20 tk
Lihtne lapsepõlvekook, mida mu lapsepõlves küpsetas mu ema. Moosi keedeti palju ja seda kooki oli odav ja lihtne valmistada. Ka täna maitseb see imehea. Valmista seda erinevate moosidega, nii ei tüdine nii pea.
Kiirpärmitainas:
25 g pärmi
120 g toasooja võid
5 dl nisujahu
1 dl käesooja vett või piima
1 muna
1 sl suhkrut
1 tl kardemoni
0,5 tl soola
Vahele:
u 1 liiter paksemat hapukat moosi
Purutainas:
1 dl suhkrut
3 dl nisujahu
100 g võid
näpuotsaga soola
Sega esmalt valmis purutainas. Sega näppude vahel puruseks seguks suhkur, jahu, või ja sool. Las jääb suuremaid ja väiksemaid tükke, ei pea olema ühtlane puru. Jäta ootele.
Kiirpärmitaina jaoks hõõru toasoe pärm suhkru ja soolaga vedelaks, lisa käesoe vedelik. Sega ja lisa ka muna, jahuga segatud kardemon, kuubikuteks lõigatud või. Sõtku ühtlaseks tainaks ja rulli küpsetuspaberil ahjuplaadi suuruseks nelinurgaks. Tõsta koos paberiga ahjuplaadile ja määri peale moos. Võid kasutada ka kaht eri sorti moosi, nii saad kahe maitsega kooki valmistada korraga. Pudista peale puru ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20–30 minutit või kuni kook on küps. Lase väheke jahtuda ja naudi ruutudeks lõigatuna.