Uudised

Lia Virkus sooovitab: Jäätisemaius besee ja maasikatega



Kuuele kuni kaheksale

Valmistusaeg: 15–20 minutit

Kanadas sugulastel külas käies sain maitsta imelist jäätisemaiust. Roog valmis otse meie silme all 15 minutiga ja oli uskumatult hea! Nüüd teen seda vahel oma perele ja külalistele. Just suvisel maasikaajal, kui kena ilmaga kooki küpsetada ei taha.


500 g värskeid maasikaid

100 g beseeküpsiseid

1 l vanillijäätist

1 pakk vahustatavat vanillikastmepulbrit (Ekströms)

2 dl piima


1. Vispelda vanillkastmepulber piimaga ja tõsta segu 15 minutiks külma tahkuma.

2. Lase jäätisel külmkapis 10–15 minutit sulada.

3. Lõika samal ajal maasikad tükkideks ja poolita beseeküpsised näppude vahel.

4. Sega jäätis ruttu vanillikastmega. Sega juurde maasika- ja beseetükid ning tõsta maius pokaalidesse. Asu kohe maiustama!


Lia Virkus soovitab :jaanipäevaks kiiršašlõkk


1 kg pehmet seakaelakarbonaadi

soola, pipart

1 sl suhkrut

värsket peterselli

õli

500 g sibulat

sidrunimahla


Lõika liha u 6×6 cm kuubikuteks, pane kaussi ja maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Haki juurde lehtpeterselli ja lisa ka veidi õli. Koori ja viiluta sibulad, lisa kaussi liha juurde. Mulju.pressi-pigista kõike koos, kuni liha muutub kleepuvaks ja sibulast on mahl välja tulnud. Jäta liha marineeruma, kuni söed grillil juba ühtlaselt hõõguvad.

Lüki liha vardasse ja küpseta grillil. Vahepeal tee pritspudelise sidruni mahla- vee lahus , millega saad küpsemise ajal liha niiskust hoida ja kõrbemist vältida. Grilli šašlõkk kuldpruuniks ja tõsta potti kaane alla u 10 minutiks järelküpsema-puhkama.

NB!Samas marinaadis liha võid ka 1-2 päeva varem valmis teha ja kasutamiseni külmas hoida.



Lia Virkus soovitab:10 muna rabarberikook

10 muna rabarberikook

20-25 tk

Hästi suur, mahlane ja maitsev plaadikook, mis maitseb jahtunult parim. Pigem on parim isegi järgmisel päeval, kuna soojana on seda pea võimatu lahti lõigata. 10 muna koogiretsepti saab kasutada igal aastaajal- marjade, õunte, banaani ja rabarberiga. Vastavalt täidisele kasuta vähem või rohkem suhkrut, see kogus on hapukale rabarberile sobilik.

Põhi:

1 dl taimeõli

200 g võid

150 g hapukoort

5 muna

400 g (6 dl) nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

4 dl suhkrut

Täidis:

1 kg rabarberit

1 dl suhkrut

Kate:

500 g hapukoort, 20%

2 dl suhkrut

5 muna

2 tl vanillisuhkrut

Tükelda rabarberid ja sega suhkruga. Noori värskeid otse aiast võetud rabarbereid koorida pole vaja.

Vahusta põhja jaoks munad suhkruga tugevaks vahuks. Sulata või, sega hulka õli. Lisa või-õlisegu munavahule koos hapukoore ja küpsetuspulbriga segatud nisujahuga. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile. Laota peale ka rabarberid. Küpseta ahjus 170 kraadi juures 30 minutit. Vahusta katte jaoks munad suhkrutega heledaks vahuks ja sega käsitsi hulka hapukoor, laota vaht rabarberitele. Küpseta ahjus veel 170 kraadi juures 20-30 minutit (Või kauem) või kuni kook küps ja kaunilt kuldne. Lase jahtuda täielikult.

Lia Virkus soovitab: rabarberikook kardemonise beseega

6–20 tk

See on suur plaadikook, mis kaetud krõbeda ja meeldivalt kardemonise beseega Maitseb just nii, nagu üks õige ja hea rabarberikook maitsma peab ehk hapukalt ja mahlaselt. Ära rabarberit üle doseeri, retseptis on kirjas paras kogus, nii et ka kardemon saaks mõjule pääseda.



