Lia Virkus soovitab põdrakanepist meelepärast valmistada

Põdrakanepiõie marmelaad
5 dl
Imekauni värviga ja mõnusalt hapuka maitsega marmelaad. Korja põdrakanepit juulis, siis kui õied on kaunilt kirevad ning kindlasti väldi maanteeäärseid kasvukohti. Nopi varrelt õisikud ning loputa külma vee all, et sitikad-satikad siirupisse ei satuks.
1 l põdrakanepiõisi
5 dl vett
4 sl laimist pressitud mahla ( 2 laimi)
3 dl moosisuhkrut
Puhasta õisikud lehtedest ja pabe suuremasse potti tihedalt. Mõõda ka vesi potti ja keeda 10 minutit. Nõruta sõelal mahl välja ja kalla potti tagasi. Pressi laimidest mahl ja mõõda hulka moosisuhkur. Keeda segades veel 5-7 minutit, korja vaht ja pane eelkuumutatud purkidesse. Kaaneta.

Põdrakanepi siirup
2 l puhastatud põdrakanepiõisi
1 l vett
1 kg suhkrut<https://d-kokaraamat.ee/retseptid/podrakanepi-siirup/>
Kuumuta potis vesi ja suhkur keemiseni, sega kuni suhkur on sulanud. Lase siirupil väheke jahtuda ning vala kuum siirup õitele peale. Vajuta õisi alla nii et kõik õied oleks siirupiga kaetud. Jäta segu toatemperatuurile vähemalt üheks –kaheks ööpäevaks maitsestuma. Kui segu on tõmmanud siis sega kergelt läbi, et õie-ekstrakt oleks maksimaalselt siirupisse segunenud ning kurna läbi tiheda sõela. Filtreeritud siirup kuumuta veel peaaegu keemiseni ning jaga eelkuumutatud klaaspudelitesse või purkidesse. Põdrakanepisiirupit saad kasutada limonaadides, dessertides või anda huvitavat nooti ka soolastele toitudele. Põdrakanepisiirup on kireva värvi ja huvitava maitsega. Lisaks sellele on põdrakanepis ka palju raviomadusi.

Ivan- Tšai tee valmistamine
Põdrakanep korja enne õitsemist, just kuumade ilmade aegu. Varre küljest kitkutud lehti muljud ja sõtku potis just nii kaua, et mahl välja imbuks. Edasi tõsta 5-ks päevaks sooja kätte fermenteeruma. Oh, millised aroomid! Esimestel päevadel meenutab aroom veidikene maasikat. 6.-l päeval pane lehed 7-ks tunniks kuivatisse või ahju, 30 kraadi kätte peesitama ja nüüd on talveringi hea võtta!
Salat põdrakanepiga
Noored lehed (50-100 g) valatakse üle keeva veega (võib sõelaga lasta 1 min keevasse vette). Nõrutatult peenestatakse ja segatakse rohelise sibula (50 g), riivitud mädarõikaga (2 spl). Lisatakse veidi sidrunimahla (hapet) ja segatakse hapukoorega (20 g). Maitsestatakse soola, pipra ja suhkruga.

Reklaam