Lia Virkus soovitab: Soome jõululeib

3- 4 tk
Väga maitsvad, väheke magusad leivad, mida on vahva ka kingituseks küpsetada!

1 l õuna- või apelsinimahla või hapupiima
100 g pärmi
3 dl tumedat siirupit
3 dl kaerakliisid
3 dl rukkijahu
3 dl maltoosat
1 sl meresoola
10 dl nisujahu
Vormide määrimiseks võid või õli

Leota pärm käesoojas mahlas ja sega hästi. Lisa kõik ained ja sega, Tainas peaks jääma nii pehme, et saad seda puulusikaga segada. Kata rätiga ja jäta 40 minutiks kerkima. Määri 3-4 leivavormi või või õliga, täida need poolenisti taignaga ja kata rätiga. Lase kerkida pool tundi.
Küpseta leibu 175 kraadi juures 30 minutit, määri siirupi-vee seguga ja jätka küpsetamist veel pool tunnikest või kuni leivad on küpsed. Lase hetke jahtuda vormides, kummuta restile ja lase lõplikult jahtuda. Leiba on hea ka sügavkülmutada.

Reklaam