Kuremäe kloostril on oma pühak

Vene õigeusu kirik arvas Kuremäe nunna kohalike pühakute sekka Vene õigeusu kiriku sinod arvas kohalike pühakute hulka poole sajandi eest surnud Kuremäe nunnakloostri nunna Jekaterina. Vene õigeusu kiriku sinod kanoniseeris nunna pärast seda, kui oli ära kuulanud pühakute kanoniseerimise komisjoni esimehe, Troitski piiskopi Pankrati ettekande Kuremäe kloostri iguumenja Filareta taotluse kohta kanoniseerida kohapeal austatava pühakuna nunn Jekaterina ja määras Õndsa Jekaterina, Kristuse pärast meeletu mälestuspäevaks 22. aprilli. 

Õndsa Jekaterina säilmeid, kui need peaks saadaval olema, otsustas sinod pidada pühadeks ja asjakohast austust väärivateks. Seitsmenda kirikukogu otsusest lähtudes maalitakse vast kuulutatud pühakust austamiseks ikoonid. Jekaterina Malkov-Panina sündis 15. mail 1889. aastal Soomes Suomenlinna kindluses sõjaväeinseneri perekonnas. Nooruses õppis ta loodusteadusi, huvitudes eriti putukateadusest. Esimese maailmasõja ajal tegutses ta halastajaõena.

1919. aastal saabus Jekaterina ühes vanematega Eestisse, kus läks 1922. aasta 5. juulil Kuremäe kloostrisse noviitsiks. Ta paistis algusest peale silma omapärase käitumisega, tal käisid peal “püha meeletuse hood” ja peagi viidi Jekaterina kloostri läheduses asunud Ketsemani eraklasse. Teise maailmasõja alguses erakla kaotati ja Jekaterina naasis kloostrisse. Ta paistis seal silma eriti innuka paastumisega ning meeletushoogudega, rahva seas tunti Jekaterinat ennustamis- ja tervendamisvõime poolest. 

1966. aasta aprillis pühitses Tallinna ja Eesti piiskop Aleksius ta nunnaks, jättes talle endise nime. Kaks aastat hiljem Jekaterina suri. Kloostri väitel on hulgaliselt nunn Jekaterinaga seotud meditsiiniliselt tõendatud tervenemisjuhtumeid nii tema eluajast kui ka pärast surma.

Reklaam