Hiiumaal on suurepärane olla koos perega. Tule meiega koos ühist lugu kuulama ja jutustama!

Eesti EKB Koguduste Liidu üheks suuremaks sündmuseks on suvefestival. Veerand sajandit külakorda/linnakorda käinud ühisüritus jõuab kolmandat korda (2001, 2008) Hiiumaale. Tavaliselt heinakuu keskpaiku toimunud kokkutulek saab tänavu teoks jaanikuu algul ja on eelnevaist ühe päeva pikem, koosnedes kahest osast: eelfestivalist saarel ning põhiprogrammist Kärdlas. Väikesele ideele, tutvustada Kärdla baptistikoguduse aastapäeva eel koos KUSi tudengitega Hiiumaa palvelaid ja meie lugu, lisandus mõte luua ka muuseum saare vabakoguduste mineviku loo kohta – lõpuks kasvas kõigest sellest välja suvefestival 2018.

Eelfestivali kavades on kaheosaline palvelate õpperännak. Kirikuloolase Toivo Pilli juhtimisel külastatakse pea kõiki Hiiumaa palvelaid ja saadakse tuttavaks lugudega, mis neis paigus varem on aset leidnud. Priilaste sünni- ja innukat tegutsemislugu avab Palade priikoguduse pastor Enn Veevo. Esimene päev lõpetatakse Nurste palvelas jumalateenistusega, kus jutlustab pastor Joosep Tammo teemal „Kui lugu on katkemas“.

Reede hommikul algavad ekskursioonid tutvustavad nii Hiiumaa vaatamisväärsusi kui ka saare usulist lugu. Võimalik on valida kolme erineva marsruudi vahel: kas teha kaasa jalutuskäik Kärdla linnas või liituda oma autoga Käina – Kassari – Pühalepa või Reigi – Emmaste ringsõiduga. Palvelate õppekäigu teine osa algab pool kaks Hilleste palvelas piiblitunniga „Ap 29“. Seda viivad läbi eetik ja pastor Meego Remmel ning sotsiaaltöö spetsialist Johanna Rosenvald. Ringreis lõpeb Kärdlas baptistikoguduse palvelas.

Festivali põhiprogrammi kandvaks teljeks on neli jumalateenistust. Avaõhtul musitseerivad Astrid Nõlvak, Timo Lige ja sõbrad ning jutlus teemal „Meie…“ aastakonverentsil Liiduga ühinenud MOKO koguduse pastor Kaarel Väljamäelt. Muidugi on, nagu hiidlastel tavaks, rohkesti ühislaulu, tervitusi ja lugusid erinevatelt tunnistajatelt. Reede õhtu lõpeb kahe kontserdiga: koolimaja saalis astuvad üles vennad Reinarud ning vanemaid laule ja pillilugusid esitab Kärdla palvemajas ansambel „Eluallikas“ koos sõpradega.

Festivali keskne päev on laupäev, kus hommikust õhtuni leiab igaüks kindlasti endale midagi huvitavat ja vajalikku.
Hommikumõtisklusele järgneb dokumentaalfilmi „Ärkamine usu vabadusele“ esilinastus. Ajaloolistel materjalidel baseeruv ekraniseering on valminud Toivo Pilli ja muusiku ning pastori Timo Lige eestvedamisel. Soovijatel on võimalus peale esilinastust linateos ka kaasa osta. Järgneval jumalateenistusel kõneleb Toivo Pilli teemal „Meie lugu – koosmeelt otsides“.

Lasteprogramm – mis algab juba reedel enne avajumalateenistust – liitub laupäeval Hiiumaa lastefestivaliga. Noorematele on külla tulemas Daniel Levi, kes annab kontserdi Linnapargis, ja nukuteater Talleke näidendiga „Noa laev“.
Peale lõunapausi võtame aega, et mõelda „Tervele elule“. Sellel kaasamõtlemisfestivalil ohjab vestlusi ajakirjanik Joonas Hellerma. Vestluspartneriteks on Kärdla Põhikooli direktor Valeri Gramakovski ja Tartu Ülikooli rektor Tõnu Lehtsaar – „Terve haridus“; metsateadlane doktor Raul Rosenvald – „Terve keskkond“; helilooja Erkki-Sven Tüür ja kultuurikorraldaja Juko-Mart Kõlar – „Terve kunst“. Plokkide vahel musitseerivad Erkki-Sven Tüür ja Mart Metsala ning jazztrio.
Laupäeva õhtul toimub evangeelne jumalateenistus. Veel enne seda tuleb esitamisele näidend „Ümber risti retk“. EKB Liidu asepresident Gunnar Kotieseni jutlus esitab küsimuse „Mis lugu?“ – ja ehk kuuleme ka vastust. Meie lugu võib saada ka Sinu looks – ühiseks looks koos Jumalaga. Muusikat teeb festivali ajaks kokku tulnud house-band ja loomulikult kuuleme isiklikke tunnistusi.

Õhtukontserte on taas kaks: koolimajas astub üles jazztrio Talts-Veevo-Kremenetski koos noore andeka laulja Gloria Jörgbergiga. Palvemajas saab kuulda nii vanemaid kui värskemaid laule ansambli NB repertuaarist. Peale õhtukontserte tehakse veel lõkketuld Katri kämpingus Tubalal – mõned kilomeetrid Kärdlast Käina poole. Aega on – suveõhtud on ju valged…

Pühapäeval käivad festivalilained eriti kõrgelt. Kell kümme koguneme palveks ja ülistuseks, kell üksteist algaval jumalateenistusel tähistame ühtlasi ka Kärdla baptistikoguduse 134. aastapäeva. Lood ei lõpe – president Erki Tamm kinnitab oma jutluses, et „Lugu kestab edasi“. Ansambel NB aitab kaasa muusikas ja aastapäevale omaselt toimub peale jumalateenistust ühine armastussöömaaeg.

vaata lisa https://teek.ee/teemad/15-suvefestival/2248-suvefestival-kutsub-kolmandat-korda-hiiumaale

tutvu festivali kavaga lähemalt: www.suvefestival.ee

Reklaam