Paavst Franciskus Iraagis

Paavst Franciscus kohtus Iraagi šiiamoslemite juhiga

NAJAF, 6. märts, AFPBNS – Iraagi šiiade juht suurajatolla Ali al-Sistani võttis laupäeval Najafis vastu maailma katoliiklaste juhi paavst Franciscuse.

90-aastane Sistani ei pea tavaliselt kohtumisi, kuid ta tegi 84-aastasele paavst Franciscusele erandi.

Paavst sõitis koroonaviiruse teist lainet trotsides Iraaki, et julgustada riigi kristlikku kogukonda ja ulatada käsi šiiamoslemitele.  

Kaks eakat usujuhti kohjusid laupäeva hommikul Sistani tagasihoidlikus kodus pühas linnas Najafis paavsti üle aegade esimese Iraagi-visiidi käigus.

Kui paavst Najafi lennujaamas maandus, olid vastas plakatid prohvet Muhamedi neljanda kaliifi Ali kuulsate ütlustega. Ali on ka Najafi pühalinna maetud. 

“Inimesi on kahte liiki – kas usuvennad ja inimsuses sarnased,” võis lugeda. 

Autokolonn viis paavsti tiheda julgeoleku saatel Najafi vanalinna ning ajakirjanikud nägid teda sisenemas Sistani residentsi.

Ajakirjandust kohtumise juurde ei lubatud.

Kohtumine Sistaniga on Franciscuse Iraagi-visiidi üks kõrgpunkte. Sistani on mänginud viimastel aastakümnetel võtmerolli Iraagi olukorra rahustamisel. 

Läbirääkimised kahe usujuhi silmast silma kohtumise korraldamiseks kestsid Najafi ja Vatikani vahel kuid.

“Me oleme uhked selle üle, mida see visiit esindab ja täname neid, kes selle võimalikuks tegid,” lausus Najafi kõrge vaimulik Mohamed Ali Bahr al-Ulum.

Francsiscus peaks laupäeval külastama ka iidse Uri linna territooriumi, kus tal on kavas osaleda erinevate religioonide ühisüritusel. 

allikas: AFPBaltic News Service 

Reklaam