400 g rabarberit (võib ka külmutatud)

Tainas:

150 g toasooja võid

2 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

3 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

6 munakollast

1 dl piima

Besee:

6 munavalget

3 dl suhkrut

1 tl purustatud kardemoni

Serveerimiseks tuhksuhkrut

Tükelda rabarberid.

Vahusta või suhkrutega vahule. Sega küpsetuspulber jahuga. Lisa võivahule munakollased, piim ja jahusegu. Sega ühtlaseks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (30 x40 cm). Tainas jääb pehme, seepärast määri see spaatliga laiali. Laota õhukese kihina peale rabarberiviilud (lase sügavkülmast võetud rabarberitel veidi sulada, jaga siis tainale ning sõelu peale õhuke tärklisekiht).

Vahusta munavalged näputäie soolaga tugevaks vahuks, lisa suhkur vähehaaval ja vahustamist jätkates. Koos viimase suhkruosaga lisa ka kardemon. Vahusta, kuni suhkur on lahustunud ja vaht kaunilt läikiv. Laota vaht ettevaatlikult rabarberitele.

Küpseta kooki 200-kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni kook on kaunilt küps.

Lia Virkus soovitab:lõhe-muna tort

Lõhe-munatort

6 –8- le

Imehea Merevaigu maitselise kreemiga lõhetort on iga peolaua ehe. Parimalt mahlane on tort järgmisel päeval.


1 suur pakk röstsaia ( 16 viilu)

3 keedetud muna

Kreem:

400 g sulatatud juustu Merevaik, krevetimaitselist või naturaalset

200 g majoneesi(Hellmanns)

200 g hapukoort

100 g külmsuitsulõhet

150 g makrapulki või lumekrabi

musta pipart

Kaunistuseks:

50-100 g külmsuitsulõhet

2-3 keedetud muna

rohelist sibulat

värsket tilli ja/või brokolivõrseid

hernevõrseid


1. Sega kreemiks omavahel toaose sulatatud juust, majonees ja hapukoor.

2. Haki hulka suitsulõhe ja makra ( pool pakist jäta kaunistuseks).

3. Sega ja maitsesta vähese jahvatatud musta pipraga. Lõika munad õhukesteks viiludeks. Lõika saiaviiludel ära koorikud ja lao 4 viilu alusele. Määri peale kiht kreemi, ühe muna viilud ja uuesti saiaviilud. Nii tee 4 kihti.

Lia Virkus soovitab:Klassikaline kohupiimapasha


Kümnele- Kaheteistkümnele

Klassikaline rosinate ja mandlitega pasha on Ülestõusmispühade ajal alati meie pere peolaual. Maius tuleks valmis teha eelmisel päeval, et see jõuaks rammusaks ja maitsvaks nõrguda. Kui pere on väike ja maiuse kogus tundub suur, võta kõike poole vähem.


1 kg pakikohupiima

250 g võid

3 munakollast

näpuotsatäis soola

2,5 dl suhkrut

3 tl vanillsuhkrut või 1 tl vanillipastat

200 g hapukoort

1,5 dl heledaid rosinaid

1,5 dl tumedaid( jumbo)rosinaid

1 dl mandlilaaste

Kaunistuseks:

granaatõunaseemneid, marmelaadi, pähkleid jogurtis või valges šokolaadis, mandlilaaste


Sulata või, jahuta ja sega kohupiimaga. Vahusta hulka suhkrute ja näpuotsatäie soolaga vahule hõõrutud munakollased ning sega sisse ka hapukoor, rosinad ja mandlilaastud. Tõsta segu marliga vooderdatud pashavormi, umbes 15 cm läbimõõduga uude lillepotti või sõelale. Või kui pelgad tooreid munakollaseid, kuumuta kohupiimamassi suures potis segades väheke aega – ainult keemiseni, ära keeda!

Kata vorm ka pealt marliga, pressi segu kokku ja pane peale vajutis. Tõsta vorm kausikeses (kuhu saab vesi nõrguda) ööks või ööpäevaks külma. Kummuta vormist ja kaunista meelepäraselt. Lihtsalt võrratult hea!


