Uudised

Raadio 7 astub oma kahekümne üheksandasse tegevusaastasse

Eesti ja kogu maailm on selle aja jooksul palju muuunud. Inimese vajadus leida vastused, miks ja mille pärast oleme siin maailmas ja kuidas tegutseda, on meid viinud ikka ja taas tõeotsinguradadele. See on suureks tänupõhjuseks, sest tõesti, nagu kirjutas üks meie raadiokuulaja, et oleme üks neljast raadiojaamast, kes 1990-ndate alguses alustas ja siiani järjepidevalt eetris. Jumal on olnud armuline, kandnud meid läbi  nii headest kui ka raskematest aegadest. Jumal on avanud meie kuulajate südamesilmad ja täitnud hingeigatsusi, mida inimesed ei oskaks ilma Jumalata kuidagi  raadiosaadetesse vormida. Tema kutsub kuulama raadiot ja lugema , ,Sõna tänaseks päevaks“.  Tema juhatab ja inspireerib töötegijaid, kes on kui Jumala saadikud, nad on kingitus meie raadiojaamale. Ka see on tänu põhjus, et meil on mitmeid väga erinevate andidega kaastöölisied, kelle abiga valmivad saated. Niisamuti olete teie, meie kuulajad ja lugejad, suur tänu põhjus, sest Raadio 7 tegutseb ju teie  jaoks ja teie pärast.

Raadio on meedium, mille kaudu me saame kohtuda sõltumata kohast ja ajast, lausa ööpäevaringselt. Nii oleme kasvanud perekonnaks, mis tavapere liikmete poolest kordi suurem. Seegi on Jumala arm, et saame sel moel olla üheskoos ka Jumala kaasteelised. Kõige olulisem on sellest võrsunud sõprus, mille viljaks ongi Raadio 7 järjepidevus. Teie sõprus avaldub toetuses, mis on  ka meie järjepidevuse alustugi. Tänu teile on saanud kasvada viljad, millest saavad taas ja taas uued tõeotsijad osa.

 Oktoobrikuu 7. päeval tähistame  otse-eetriga programmiga hommikul seitsmest õhtul seitsmeni meie raadiojaama sünnipäeva. Meenutame tehtut, unistame, mängime nipiga mänge, avame uksed külalistele.

Rõõmus, mõnus ja õnnistusrohke päev koos teiega. Sünnipäev on ka kingipäev. Palun helistage või kirjutage meile kasvõi juba täna või homme, aga siiski enne 7.oktoobrit, oma mälestus esimesest kohtumisest Raadio 7 -ga, miks te ikka jätkuvalt olete meiega – me kogume need teie mälestused ja jagame meie sünnipäeval eetri kaudu teile, – nii saame üheskoos sünnipäevapeost osa, isegi kui peaksid liikumis- või kogunemispiirangud sel ajal olema, meie oleme ikka koos, et tänada ja kiita! Aga kingitusi võtame ikka vastu. Need palume meie arveldusarvele saata –ikka märgusõnaga,,Kingitus“ –  nii tagame üheskoos Raadio 7 järjepidevuse. Meie sünnipäeva annetusi võtame vastu kogu oktoobrikuu jooksul.

Tänu- ja õnnistustega

Helle Aan

Mtü Raadio7 UCB Meedia  tegevjuht

Tallinnas toimuvad dominiiklaste kultuuripäevad

Jutlustajate Vendade Ordu kuuria (Roomas asuv dominiiklaste ordu vaimulik ja administratiivne keskus) valis Tallinna selleks paigaks, kus leiavad 1.–5. septembril aset ülemaailmsed dominiiklaste kultuuripäevad. Üritus toimub ordu jaoks olulisel juubeliaastal – mõned nädalad tagasi möödus ordu asutaja püha Dominicuse surmast 800 aastat.

