Pea 83 aastat ootamist on mööda saanud -Tartu Maarja kiriku uues kabelis toimub pühapäeval, 4. veebruaril kl 12.00 jumalateenistus!

Maarja kirik hävis 1941. aasta südasuvel ning sellest ajast on kogudus soovinud oma pühakoda taastada. Teel on olnud mitmeid takistusi, kuid pea 83 aastat ootamist on mööda saanud ning kogudus kolimas tagasi oma algsesse koju.

2021. aasta mais alanud ehituse käigus on Maarja kiriku tornis ja selle alla jäävas osas valminud seitse korrust. Sisenedes peauksest on projekti järgi 2. korrusel kantselei, õpetaja kabinet, tuulekoda ja abiruumid. 3. korrusel asuvad kabel ning abiruumid, 4. korrusel tulevane kolumbaarium, mis hetkel võetakse kasutusele koguduse laste-, noorte- ja teiste töövaldkondade tarbeks, 5. korrusel asub ventilatsioonikamber ning pääs torni. 2. ja 5. korruse vahel saab lisaks treppidele liikuda ka liftiga. 6., 7. ja 8. korrus on tornikorrused. Kõige kõrgemal korrusel on ka külalistele avatud kellarõdu, kust avanevad lummavad vaated Tartu linnale.Torniosa ruumid on varustatud kõigi tänapäevaste süsteemidega: nõrkvool, elekter, valve ja automaatne tulekahjusignalisatsioon, sealjuures mugava ning energiatõhusa sisekliima tagavad soojustagastusega ventilatsioon ja kaugküttel põhinev põranda- ning radiaatorküte.Tööde hind oli üle 700 000 euro + km. Hinnas on ka esmavajalik mööbel igapäevategevusteks.

Tartu linnapea Urmas Klaas: „Maarja kiriku torn on Tartu linna siluetis tagasi ning sellel on tugev sümboolne väärtus, sest üks viimase suure sõja haavu saab selliselt parandatud. Kiriku taastamine aga jätkub ja loodan selleks hea ühistöö jätkumist.“

Ehitaja Bauvärk OÜ esindaja Tõnu Timma: „ Maarja kiriku ehitamist võtab väga hästi kokku vanasõna „Kirik keset küla“ ning seda ehitaja, sihtasutuse ja koguduse kõige paremas koostööna. Eelarve oli piiratud, häid mõtteid palju ja vanal hoonel varuks üllatusi. Ei osanud ka ette mõelda, kui palju ressurssi võtab kümnete tonnide krohvisegude, telliste ja paekivide käsitsi tassimine trepist torni seitsmendale korrusele! Soovime Maarja Kiriku Sihtasutusele jaksu ja jõudu, kuna kirikuhoone lõpliku valmimiseni kulub veel palju tööd.“

See kõik on saanud teoks tänu headele toetajatele ja annetajatele. Torniehituse suurimad toetajad on ettevõtja Janek Veeber ja Tartu linn. Lisaks neile on kiriku taastamisse panustanud suur hulk eraisikuid ja ettevõtteid. Olgu õnnistatud ja hoitud iga panustaja!

Koguduse õpetaja Timo Švedko on koos kogudusega südamest tänulik kõigile, kelle kaudu Jumal oma tööd võimsalt on teinud. Eriline tänu suurtoetajatele Janek Veeberile, Tartu linnale ja kõikidele toetajatele, samuti Maarja Kiriku Sihtasutusele ning ehitajatele! Ühineme apostel Pauluse sõnadega: „Mul on olnud palju rõõmu ja julgustust sinu armastuse pärast, sest sinu kaudu, vend, on pühade südamed saanud kosutust.“ (Fm 1:7). Kõik, mida kogudus on teinud seni, kulgeb kirikutornis edasi. Mõni nädal läheb sisseelamiseks, kuid oleme rõõmsad, et igavese elu sõnumi kuulutamine võib jätkuda veelgi elavamalt, sest Maarja kiriku torn on nüüd hästi näha kogu linnale.“

Alates 5. veebruarist toimuvad ka kõik muud Maarja koguduse kogunemised kirikuhoones Pepleri 1.

 

 

 

 

Reklaam