Lia Virkus soovitab:Seenerull


8-10- le

Selline vahva soe seenerull sobib hästi nii argiõhtuks kui ka peolauale. Suur ahjupannkook täida hõrgu seenehautisega, kuhu kasuta sügavkülmutatud, värskeid või soolatud metsaseeni ja /või šampinjone-austerservikuid poelettidelt.

Ahjupannkook:

2, 5 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl soola

6 dl piima

4 suurt muna

50 g võid

Seenetäidis:
500 g värskeid või külmutatud või soolaseeni, nt kukeseened, šampinjonid, riisikad

2 sl võid

3-4 rohelist sibulat

2 sl nisujahu

2 dl piima

1 dl hapu- või vahukoort

100 g riivitud juustu

1 dl hakitud peterselli

soola ja musta pipart

Soovi korral kaunistuseks 70 g riivjuustu


Vispelda omavahel segatud jahu, küpsetuspulber ja sool ning pool piimast.

Vispelda hulka ülejäänud piim, samuti munad ja sulavõi.

Vooderda 30×40 cm ahjuplaat küpsetuspaberiga ja kalla tainas sinna peale.

Küpseta ahjus 225 kraadi juures 15-20 minutit või kuni pannkook on kauni värviga ja küps. Kummuta puhtale küpsetuspaberile.

Küpsemise ajal valmista seenetäidis. Puhasta seened ja viiluta, kuumuta võis, kuni vedelik on aurustunud. Viiluta sibulad ja lisa pannile, kuumuta segades paar minutit ja puista üle jahuga. Sega läbi ja lisa ka piim, vahu-või hapukoor. Lase podiseda madalal kuumusel 5 minutit, aeg-ajalt segades. Maitsesta soola ja pipraga, lisa riivitud juust ja petersell. Maitsesta soola ja pipraga. Laota seenetäidis kuumale pannkoogile. Rulli laiemast otsast küpsetuspaberi abil rulli.

Kui soovid munarulli ahjus soojendada, puista peale peotäis riivjuustu ja kuumuta ahjus 200 kraadi juures 10 minutit koos juustuga, et rull jõuaks uuesti läbi kuumeneda. Serveeri värske salatiga.

Ühineme palves igal päeval kell 15.00

EESTIMAALASED, ÜHENDAGEM
JÕUD IGAL PÄEVAL KELL 15.00
PALVETEKS UKRAINA SÕJA LÕPETAMISEKS !
PALVETEL ON TOHUTU JÕUD !
VALERI ROMANOV ODESSAST SAATIS OMAPOOLSE SOOVAVALDUSE KÕIGI MAADE RAHVASTELE.
Loone Ots pöördub meie kõigi poole :
” Hakkame palvetama iga päev kl 15.00 ühe minuti! Sõber Valeri Romanov saatis Odessast selle idee. Hindan algatust. Lugege palun teie ka. Jagagem.
***
Teise maailmasõja ajal korraldas peaminister Winston Churchilli nõunik grupi inimesi, kes peatusid igal õhtul kindlal ajal, et ühiselt palvetada Ühendkuningriigi rahu, turvalisuse ja inimeste eest.
Nad tegid seda iga päev. Tulemus oli nii vapustav, et lühikese aja pärast pommitamine lõppes!
Nüüd kutsume taas kokku eri rahvustest inimesi, et veeta iga päev minut palves rahvaste meeleparanduse, meie riikide turvalisuse ja sõja lõpu eest. Ja et Jumal juhiks meie valitsejate otsuseid.
Järjekord on selline:
*Kõrgõzstanist, 13:00*
*Kasahstan, 13:00*
*Venemaa, kell 14.00*
*Valgevene, kell 14.00*
*Ukraina, 15:00*
*Moldova, 15:00*
*Rumeenia, 15:00*
*Poola, 15:00*
*Eesti, 15:00*
*Tšehhi, 15:00 *
*Ungari, 15:00*
*Itaalia, kell 16.00*
*Hispaania, 16:00 õhtul*
*Prantsusmaa, kell 16.00*
*Šveits, kell 16.00*
*Austria, 16:00 õhtul*
*Saksamaa, 16:00 õhtul*
*Portugal, 15:00*
*Ilyas Canarias, 15:00*
*Costa Rica 20 tundi*.
*Columbia, 19:00*
*20 tundi Nicaraguas*
*Ecuador kell 19 õhtul*.
* 20 tundi Guatemalas *
* 20 tundi Mehhikos *
*Panama kell 19 õhtul*
*Honduras 18 tundi*
*Salvador 20 tundi*
*Venezuela, 18:00*.
*Urugway üles kell 17:00*.
*Paraguay kell 17:00*.
*Brasiilia 18:00*
*Argentina kell 17:00*.
*Tšilli, 17:00*
*Kanada, 21:00*
*USA, 21:00*
*Austraalia, kell 22.00*
*Uus-Meremaa, kell 22.00*
Palun liituge selle algatusega. Iga päev sel ajal teeme hetkeks pausi, et palvetada rahu eest kogu maailmas, et lõpetada konfliktid, taastada rahu kõigile maa rahvastele.
Palve jõud on tohutu!!!
Kui saate selle taotluse oma kontaktidele edastada, saame oma palvetega luua imet.
Pane iga päev telefonile äratuskell oma riigi jaoks määratud ajaks ja palveta maailma eest ühe minuti jooksul 🙏🙏🙏“. “
Foto: Rassouli maal.

