Lia Virkus soovitab: karulauk toidulauale

Karulauk on tõeline kevadine vitamiini- ja mineraalainetepomm, ainuüksi C-vitamiini on temas 10–15 korda rohkem kui apelsinis või sidrunis.

Karulaugu-fetavõie

kuuele kuni kaheksale

Naudi maitsekat karulaugu-fetavõiet musta leiva, ciabatta või liha-kala kõrvale. Sobib pea kõikjale!

400 g fetat, sobib ka Fetaki

paar suurt peotäit karulauku

1–2 küüslauguküünt

1 dl head oliiviõli

Serveerimiseks:

rukkijahuga näkileibu

Surista tükeldatud karulauk, küüslauk ja õli saumikseriga püreeks, lisa toasoe feta ning püreesta ühtlaseks. Säilita serveerimiseni külmas ja paku koos näkileibadega.

Karulauguvõi

neljale kuni kuuele

Karulauguvõi valmib lihtsa vaevaga ja maitseb värskelt küpsetatud rukkileival imehea. Samuti tasub seda karpidesse pakendatuna sügavkülma panna, kui hooajal karulauku palju käes.

250 g toasooja võid

70 g karulaugulehti

0,5 sidruni mahl

soola, musta pipart

Pese karulaugulehed, kuivata ja haki hästi peeneks. Sega võiga, maitsesta sidrunist pressitud mahla, soola ja pipraga.

Karulauguhummus

Naudi hummust dipikastmena köögiviljade kõrvale või rukkikrõpsudega.

1 purk (400 g) kikerherneid

suur peotäis karulauku

0,5–1 dl rapsiõli

1 sidruni mahl

meresoola maitse järgi

Surista kõik ained kokku ja naudi kohe või järgmisel päeval. Hoia külmas.

Karulaugupesto

u 2 dl

Karulaugupesto suristad kokku paari minutiga. Toitusid, kuhu seda maitsekat kastet kasutada, on oi kui palju: kas krõbedal röstsaiaviilul, pastaroas, liha või kala peale maitseandjaks, salatikastmeks, supi hulka, liharulli täidises või kus iganes. Imeline karulauk teeb maitsvaks pea kõik toidud.

tugev peotäis (30–40 g) karulaugulehti

2 sl seedermänniseemneid

30 g riivitud parmesani

1 dl külmpressitud rapsi- või oliiviõli

soola ja musta pipart

soovi korral väheke sidrunimahla

Surista kokku kõik ained, v.a pool oliiviõlist ja juust. Lisa lõpuks ka ülejäänud õli vähehaaval ja surista ühtlaseks, kuni saad meeldivalt tummise pestokastme. Sega hulka riivitud juust ja maitsesta vajadusel veel soola, pipra või hapuka sidrunimahlaga. Naudi kohe või säilita külmas.

ulauk on tõeline kevadine vitamiini- ja mineraalainetepomm, ainuüksi C-vitamiini on temas 10–15 korda rohkem kui apelsinis või sidrunis.

Karulaugu-fetavõie

kuuele kuni kaheksale

Naudi maitsekat karulaugu-fetavõiet musta leiva, ciabatta või liha-kala kõrvale. Sobib pea kõikjale!

400 g fetat, sobib ka Fetaki

paar suurt peotäit karulauku

1–2 küüslauguküünt

1 dl head oliiviõli

Serveerimiseks:

rukkijahuga näkileibu

Surista tükeldatud karulauk, küüslauk ja õli saumikseriga püreeks, lisa toasoe feta ning püreesta ühtlaseks. Säilita serveerimiseni külmas ja paku koos näkileibadega.

Karulauguvõi

neljale kuni kuuele

Karulauguvõi valmib lihtsa vaevaga ja maitseb värskelt küpsetatud rukkileival imehea. Samuti tasub seda karpidesse pakendatuna sügavkülma panna, kui hooajal karulauku palju käes.

250 g toasooja võid

70 g karulaugulehti

0,5 sidruni mahl

soola, musta pipart

Pese karulaugulehed, kuivata ja haki hästi peeneks. Sega võiga, maitsesta sidrunist pressitud mahla, soola ja pipraga.

Karulauguhummus

Naudi hummust dipikastmena köögiviljade kõrvale või rukkikrõpsudega.

1 purk (400 g) kikerherneid

suur peotäis karulauku

0,5–1 dl rapsiõli

1 sidruni mahl

meresoola maitse järgi

Surista kõik ained kokku ja naudi kohe või järgmisel päeval. Hoia külmas.

Karulaugupesto

u 2 dl

Karulaugupesto suristad kokku paari minutiga. Toitusid, kuhu seda maitsekat kastet kasutada, on oi kui palju: kas krõbedal röstsaiaviilul, pastaroas, liha või kala peale maitseandjaks, salatikastmeks, supi hulka, liharulli täidises või kus iganes. Imeline karulauk teeb maitsvaks pea kõik toidud.

tugev peotäis (30–40 g) karulaugulehti

2 sl seedermänniseemneid

30 g riivitud parmesani

1 dl külmpressitud rapsi- või oliiviõli

soola ja musta pipart

soovi korral väheke sidrunimahla

Surista kokku kõik ained, v.a pool oliiviõlist ja juust. Lisa lõpuks ka ülejäänud õli vähehaaval ja surista ühtlaseks, kuni saad meeldivalt tummise pestokastme. Sega hulka riivitud juust ja maitsesta vajadusel veel soola, pipra või hapuka sidrunimahlaga. Naudi kohe või säilita külmas.

Reklaam