Lia Virkus soovitab:toiite kaalikast

Kuldsed ahjujuurikad

Neljale

 

400 g kaalikat

300 g porgandit

300 g maguskartulit ehk bataati ( võib muidugi ka eestimaist kartulit)

Meresoola ja musta pipart

1 – 2 tl tšillihelbeid

1 sl Provence`i maitsesegu( kuivatatud segu punest,  tüümianist, rosmariinist)

Ekstra virgin oliiviõli

 

Koori juurviljad ja lõika piklikeks kangideks. Laota juurikad ahjuplaadile ja maitsesta soola, pipra  ja provence`i ürtidega. Nirista peale oliiviõli, sega kätega läbi, et kõik oleks õli ja maitseainetega koos. Puista peale tšillihelbeid. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15- 20 minutit, kuni nad saanud kauni pruunika jume.  Juurikad võiks samas jääda mõnusalt al dente, kindlasti mitte liiga pehmed.

 

Kaalika-puuvilja toorsalat

Neljale- kuuele

1 keskmine kaalikas ( u 500-600 g)

3-4 rõngast värsket ananassi või 1 väike konserv ananassikuubikuid omas mahlas

2 õuna

2 pirni

1 suure sidruni mahl

Koori ja riivi kaalikas jämedalt, samuti õun ja pirn ( puuviljad võid ka koorimata tükeldada väikesteks kuubikuteks). Tükelda ananassiviilud väikesteks kuubikuteks ja sega sidrunist pressitud mahlaga ülejäänud salatisse.

 

Ahjukaalikas, hea alternatiiv jõulusingile

Ühele-kahele

 

See roog on tõepoolest vahva taimne asendus jõulusingile. Võid seda valmistada ka teistest juurikatest, siis on küpsemisaeg muidugi teine.

 

1 keskmine kaalikas

2 sl magusteravat sinepit

1 sl vahtra- või agaavisiirupit või  mett

2 sl kookosjahu

0,5 sl kuivatatud rosmariini

soovi korral terveid nelgiteri

Serveerimiseks:

rukolalehti

granaatõunaseemneid

 

Pane ahi 175 kraadi juurde sooja. Poolita kaalikas keskelt ja koori mõlemad pooled. Tee peale 0,5 cm sügavused lõiked. Sega kokku sinep, siirup, rosmariin ja kookosjahu, määri mõlemale kaalikapoolikule peale. Soovi korral torka sisse mõned nelgiterad.

Küpseta ahjus 60–70 minutit, valmimisaeg oleneb kaalika suurusest. Proovi tikuga küpsust – kui pole pehme, küpseta edasi.

Lase enne serveerimist jahtuda ja võta nelgiterad välja, lõika viiludeks. Serveeri sinepi ja rukolalehtedega, hästi sobivad seda maitsvat rooga kaunistama ka granaatõunaseemned.

 

 

 

Reklaam