„Dominikaani kunstnike kokkusaamine Tallinnas on osa pikaajalisest traditsioonist, milles kunsti nähakse kui jutlustamise vormi, süüvimise ja halastuse, kohtumise ja dialoogi paika,“ kirjutab ordu Prantsusmaa provintsiaal Nicolas Tixier tervituses kultuuripäevadel osalejatele. Kultuuripäevade programm sisaldab lisaks vaimulikele sündmustele – missad, vesprid ja hommikupalvused – dominiiklastest kunstnike näituse Katariina kirikus ja Theatrumi hoones, Dante „Jumaliku komöödia“ kuulamise, kaks kontserti, samuti terve rea loenguid ja ümarlaudasid. Ansambli Vox Clamantis kontserdil Niguliste kirikus tuleb esiettekandele Pärt Uusbergi poolt nendeks kultuuripäevadeks kirjutatud teos „Mon âme a soif“.

Kultuuripäevade raames pühitseb missa ja peab loengu ka ordumeister Gerard Francisco Timoner III. Suur hulk kultuuripäevade sündmusi tehakse kättesaadavaks internetis. Kultuuripäevade kaaskorraldajateks ordu kõrval on Rooma-Katoliku Kirik Eestis ja sihtasutus Theatrum ning kultuuripäevade programm on nähtav nende veebilehtedel.

allikas: eestikirik.ee

Lia Virkus soovitab:kihiline ämbri/kausi/salat

Kihiline ämbrisalat

Kaheksale
Valmistusaeg: 30 minutit

Kui soovid salatit piknikule või sõprade poole kaasa võtta, on mugav valmistada see plastämbrisse. Grillipidudest on kindlasti üle jäänud mõni lihaämber, mis taaskasutusse võtta. Kodus võid salati muidugi kaussi teha.

1,8 l mahutav plastämber
3 dl keetmata sarvekesi
200 g Krakovi vorsti või sinki
4 muna
2 porgandit
2 tomatit
2 dl marineeritud kõrvitsat või tükeldatud marineeritud kurki

Kaste:
2 dl majoneesi
3 dl hapukoort
2 tl Inglise sinepit (Felix)
2 tl aroomisoola

Kaunistuseks:
hakitud tilli, peterselli ja soovi korral saialillelehti

Sega kokku kastmeained. Keeda sarvekesed ja kurna; loputa külma veega, nõruta ja sega sortsu õliga. Lase lõplikult jahtuda. Keeda ja tükelda munad ning porgandid. Haki tomatid ja vorst või sink. Lao salatiained kihiti ämbrisse, alustades ja lõpetades sarvekestega. Pane kastet iga kahe-kolme kihi vahele ning kata salat sellega ka pealt. Puista üle hakitud maitserohelisega.

Lia Virkus sovitab: kohupiima-küpsisetort maasikatega

Kohupiima-küpsisetort maasikatega

12 tk

Poole tunniga valmib imehea küpsisetort, mis tuleb parimate maitsete esiletoomiseks valmis teha aga juba eelmisel õhtul. Kui maasikate aeg läbi saab, valmista sama torti teiste omamaiste marjadega – vastavalt hooajale vaarikate, mustikate või sõstardega.

3 pakki (à 165 g) sidruniküpsiseid
300–400 g maasikaid
150 g pehmeid toffee-iiriseid
2 dl vahukoort
200 g Kreeka jogurtit
300 g maitsestamata kohupiimapastat
2 tl vanillsuhkrut
2 sl suhkrut 

Kaunistuseks: 
2 dl vahukoort
300 g maitsestamata kohupiimapastat
2 tl vanillsuhkrut
1 sl suhkrut
200–300 g maasikaid


Vooderda 24 cm läbimõõduga koogivorm seest kilega. Murenda küpsised näppude vahel tükkideks. Poolita maasikad, suuremad marjad lõika neljaks. Tükelda paberist võetud iirised kolmeks.

Vahusta koor suhkrutega ning sega hulka jogurt ja kohupiimapasta. Lisa küpsised, maasikad ja iirised ning sega läbi. Tõsta segu vormi ja silu pealt ühtlaseks. Kata vorm kilega ja hoia 6 tundi kuni üle öö külmas.

