Lia Virkus soovitab:Pehme piparkook

Kümnele kuni kaheteistkümnele

Olen mitukümmend aastat juba esimesel advendil küpsetanud plaaditäie pehmet piparkooki, mis toob koju magusat jõuluaroomi. Siinsest kogusest saab suure plaaditäie kooki, millest jätkub perele maiustamiseks mitmeks päevaks. Kook maitseb hästi ka ilma glasuurita, enamalt jaolt nii seda söömegi. Pidulikumal puhul kata aga kook pealt hõrgu toorjuustuglasuuriga.

5 dl keefirit või hapupiima

5 dl suhkrut

7 dl nisujahu

1 sl söögisoodat

3 tl jahvatatud nelki

3 tl kaneeli

1,5 dl pohlamoosi

150 g võid

Toorjuustuglasuur:
400 g maitsestamata toorjuustu

3 dl tuhksuhkrut

1 tl vanillsuhkrut

Kaunistuseks:

pohli või jõhvikaid, võivad olla ka külmutatud

pealesõelumiseks kaneeli

 

Võta suur kauss. Mõõda sinna keefir või hapupiim ja suhkur, sega läbi. Sega omavahel jahu, sooda, nelk ja kaneel, lisa tainale. Lisa ka pohlamoos ja sulatatud või, sega ühtlaseks tainaks.

Kata kõrgete servadega suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota sinna tainas. Küpseta 200 kraadi juures 40 minutit. Proovi tikuga küpsust – tikk peab jääma kuivaks.

Lase jahtuda. Sega kokku toasoojad glasuuriained ja kata kook glasuuriga. Joonista kahvliga peale kena muster, puista soovi korral peale kaneeli ja kaunista kook marjadega.

Reklaam