Lia Virkus: gluteenivabad piparkoogid maiasmokkadele

Tatrapiparkoogid meeglasuuriga

1 tainapäts

valmistamisaeg 20 minutit + vähemalt üle öö külmas

 

Tatrajahust saad tervislikud piparkoogid, mida saavad nautida kõik, ka gluteenitalumatusega maiasmokad. Riivitud apelsinikoor annab piparkookidele imehea meki, tainast rullides levib köögis mõnus tsitrusearoom. Kaunivärvilisi suhkruglasuure saad piparkookide kaunistamiseks kokku segada erinevat värvi ‒ meelepäraseid toone saad näiteks peedi- ja porgandimahlast.

 

1 dl pruuni suhkrut

1 dl tumedat suhkrusiirupit

2 tl kaneeli

1 tl ingverit

1 tl kardemoni

0,5 tl nelki

125 g taluvõid

1 muna

1 apelsini riivitud koor

5 dl (300 g) tatrajahu

1 tl küpsetuspulbrit

soovi korral määrimiseks 1 muna

 

Glasuur:

1 munavalge

3 dl tahket mett või tuhksuhkrut (suhkrule lisa ka 1 tl sidrunist pressitud mahla)

soovi korral naturaalset peedi- , mustika- või porgandimahla

 

Kuumuta siirup ja suhkur potis keemiseni ning lisa maitseained. Lisa ka või ja kuumuta segades, kuni või on sulanud.

Sega jahu küpsetuspulbriga läbi ning lisa koos muna ja riivitud apelsinikoorega väheke jahtunud siirupile. Sega ühtlaseks tainaks, lase jahtuda ja keera toidukilesse. Hoia vähemalt üle öö külmas.

Rulli tainas jahuga ülepuistatud laual laiali. Vormi tainast meelepäraste piparkoogivormidega kujukesed ja  määri soovi korral lahtiklopitud munaga.

Küpseta 220-kraadises ahjus 7‒10 minutit, olenevalt piparkookide suurusest. Lase jahtuda.

Glasuuri jaoks sega munavalge meega, kuni saad kreemja glasuuri. Olenevalt munavalge suurusest on ka mee või tuhksuhkru kogus erinev. Kaunista piparkoogid glasuuriga.

Reklaam