Pidulik lõhetort
Kaheksale
Valmistusaeg: 40 minutit + 6–12 tundi külmas
Maitsev lõhetort sobib igale peolauale. Tordi võid valmis teha eelmisel õhtul, nii on peopäeval rohkem aega muudeks toimetusteks.
Põhi:
150 kiudainerikkaid näkileibu (nt Wasa)
80 g sulatatud võid
Täidis:
300 g kuumsuitsulõhet
200 g külmsuitsulõhet
1 punane sibul
1 punt murulauku
1 punt tilli
3 dl hapukoort
3 dl vahukoort
4 sl sidrunist pressitud mahla
10 želatiinilehte
musta pipart
soola
Kaunistuseks:
2 sl lõhemarja
värsket tilli
Põhja valmistamiseks purusta näkileivad ja sega sulatatud võiga. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 26 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Täidise tarvis tükelda mõlemad kalad. Haki punane sibul, murulauk ja till. Sega tükeldatud ained hapukoore hulka. Maitsesta soola, pipra ja sidrunist pressitud mahlaga. Leota želatiinilehti 5 minutit külmas vees. Pigista kuivaks ja lahusta 0,5 dl keevas vees. Vahusta koor ja sega õrnalt kalatäidise hulka. Nirista tasakesi juurde ka želatiinisegu, ise pidevalt segades. Laota täidis põhjale. Pane tort külmkappi ja lase tarduda 6 tundi kuni üle öö. Võta tort vormist ning kaunista lõhemarja ja tilliga.