Lia Virkus soovitab: rabarberikreemiga maius

Eton mess rabarberiga 

6-8

Parim kohe, kui beseed veel krõbedad!

Eton mess on inglise magustoit, kuhu klassikaliselt kuuluvad maasikad ja vahukoor ning peale murendatud õhuline besee. Siinne versioon on kevadise rabarberikreemiga maius, kuhu vahukoore asemel olen kasutanud hapukat ja vähemkaloririkast Kreeka jogurtit. Kokku on see üks kerge ja kevadine maitsekombinatsioon.

 

1 kg  Kreeka jogurtit

paar peotäit pistaatsiapähkleid

plaaditäis väikesi beseesid, vt retsepti all

Rabarberikreem:

400 g rabarberit

2 dl suhkrut

2 sl vett

3 tl maisitärklist

1 vanillikaun ( või 2 tl mustade täpikestega vanillisuhkrut)

 

Küpseta esmalt beseed (vt retsepti lk…), varu nende valmistamiseks-ahjus kuivamiseks u 3 tundi. Mugavaim on need eelmisel päeval valmis küpsetada.

Valmista rabarberikreem. Tükelda rabarber, keeda 3-5 minutit suhkru ja pooleks lõigatud vanillikaunaga, kust noaga seemned välja kaabitud..Lisa vees lahustatud maisitärklis ja kuumuta segades, kuni kreem pakseneb ( 3-4 minutit). Eemalda vanillikaunad ja lase rabarberikreemil täielikult jahtuda. Kui kasutad vanillikauna asemel vanillisuhkrut, siis sega see kreemi hulka kõige lõpus.

Koori ja haki pistaatsiapähklid. Lao purkidesse kihiti Kreeka jogurtit, rabarberikreemi ja beseesid. Korda kihte ja vahetult enne serveerimist  pudista kõige peale mõned beseetupsud ja pähklid. Naudi kohe!

Nipp! Kiirel juhul saad osta poest valmis beseed, sellisel juhul keeda rabarberikaste esimesena ja jahuta kiirelt.

 

Omaküpsetatud väikesi beseesid on mul kodus suures purgis peaaegu alati olemas. Kui mõned munavalged toiduvalmistamisest üle jäävad, küpsetan neist kohe õhulised tupsukesed. Beseed säilivad purgis fooliumi all krõbedana mitu kuud, kui muidugi enne ära ei sööda. Teen sageli purgimaiuseid ja kausikooke ning enamasti on hea neile ka beseed peale pudistada: lisada mõnusat magusust ja ilusat õhulist kaunistust.

 

Väiksed beseed

2 munavalget

1 dl suhkrut

1 tl maisitärklist

1 tl valget veiniäädikat

 

Vahusta munavalged näputäie soolaga tugevaks valgeks vahuks. Lisa vähehaaval suhkur ja vahusta , kuni saad valge läikiva tugeva vahu (kokku u 5 minutit). Lisa maisitärklis ja veiniäädikas, vahusta läbi.

Pritsi küpsetuspaberiga ahjuplaadile väikesed munavahutupsud ja küpseta ahjus 120 kraadi juures 50 minutit, lülita ahi välja ja jäta veel tunniks lahtise uksega ahju kuivama. Jahuta seejärel lõplikult.

Reklaam