Kummuta tort vahetult enne serveerimist tordialusele. Vahusta vahukoor suhkrutega ja sega hulka kohupiimapasta. Kata tort pealt kohupiimavahuga, kaunista maasikatega.

Lia Virkus soovitab:grill-köögiviljad

neljale
valmistusaeg: 10 minutit ettevalmistuseks + 15 minutit grillimiseks
Lihtne moodus grill -lihale maitsavat lisandit valmistada. Kasuta poes müüdavaid fooliumaluseid.

• 1 suvikõrvits • 2 sibulat • 2 paprikat • 150 g sampinjone • 2 tomatit • 2 küüslauguküünt • 2 tl soola • 1 tl sidrunipipart •1 dl õli • 2-3 fooliumalust


Koori sibulad ja lõika sektoriteks. Tükelda ka ülejäänud köögiviljad , tõsta kõik fooliumalustele. Sega omavahel õli, purustatud küüslauk, sool ja sidrunipipar, vala köögiviljadele. Grilli 15 minutit madalal kuumusel.

Lia Virkus soovitab: grillimiseks looma-või linnumaks


Grillitud maks

Neljale

Valmistusaeg: 10 minutit + 30 minutit marinaadis + grillimisaeg

Grillitud maks on hõrk maitseelamus ja valmib lihtsalt ning kiirelt. Maks peab enne vaid pool tundi marinaadis seisma. Grillin maksa ühekordsel fooliumalusel ja lisan sinna ühte nurka õliga segatud õhukesi sibularattaid. NB! Maksa ei tohi kindlasti üle küpsetada. See peaks jääma seest õrnalt roosakas, ainult nii on ta hea.


400–500 g sea-, veise- või kanamaksa

2 sibulat

2 sl võid


Marinaad:
0,5 dl õli
1–2 sl palsamiäädikat
1–2 tl vedelat mett
soovi korral 1 tl Dijoni sinepit
soola, pipart

Peale:
soovi korral palsamikreemi
pipart

1. Sega kokku marinaadiained. Lõika maks tükkideks ja vala marinaadiga üle. Lase maitsestuda 30 minutit.

2. Grilli maksatükke ühekordsel fooliumalusel 5–10 minutit koos viiludeks lõigatud sibulatega, millele pane peale või.

3. Serveeri grillrooga kohe, piserdades maksatükid soovi korral enne söömist üle palsamikreemiga ja jahvatades peale musta pipart.

Nipp! Maksast saab teha ka maitsvaid grillvardaid koos peekoni, sibula ja paprikaga. Sel juhul lisa maksaga koos marinaadi ka kooritud ja sektoriteks lõigatud sibul ning suuremateks kuubikuteks tükeldatud paprika. Keera maksatükkide ümber peekoniribad ning lüki need varrastele vaheldumisi sibula ja paprikaga. Kui kasutad puidust grillvardaid, leota neid pool tundi enne kasutamist vees. Grilli maksavardaid vaid seni, kuni peekon on krõbe.

Lia Virkus soovitab vahukoore maasikamaius

Kausikook ei vaja küpsetamist, piisab ainete ettevalmistamisest ja kihiti ladumisest kas kaussi, purki või pokaalidesse portsjonikaupa.

400 gr vahukoort

180 gr kondenspim

 2  maitsestamata kohupiimatoru a 300 gr

2 pakki Selga šokolaadi küpsiseid

200 gr maasikaid

2 banaani

Vahusta vahukoor, lisa kondenspiim ja maitsestamata kohupiim.

Purusta küpsised, lõigu maasikad ja banaanid

 Alusta  koogi ainete kihiti ladumist – Küpsisepuru+maitsestatud vahukoor+maasikad ja banaanid segamini+vahukoor+ küpsisepuru+ maasikad-banaanid. Peale saad veel nö kaunistuseks puistata küpsisepuuru. Hoia üleöö külmas, aga võib ka kohe süüa.

