Hetkel eetris:
Kirikuelu

Uudised

Lia Virkus soovitab Isadepäevaks Halvaa-küpsise tort

Selle tordi tegemisega saavad hakkama ka lapsed

Vaja läheb:

540 g ehk 3 pakki eestimaiseid kandilisi küpsiseid

niisutamiseks piima

500 g 20% hapukoort

300 g Ali-Baba halvaad

2 dl pohlamoosi

kaunistamiseks marmelaadikomme

Kasta küpsised hetkeks piima sisse, siis lao alusele 4×4 küpsist või 3×5.
Vala hapukoor kaussi, pudista/riivi juurde halvaa ja sega ühtlaseks.
Määri esimesele küpsisekihile halvaa-hapukoore kreemi, järgmisele küpsisekihile moosi ja viimasele küpsisekihile taas halvaa-hapukoorekreemi.
Pane tort külmkappi, soovitavalt üle öö, et küpsised jõuaksid läbi imbuda.
Kaunista marmelaadikommidega.

Suur tänu kõigile toetajatele!

Täname teid,  head Raadio 7 sõbrad, kes aitasid  kokku panna meie sagedusloa maksu summa!

Täname teie külvi eest järgmise aasta  Raadio 7 uude tegevusaastasse! Oleme saanud sadu  toetavaid kõnesid Eestimaa eri paigust.

See on südantsoojendav, et sellest tööst hoolite. Täname palvetajaid, see on eriline eesõigus olla teie eestpalvetes.

Soovime kõigile kuulajaile, oleksite jätkuvalt Tema peopesa kumeruses!  Hoidmist kõigile!

Lia Virkus soovitab: Pudrusai

kogus, mis valmib on 1 saiapäts

Hommikusöökidest kipub vahetevahel pisut putru üle jääma- need tasub külmkappi ühte karpi kokku koguda ja neist nädala lõpus pudrusaia küpsetada. Või miks mitte ka väikseid kukleid või kuklisaia küpsetada.

2,5 dl valmis helbeputru (nt kaera- või mitmeviljaputru)
25 g pärmi
0,5 tl soola
u 1 dl vett
2 sl mett
2 sl õli
4–5 dl nisujahu
pealepuistamiseks pudruhelbeid

Hõõru pärm soolaga kausi põhjas vedelaks, lisa toasoe puder ja vesi. Lisa juurde ka vedel mesi ja õli, klopi puulusikaga segamini. Seejärel lisa sõtkudes osade kaupa jahu. Lase tainal soojas kohas köögirätikuga kaetult kahekordseks kerkida (u 1 tund). Sõtku tainas taas kord läbi ja vormi sellest piklik päts. Puista peale kaera- või mitmeviljahelbeid. Lase enne ahjupanekut küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil veel 10–15 minutit kerkida. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit või kuni sai on kaunilt küps.

Lia Virkus soovitab Kartuli-kõrvitsapudruga ahju-bolognese

Neljale

Kõrvits lisab kartulipudrule kaunist värvi ja mõnusalt magusat maitsenüanssi, samuti teeb selle ka tervislikumaks. Küpseta vormiroog neljas väikeses portsjonivormis või ühes suures. Itaaliapärane hakklihakaste sobib hästi ka värskelt keedetud pastaga, alati ei peagi sellega vormirooga valmistama.

