Lia Virkus soovitab: baklazhaani-parmesanivorm

See retsept pärineb raamatust ,,Sitsiilia köök.Päikseline Itaalia”.

Parmigiana di melanzane

Sama tihti kui eelroog on see vorm laual ka pearoona ning kaasas piknikukorvis, sest sobib süüa ka jahedalt. Vormiroa tõeline hea maitse tuleb aga välja alles järgmisel päeval, kui see uuesti ahjus soojendada! Rooga on mõttekas valmistada korraga mitmes väiksemas vormis. Jahtunud baklazhaabivormi võib ka külmutada ning kui see siis üles sulatada ja uuesti ahjus soojendada, maitseb see ikka imehea! Igal korralikul itaalis perenaisel on mõni külmutatud melanzanevorm sügavkülmas ikka varuks.

Neljale kuni kuuele.

2 suurt baklazhaani

4 spl soola

paneerimiseks  jahu

2 mozarellapalli (a’125g)

1-2 dl külmpressitud oliivõli

400 g itaaliapärast tomatipastat

8 sl riivitud parmesani

Lõika baklazhanidest pikuti ilusad 0,5 -1 sm paksused viilud. Puista peale soola ja lase 15 min seista. Kuivata köögipaberiga. Sool võtab ära baklazhaani mõrkja maitse. Kasta viilud jahusse, prae pannil kuumas õlis kuldpruuniks ja pane köögipaberile nõrguma, et eemalduks liigne rasv. Kui baklazhaan ei küpse täielikult ära, jääb ta vormi sees kõvaks ja nätskeks.

Rebi mozzarellapallid pisikesteks ribadeks ja pane juust sõelale, et üleliigne  vesi saaks ära nõrguda. Kui seda mitte teha, tuleb vorm hästi vesine. Mozzarella võiks nõrguda lausa kogu öö.

Pane ahjuvormi põhja paar lusikatäit nii oliivõli kui ka tomatipastat, maitsesta soolaga. Tõsta vormi esimene kiht praetud baklazhaaniviile, kata need ühtlaselt tomatipastaga, lisa 1 sl oliivõli. Pane peale uus kiht baklazhaani ja samamoodi tomatipastat, juustu ja olivivõli, kuni kõik baklazhaaniviilud on ära kasutatud. Kata viimane kiht baklazhaaniviile ühtlaselt tomatipastaga ja paari supilusika oliivõliga.

Pane vorm 160 kraadi juurde ahju umbes 10 minutiks, kata seejärel mozarellaribadega ja puista peale parmesani. Küpseta veel 10 minutit või kuni juust on kaunilt sulanud.

 

Reklaam