Lia Virkus soovitab:Suvine kartulisalat grillkana ja redistega


Neljale kuni kuuele

Lihtne ja maitsev kartulisalat sobib nii lõuna- kui õhtusöögiks, ent ka suvisele grillipeole. Kes soovib, võib vahelduseks kana asendada tuunikalaga.

• 1 kg keedetud värskeid kartuleid • 2 grillkanakoiba • 200 g rediseid • 2 väikest kurki • 4 keedetud muna • 1 punt tilli
Kaste: • 6 sl viinamarjaseemne- või oliiviõli • 2 sl sidrunist pressitud mahla või õunaäädikat • 2 tl soola • 1 tl musta pipart • 1 sl vedelat mett


Pane kastmeained kaanega purki ja loksuta segi. Tükelda kanaliha. Lõika redised viiludeks, samuti kurgid. Tükelda kartulid ja munad, haki till. Pane kõik salatiained kaussi, sega kastmega läbi ja jäta veidikeseks maitsestuma.

Lia Virkus soovitab:Rabarberimuffinid


12 tk

Esimesed kevadised rabarberid kutsuvad küpsetama. Miks mitte valmistada neist maitsvaid karamelliseid muffineid!


• 3,5 dl nisujahu • 2 tl küpsetuspulbrit • 2 dl fariinsuhkrut • 1 tl kaneeli • 1 muna • 1,5 dl maitsestamata jogurtit • 1 dl õli • 250 g tükeldatud rabarberit

Peale: • 2 sl suhkrut • 1 tl kaneeli soovi korral pärlsuhkrut


Sega jahu, küpsetuspulber, fariinsuhkur ja kaneel. Klopi muna lahti, lisa jogurt ja õli. Vala munasegu kuivainetega kokku ja sega kiirelt ühtlaseks. Lisa ka tükeldatud rabarberid. Jaota tainas paberist vormidega vooderdatud muffinipanni pesadesse (minu lemmikud on silikoonist muffinivormid, mida määruima ei pea) ning puista peale suhkru-kaneelisegu. Soovi korral puista ka pärlsuhkrut. Küpseta 175kraadises ahjus 15–20 minutit. Proovi tikuga küspsut, tikk peab jääma kuivaks.


Lia Virkus soovitab: Tuunikala tort

kümnele

Valmistusaeg: 30 minutit + üleöö külmas

Üks lihtsamaid võileivatorte, mida annab kodustes tingimustes valmistada.

Samas väga mahlane, mahe ja maitsev.


• 2 vormisaia (või 2 pakki röstsaia)

Täidis: • 2 tuunikalakonservi vees • 1 porrulauk • 2 keedetud muna • 2 dl hapukoort • 2 dl majoneesi • sidrunipipart • aroomisoola

Kaunistuseks: • 3 dl paksemat majoneesi (nt. Hellmansi) • 3 keedetud muna • 1 punane paprika • 1 pikk värske kurk • salatit, peterselli, tilli

Lõika porrulauk õhukesteks poolrõngasteks, haki keedetud munad peeneks ja sega tuunikalaga. Lisa koor ja majonees ning maitsesta sidrunipipra ja aroomisoolaga. Lao kandikule 6 röstisaia või 3 vormisaia viilu (et tort jääks ilusam, lõika saiaviiludel ääred ära). Kata poole täidisega, lao uus kiht saiaviile ja kata ülejäänud täidisega. Lõpuks veel kiht saiaviile. Kata tort pealt majoneesiga( jäta pool majoneesist järele, et sellega järgmisel päeval torti pealt värskelt katta, jääb ilusam). Pane tort üheks ööks külma. Kaunista vahetult enne serveerimist. Selleks lõika kurk viiludeks ja kata nendega tordi küljed. Keeda munad ja haki peeneks. Tükelda paprika ja ülejäänud kurk pisikesteks kuubikuteks. Kaunista tort triipudena: paprikatriip, munatriip ja kurgitriip jne. kuni tort on kaunistatud.Tordi võid ümbritseda maitserohelisega, nt. tükeldatud salati ,tilli ja petersellilehtedega.