400 g sea- ja veisehakklihasegu
1 suur sibul
1 porgand
1 varsseller
1 sl oliiviõli
2 küüslauguküünt
1 loorberileht
1 tl kuivatatud tüümiani või punet
1 purk purustatud tomateid (400 g)
2 dl puljongit
soola, musta pipart
Kartuli-kõrvitsapuder:
600 g kartuleid
200 g kõrvitsat
0,5 dl kohvikoort
1 muna
2 sl võid
0,5 dl värskelt riivitud parmesani juustu
1,5 tl soola
Koori ja haki sibul ja porgand, viiluta sellerivars ning pruunista need pannil või malmpoti põhjas õlis. Lisa hakkliha ja pruunista ka see segades. Maitsesta segu soola ja pipraga. Lisa purustatud küüslauguküüned, loorberileht, tüümian või pune, purustatud tomatid ning puljong. Kuumuta segades keemiseni ja lase nõrgal kuumusel umbes 25 minutit podiseda. Pane ahi 250 kraadi juurde sooja.
Koori kartulid ja kõrvits, lõika kuubikuteks. Keeda soolaga maitsestatud vees kaane all pehmeks. Kalla vesi ära ja nõruta. Tambi pudruks, vala hulka kuum koor. Lisa ka muna, või ja riivitud juust, maitsesta vajaduse korral soolaga.
Jaga hakklihakaste vormi(de) põhja ja kata pudruga. Küpseta ahjus umbes 10 minutit ja serveeri.

Kia Virkus soovitab:Riisi-hakklihapallid ahjus

Neljale kuni kuuele

Kuni lihapallid kastmes ahjus podisevad, jõuad valmis keeta meelepärase lisandi -keedetud kartulid, riisi, tatra või makaronid . Ka värske salat maitseb siia kõrvale hea!

500 g seguhakkliha
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
2 muna
1 dl pudruriisi
3 sl hakitud lehtpeterselli
2–3 dl köögivilja- või lihapuljongit
1 dl vahukoort
1 dl maitsestatud tomatikastet või ketšupit
soola, musta pipart

Haki sibul ja purusta küüslauk, sega koos munade ja keetmata riisiga hakkliha hulka. Maitsesta soola, pipra ja hakitud lehtpeterselliga. Vormi kanamunasuurused pätsid (u 8–10 tk), pruunista kergelt igalt poolt õlis ja tõsta ahjuvormi. Sega puljong koore ja tomatikastmega, vala pallidele. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 25–30 minutit.

Raadio 7 sünnipäeva tähistamine

toimus 10. oktoobril otse-maratoniga seitsmest hommikul õhtul seitsmeni.

Tutvustasime kuulajaile Raadio 7 lugu, kaastöölisi ja meie saadete tegijaid, ka nende  vilju saadete näol.

Avasime toimetuse köögipoole- kuidas saab mõte saateks ja kuidas jõuab saade kuulajani.

Jagasime  tunnistusi, mis kinnitavad, et iga päev üheskoos jagades usku, lootust ja armastust muutume paremaks, saame tugevamaks, märkame teisi ja hoolime rohkem.

Tähistasime üheskoos Raadio 7 kahekümne kuuendat sünnipäeva.

Kogusime (ja kogume 31.oktoobrini) toetust uueks tegevusaastaks, sageduslubade tasu tänaseks on 7000-st € koos 6200.

Võimalus toetada on siinsamas meie kodulehel oleva annetuskeskkonna kaudu: raadio 7.ee/kingipäev (ära unusta pangakeskkonda sisenemiseks klikkida  sõnale ,,maksa”)

 

 

Lia Virkus soovitab: Aroonia-pohlamoos ja pihlaka-õuna ingveri salat

Aroonia-pohlamoos
1 l
Meie oma supermarjad, arooniad ja pohlad koos vähese suhkruga tasub talveks purki panna! Imeline värv ja maitse, lisaks palju antioksüdante!
500 g pohli
2 dl vett
400 g arooniaid
3 dl moosisuhkrut
Keeda pestud arooniaid veega 5 minutit, lisa pohlad ja keeda veel 5 minutit. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 5 minutit.
Pane eelkuumutatud purkidesse ja kaaneta.