Lia Virkus soovitab: jahuvaba seemneleib

Suurepärane leib, mida küpsetada näiteks nädalavahetuse hommikusöögiks. Hea süüa väheke jahtunult koos võiga. Ei sisalda grammigi jahu ega suhkrut, vaid tervislikke seemneid ja pähkleid. Võid küpsetada tillukesi pätse ka muffinipanni pesades.

5 muna (veganitele 3,3 dl vett + 2 sl psülliumi ehk seemnekestade pulbrit)
1 tl peent meresoola
1,5 dl linaseemneid
1,5 dl mandleid
1,5 dl pähkleid
1,5 dl seesamiseemneid
1,5 dl päevalilleseemneid
1,5 dl kõrvitsaseemneid
1,5 dl rosinaid või hakitud tumedat šokolaadi
3 sl kookos- või oliiviõli

Jahvata linaseemned. Sega kõik pähklid-seemned-rosinad omavahel. Lisa sool, munad (veganitel vesi ja psüllium) ja õli ning lase 30 minutit seista. Kalla tainas õliga määritud leivavormi (või muffinivormidesse) ja küpseta 175kraadises ahjus 45‒50 minutit. Lase leival kõigepealt 15 minutit vormis jahtuda, seejärel võta vormist välja ja tõsta restile.

Lia Virkus soovitab: vastlapäevaks hernetamp

Neljale-kuuele

Mulle meeldib see hernetamp just ilma peekonita ja nii sobib ta iga liha-kalaroa kõrvale maitsvaks lisandiks. Aga loomulikult saab seda serveerida omaette roana ka koos pruunistatud peekoniga.

500 g kooritud kollaseid herneid
300 g porgandeid
1 suurem sibul
50 g võid
1-2 tl soola
Soovi korral 400 g suitsupeekonit

Pane herned eelmisel õhtul likku või leota herneid 4-5 tundi, siis keevad need vaid paarikümne minutiga pehmeks. Koori ja haki sibul. Koori porgandid ja tükelda sibulaga sama suurteks kuubikuteks. Võta pool võikogusest ja hauta sibul selles klaasjaks. Lisa porgandikuubikud ja prae kergelt läbi, nii umbes paar minutit. Lisa juurde nõrutatud herned ja kalla peale keev vesi, nii et herned oleksid vähemalt 5 cm ulatuses kaetud. Kui leem keema tõuseb, riisu vaht ja lisa sool. Lase kaane all vaikselt haududa, sega vahepeal. Vajadusel kalla pisut keeva vett juurde. Kui hernes ja porgand on pehmed, püreeri mass saumikseriga ühtlaseks ja lisa ülejäänud või.
Kui soovid serveerida rooga peekoniga, prae kuumal pannil kuubikuteks hakitud peekon mõnusalt krõbedaks, serveeri koos peekoniga.