Aasta eurooplane on EELK piiskop Tiit Salumäe.

Eesti Euroopa Liikumine otsustas anda Aasta Eurooplase aunimetuse Euroopa päeval 9. mail piiskop Tiit Salumäele tema töö eest reformatsiooni 500. juubeliaasta tähenduse mõtestamisel, ürituste organiseerimisel ja muudatuste juhtimisel meie rahva suhtumises religiooni.

“Läbi aastate on ta teinud väga euroopalikku tööd konfessioonide koostöö arendamisel mitte ainult Euroopas. Piiskopina juhib ta luterlikus kirikus lisaks Lääne, Järva ja Viru praostkonnale ka Euroopa ning Venemaa eestikeelse diasporaa tegevust. Ta on teeninud väliseesti kogudusi nii Peterburi Jaani kirikus, Ülem-Suetukis, Krasnojarski krais kui ka mitmel pool Euroopas. Soome kogudustega on piiskop Salumäe hoidnud sidemeid juba alates 80. aastate lõpust,” ütles Eesti Euroopa Liikumise president Riivo Sinijärv.

Märgiliseks sündmuseks võib Sinijärve sõnul lugeda tema juhtimisel korraldatud oikumeenilist Eesti, Läti ja Leedu kirikute tänujumalateenistust Brüsselis, mis veel kord kinnitas, et Eesti kirik ja kirikutegelased on euroopalike ideede pühendunud kandjad.

“Tähtsuseta ei ole ka Tiit Salumäe aastaid kestnud tegevus euroopalike väärtuste toetamisel suhetes kiriku ja riigi vahel kultuuriväärtuste ja muinsuskaitse küsimustes,” lisas ta.

https://www.err.ee/830022/aasta-eurooplane-on-tiit-salumae

Reklaam