Lia Virkus soovitab: Aprikoosi – kohupiimapirukas

Aprikoosi – kohupiimapirukas
15-le
Ahjusoe pärmitaignal kohupiimapirukas maitseb parimalt samal päeval.
Kaunid kuldkollased aprikoosipoolikud teevad pirukast tõelise peolauaehte, paiguta nad ruudustikuna kui trips-traps-trullis.
Pärmitaigen:
2, 5 dl apelsinimahla või piima
25 g värsket pärmi
1 dl suhkrut
2 tl kardemoni
1 munavalge
U 7-8 dl nisujahu
1 tl soola
75 toasooja võid
Kohupiimatäidis:
400 g pakikohupiima
300 g hapukoort
1 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
4 sl vanillikastmepulbrit, Ekströms
2 suurt muna
1 väiksem purk aprikoosikompotti, 420 g
Määrimiseks 1 munakollane + 1 sl piima
Soojenda apelsinimahl või piim käesoojaks, lahusta väikses koguses vedelikus toasoe pärm. Lisa ülejäänud mahl ja lisa ka suhkur ning munavalge. Sega pool jahust kardemoniga ja lisa hulka, sega ühtlaseks ja jäta rätiku alla 10 minutiks kerkima.
Lisa hulka sool ja vähehaaval ülejäänud jahu. Lisa ka pehme või ja sõtku ühtlaseks taignaks. Sõtku, kuni tainas lööb kausi servadest lahti, vajadusel lisa veel väheke jahu.
Tõsta neljandik taignast kõrvale ja ülejäänud ¾-taigent tõsta küpsetuspaberile. Vajuta näppudega ovaalseks munakujuliseks taignaks, vajuta ääred kõrgemaks. Kata rätikuga ja lase 30 minutit kerkida.
Rulli kohe ka kõrvalepandud tainas jahusel pinnal laiali nelinurgaks, lase samuti räti all kerkida. Lõika tainas peenteks pirukapõhja pikkusteks ribadeks.
Klopi munakollane 1 sl piima või veega lahti ja määri taignaääred sellega. Sega omavahel täidiseained ühtlaseks ja laota põhjale. Laota taignaribad pirukale, moodustades ruudud ja lao nõrutatud aprikoosipoolikud ruutudesse kohupiimale. Määri ka peale pandud taignaribad munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 20-25 minutit. Naudi väheke jahtununa.

Reklaam