Pihlaka-õuna salat ingveriga
1 l
Suurepärane salat liharoogade kõrvale või tore valmistada purgike kingiks sõpradele.
500 g pihlakaid
500 g õunu
200 g arooniaid, kui on
2 dl vett
Pöidlasuurune jupike ingverit
2-3 kaneelikoort
3 dl moosisuhkrut
Soovi korral 2-3 sl brändit
Tükelda õunad, pane koos pestud pihlakate, arooniate ja veega potti. Lisa riivitud või hakitud ingver ja kaneelikoored, keeda 10 minutit vaiksel tulel. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 5-10 minutit, kuni õunad on lagunenud. Lisa soovi korral juurde brändi, see võtab pihlakate mõrkjust vähemaks ja aitab ka säilitada. Jaga kuumalt steriliseeritud väikestesse purkidesse ning kaaneta.

Lõikustänupüha tähistatakse mitmel moel

Lõikustänupühal on Eestimaa kirikutes eriline tänujumalateenistuste aeg. Aga ka erilised hetked, milledest mõned nopped ka teile jagame:

Toompäevade lõpetamisel  saab  Toomkirikus tänumedali – Maarja medali ja kultuuripreemia vaimulik, teoloog ja tõlkija Kalle Kasemaa.

Tallinna Jaani kirikus kell 10.00 algaval lõikustänupüha jumalateenistusel avatakse Tallinna Jaani kirikus kaks uut Dolores Hoffmanni kavandatud vitraažakent.

Kalju baptistikirikus  on eriline tänupäev.  kell 11.00 algaval jumalateenistusel kõneleb religioonipsühholoog Tõnu Lehtsaar  tänulikkusest .Muusikat Laikrete pereansamblilt.

Lia Virkus soovitab:kihiline kana-kausisalat

Kuuele
Maitsev kihiline salat, kus marineeritud kõrvitsad ja grillkana annavad üllatavalt vahva maitsekoosluse.

200 g keedetud makarone
400 g grillkana
4 keedetud muna
2 õuna
150 -200 g marineeritud kõrvitsat
Kaste:
1,5 dl majoneesi
2,5 dl hapukoort
sidrunimahla
suhkrut, soola
peenestatud muskaatpähklit

Lõika õun väikesteks tükkideks. Lao salatiained kihiti läbipaistvasse klaaskaussi järgmises järjekorras: makaronid, kanaliha, muna, õun ja
kõrvits. Sega omavahel kastmeained ja maitsesta. Vala kastet kihtide vahele sortsuke ning ka peale. Jäta mõneks tunniks või kuni serveerimiseni külma maitsestuma.
Võib ka järgmise päevani.

Lia Virkus soovitab: õuna-rukkileiva kausikook

8-10
Sügistalvine hõrk kausikook, mis saab eriti hea kodumaiste hapukate õunte ja omatehtud õunamoosiga.
5-6 dl riivitud tumedat rukkileiba (300 g vormileiba)
30-40 g võid
2 sl suhkrut
2 tl kaneeli
Toorjuustuvaht:
400 ml vahukoort
2 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
400 g maitsestamata toorjuustu
Õunakiht:
6-7 dl hapukat õunamoosi
4 keskmist õuna
poole sidruni mahl
1 sl suhkrut

Riivi leib ja kuumuta pannil võis koos suhkru ja kaneeliga, lase jahtuda. Tõsta paar supilusikatäit kaunistuseks ootele. Vahusta koor suhkrute ja toasooja toorjuustuga.
Sega õunamoosi hulka kooritud, jämedalt riivitud hapukad õunad, pigista juurde poole sidruni mahl. Sega läbi ja olenevalt õunte hapukusest maitsesta vajadusel veel vähese suhkruga.
Lao kihiti kaussi pool praetud riivleivast, kolmandik õunte ja sidruniga õunamoosist ja pool toorjuustuvahust. Ja taas riivleib, moos ja vaht. Laota viimaseks kihiks peale ülejäänud õunamoosisegu. Tõsta kausikook kilega kaetuna serveerimiseni külma. Vahetult enne serveerimist kaunista riivitud leivaga, pidulikumal puhul veel murendatud beseede ja granaatõunaseemnetega.

Kuulutused

Vaata kõiki kuulutusi