Lia Virkus soovitab: kõrvitsa-sidrunimarmelaad

U 1 l

Mõnusalt hapukas marmelaad saia peale. Samuti kookide vahele, peale. Kellele meeldib apelsin, võiks kasutada 3 sidruni asemel siia 2 apelsini ja 1 riivitud apelsinikoore. Valmistusviis jääb samaks. Tore valmistada kingituseks  sõpradele.

1 kg kõrvitsat

3 sidrunit

500 g moosisuhkrut

Paar mündioksa

Puhasta kõrvits ja tükelda kuubikuteks, tükelda ka sidrun väikesteks kuubikuteks. Kui sa ei soovi mõrkjat marmelaadi,mida just sidrunikoore abil saab, siis koori sidrunilt noaga koor ja valge osa ja ära neid kasuta. Tõsta kõrvits ja sidrun koos   mündiokstega potti ja lisa väheke vett. Keeda pehmeks( u 10- 15 minutit), tõsta mündioksad välja ja püreeri saumikseriga. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 10 minutit, tõsta eelkuumutatud purkidesse.

 

NB! Kõrvitsat lahti lõigates tasuks valmistada tihke, vähese veesisaldusega  püree, mis säilib suurepäraselt külmutatud kujul õhukindlalt sulguvates karpides või külmutuskottides.

Selleks eelkuumuta ahi 200°-ni. Lõika kõrvits umbes poole kilo raskusteks sektoriteks, eemalda pehme sisu; seemned hoia kuivatamiseks. Määri lõikepindu kergelt õliga; aseta sektorid püstiasendis ja piisavalt suurte vahedega fooliumiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta umbes 45 minutit; lase jahtuda. Kaabi küpsenud sisu koore küljest lahti ning töötle kannmikseri või köögikombainiga püreeks.

Kõrvitsat võib ka keeta, kuid siis jääb püreesse rohkem vett. Selleks koori, puhasta ja tükelda kõrvits ning keeda väheses vees 15–20 minutit. Seejärel kurna enamik veest ning püreesta kõrvits koos vähese keeduvedelikuga. Lase jahtuda ja kasuta kohe või jaga karpidesse ning tõsta sügavkülma

Reklaam