Lia Virkus soovitab: Ameerika kõrvitsapirukas

 

10 tk

Klassikaline ameerika kõrvitsapirukas, mida valmistatakse  seal alati novembris olevale tänupühalauale.

Pirukat kaunistatakse samast tainast isetehtud  lehekese kujuliste kaneeliküpsistega.

Pirukas on valmistatud kõrvitsapüreega, mis on tänuväärt lisand kõiksugu küpsetistes ja pajaroogades. Seda võib teha sügisel kohe suurema laari ja panna karpidega sügavkülma. Töökäik on imelihtne. Koori ja puhasta kõrvits ning lõika väiksemateks tükkideks. Keeda neid 15–20 minutit. Seejärel vala enamik veest ära ja püreesta kõrvits vähese vedelikuga. Lase jahtuda ja jaga karpidesse.

 

Põhi:

2, 5 dl nisujahu

0, 5 tl soola

100 g võid

1-    2 sl külma vett

Täidis:

5 dl kõrvitsapüreed, milleks kulub 500 g kõrvitsat

2 muna

¾ dl suhkrut

1 dl fariinsuhkrut

2 dl vahukoort

1 tl kaneeli

1 tl ingverit

¼ tl muskaatpähklit

¼ tl nelki

Soola

Määrimiseks: 1 muna

 

Sega jahu, sool ja või segamini, lisa vesi ja sega ühtlaseks tainaks. Pane kilesse ja külma pooleks tunniks. Rulli õhukeseks( jäta osa lehekeste tegemiseks)  ja tõsta rulli abil 24 cm läbimõõduga

Pirukavormi põhja ja äärtele. Lõika 5-7 lehekest, määri pealt munaga ja kaunista suhkru- kaneeliseguga. Küpseta 225 kraadi juures kuldkollaseks.

Vahusta munad suhkrutega kohevaks vahuks. Sega maitseained paari sl kõrvitsapüree hulka ja lisa ülejäänud kõrvitsapüreele, sega hästi läbi. Sega munavaht kõrvitsapüreega ja lisa ka koor. Kalla segu vormi. Küpseta pirukat 10 minutit , alanda temperatuur 175 kraadi juurde ja küpseta veel 35- 40 minutit. Kontrolli küpsust tikuga. Suru  kaunistused sooja piruka pinnale. Lase pirukal jahtuda ja serveeri koorese vanillijäätise, viskiga maitsestatud vahukoore või ingverimoosiga.

Reklaam