 7 eetrilugu. Kuid üks raadiojaam  ei ole ainult tehnika. Tehnika ei tööta, kui pole inimesi. Ja inimesed ei kuula raadiot, kui inimesed selle läbi nendega ei suhtle. Seega on igal Raadio 7 töötajal ka oma osa selles raadioloos ja lisaks ka oma isiklik lugu. Esimesed olid Raadio 7 vundamendi rajajad, kes alustasid  huvist ja armastusest. Paljud neist on elu põnevatesse kohtadesse edasi viinud. Nüüd taaskohtumisel jäi kõlama, et raadiotöö muutis nende oskusi, andis teadmisi ja oli õnnistusrikas. Paljudel said uued väljakutsed alguse läbi raadiotöö.

Raadio 7 direktoriks tuli Kanadas elav eestlane Madis Lodu koos abikaasa Helgaga. Tema käivitas raadiotöö. Võttis inimesed tööle, tegi lepingud. Pani tehnika käima. Oli kuldsete käte ja kuldse südamega mees. Allan Laur, kellel oli erakordne visioon  kristliku raadiosõnumi mõjust, oli raadio käivitaja, hingega kaasas igas olukorras.

Minagi olen Raadio 7 alguse juures olnud selle sünnist saati. Küllap kuulajad arvavad, et tulin, et jääda. Tegelikult  mul ei olnud  enam soovi raadiosaateid teha. Olin aastaid raadiotööd teinud ja jõudnud paika, et Inimesed kuulsid küll, aga nad ei kuulanud. Ma kujutasin oma naiivsuses, et  huvitav ja uus informatsioon käivitab kuulajad ka vastavalt tegutsema. Tegelikkuses jagasid nad kuuldu üle vaimustust, aga ise jätkasid oma eluga vanamoodi edasi. Mina eeldasin, et minu töö tulem peaks olema midagi enamat kui et väga tore, räägi veel. Otsustasin jätkata kirjutava ajakirjanikuna. Kuid armastusest Jumala vastu olin nõus uusi tegijaid nõu ja jõuga aitama. Olin Raadio 7 programmi nõustaja.

Kolme aasta pärast selgus, et Madis ja Helga Lodu on oma osa raadiotöö käivitamisse andnud ja lahkusid Eestist. Raadio 7 juhatus  tegi  mulle ettepaneku nõustaja ametist tegevjuhi kohale asuda. Arutasime seda kodus abikaasaga ja jõudsime järeldusele, et ma ei võta seda pakkumist vastu.

Järgmisel päeval, kui ma hakkasin sellele koosolekule minema ja oma koduust lukustasin, kuulsin kedagi  ütlemas: ,,Kui sa ütled jaa, olen ma sinuga!“ Vaatasin ümber, kedagi ei olnud ja suundusin bussi peatusesse. Bussis olles ikka mõtlesin, et mis see oli, mida ma kuulsin. Ja koosolekule jõudes vastasin juhatuse ettepanekule jaatavalt. Ma ei teadnud siis, mis mind selles töös ees ootab. Ja ammugi mitte seda, et ma nüüd kirjutan, et 25 aastat on möödunud kui üks päev. Jah, kui keegi oleks seal koosolekul öelnud, et nüüd sa jätkad siin rohkem kui 25 aastat, aga keegi ei mõelnud tollal aastatele.

Nüüd tagasi vaadates sarnaneb see olukorraga, kui Jeesus kalureid oma jüngriteks kutsus. Ta ei öelnud, et tule, see projekt kestab  järgmised kolm aastat. Ta lihtsalt kutsus.Võin vaid kinnitada, et tõesti, Ta on olnud kõik need ajad minuga ja on jätkuvalt.

Kuna Raadio 7 töötab annetustel, siis olla järjepidevalt 25 aastat eetris, on tõesti Jumala suur arm. Tänan annetajaid ja toetajaid.

Helle Aan

Raadio 7 tegevjuht

2018 Jõulufondi ,,Kingitus Jeesusele“ loositulemused.

Täname annetajaid! Jõuluerikava sai eetrisse tänu teile!

2018 Jõulufondi ,,Kingitus Jeesusele“ loositulemused:

Sõna Tänaseks Päevaks  aastane tellimus:   Linda Veinberg,  Saima Võžimova,  Nadja Vainus,  Saima Härm

CD  Robirohi Jõuluaeg:    Anita Ahi,  Lembi Issi,   Villu Käo,

CD Oleviste ülistuskoori  Su hääl mu südames: Raimond Sillamaa, Lii Lindpere

CD Robert Jürjendal,Jaan Tammsalu  Rännak rõõmu allikale:  Laine Rannaveer

CD Piret Rips   Hingedemaa kellad: Silvi Kauge

CD Kaie Konrad  Ave Maria:  Marju Käo

CD Misjonikoori  Valge rüü:  Annel y Kalnapenkis

CD Mu laul on igatsuse meri   Elga Kattel

CD Pekka Simojoki  Ülistus: Reet Kõpper

CD Anneli Pilpak Armastuse Aeg:  Eve Helm

CD Laulud kodust :    Lembi Issi

CD Juhan Ungru Oled hea   Inge Krasnikov

CD Andres Jäätma Kuhugi viib iga tee :   Ain Ainson

C S Lewise raamat ,,Lihtsalt kristlus”  Liia Leemets,  Alar Hussar

Piibli proovitrüki väljaanne Exodus : Ergo Reintam

Kokaraamat Magus elu, tervislikumalt!: Maire Simm

Seinakalender 2018  Hilda Metsaots

Meene-tass : Linda Septer